ΚΟΣΜΟΣ

Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα

Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα

Ο θάνατος του Νέλσον Μαντέλα συγκίνησε και τον αθλητικό κόσμο, με εκατοντάδες αθλητές να εκφράζουν τη θλίψη τους μέσω του twitter. Διαβάστε για την έντονη σχέση του σπουδαίου ηγέτη με τον αθλητισμό. (φωτογραφίες+video)

Η ζωή του Νέλσον Μαντέλα ήταν ολόκληρη ένας αγώνας. Αγώνας για την υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτων. Ήταν ο πρώτος -έγχρωμος- δημοκρατικά εκλεγμένος πρόεδρος της Νότιας Αφρικής.

Αφιερώθηκε στην ελευθερία, πληρώνοντας βαριά τιμήματα αλλά αφήνοντας πίσω του ένα αθάνατο έργο. Ο θάνατός του προκάλεσε παγκόσμια συγκίνηση στον πολιτικό αλλά και στον αθλητικό κόσμο.

Ο "Μαντίμπα" όπως τον αποκαλούσαν, λάτρευε τον αθλητισμό, κάτι που φρόντιζε να αποδεικνύει σε κάθε ευκαιρία.

"Το ποδόσφαιρο, όπως και το ράγκμπι, το κρίκετ και άλλα ομαδικά αθλήματα, έχουν τη δύναμη να θεραπεύουν πληγές" έγραφε ο Μαντέλα, αναφερόμενος στο πώς τα αθλήματα αυτά βοήθησαν εκείνον και τους συγκρατούμενους του κατά την άθλια κράτηση τους στο Ρόμπεν.

"Το πολύχρωμο έθνος ξεκινά από εδώ. Η συμφιλίωση ξεκινά από εδώ. Η συγχώρεση ξεκινά από εδώ", είχε δηλώσει χαρακτηριστικά το 1995, όταν η Νότια Αφρική φιλοξένησε το Παγκόσμιο Κύπελλο Ράγκμπι, κι ενώ βρισκόταν ήδη ένα χρόνο στην εξουσία.

Ένα αγαπημένο άθλημα για την ελίτ των λευκών που ερχόταν σε πλήρη αντίθεση με το «λαϊκό» ποδόσφαιρο που λάτρευαν οι μαύροι. Αυτή ήταν και η ευκαιρία που χρησιμοποίησε ο Μαντέλα για να πείσει την κοινή γνώμη για τις καλές πολιτικές του προθέσεις. Η χρυσή αυτή ευκαιρία για εκείνον ήταν η μπάλα του ράγκμπι.

Ο Μαντέλα αρνήθηκε να αλλάξει το παρατσούκλι (Spingboks) και τη φανέλα της εθνικής ομάδας στο όνομα του αντι-απαρτχάιντ. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Φρανσουά Πιενάαρ, αρχηγό μιας ομάδας-σύμβολο της καταπίεσης των μαύρων και γνήσιο παιδί του απαρτχάιντ . Από αυτή τη συνάντηση γεννήθηκε μια φιλία που έγινε σύμβολο της Εθνικής «Ουράνιο Τόξο», ονομασία που συμβόλιζε την ισότιμη συνύπαρξη λευκών και μαύρων.

Δείτε video από το φινάλε του τελικού στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1995:

Πέραν του ράγκμπι, ο Μαντέλα ήταν φαν και του ποδοσφαίρου και ουκ ολίγες φορές έδειξε την αγάπη του για το άθλημα.

Δείτε χαρακτηριστικές φωτογραφίες:

JOHANNESBURG, REPUBLIC OF SOUTH AFRICA - Sunday, May 29, 1994: Life-long Liverpool FC supporter and newly elected President of the Republic of South Africa Nelson Mandela meets the Liverpool players before the United Bank Soccer Festival friendly match at Ellis Park Stadium. John Barnes and Lee Jones (Pic by David Rawcliffe/Propaganda)
JOHANNESBURG, REPUBLIC OF SOUTH AFRICA - Sunday, May 29, 1994: Life-long Liverpool FC supporter and newly elected President of the Republic of South Africa Nelson Mandela meets the Liverpool players before the United Bank Soccer Festival friendly match at Ellis Park Stadium. John Barnes and Lee Jones (Pic by David Rawcliffe/Propaganda) DAVID RAWCLIFFE/PROPAGANDA
Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα
Nelson Mandela president of South Africa is surrounded by the players and management, including Roy Evans the manager and Ronnie Moran, of Liverpool FC in the dressing room at (LOCATION?). (DATE?)
(photo; John Cocks)
Nelson Mandela president of South Africa is surrounded by the players and management, including Roy Evans the manager and Ronnie Moran, of Liverpool FC in the dressing room at (LOCATION?). (DATE?) (photo; John Cocks) LFC
Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα
Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα
Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα
Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα
Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα
Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα
Ο φίλαθλος Νέλσον Μαντέλα

Σήμερα διαβάζουμε όλο και περισσότερα μηνύματα για τον Νέλσον Μαντέλα μέσω twitter από κάποιους κορυφαίους ποδοσφαιριστές του παρόντος και του παρελθόντος:

Βενσάν Κομπανί: " RIP Νέλσον Μαντέλα. Δεν έχω λόγια για να περιγράψω το καλό που έφερες σε αυτόν τον κόσμο. Θλιμμένος που έμαθα οτι έφυγες. Μοναδικέ μου ήρωα"

Κριστιάνο Ρονάλντο: "Σου είμαι ευγνώμων Μαντίμπα για όσα άφησες και για το παράδειγμα σου. Θα είσαι πάντα μαζί μας"

Γκάρι Λίνεκερ: "Ο σπουδαιότερος άντρας του πλανήτη πέθανε. Αναπαύσου εν ειρήνη Νέλσον Μαντέλα"

Λι Ντίξον: "Ήμουν αρκετά τυχερός ώστε να γνωρίσω τον Νέλσον Μαντέλα. Να κρατήσω το χέρι του και να δω τα μάτια του. Η μεγαλειότητα του ήταν ανυπέρβλητη"

Εμανουέλ Αντεμπαγιόρ: "Νέλσον Μαντέλα, ο πιο καταπληκτικός, παραδειγματικός ηγέτης όλων των εποχών. Άφησε ένα κληροδότημα που θα μείνει εδώ για αιώνες. RIP"

Έντιν Τζέκο: "RIP Νέλσον Μαντέλα"

Ερίκ Αμπιντάλ: " Η Νότια Αφρική έχασε τον πατέρα της. Σεβασμός για τον κύριο Νέλσον Μαντέλα"

Τσάβι Αλόνσο: "RIP Νέλσον Μαντέλα, (1918-2013)"

Άσλεϊ Γιανγκ: "RIP Νέλσον Μαντέλα, ένας πνευματικός, καταπληκτικός άντρας"

Νταβίδ Ντε Χέα: "RIP Νέλσον Μαντέλα"

Στο facebook, ο Ντέιβιντ Μπέκαμ ανέφερε: " Η καρδιά μου είναι με τους ανθρώπους στη Νότιο Αφρική και την οικογένεια του κυρίου Μαντέλα. Χάσαμε έναν αληθινό κύριο και έναν θαρραλέο άνθρωπο. Ήταν πραγματικά τιμή μου να έχω γνωρίσει έναν άνθρωπο που έτρεφε αυθεντική αγάπη για τόσους πολλούς ανθρώπους. Αναπαύσου εν ειρήνη".

Δείτε τα tweets:

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ