ΙΤΑΛΙΑ

Χάος στη Νάπολι: Οι παίκτες "έγραψαν" τη διοίκηση

Napoli players pose for photographers prior to the start of the Champions League group E soccer match between FC Red Bull Salzburg and Napoli in Salzburg, Austria, Wednesday, Oct. 23, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson)
Napoli players pose for photographers prior to the start of the Champions League group E soccer match between FC Red Bull Salzburg and Napoli in Salzburg, Austria, Wednesday, Oct. 23, 2019. (AP Photo/Kerstin Joensson) AP

Οι παίκτες της Νάπολι αρνήθηκαν να "μαντρωθούν" στο "Castel Volturno" μετά το 1-1 με τη Ζάλτσμπουργκ. Άρχισαν να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους μετά την κόντρα με τη διοίκηση του Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις.

Δεν είναι καθόλου καλή η κατάσταση στη Νάπολι. Όταν τα αποτελέσματα δεν είναι τα επιθυμητά και όταν είσαι μεγάλη ομάδα, όπως είναι οι "παρτενοπέι" στην Ιταλία, τότε δεν θέλει και πολύ να γίνει η κατάσταση εκρηκτική.

Προ ημερών ο ιδιοκτήτης Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις, μετά την ήττα της ομάδας του από τη Ρόμα, αποφάσισε την επιβολη ενός δραστικού μέτρου: την απομόνωση του Αντσελότι και των παικτών του. Το περίφημο "ritiro", το οποίο είχαν εφαρμόσει στη χώρα μας ο προπονητής του Ολυμπιακού, Πέδρο Μαρτίνς, αλλά και ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης.

Ο τεχνικός της Νάπολι, Κάρλο Αντσελότι, είχε παραδεχτεί δημόσια ότι διαφωνεί με την απόφαση του Ντε Λαουρέντις και μετά το 1-1 με τη Ζάλτσμπουργκ το βράδυ της Τρίτης (5/11) για το Champions League, η κατάσταση έγινε έκρυθμη. Αρχικά, ο Αντσελότι αρνήθηκε να δώσει το παρών στη συνέντευξη Τύπου, παρά την υποχρέωσή του, κάτι που σημαίνει πως θα επιβληθεί πρόστιμο από την UEFA.

Αυτό όμως είναι το λιγότερο. Οι παίκτες δεν επιβιβάστηκαν ποτέ στο πούλμαν που θα τους μετέφερε στο "Castel Volturno", όπου θα γινόταν το "μάντρωμα", παρά αποχώρησαν από το Σαν Πάολο με τα αυτοκίνητά τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Sky Italia, στα αποδυτήρια ανέβηκαν έντονα οι τόνοι με τους διοικούντες.

Με βάση το σχετικό ρεπορτάζ, οι παίκτες ξεκίνησαν από χθες να επικοινωνούν με τους δικηγόρους τους, για να δουν πώς θα πρέπει να αντιδράσουν και τι κινήσεις να κάνουν στο επόμενο διάστημα. Η Νάπολι των Κώστα Μανωλά και Ορέστη Καρνέζη βρίσκεται στην 7η θέση της Serie A, ενώ στο γκρουπ του Champions League είναι 2η με 8 βαθμούς, στο -1 από τη Λίβερπουλ και στο +4 από την 3η Ζάλτσμπουργκ.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ RITIRO

Η τακτική αυτή έχει ιταλικές επιρροές και έχει την ονομασία "ritiro". Στα ελληνικά η λέξη σημαίνει "υποχώρηση" ή στην προκειμένη περίπτωση "απομόνωση". Η λέξη αυτή έχει και θρησκευτική αναφορά, καθώς αποτελεί την δράση των μοναχών, οι οποίοι αποσύρονται από τα εγκόσμια για να αφιερωθούν στον θεό. Αντίθετα, στην ιταλική ποδοσφαιρική διάλεκτο, η μέθοδος αυτή αποτελεί μια προσπάθεια συσπείρωσης της ομάδας και ανατροπής των άσχημων καταστάσεων.

Στην Ιταλία, όταν μια ομάδα αντιμετωπίζει ντεφορμάρισμα, ο προπονητής μαζί με τους ποδοσφαιριστές του και το υπόλοιπο τεχνικό επιτελείο αποσύρονται για ένα μικρό χρονικό διάστημα και αφοσιώνονται ολοκληρωτικά στην προπόνηση και στη σύσφιξη των σχέσεων. Όσο διάστημα διαρκέσει το ritiro, μετακομίζουν προσωρινά στο προπονητικό κέντρο ή σε κάποιο ξενοδοχείο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας λαμβάνει χώρα μια επανάληψη της καλοκαιρινής προετοιμασίας, η οποία περιλαμβάνει πολλές ώρες προπονήσεων και τακτικών αναλύσεων.

Μεταξύ άλλων, γίνονται και συζητήσεις μεταξύ των μελών της ομάδας. Εκεί, όλοι μιλούν ανοικτά για όλα τα ζητήματα που οδήγησαν σε αυτήν την κατάσταση, λύνονται πιθανές παρεξηγήσεις, δίνονται απαντήσεις, γίνεται ένα... restart.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ