ΙΤΑΛΙΑ

Κατάθεση ψυχής από Ριμπερί για φτώχεια, θυσίες, θρησκεία και Φιορεντίνα

Bayern's Franck Ribery carries the trophy after winning the German soccer cup, DFB Pokal, final match between RB Leipzig and Bayern Munich at the Olympic stadium in Berlin, Germany, Saturday, May 25, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader)
Bayern's Franck Ribery carries the trophy after winning the German soccer cup, DFB Pokal, final match between RB Leipzig and Bayern Munich at the Olympic stadium in Berlin, Germany, Saturday, May 25, 2019. (AP Photo/Matthias Schrader) AP PHOTO/MATTHIAS SCHRADER

Ο Φρανκ Ριμπερί παραχώρησε συνέντευξη στην "Corriere dello Sport" όπου εξομολογήθηκε τα πολύ δύσκολα παιδικά του χρόνια, καθώς επίσης τη σχέση του με τη θρησκεία και το πάθος για τη μπάλα.

"Εγώ είμαι αληθινός", είναι τα λόγια που επανέλαβε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της συνέντευξής του στην "Corriere dello Sport" ο Φρανκ Ριμπερί, με τον επί 12 χρόνια ηγέτη της Μπάγερν και νυν της Φιορεντίνα να ανοίγει τα χαρτιά του και την καρδιά του και να κάνει πολλές και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις για τη ζωή και την καριέρα του.

"Δεν έχω ξεχάσει ποτέ την καταγωγή μου, από που προέρχομαι (σ.σ. Μπουλόν). Γνωρίζω το νόημα της λέξης "δυσκολία" επειδή μεγάλωσα μέσα στις δυσκολίες. Φτωχή η οικογένειά μου, ο πατέρας, η μητέρα, τέσσερα παιδιά, τρία αγόρια και ένα κορίτσι.

Ο πατέρας μου σταμάτησε να δουλεύει όταν έγινα επαγγελματίας και κέρδισα τα πρώτα αληθινά χρήματα. Εκείνος δεν ήθελε, εγώ τον ανάγκασα. Λίγη τροφή, χωρίς κάλτσες, ανθρώπινη ζεστασιά. Νοσταλγώ εκείνα τα χρόνια, του λαού μου.

Αναπνέαμε φιλία, η αλληλεγγύη ήταν μία αξία, φαίνονταν όλα τόσο απλά, ήταν μία πολύ όμορφη ατμόσφαιρα. Εγώ και η Γουαχίμπα, η σύζυγός μου που είναι Γαλλο-Αλγερινή, ήμασταν μαζί από τότε που ήμουν 16 ετών. Τώρα είμαστε μαζί για 20 χρόνια.

Στη γειτονιά που ζούσαμε είχε Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Άραβες, μαύρους. Όχι, όχι μαύρους, δεν μου αρέσει αυτή η λέξη: Αφρικανούς. Ήταν αναπόφευκτο να αγκαλιάσω το Ισλάμ. Στα αραβικά υπάρχει η λέξη "hamdoullah" που μπορεί να μεταφραστεί ως "χάρη στη βοήθεια του Θεού".

Κατάθεση ψυχής από Ριμπερί για φτώχεια, θυσίες, θρησκεία και Φιορεντίνα

Αυτή είναι αρχή στη ζωή μου. Από τη στιγμή που τα πράγματα πάνε καλά για μένα, hamdoullah. Είχα πολλή τέτοια βοήθεια", είπε μεταξύ άλλων για τη ζωή και τα δύσκολα παιδικά του χρόνια ο Ριμπερί, για να μιλήσει κατόπιν και για την Φιορεντίνα:

"Ξέρουμε πως δεν έχουμε μία ομάδα που είναι για τις πρώτες θέσεις αλλά οφείλουμε να βγαίνουμε πάντα από το γήπεδο ευτυχισμένοι για τη νίκη και θυμωμένοι για την ήττα. Είναι ένα μήνυμα που περνάω στους νεότερους. Δεν μου αρέσει να ανοίγω το στόμα μου όταν δεν έχω κάτι να πω, όμως με την εμπειρία που έχω μαζέψει, προσπαθώ να τη μεταλαμπαδεύσω στην ομάδα.

Τις πρώτες εβδομάδες ήμουν σιωπηλός επειδή ήρθα αργά, έχασα την προετοιμασία. Περίμενα να αποκτήσω μία καλή φυσική κατάσταση για να μπορέσω να βοηθήσω την ομάδα. Τώρα οι νέοι θέλουν να πετύχουν τα πάντα πολύ γρήγορα, έχουν πάρα πολλά πράγματα που τους αποσπούν το μυαλό, ελπίζω με την εμπειρία μου να τους βοηθήσω να ωριμάσουν.

Εδώ υπάρχουν παίκτες ποιότητας που μόνο με δουλειά μπορούν να γίνουν μεγάλοι παίκτες. Σου μιλούσα για θυσίες, για δυσκολίες. Στα 16 μου χρόνια μπήκα σε ένα αυτοκίνητο μαζί με έναν φίλο μου που είχε δίπλωμα για να πάμε να δοκιμαστούμε στην Αρλ, τρίτη κατηγορία.

Διασχίσαμε πάνω από 1.000 χιλιόμετρα ταξιδεύοντας μέσα στη νύχτα. Η δοκιμή ήταν στις 3 το απόγευμα, φτάσαμε μισή ώρα πριν και μπήκαμε στο γήπεδο χωρίς να έχουμε φάει καν. Θυσία, πάθος, δυσκολίες, πείνα. Στα 36 μου χρόνια έχω ακόμα την ίδια πείνα".

Fiorentina's Franck Ribery celebrates after scoring his side's third goal during a Serie A soccer match between AC Milan and Fiorentina, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Sunday, Sept. 29, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni)
Fiorentina's Franck Ribery celebrates after scoring his side's third goal during a Serie A soccer match between AC Milan and Fiorentina, at the San Siro stadium in Milan, Italy, Sunday, Sept. 29, 2019. (AP Photo/Antonio Calanni) AP PHOTO/ANTONIO CALANNI

Όσο για το λόγο που επέλεξε την πρόταση της Φιορεντίνα το περασμένο καλοκαίρι αν και είχε στα χέρια του πιο συμφέρουσες οικονομικές προτάσεις από Κίνα, Ρωσία και Σαουδική Αραβία, απάντησε αφοπλιστικά:

"Δεν ξέρω να ζω χωρίς την πίεση και την ένταση που υπάρχει την παραμονή των αγώνων, χωρίς τη μετακίνηση με το πούλμαν, το κλίμα στα αποδυτήρια πριν από ένα σημαντικό ματς. Αυτό είναι το πραγματικό ποδόσφαιρο.

Όταν είπα στη σύζυγό μου πως είχε έρθει η πρόταση από την Φιορεντίνα, μου είπε: "Σε γνωρίζω εδώ και 20 χρόνια, ξέρω τα πάντα για σένα, ξέρω ότι έχεις ανάγκη από σωστά κίνητρα και ότι τα χρήματα έρχονται μετά".

Σε ερώτηση για το αν συμφωνεί με τη χρήση του VAR που έχει μπει στη ζωή του ποδοσφαίρου εδώ και πάνω από έναν χρόνο, είπε: "Είμαι 50-50. Δεν μου αρέσει αλλά προσαρμόζομαι. Δεν αντέχω τις διακοπές, όπου χρειάζονται 1,2,3 λεπτά για να ελεγχθεί μία φάση. Το ποδόσφαιρο το προτιμούσα χωρίς το VAR, όμως αν αυτός είναι ο κανόνας, τον σέβομαι".

Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην του γίνει ερώτηση για το πότε σχεδιάζει να κρεμάσει τα παπούτσια του, με τον 36χρονο Γάλλο επιθετικό να είναι ξεκάθαρος: "Θα σταματήσω όταν μου πει το σώμα μου πως δεν αντέχει άλλο. Στο αμέσως επόμενο λεπτό θα σταματήσω".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS ΙΤΑΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ