ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Οι 4+1 πρωταγωνιστές της ξέφρενης Λειψίας

Leipzig players celebrate after scoring during the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and 1. FSV Mainz 05 in Leipzig, Germany, Sunday, Nov. 6, 2016. (AP Photo/Jens Meyer)
Leipzig players celebrate after scoring during the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and 1. FSV Mainz 05 in Leipzig, Germany, Sunday, Nov. 6, 2016. (AP Photo/Jens Meyer) AP

Ποιοι είναι οι 4+1 πρωταγωνιστές της ξέφρενης φετινής Λειψίας, οι οποίοι και καθιστούν την ομάδα της Σαξονίας ένα από τα πιο "καυτά" μεταγραφικά μαγαζιά ενόψει της θερινής περιόδου.

Η Λειψία είναιένα ακόμη τρανό παράδειγμα περί του τι μπορεί να πετύχει μια ποδοσφαιρική ομάδα, όταν το ποντάρισμα γίνεταισε ανθρώπους που λειτουργούν σε υψηλό επίπεδο έξω από τις τέσσερις γραμμές. Και το παράδειγμά της είναιηχηρό, διότι όλοι προσδοκούσαν ότι η τυμπανοκρουσία της Red Bull, στην οποία και (ουσιαστικά) ανήκει η ομάδα της Σαξονίας, θα είχε να κάνει με προσέλκυση ποδοσφαιριστών - ονομάτων, προκειμένουνα ενδυναμώσει το brand της.

Εντέλει εκείνη, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, ακολουθεί ένα διαφορετικό δρόμο και αξιοποιεί την ευπορία της αγοράζοντας παίκτες μικρής αναγνωρισιμότητας, κάτω των 24 ετών. Με πολλά και σταθερά βήματα, τα οποία έχουν εξηγηθεί στο εκτενές αφιέρωμα του Sport24.gr, η Λειψία μας υπενθυμίζει το πώς η εμπειρία συχνά υπερεκτιμάται, το πώς μια reactive ομάδα μπορεί επίσης να προσφέρει μπόλικο θέαμα, το πώς οφείλει να λειτουργεί ένας τεχνικός διευθυντής όταν αναλαμβάνει την πολυσύνθετη αποστολή του να χτίσει ένα σύνολο από τη ρίζα και πολλά ακόμη.

Η γερμανική ομάδα στοχεύει στην ελίτ, όμως το έργο της βρίσκεται ακόμα σε πρώιμο στάδιο. Κι αυτό σημαίνει ότι το να πείσει τους παίκτες της να απορρίψουν την προοπτική των ευρωπαϊκών "μεγαθήριων", είναι εγχείρημα κάπου ανάμεσα στα όρια του δύσκολου και του αδύνατου. Εκτός αυτού, το Financial Fair Play της UEFA πιέζει και αν έρθουν στην πόρτα της οικονομικά ισχυροί σύλλογοι, θα θελήσει κι η ίδια να πουλήσει. Σε κάθε περίπτωση, θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε τι θα πράξει αν η Μπάγερν Μονάχου καταθέσει πρόταση για κάποιο απ' τα "διαμάντια" της. Ποια είναι αυτά; Ιδού.

Έμιλ Φόρσμπεργκ

Leipzig's Emil Forsberg celebrates after scoring a goal during the German second division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and Karlsruhe SC at the Red Bull Arena soccer stadium in Leipzig, Germany, Sunday, May 8, 2016. RB Leipzig can clinch the promotion to the German first division Bundesliga after this match. (AP Photo/Jens Meyer)
Leipzig's Emil Forsberg celebrates after scoring a goal during the German second division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and Karlsruhe SC at the Red Bull Arena soccer stadium in Leipzig, Germany, Sunday, May 8, 2016. RB Leipzig can clinch the promotion to the German first division Bundesliga after this match. (AP Photo/Jens Meyer) AP

AP Photo/Jens Meyer

Ο κορυφαίος μεσοεπιθετικός της Bundesliga για τη φετινή περίοδο. Δεν αποτελεί υπερβολή. Πρωτίστως, βέβαια, επειδή οι αντίστοιχοι των Μπάγερν Μονάχου και Ντόρτμουντ δεν άγγιξαν τις προσδωκόμενες επιδόσεις και δευτερευόντως επειδή ο ίδιος διανύει μια καταπληκτική σεζόν. Δημιουργεί 3.6 ευκαιρίες ανά 90', ποσοστό το οποίο δεν βρίσκεις ούτε στους Νεϊμάρ και Λιονέλ Μέσι (!), σκοράρει μέσα και έξω από την περιοχή και με ικανοποιητική συχνότητα για το ρόλο του (8 γκολ), ενώ χρησιμοποιεί υποδειγματικά και το "κακό" πόδι.

Ντριμπλάρει ασταμάτητα, με το 60% από τις απόπειρές του να καρποφορεί, και έχει εξελιχθεί σε έναν εκπληκτικό playmaker, ο οποίος μπορεί να γίνει απειλητικός είτε παίρνοντας την μπάλα κάθετα, είτε ξεκινώντας τις προσπάθειές του από τα άκρα. Σπάνια θα τον δεις να αναζητά κενούς χώρους, αφού προτιμά να ζητά την μπάλα στα πόδια, πιθανότατα κατ' εντολή προπονητή. Θεωρείται ήδη ο εν ενεργεία ικανότερος παίκτης της εθνικής Σουηδίας και ποιος ξέρει, ίσως μελλοντικά αναλάβει ρόλο αλά Ζλάταν Ιμπραχίμοβιτς με το εθνόσημο. Το ενδιαφέρον των Λίβερπουλ, Γιουβέντους και Άρσεναλ είναι έντονο, με τις δύο πρώτες να παρακολουθούν στενά τα νιάτα της γερμανικής ομάδας, όπως θα δείτε και παρακάτω.

Ηλικία: 25

Χώρα: Σουηδία

Θέσεις: Αριστερός μεσοεπιθετικός, Κεντρικός μεσοεπιθετικός

Λήξη συμβολαίου: 2022

Κόστος αγοράς: 3.700.000 ευρώ

Πόδι: Δεξί

Τίμο Βέρνερ

Leipzig's Timo Werner celebrates after scoring during the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and 1. FC Cologne in Leipzig, Germany, Saturday, Feb. 25, 2017. (Jan Woitas/dpa via AP)
Leipzig's Timo Werner celebrates after scoring during the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and 1. FC Cologne in Leipzig, Germany, Saturday, Feb. 25, 2017. (Jan Woitas/dpa via AP) AP

Jan Woitas/dpa via AP

Αποχώρησε από την υποβιβασμένη Στουτγκάρδη με την "ταμπέλα" του ταλέντου που δεν ανταποκρίθηκε στις προσδοκίες. Με τη φανέλα της τελευταίας πέτυχε 13 γκολ σε τρεις σεζόν. Με τη Λειψία έχει φτάσει τα 21 σε μία. Οι αριθμοί του υποδηλώνουν ότι πρόκειται για επιθετικό που φτιάχνει ευκαιρίες για τους συμπαίκτες του (1.2 ανά 90'), ότι δεν ντριπλάρει πολύ (0.8 ανά 90'), ότι δεν φοβάται να εκτελέσει με το "κακό" αριστερό (έχει 5 γκολ με αυτό) και ότι σκοράρει με την τρομερή συχνότητα των 3.5 τελικών!

Ο Γιόακιμ Λεβ τον κάλεσε τον περασμένο Μάρτιο στην εθνική Γερμανίας και η μόνη έκπληξη είναι ότι το όνομά του δεν έχει εμπλακεί ακόμα σε πολλά μεταγραφικά σενάρια. Υπάρχουν δύο λόγοι που ίσως προκαλούν δεύτερες σκέψεις στους σκάουτερ που τον παρακολουθούν. Πρώτον, το πως θα ανταποκριθεί σε σχήμα που δεν θα έχει δύο, αλλά έναν επιθετικό (σ.σ. η Λειψία παίζει μόνιμα 4-2-2-2). Δεύτερον, δεδομένου ότι βασικό προτέρημά του είναι η εκμετάλλευση κενών χώρων, το πώς θα λειτουργήσει αν μεταγραφεί σε ομάδα που βασίζεται σε παιχνίδι πρωτοβουλίας και όχι αντίδρασης.. Ο ρόλος του θυμίζει Αντουάν Γκριεζμάν, γιατί κι εκείνος, παρότι δεν είναι φορ με την κλασική έννοια του όρου, σκοράρει ακατάπαυστα. Για τον 21χρονο Γερμανό ενδιαφέρονται οι Λίβερπουλ και Τότεναμ.

Ηλικία: 21

Χώρα: Γερμανία

Θέσεις: Επιθετικός, ακραίος μεσοεπιθετικός

Λήξη συμβολαίου: 2020

Κόστος αγοράς: 10.000.000 ευρώ

Πόδι: Δεξί

Ναμπί Κεϊτά

Leipzig's Naby Keita celebrates scoring against Borussia Dortmund during the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and Borussia Dortmund in Leipzig, Germany, Saturday, Sept. 10, 2016. Leipzig won by 1-0. (AP Photo/Jens Meyer)
Leipzig's Naby Keita celebrates scoring against Borussia Dortmund during the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and Borussia Dortmund in Leipzig, Germany, Saturday, Sept. 10, 2016. Leipzig won by 1-0. (AP Photo/Jens Meyer) AP

AP Photo/Jens Meyer

Ποδοσφαιρικά πλουραλιστικός, box-to-box μέσος, με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη χαμηλά και ψηλά στο χορτάρι, πολλά χιλιόμετρα στο "κοντέρ" του και ένα ποδοσφαιρικό στιλ που θυμίζει πολύ τον Εν'Γκολο Καντέ. Για την ώρα, δεν έχει φτάσει τις αμυντικές επιδόσεις του μέσου της Τσέλσι, είναι όμως ανώτερος στο δημιουργικό σκέλος, με ιδιαίτερα ανεπτυγμένη τεχνική, ψύχραιμες αποφάσεις αναλογικά με τα 22 χρόνια του και κράτημα μπάλας που (σχεδόν αυθόρμητα) φέρνει στη μνήμη τον Αντρές Ινιέστα. Το τελευταίο παράδειγμα δεν είναι τυχαίο. Στα χρόνια που ήταν σαφώς πιο ευκίνητος, ο Ινιέστα είχε τη δυνατότητα να διανύει πολλά μέτρα με την μπάλα και να απεγκλωβίζεται από κλειστούς χώρους χρησιμοποιώντας την έξοχη τεχνική του. Το σπάνιο αυτό στοιχείο διακρίνει και τον Κεϊτά.

Ένα κομμάτι που επιδέχεται βελτίωσης είναι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί χαμηλά στον αγωνιστικό χώρο, εκεί όπου απαιτείται μεγαλύτερη ασφάλεια στις μεταβιβάσεις, με τον Αφρικανό να παρασύρεται ορισμένες φορές και να ρισκάρει περισσότερο απ' το επιτρεπτό. Εν κατακλείδι, η φήμη που έχει αποκτήσει δεν τον υπερτιμά καθόλου και είναι το πρώτο φαβορί προς αποχώρηση από τη Λειψία. Γιουβέντους, Λίβερπουλ και Μπάγερν Μονάχου τον έχουν ψηλά στη λίστα τους, ενώ Ρεάλ Μαδρίτης, Ντόρτμουντ, Παρί Σεν Ζερμέν και Ατλέτικο Μαδρίτης ρίχνουν "κλεφτές" ματιές. Αν συνεχίσει στους ίδιους ρυθμούς, θα εμπλακεί σε αμέτρητες συζητήσεις τα επόμενα χρόνια.

Ηλικία: 22

Χώρα: Γουινέα

Θέσεις: Μέσος, αμυντικός μέσος, επιθετικός μέσος

Λήξη συμβολαίου: 2020

Κόστος αγοράς: 15.000.000 ευρώ

Πόδι: Δεξί

Γουίλι Όρμπαν

Leipzig's Willi Orban celebrates after scoring a goal during the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and SV Darmstadt 98 in Leipzig, Germany, Saturday, April 1, 2017. (AP Photo/Jens Meyer)
Leipzig's Willi Orban celebrates after scoring a goal during the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and SV Darmstadt 98 in Leipzig, Germany, Saturday, April 1, 2017. (AP Photo/Jens Meyer) AP

AP Photo/Jens Meyer

Η αλήθεια είναι πως οι επιδόσεις των συμπαικτών του τον... παραμερίζουν. Παρότι είναι εξαιρετικός, με δεκάδες καίριες αμυντικές επεμβάσεις και κερδισμένες μονομαχίες, έξυπνες τοποθετήσεις και επιχειρεί ακριβώς το είδος των μακρινών μεταβιβάσεων που επιζητεί ο προπονητής του, ο ίδιος δεν λαμβάνει την αναγνώριση που του αρμόζει. Τα φώτα έχουν πέσει στους προαναφερθέντες, προφανώς λόγω του ότι εκείνοι προσφέρουν θέαμα. Λογικό, όμως άδικο για τον ίδιο. Είναι ο πιο σταθερός παίκτης της αμυντικής τετράδας της Λειψίας και γενικότερα ένας εκ των κορυφαίων κεντρικών αμυντικών στη φετινή Bundesliga. Έχει 2.5 κλεψίματα ανά 90', υποκύπτοντας όμως σε ελάχιστα φάουλ, ενώ έχει ένα από τα καλύτερα ποσοστά στην κατηγορία όσον αφορά στις εναέριες μονομαχίες.

Κρατάμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας ότι πρέπει να τον δούμε και σε συνθήκες build-up, όταν βρεθεί σε ομάδα που επιτίθεται οργανωμένα. Ίσως και να τον δούμε να σκοράρει λίγο περισσότερο με το κεφάλι (3 γκολ φέτος), όπως πράττει σχεδόν κάθε κορυφαίος κεντρικός αμυντικός. Με την άφιξη του Κυριάκου Παπαδόπουλου στο "Red Bull Arena" το περασμένο καλοκαίρι, ο Όρμπαν είχε πει πως "ο μεγαλύτερος ανταγωνιστής μου είναι ο εαυτός μου", δήλωση που είχε υποδείξει το δυνατό χαρακτήρα του και είχε προϊδεάσει για το τι θ' ακολουθούσε. Ο Γιούργκεν Κλοπ αναζητά παίκτη σχετικά νεαρής ηλικίας για τη θέση, συνεπώς ο Όρμπαν πρέπει να βρίσκεται στο νου του ενόψει καλοκαιριού. Παράλληλα, είναι τοποθετημένος στη μεταγραφική λίστα της "νέας Ίντερ" που ετοιμάζουν οι Κινέζοι ιδιοκτήτες της.

Ηλικία: 24

Χώρα: Γερμανία

Θέσεις: Κεντρικός αμυντικός, Αμυντικός μέσος

Λήξη συμβολαίου: 2019

Κόστος αγοράς: 2.000.000 ευρώ

Πόδι: Δεξί

Ραλφ Χάσενχουτλ

Leipzig's head coach Ralph Hasenhuettl smiles prior to the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and FC Ingolstadt 04 in Leipzig, Germany, Saturday, April 29, 2017. (AP Photo/Jens Meyer)
Leipzig's head coach Ralph Hasenhuettl smiles prior to the German first division Bundesliga soccer match between RB Leipzig and FC Ingolstadt 04 in Leipzig, Germany, Saturday, April 29, 2017. (AP Photo/Jens Meyer) AP

AP Photo/Jens Meyer

Δεν υπάρχει ομάδα που μπορεί να έχει μία τόσο πειστική εικόνα, χωρίς να διαθέτει έναν ικανότατο -και ταιριαστό με τα "θέλω" της- προπονητή. Ο αθλητικός διευθυντής, Ραλφ Ράνγκνικ, επέλεξε τον Ραλφ Χάσενχουτλ, γνωρίζοντας την τεράστια προθυμία του να εργαστεί με ένα νεανικό υλικό και το πρώτο δείγμα που έδωσε ο Αυστριακός τεχνικός είναι ονειρικό. Φυσικά, ένα πλάνο που βασίζεται σε νεαρούς ποδοσφαιριστές στοχεύει πάνω απ' όλα σε μακρόπνοο αποτέλεσμα και λιγότερο σε άμεσο, γι' αυτό και θα έχει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον να δούμε ποια θα είναι η εξέλιξη της δουλειάς του.

Έρχεται μια ακολουθία από πρωτόγνωρες αποστολές για τον ίδιο. Θα χρειαστεί να δώσει συνέχεια στο φετινό χτίσμα του, να διεκδικήσει ξανά θέση στην πρώτη τετράδα και κυρίως να βρει τρόπους να ανταποκριθεί στο φόρτο των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και στις διαφαινόμενες απώλειες που θα φέρει η θερινή μεταγραφική περίοδος. Είτε αναδεικνύοντας τα υπόλοιπα ταλαντούχα παιδιά που βρίσκονται στο ρόστερ, είτε κάνοντας νέες εύστοχες προσθήκες σε συνεργασία με τον Ράνγκνιγκ.

Σε ό,τι αφορά το τακτικό κομμάτι, πρέπει να φροντίσει να προσδώσει εναλλακτικά σχέδια, αφού για παράδειγμα η Μπάγερν Μονάχου του έδειξε ότι η επιθετική άμυνα με κεντρικό στόχο τα κλεψίματα ψηλά είναι αντιμετωπίσιμη τακτική, όταν απέναντι βρίσκεται μια ομάδα καλά εκπαιδευμένη στο παιχνίδι κατοχής. Το ενδεχόμενο αποχώρησης του Χάσενχουτλ από τη Λειψία είναι υπαρκτό μεν, συγκεντρώνει ελάχιστες πιθανότητες σε αυτό το χρονικό σημείο δε, καθώς ο 42χρονος προτίθεται να αφοσιωθεί στο πρότζεκτ του οποίου έχει γίνει μέλος και να γιγαντώσει τη φήμη του μέσα από αυτό.

Είναι ευνόητο, άλλωστε, πως δίχως Χάσενχουτλ, το "θαύμα" της Λειψίας δεν θα είχε υλοποιηθεί. Γι' αυτό και η παραμονή του 49χρονου κρίνεται σημαντικότερη από κάθε άλλη.

Photo credit: AP Photo/Jens Meyer

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

RB Leipzig: Ο σύλλογος που θα καταστρέψει το ποδόσφαιρο

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Τη Λειψία δεν τη νοιάζει τι λένε οι άλλοι
TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ