ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ουπαμεκανό: Γιατί σφάζονται γι' αυτόν οι κορυφαίες ομάδες

Leipzig's Dayot Upamecano in action during the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig and FC Augsburg in Leipzig, Germany, Saturday, Dec. 21, 2019. (AP Photo/Jens Meyer)
Leipzig's Dayot Upamecano in action during the German Bundesliga soccer match between RB Leipzig and FC Augsburg in Leipzig, Germany, Saturday, Dec. 21, 2019. (AP Photo/Jens Meyer) AP

Το Sport24.gr προσπαθεί με τη βοήθεια των αριθμών να εξηγήσει γιατί οι κορυφαίες ομάδες του κόσμου κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους για να αποκτήσουν τον Νταγιό Ουπεμεκανό. (VIDEO)

Ήταν 11 Ιουλίου του 2015 όταν η Ζάλτσμπουργκ έδωσε 2,2 εκατομμύρια ευρώ στην Βαλενσιέν για να αποκτήσει τον Νταγιό Ουπαμεκανό. Ο 16χρονος τότε Γάλλος κεντρικός αμυντικός αποτέλεσε μία επένδυση για το μέλλον της αυστριακής ομάδας.

Δεν πέρασε παρά μόλις 1,5 χρόνος πριν ο Ουπαμεκανό πάρει μεταγραφή για την Λειψία όπου και συστήθηκε σε ακόμα περισσότερους.

Πλέον, όλη η ποδοσφαιρική Ευρώπη συζητά για αυτόν και όλοι θεωρούν σίγουρο ότι αργά ή γρήγορα θα αφήσει τη Γερμανία για άλλες περιπέτειες. Το που θα είναι αυτές είναι δύσκολο να πει με σιγουριά κάποιος αφού δίχως υπερβολή σχεδόν όλες οι μεγάλες ομάδες της Ευρώπης έχουν συνδεθεί μαζί του.

Εκείνη που φέρεται να είναι πιο κοντά είναι η Μπάγερν Μονάχου, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτα. Δικαιολογείται όμως όλος αυτός ο χαμός για τον 21χρονο Γάλλο κεντρικό αμυντικό;

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΣ ΕΚΡΗΞΗΣ ΚΑΙ ΜΥΑΛΟΥ

Δίχως αμφιβολία ο "Ούπε" όπως τον αποκαλούν οι συμπαίκτες διαθέτει τρομερά αθλητικά προσόντα που του επιτρέπουν να βγαίνει νικητής στις περισσότερες μονομαχίες.

Zenit's Artem Dzyuba, centre, scuffles with Leipzig's Dayot Upamecano, left, during the Champions League group G soccer match between Zenit St. Petersburg and RB Leipzig at the Saint Petersburg stadium in St.Petersburg, Russia, Tuesday, Nov. 5, 2019. (AP Photo/Dmitri Lovetsky)
Zenit's Artem Dzyuba, centre, scuffles with Leipzig's Dayot Upamecano, left, during the Champions League group G soccer match between Zenit St. Petersburg and RB Leipzig at the Saint Petersburg stadium in St.Petersburg, Russia, Tuesday, Nov. 5, 2019. (AP Photo/Dmitri Lovetsky) AP

Είναι χαρακτηριστικό πως παρά το γεγονός ότι μιλάμε για έναν παίκτη μόλις 21 ετών είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικος. Στις 3,5 εναέριες μονομαχίες που δίνει κατά μέσο όρο ανά 90λεπτο βγαίνει νικητής στις 2,2 εξ αυτών, ενώ στα 2,4 τάκλιν κερδίζει τα 1,5. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό πρόκειται για ποσοστά άνω του 50% και στις δύο περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα κάτι άλλο που τον κάνει να ξεχωρίζει είναι πως μπορεί και διαβάζει το παιχνίδι. Με την ταχύτητα που τον διακρίνει προσπαθεί να βγαίνει πρώτος στην μπάλα και να χτίζει γρήγορα την αντεπίθεση της ομάδας του.

ΣΤΟΠΕΡ ΙΚΑΝΟ ΝΑ ΦΤΙΑΞΕΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Η ικανότητά του αυτή να μεταφέρει γρήγορα το παιχνίδι στο αντίπαλο μισό ακόμα και κουβαλώντας την μπάλα τον κάνει να ξεχωρίζει για τη θέση του.

Επιπρόσθετα, είναι ένας παίκτης που έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι πραγματοποιεί πάνω από μία ντρίμπλα ανά ματς. Όταν βρίσκεται υπό πίεση δεν κοιτά πως να ξεφορτωθεί την μπάλα, αντίθετα προσπαθεί να κερδίσει αριθμητικό πλεονέκτημα για την ομάδα του.

Leipzig's Dayot Upamecano during the Champions League group G soccer match between RB Leipzig and Zenit St. Petersburg in Leipzig, Germany, Wednesday, Oct. 23, 2019. (AP Photo/Jens Meyer)
Leipzig's Dayot Upamecano during the Champions League group G soccer match between RB Leipzig and Zenit St. Petersburg in Leipzig, Germany, Wednesday, Oct. 23, 2019. (AP Photo/Jens Meyer) AP PHOTO/JENS MEYER

Μάλιστα, αυτό το πετυχαίνει πολλές φορές με τις μεταβιβάσεις του. Το γεγονός ότι έχει 88% στις εύστοχες πάσες δεν λέει τίποτα. Πολλοί θα πουν ότι πρόκειται για κεντρικό αμυντικο και είναι λογικό να έχει τέτοιο ποσοστό αφού δίνει την μπάλα στο τερματοφύλακα και στους παίκτες που βρίσκονται κοντά του.

Το εντυπωσιακό με τον Ουπαμεκανό είναι πως πραγματοποιεί πολλές μεγάλες μπαλιές και σχεδόν το 70% εξ αυτών βρίσκουν το στόχο τους. Παράλληλα, αρέσκεται στο να πατά την αντίπαλη περιοχή κάτη που δείχνει η τουλάχιστον μία επαφή εντός της αντίπαλης περιοχής που έχει ανά ματς.

ΕΧΕΙ ΟΛΟ ΤΟ ΠΑΚΕΤΟ ΓΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΚΑΡΙΕΡΑ

Σίγουρα δεν είναι όλα τέλεια στον 21χρονο και είναι δεδομένο ότι πρέπει να δουλέψει αρκετά πράγματα στο παιχνίδι του. Ένα από αυτά είναι τα λάθη που κάνει λόγω της υπερβολικής εμπιστοσύνης στις ικανότητές του. Είναι χαρακτηριστικό πως στο γερμανικό πρωτάθλημα δίνει τουλάχιστον μία ευκαιρία ανά ματς στην αντίπαλη ομάδα.

Το εάν θα καταφέρει να φτάσει στο μέγιστο των δυνατοτήτων του κανείς δεν μπορεί να το μαντέψει. Ωστόσο, σίγουρα έχει όλα τα προσόντα για να γίνει ένας από τους καλύτερους κεντρικούς αμυντικούς. Αν και πολλοί θεωρούν πως ήδη ανήκει σε αυτούς.

Πάρτε μία γεύση από όσα σας περιγράψαμε παραπάνω στο βίντεο που ακολουθεί.

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ