ΚΟΣΜΟΣ

Νεκρός ο αξιωματούχος που "γκρέμισε" τη FIFA

FILE - In this Feb. 14, 2005 file photo, Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football (CONCACAF) general secretary Chuck Blazer attends a press conference in Frankfurt, Germany. Blazer, a former FIFA executive committee member, told a U.S. federal judge he and others on the governing body's ruling panel agreed to receive bribes as part of the vote that picked South Africa to host the 2010 World Cup, according to a transcript of the 2013 hearing in U.S. District Court in Brooklyn unsealed by prosecutors Wednesday, June 3, 2015. (AP Photo/Bernd Kammerer, File)
FILE - In this Feb. 14, 2005 file photo, Confederation of North, Central American and Caribbean Association Football (CONCACAF) general secretary Chuck Blazer attends a press conference in Frankfurt, Germany. Blazer, a former FIFA executive committee member, told a U.S. federal judge he and others on the governing body's ruling panel agreed to receive bribes as part of the vote that picked South Africa to host the 2010 World Cup, according to a transcript of the 2013 hearing in U.S. District Court in Brooklyn unsealed by prosecutors Wednesday, June 3, 2015. (AP Photo/Bernd Kammerer, File) AP

Ο πληροφοριοδότης του FBI για τη διαφθορά στη FIFA που οδήγησε σε συλλήψεις δεκάδων αξιωματούχων και στην αποπομπή Μπλάτερ και Πλατινί "έφυγε" από τη ζωή σε ηλικία 72 ετών.

Ο Τσακ Μπλέιζερ, το... βαθύ λαρύγγι των αποκαλύψεων που οδήγησαν στην κατάρρευση του γιγαντιαίου συστήματος διαφθοράς στη FIFA, έφυγε από τη ζωή την Τετάρτη σε ηλικία 72 ετών, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Ο πρώην γενικός γραμματέας της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας Βόρειας, Κεντρικής Αμερικής και Καραϊβικής (CONCACAF) διετέλεσε πληροφοριοδότης των αρχών, ξεσκεπάζοντας το βρώμικο κύκλωμα που οδήγησε σε "ξήλωμα" δεκάδων αξιωματούχων της FIFA.

Ο Μπλέιζερ διετέλεσε μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας μεταξύ 1996 και 2003. Το 2011 κατηγόρησε τον προϊστάμενός του και πρόεδρο της CONCACAF, Τζακ Γουόρνερ, και ένα ακόμα μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA, τον Μοχάμεντ μπιν Χαμάμ, ότι δωροδοκήθηκαν για τις ψήφους τους στην εκλογή προέδρου της ομοσπονδίας.

Ο Μπιν Χαμάμ, τότε πρόεδρος της ποδοσφαιρικής συνομοσπονδίας της Ασίας (AFC), ήταν ο μοναδικός αντίπαλος του Ζεπ Μπλάτερ για τη θέση, ωστόσο αποβλήθηκε από τη διαδικασία, μαζί με τον Γουόρνερ.

Το 2013, όμως, ο Μπλέιζερ κατηγορήθηκε για εμπλοκή σε τεράστια υπόθεση διαφθοράς, με το πόρισμα της Επιτροπής Δεοντολογίας της CONCACAF να αναφέρει ότι "κακοδιαχειρίστηκε πόρους της CONCACAF για να χρηματοδοτήσει την προσωπική ζωή του", ενώ ήταν γραμματέας από το 1990 μέχρι το 2011.

Τα χρήματα που υπεξαίρεσε, φέρεται να τα χρησιμοποίησε μεταξύ άλλων για να νοικιάσει διαμέρισμα στο Trump Tower της Νέας Υόρκης, για να αγοράσει πολυτελή διαμερίσματα στο Μαϊάμι και να πληρώσει δόσεις για διαμερίσματα στις Μπαχάμες.

Το 2013 παραδέχθηκε την ενοχή του για διάφορες κατηγορίες, πλήρωσε πρόστιμα εκατομμυρίων, τιμωρήθηκε με απαγόρευση δια βίου ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο, αλλά δεν φυλακίστηκε, λόγω της συνεργασίας του με το FBI και τις αμερικανικές οικονομικές υπηρεσίες, ως μέρος της συμφωνίας που έκανε, όταν αποκαλύφθηκε ότι δεν είχε πληρώσει φόρο για χρόνια και απέκρυπτε εισοδήματα εκατομμυρίων.

Η κατάθεσή του ήταν αυτή που οδήγησε στη σύλληψη δεκάδων αξιωματούχων της FIFA σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης το καλοκαίρι του 2015 και οδήγησε σε αποπομπή του Μπλάτερ και του προέδρου της UEFA, Μισέλ Πλατινί, μεταξύ άλλων.

"Οι παραβάσεις, για τις οποίες ανέλαβε πλήρη ευθύνη, δεν πρέπει να αποκρύψουν τον θετικό αντίκτυπο του Τσακ στο διεθνές ποδόσφαιρο. Με την καθοδήγηση και την ηγεσία του Τσακ, η CONCACAF μετατράπηκε από φτωχή σε κερδοφόρα", αναφέρει η ανακοίνωση των δικηγόρων του.

Σε ακροαματική διαδικασία του 2013, ο Μπλέιζερ είχε υποστηρίξει ότι πάσχει από καρκίνο του πρωκτού, διαβήτη και στεφανιαία νόσο.

Η CONCACAF αρκέστηκε σε ένα συλλυπητήριο μήνυμα δύο προτάσεων για τον θάνατο του Μπλέιζερ: "Η CONCACAF πληροφορήθηκε τον θάνατο του πρώην γενικού γραμματέα, κ. Τσακ Μπλέιζερ. Εκφράζουμε τη λύπη μας στην οικογένεια και τους αγαπημένους του".

Photo credits: AP Photo/Bernd Kammerer

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ