ΚΟΣΜΟΣ

Επίσημα υπό διερεύνηση ο Μπλάτερ

Επίσημα υπό διερεύνηση ο Μπλάτερ

Ο Γενικός Εισαγγελέας της Ελβετίας άρχισε επίσημη έρευνα για την εμπλοκή του Σεπ Μπλάτερ, σε μία σειρά σκανδάλων που ταλανίζουν τη FIFA. Κινδυνεύει με φυλάκιση, έως και 10 ετών. Εμπλέκεται και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Το μπλέξιμο του Σεπ Μπλάτερ με την ελβετική Δικαιοσύνη άρχισε και με τη βούλα, μετά την απόφαση της Γενικής Εισαγγελίας να αρχίσει επίσημη έρευνα για την υπόθεση του προέδρου της FIFA. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου ταλανίζεται εδώ και μήνες από εσωτερικά σκάνδαλα, ωστόσο πλέον τελεί υπό διερεύνηση ο επικεφαλής της. Μέχρι και με δεκαετή φυλάκιση, κινδυνεύει υπό προϋποθέσεις.

Η έρευνα άρχισε την Παρασκευή (25/9) και εξαγγέλθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας, ενώ το αντικείμενο αφορά κακοδιαχείριση και παραβίαση της εμπιστοσύνης. Επίσης, ο Σεπ Μπλάτερ κατηγορείται ότι προχώρησε σε παράνομη πληρωμή ύψους 2 εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον πρόεδρο της UEFA, Μισέλ Πλατινί

Σε επίσημη ανακοίνωση της, η FIFA ενημερώνει ότι θα συνεργαστεί πλήρως με τις δικαστικές αρχές και θα παράσχει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες, ώστε να διαλευκανθεί η υπόθεση.

Ήδη, ο Σεπ Μπλάτερ ανακρίνεται από τον Γενικό Εισαγγελέα, ενώ έχει πραγματοποιηθεί έρευνα στο γραφείο του και έχουν κατασχεθεί έγγραφα και προσωπικά αντικείμενα.

Επιπροσθέτως, ο Μπλάτερ έχει κριθεί ύποπτους για παρατυπίες όσον αφορά τις αναθέσεις των Μουντιάλ του 2018 και του 2022, καθώς και για εμπλοκή του σε σύμβαση παραχώρησης τηλεοπτικών δικαιωμάτων το 2005, στον Τζακ Γουόρνερ.

Η ανακοίνωση της Γενικής Εισαγγελίας, αναφέρει:

"Το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα της Ελβετίας υποπτεύεται πως στις 12 Σεπτεμβρίου 2005 ο κύριος Σεπ Μπλάτερ υπέγραψε συμβόλαιο με την Ποδοσφαιρική Ένωση Καραϊβικής (με τον Τζακ Γουόρνερ ως πρόεδρο εκείνη την χρονική περίοδο); εκείνο το συμβόλαιο ήταν δυσμενές για τη FIFA. Από την άλλη, υπάρχει μία υποψία πως, κατά την εφαρμογή της σχετικής συμφωνίας, ο Σεπ Μπλάτερ παραβίασε τα καθήκοντά του κι ενήργησε ενάντια του συμφέροντος της FIFA και/ή στις FIFA Marketing και TV AG.

Επιπροσθέτως, ο κύριος Σεπ Μπλάτερ είναι ύποπτος για απιστία που αφορά την πληρωμή δύο εκατομμυρίων ελβετικών φράγκων στον Μισέλ Πλατινί, πρόεδρο της UEFA, σε βάρος της FIFA, η οποία φέρεται να έγινε για εργασίες που εκτελέστηκαν στο διάστημα μεταξύ του Ιανουαρίου του 1999 έως του Ιουνίου του 2002. Aυτή η πληρωμή εκτελέστηκε τον Φεβρουάριο του 2011.

Στις 25 Σεπτεμβρίου του 2015, οι εκπρόσωποι του Γραφείου του Εισαγγελέα της Ελβετίας ανέκριναν τον κατηγορούμενο Σεπ Μπλάτερ, έπειτα από συνάντηση της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA. Την ίδια στιγμή, ο Μισέλ Πλατινί κλήθηκε να παράσχει πληροφορίες

Επιπλέον, το Γραφείο του Εισαγγελέα της Ελβετίας ερεύνησε τα κεντρικά γραφεία της FIFA, με την υποστήριξη της Ομοσπονδιακής Εγκληματολογικής Αστυνομίας. Το γραφείο του πρόεδρου της FIFA ερευνήθηκε επίσης και κατασχέθηκαν δεδομένα. Όπως για όλους τους κατηγορούμενους, το τεκμήριο της αθωότητας ισχύει και για τον κύριο Σεπ Μπλάτερ".

Επίσημα υπό διερεύνηση ο Μπλάτερ

Από το γραφείο Τύπου της FIFA, εκδόθηκε η παρακάτω δήλωση:

Από τις 27 Μαΐου του 2015, η FIFA συνεργάζεται με το Γραφείο της Γενικής Εισαγγελίας και έχει συμμορφωθεί με όλες τις αιτήσεις για έγγραφα, δεδομένα και άλλες πληροφορίες. Θα συνεχίσουμε σε αυτό το επίπεδο την συνεργασία μας καθόλη την διάρκεια της έρευνας.

Σήμερα βρέθηκαν στα γραφεία της FIFA εκπρόσωποι του Γραφείου της Γενικής Εισαγγελίας, πήραν καταθέσεις και συγκέντρωσαν επιπλέον στοιχεία για την έρευνα που διενεργούν. Η FIFA διευκόλυνε τις διαδικασίες και για την ώρα δεν θα κάνουμε κάποιο περαιτέρω σχόλιο ενώ η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη".

Μέχρι και 10 χρόνια φυλάκιση

Η κατάχτηση εμπιστοσύνης, ένα εκ των αδικημάτων για τα οποία κατηγορείται ο Ζεπ Μπλάτερ, επισύρει φυλάκιση έως και μέχρι 10 ετών.

TAGS ΚΟΣΜΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ