ΚΟΣΜΟΣ

Παραιτήθηκε αξιωματούχος της FIFA με υποψίες δωροδοκίας

Kuwait's Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah, president of the Association of National Olympic Committees (ANOC) speaks at the European Olympic Committees General Assembly in Minsk, Belarus, Friday, Oct. 21, 2016. The capital of Belarus was chosen Friday to host the 2019 European Games, ending more than a year of uncertainty after the previous host nation pulled out. (AP Photo/Sergei Grits)
Kuwait's Sheikh Ahmad Al-Fahad Al-Ahmed Al-Sabah, president of the Association of National Olympic Committees (ANOC) speaks at the European Olympic Committees General Assembly in Minsk, Belarus, Friday, Oct. 21, 2016. The capital of Belarus was chosen Friday to host the 2019 European Games, ending more than a year of uncertainty after the previous host nation pulled out. (AP Photo/Sergei Grits) AP

Ο σεΐχης Αχμάντ παραιτήθηκε από όλα τα ποδοσφαιρικά αξιώματα, αφού φέρεται να είναι ένας από τους τρεις υψηλά ισταμένους που δωροδοκούσαν μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και Συμμόρφωσης της FIFA με περισσότερα από 1.000.000 δολάρια.

Παρά την άρνησή του ότι πρόκειται για εκείνον που δωροδόκησε τον πρόεδρο της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας του Γκουάμ, Ρίτσαρντ Λάι, ο σεΐχης Αχμάντ αλ Φαχάντ αλ Σαμπάχ από το Κουβέιτ παραιτήθηκε από μέλος του Συμβουλίου της FIFA.

Ο σεΐχης Αχμάντ επρόκειτο να θέσει υποψηφιότητα για να διατηρήσει τη θέση του στο ανώτατο εκτελεστικό όργανο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ποδοσφαίρου, ωστόσο οκτώ ημέρες πριν από την ψηφοφορία στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία της Ασίας (AFC), παραιτήθηκε από υποψήφιος.

"Δεν θέλω αυτές οι υποψίες να προκαλέσουν αντιπερισπασμό στις προσεχείς συνεδριάσεις της AFC και της FIFA. Επομένως, κατόπιν προσεκτικής εξέτασης, αποφάσισα ότι είναι για το καλύτερο συμφέρον της FIFA και της AFC να αποσύρω την υποψηφιότητά μου για το Συμβούλιο της FIFA και να παραιτηθώ από τα τρέχοντα αξιώματά μου στο ποδόσφαιρο", δήλωσε.

Παρ' όλα αυτά, ο 53χρονος παράγοντας παραμένει επικεφαλής της συνομοσπονδίας χάντμπολ της Ασίας, αντιπρόεδρος της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος, πρόεδρος από το 1991 του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας και πρόεδρος από το 2012 της Ένωσης Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών (ANOC).

Ο σεΐχης Αχμάντ εντάχθηκε στη FIFA το 2015, ωστόσο από τις περσινές προεδρικές εκλογές του Μαΐου υπήρξαν έντονες πιέσεις να αποπεμφθεί. Δύο επιτροπές ερευνούν την υπόθεσή του από το Σάββατο, μετά από τα όσα διέρρευσαν από την εκδίκαση της υπόθεσης του Λάι στο Μπρούκλιν, κατά την οποία ο Λάι αποδέχθηκε την ενοχή του για δωροληψία άνω του 1.000.000 δολαρίων.

Όπως προέκυψε από την ομολογία του, τα 850.000 δολάρια προέρχονταν από αξιωματούχους του Κουβέιτ και αφορούσαν την επιρροή του και την γνωριμία με άλλους αξιωματούχους που θα μπορούσαν να δωροδοκηθούν.

Εφόσον οι επιτροπές που ανέλαβαν το θέμα εντοπίσουν ενοχή του σεΐχη Αχμάντ, πιθανόν να τον αποβάλουν ακόμα και δια παντός από τα κοινά του ποδοσφαίρου, παρότι διετέλεσε για πολλά χρόνια επικεφαλής της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της πατρίδας του, ακόμα και υπηρεσιακός τεχνικός του Κουβέιτ.

Ο σεΐχης Αχμάντ πιθανόν να ταυτοποιηθεί ως ο "συνωμότης νο2", με βάση την ομολογία του Λάι, κατά την οποία έγινε γνωστό ότι ο πρώην επικεφαλής της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Ασίας, Μοχαμέντ μπιν Χαμάμ, τον είχε δωροδοκήσει με 100.000 δολάρια, ώστε να εξασφαλίσει την ψήφο του στις προεδρικές εκλογές της FIFA το 2011. Ο Μπιν Χαμάμ αποβλήθηκε δια παντός από το ποδόσφαιρο λόγω υπόθεσης δωροδοκίας με αξιωματούχους της Καραϊβικής και δεν κατέβηκε ποτέ αντίπαλος του Ζεπ Μπλάτερ σε εκείνες τις εκλογές.

Στην ομολογία του Λάι περιγράφεται κι ένας "υψηλόβαθμος" του Ολυμπιακού Συμβουλίου της Ασίας (OCA) ως "συνωμότης νο3", ο οποίος συνδέεται και με την ομοσπονδία του Κουβέιτ. Ο Λάι υποστήριξε ότι έλαβε "τουλάχιστον 770.000 δολάρια σε τραπεζικές συναλλαγές από λογαριασμούς που σχετίζονται με τον συνωμότη νο3 και τον OCA μεταξύ Νοεμβρίου 2009 και περίπου το φθινόπωρο του 2014".

"Αντιλήφθηκα ότι η πηγή των χρημάτων ήταν τελικά ο συνωμότης νο2 και σε μερικές περιπτώσεις ο συνωμότης νο3 μου έλεγε να του στείλω ένα email ότι χρειαζόμουν χρήματα, ώστε να μπορεί να δείξει το email στον συνωμότη νο2", είπε ο Λάι στο δικαστήριο.

Οι ασιατικές εκλογές για τους εκπροσώπους της συνομοσπονδίας στη FIFA θα διεξαχθούν στο Μπαχρέιν την επόμενη εβδομάδα, ανήμερα της συνεδρίασης του Συμβουλίου της FIFA, στο οποίο δεν θα παραστεί ο σεΐχης Αχμάντ. Το συνέδριο του Συμβουλίου της FIFA διεξάγεται στην ίδια χώρα τρεις ημέρες αργότερα, ώστε να επικυρώσει την ένταξη των νέων μελών του.

Photo credits: AP Photo/Sergei Grits

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ