SERIE A

Ο Μαραντόνα έκανε χουνέρι στον δήμαρχο και τρέλανε τη Νάπολη

Ο Μαραντόνα έκανε χουνέρι στον δήμαρχο και τρέλανε τη Νάπολη

Ο Ντιέγκο Μαραντόνα έγινε επίτιμος δημότης της Νάπολη ανήμερα της πρώτης άφιξής του στην πόλη πριν από 33 χρόνια και αφού πρώτα απείλησε με... απουσία από την τελετή τον δήμαρχο, εν τέλει συγκίνησε όλους τους Ναπολιτάνους (video+photos).

Η 5η Ιουλίου αποτελεί ημέρα γιορτής για τη Νάπολη, αφού είναι η μέρα που η τοπική ομάδα πραγματοποίησε την πιο ακριβή μεταγραφή του κόσμου για να αποκτήσει τον Ντιέγκο Μαραντόνα από την Μπαρτσελόνα. Ο Αργεντινός επέστρεψε στον ιταλικό Νότο, ώστε να ανακηρυχθεί επίσημος δημότης της πόλης, σε μία εορταστική ημέρα, πλήρως αφιερωμένη σε αυτόν.

Η αστυνομία πραγματοποίησε μεγάλες προετοιμασίες για τις εκδηλώσεις και μάλιστα απέκλεισε την κυκλοφορία σε κεντρικές οδούς, αφού περίμενε μέχρι και 32.000 Ναπολιτάνους που θα ήθελαν να δουν από κοντά το ίνδαλμά τους. Μάλιστα, προκλήθηκε ένα μικρό χάος με την απονομή του τίτλου, αφού αρχικά ήταν προγραμματισμένο να γίνει στο δημαρχείο, ωστόσο ο Μαραντόνα ήθελε αυτό να συμβεί στον δρόμο, μπροστά στους φιλάθλους, με συνέπεια να αλλάξει πλήρως ο σχεδιασμός του "Effetto Maradona", όπως ονομάστηκε η εκδήλωση.

Ο Μαραντόνα δεν ήθελε να πάει καθόλου στο Παλάτσο Σαν Τζιάκομο, όπου στεγάζεται ο Δήμος και του είχε ετοιμάσει μία επίσημη γιορτή, και ο ατζέντης του και φίλος, Στεφάνο Τσέτσι, το δήλωσε με τον πιο εμφατικό τρόπο: "Ο Μαραντόνα θα είναι στην πλατεία. Τελεία". Παρ' όλα αυτά, στο τέλος υποχώρησε και πήγε στο δημαρχείο για την τυπική διαδικασία της απονομής, με αρκετούς φιλάθλους απ' έξω να τον αποθεώνουν.

"Ο Μαραντόνα είχε την ικανότητα να ενώσει όλους τους Ναπολιτάνους, να τους κάνει να ονειρευτούν και να πραγματοποιήσει τα όνειρά τους. Απέδειξε μέσα στο γήπεδο, ότι δικαιούται τον τίτλο του επίτιμου δημότη. Θα μείνεις για πάντα το νούμερο 10 μας, θα είσαι επίσημα πολίτης της Νάπολης. Εσύ, Ντιέγκο, είσαι ο καλύτερος παίκτης όλων των εποχών", δήλωσε ο δήμαρχος Λουίτζι ντε Ματζίστρις για την απόφαση να απονείμει αυτόν τον τίτλο στον 56χρονο βετεράνο.

"Είμαι πολίτης της Νάπολης από τότε που έφτασα στην πόλη. Συγχαρητήρια στο δημοτικό συμβούλιο του Λουίτζι που το οργάνωσε όλο αυτό και θέλω να συγχαρώ όλη τη Νάπολη. Όταν βρίσκομαι στην πόλη, πάντα βλέπω τι είναι γραμμένο προς τιμήν μου. 'Όποιος αγαπάει, δεν ξεχνάει'. Κανείς λαός δεν με αγάπησε όπως οι Ναπολιτάνοι", δήλωσε ο ίδιος ο Μαραντόνα.

"Ευχαριστώ επίσης όλους όσοι δεν ήθελαν να να γίνω επίτιμος πολίτης της πόλης. Έτσι επιδεικνύουμε ότι έχουμε δημοκρατία και μπορούμε να μιλάμε, αλλά κερδίζει πάντοτε αυτός που δείχνει ότι έχει κάνει κάτι γι' αυτήν την πόλη".

Η παραμονή του στο δημαρχείο διήρκεσε μόλις 35 λεπτά, αφού ακολουθούσε το πάρτι στην πλατεία Πλεμπισίτο. Από τις 18:45 ώρα Ιταλίας άρχισε να καταφθάνει ο κόσμος στην πλατεία, αν και αρκετός κόσμος είχε βρεθεί πρώτα στο ξενοδοχείο όπου διέμενε ο Μαραντόνα.

Ο Μαραντόνα έκανε χουνέρι στον δήμαρχο και τρέλανε τη Νάπολη
Ο Μαραντόνα έκανε χουνέρι στον δήμαρχο και τρέλανε τη Νάπολη

Μαζί με τις πρώτες αφίξεις άρχισαν και οι αυστηροί έλεγχοι της αστυνομίας, κάνοντας χρήση ακόμα και ανιχνευτών μετάλλου, ώστε να αποφευχθεί οποιαδήποτε μελανή στιγμή.

Εξάλλου, είναι νωπές οι μνήμες από την παραλίγο τραγωδία στο Τορίνο, όπου πάνω από 1.500 άνθρωποι τραυματίστηκαν παρακολουθώντας τον τελικό Champions League μεταξύ Γιουβέντους και Ρεάλ, μετά από ψεύτικο συναγερμό για βόμβα.

Όσο συνωστιζόταν ο κόσμος στην πλατεία του πάρτι, τόσο "φούντωνε" το πάρτι, έστω κι αν υπήρξαν ορισμένα μελανά σημεία, όπως οι αποδοκιμασίες στον άλλοτε συμπαίκτη του Μαραντόνα, Τσίρο Φεράρα, λόγω της μεταγραφής του το 1994 στη Γιουβέντους.

Η εκδήλωση στην πλατεία είναι αφιερωμένη στα 30 χρόνια από την κατάκτηση του πρώτου πρωταθλήματος στην ιστορία των "παρτενοπέι", με πρώτο βιολί φυσικά τον "Ντιεγκίτο". Παρ' όλα αυτά, οι φίλαθλοι δεν ξεπέρασαν τους 10.000, κάτι που πιθανόν να οφείλεται και στην κόντρα που υπάρχει με τον δήμαρχο της πόλης, ο οποίος έναν μήνα μετά από την επανεκλογή του στη θέση αυτή, βρίσκεται σε δεινή θέση και δεν έκανε την εμφάνισή του στην πλατεία.

Ο Μαραντόνα έκανε χουνέρι στον δήμαρχο και τρέλανε τη Νάπολη
Ο Μαραντόνα έκανε χουνέρι στον δήμαρχο και τρέλανε τη Νάπολη
Ο Μαραντόνα έκανε χουνέρι στον δήμαρχο και τρέλανε τη Νάπολη

Το πάρτι για τον Μαραντόνα





Περίπου στις 22:30, ο Μαραντόνα ανέβηκε στη σκηνή που είχε στηθεί για τη συναυλία της εκδήλωσης και τότε το κοινό από κάτω άρχισε το γνωστό σύνθημα "Είδα τον Μαραντόνα". Ακολούθησε το "όποιος δεν πηδάει, Γιουβεντίνος είναι".

"Είμαστε έτσι ώστε αυτό που συνέβη στο Τορίνο, να μην γίνει κι εδώ με τη γεμάτη πλατεία. Θέλω να συγχαρώ τον δήμαρχο και τα άτομα που οργάνωσαν σήμερα με έκαναν έναν από εσάς, αν και πάντοτε ήμουν. Στην Ιταλία πρέπει να κάνεις τα πάντα με ένα χαρτί, ξεχνούν την καρδιά. Γι' αυτό, εμείς οι Ναπολιτάνοι, όταν πηγαίνουμε να παίξουμε έξω, βιώνουμε τον ρατσισμό. Είναι ένα θέμα για το οποίο θέλω να μιλήσω με τον Ινφαντίνο, γιατί εδώ έχω ζήσει με την ψυχή μου", δήλωσε με δάκρυα στα μάτια ο Μαραντόνα.

"Την πρώτη φορά που βρέθηκα στο Σαν Πάολο, πήγα κλαίγοντας. Και ήταν την πρώτη μέρα. Όμως, και όταν έφυγα το 1991, το έκανα κλαίγοντας. Παιδιά, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους. Δεν έχω λόγια, όπου κι αν πάω μου λένε 'Ντιέγκο, όποιος αγαπάει, δεν ξεχνάει'".





Πρώην συμπαίκτες του Αργεντινού ανέβηκαν στην σκηνή για να ζήσουν μαζί αυτήν τη στιγμή. Μαζί ανέβηκε και ο Φεράρα, προκαλώντας νέες αποδοκιμασίες, ωστόσο ο Μαραντόνα προσπάθησε να κατευνάσει το κοινό, χωρίς επιτυχία.

Λίγο πριν από τις 23:00, η εκδήλωση ολοκληρώθηκε, με τον Μαραντόνα να δηλώνει "θα είμαι πάντα Ναπολιτάνος", προτού αρχίσει να τραγουδάει το "'O surdato 'nnammurato" του Μάσιμο Ρανιέρι, ενός ερωτικού τραγουδιού που γράφτηκε στην τοπική διάλεκτο.

TAGS SERIE A
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ