ΚΟΣΜΟΣ

Μπλεξίματα με τον νόμο για Κινέζο δισεκατομμυριούχο - χορηγό της FIFA

In this April 26, 2017 photo, Chinese billionaire and Wanda Group Chairman Wang Jianlin speaks during an event for the signing of a strategic partnership between Wanda and the Abbott World Marathon Majors in Beijing. Chinese conglomerate Wanda Group, owner of Hollywood's Legendary Studios, is selling most of its theme parks, retreating from a business it once said would challenge Walt Disney Co. (AP Photo/Mark Schiefelbein)
In this April 26, 2017 photo, Chinese billionaire and Wanda Group Chairman Wang Jianlin speaks during an event for the signing of a strategic partnership between Wanda and the Abbott World Marathon Majors in Beijing. Chinese conglomerate Wanda Group, owner of Hollywood's Legendary Studios, is selling most of its theme parks, retreating from a business it once said would challenge Walt Disney Co. (AP Photo/Mark Schiefelbein) AP PHOTO/MARK SCHIEFELBEIN

Ο πρόεδρος βασικού χορηγού της FIFA και κατόχου των δικαιωμάτων μετάδοσης των διοργανώσεών της αντιμετωπίζει προβλήματα με τον νόμο στην Κίνα.

Νέα οσμή σκανδάλου στα πεπραγμένα της FIFA, μετά από τις περιπέτειες του Γουάνγκ Τζιανλίν, προέδρου τυης "Dalia Wanda group", του κινεζικού κονγκλομεράτου με επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο.

Ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος κρατήθηκε στο αεροδρόμιο του Τιάντζιν, όταν επιχείρησε να ταξιδέψει μαζί με την οικογένειά του στις 25 Αυγούστου με προορισμό τη Μεγάλη Βρετανία.

Η αστυνομία δεν του επέτρεψε να επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, αλλά αφέθηκε λίγες ώρες αργότερα, με την ενημέρωση ότι δεν μπορεί να φύγει από τη χώρα.

Η "Dalian Wanda group" αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες τον τελευταίο καιρό, με μεγάλα προβλήματα χρέους που την έχουν αναγκάσει να πουλήσει αρκετά περιουσιακά στοιχεία της, όπως θεματικά πάρκα και ξενοδοχεία, καθώς και να εγκαταλείψει ακριβά πρότζεκτ, όπως η επένδυση δισεκατομμυρίων δολαρίων στα στούντιο του Χόλιγουντ.

Με την κινεζική κυβέρνηση να επιθυμεί συρρίκνωση των επενδύσεων στο εξωτερικό και τη αντιστροφή της ροής χρημάτων στο εσωτερικό της χώρας, η "Dalia Wanda group" και ο πρόεδρός της δέχεται πιέσεις με κάθε τρόπο.

Η περίπτωση του Τζιανλίν συνδέεται άρρηκτα με το ποδόσφαιρο, αφού η "Dalia Wanda group" είναι η μέτοχος του 20% της Ατλέτικο Μαδρίτης και κυρίως, από τον Φεβρουάριο του 2015 και μετά από την καταβολή 1.200.000.000 δολαρίων, η μητρική εταιρία της "Infront Sports & Media". Η συγκεκριμένη εταιρία, με έδρα το Ζουγκ της Ελβετίας και πρόεδρο τον Φιλίπ Μπλάτερ, γιο του αποπεμφθέντα προέδρου της FIFA, Ζεπ Μπλάτερ, είναι η κάτοχος των δικαιωμάτων μετάδοσης των διοργανώσεων της FIFA από το 2015 μέχρι το 2022, ήτοι μεταξύ άλλων του Μουντιάλ της Ρωσίας και του Κατάρ.

Επιπροσθέτως, τον Μάρτιο του 2016, η FIFA ανακοίνωσε ότι η "Dalia Wanda group" έγινε επίσημος χορηγός όλων των διεθνών διοργανώσεών της μέχρι το 2030.

Προς το παρόν, δεν έχει γίνει γνωστό αν έχουν απαγγελθεί κάποιες κατηγορίες στον πρόεδρο της εταιρίας.

Τον Ιανουάριο, ο Κινέζος εφοπλιστής Ζιάο Τζιανχούα, απήχθη από πολυτελές ξενοδοχείο του Χονγκ Κονγκ στο οποίο διέμενε κι έκτοτε στην Κίνα έχουν αρχίσει συλλήψεις και προσαγωγές σημαντικών προσώπων του επιχειρηματικού κόσμου, με συνέπεια να αυξάνονται οι φήμες περί πληροφόρησης των αρχών από τον Τζιανχούα.

Photo credits: AP Photo/Mark Schiefelbein

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ