ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γιατί οι οπαδοί στη Γερμανία μισούν Λειψία και Χόφενχαϊμ

Γιατί οι οπαδοί στη Γερμανία μισούν Λειψία και Χόφενχαϊμ

Η αναμέτρηση της Μπάγερν Μονάχου με την Χόφενχαϊμ σημαδεύτηκε από το επιθετικό πανό των Βαυαρών προς τον ιδιοκτήτη των "μπλε", Ντίτμαρ Χοπ και το Sport24.gr εξηγεί τους λόγους αυτού του μίσους.

Η Μπάγερν Μονάχου επικράτησε το Σάββατο (29/2) της Χόφενχαϊμ εκτός έδρας με το εντυπωσιακό 6-0, ωστόσο το σκορ πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Οι οπαδοί των Βαυαρών στο 76ο λεπτό της αναμέτρησης σήκωσαν πανό, τα οποία αναφέρονταν με υβριστικούς χαρακτηρισμούς προς τον ιδιοκτήτη της γηπεδούχου ομάδας, Ντίτμαρ Χοπ.

Ο διαιτητής της αναμέτρησης διέκοψε το παιχνίδι και οδήγησε τις δύο ομάδες στα αποδυτήρια, με τους Κάρλ-Χάινς Ρούμενιγκε και Όλιβερ Καν να προσπαθούν να πείσουν τους οπαδούς να κατεβάσουν τα πανό, ώστε να συνεχιστεί το ματς. Όταν οι δύο ομάδες έκαναν την εμφάνισή τους ξανά στο γήπεδο έπαιζαν πασούλες μέχρι το τελευταίο σφύριγμα, δείχνοντας αλληλεγγύη προς τον Χοπ.

Στη συνέχεια ακολούθησε πόλεμος μεταξύ της διοίκησης της Μπάγερν και των οργανωμένων οπαδών. "Είμαι βαθιά ντροπιασμένος από την συμπεριφορά αυτών των ηλιθίων. Πρέπει να πω ότι η Bundesliga, η DFL και η DFB πρέπει να ενωθούν και να δράσουν ενάντια στους ηλίθιους με αυτόν τον τρόπο" δήλωσε ο CEO των Βαυαρών, Καρλ-Χάινς Ρούμενιγκε. Η απάντηση των οργανωμένων δεν άργησε: "Δεν θα μείνουν αναπάντητες οι τιμωρίες προς τους οπαδούς. Δεν σας ζητούμε να αποδεχθείτε τις λέξεις και τους χαρακτηρισμούς, αλλά αν θέλετε να διακόπτετε τα ματς για τις ύβρεις, τότε δεν θα τελειώσει κανένα παιχνίδι. Ήταν υπερβολική η αντίδραση με τη διακοπή στο ματς. Το ποδόσφαιρο παραμένει βρώμικο, οι οπαδοί παραμένουν αντιδραστικοί απέναντι στις τιμωρίες" απάντησαν.

Τέτοια φαινόμενα αντιδράσεων δεν είναι καινούργια για το γερμανικό ποδόσφαιρο και ο λόγος είναι το 50+1, το οποίο αποτελεί μία παράδοση ενάντια στο σύγχρονο εμπορευματοποιημένο ποδόσφαιρο, και υπερασπίζονται συνεχώς οι οπαδοί των περισσότερων ομάδων της Bundesliga.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 50+1

Ο νόμος του 50+1 είναι η μετοχική σύνθεση που επιτρέπεται να έχει μία γερμανική ομάδα, προκειμένου να πάρει άδεια συμμετοχής στην Bundesliga και την 2. Bundesliga. Ο νόμος αναφέρει ότι το ίδιο το κλαμπ, δηλαδή η ένωση μελών, κατέχει το 50% +1 των μετοχών της ομάδας και το υπόλοιπο μπορεί να ανήκει σε άλλες εταιρείες. Κάπως έτσι, διαβεβαιώνεται ότι τα μέλη της ομάδας έχουν την πλειοψηφία των ψήφων για τη λήψη μίας απόφασης.

Πώς μεταφράζεται αυτό στη μετοχή σύνθεση μίας ομάδας; Ας πάρουμε το παράδειγμα της Μπάγερν Μονάχου, μίας από τις κορυφαίες ευρωπαϊκές ομάδες στην Ευρώπη. Το 75% των μετοχών της ανήκει στο ίδιο το κλαμπ με την επωνυμία "FC Bayern München eV", το 8,33% στην "ADIDAS AG", το 8,33% στην "AUDI AG" και το υπόλοιπο 8,33% στην "Allianz SE".

Με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα παραμένει συνδεδεμένη με την κοινότητα, ενώ αποφεύγεται η οικονομική αβεβαιότητα. Αυτό γίνεται προκειμένου να εξασφαλίζεται το μέλλον του συλλόγου και να μην εξαρτάται από έναν επιχειρηματία. Παράδειγμα αποτελεί η Bury, η οποία αποβλήθηκε από την EFL τον Αύγουστο του 2019, αφού ο ιδιοκτήτης της, Στιβ Ντέιλ, δεν κατάφερε εμπρόθεσμα να αποδείξει την οικονομική του φερεγγυότητα για τη σεζόν 2019/2020. Το 50+1 δημιουργήθηκε για να αποφευχθούν τέτοια φαινόμενα.

ΟΙ ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ

Ωστόσο, ο νόμος αυτός έχει και κάποια παραθυράκια. Συγκεκριμένα, επιτρέπεται σε ένα πρόσωπο ή μία εταιρεία να ελέγξει την πλειοψηφία των μετοχών της ομάδας, αρκεί να την χρηματοδοτούν τα προηγούμενα 20 χρόνια σταθερά. Η Μπάγερν Λεβερκούζεν ελέγχεται από την φαρμακοβιομηχανία "Bayer", εφόσον το κλαμπ ιδρύθηκε από εργάτες της εταιρείας, η οποία είναι συνδεδεμένη με την ιστορία της ομάδας.

Γιατί οι οπαδοί στη Γερμανία μισούν Λειψία και Χόφενχαϊμ

Το ίδιο συμβαίνει και με την Βόλφσμπουργκ, την πλειοψηφία των μετοχών της οποίας κατέχει η Volkswagen, καθώς όπως και στην περίπτωση της Μπάγερ Λεβερκούζεν, η ομάδα ιδρύθηκε από εργάτες της εταιρείας αυτοκινήτων και χρηματοδοτούνταν από αυτή.

Ωστόσο, την εξαίρεση αυτή έχουν εκμεταλλευτεί τα τελευταία χρόνια κι άλλες δύο ομάδες, όπως η Χόφενχαϊμ και η Λειψία προκαλώντας τις οργισμένες αντιδράσεις του φίλαθλου κοινού στη Γερμανία.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ ΚΑΙ ΤΗΣ ΛΕΙΨΙΑΣ

Οι δύο νέες ομάδες που έχουν, λοιπόν, "σπάσει" τον κανόνα του 50+1 είναι η Χόφενχαϊμ με τη Λειψία. H DFL επέτρεψε στον Ντίτμαρ Χοπ, τον ιδιοκτήτη της πολυεθνικής εταιρείας softwarε "SAP", Ντίτμαρ Χοπ να πάρει τον απόλυτο έλεγχο των "μπλε" το 2014. Ο Γερμανός δισεκατομμυριούχος χρηματοδοτούσε την Χόφενχαϊμ από το 2000 βοηθώντας την ομάδα, όπου είχε αγωνιστεί και ως ποδοσφαιριστής, να σκαρφαλώσει από τις ερασιτεχνικές κατηγορίες μέχρι την Bundesliga και την έξοδο στο Champions League.

Οι μεγάλες αντιδράσεις προέκυψαν με το ζήτημα της Λειψίας. Αρχικά η Red Bull εφηύρε την ονομασία του συλλόγου "RasenBallsport Leipzig e.V" (RasenBallsport σημαίνει άθλημα μπάλας στο χορτάρι) το 2009 ώστε να συμφωνεί με τον κανονισμό του γερμανικού ποδοσφαίρου, ο οποίος αναφέρει ότι "τροποποιήσεις, προσθήκες ή επανασχεδιασμοί ονομασίας και σήματος συλλόγων για διαφημιστικούς σκοπούς δεν επιτρέπονται", αλλά και να παραπέμπει η ονομασία της ομάδας "RB Leipzig" στην εταιρεία.

Γιατί οι οπαδοί στη Γερμανία μισούν Λειψία και Χόφενχαϊμ

Η Λειψία πήγε ξεκάθαρα κόντρα στο νόμο του 50+1 όταν το 2014/2015 χρειαζόταν να γίνει επαγγελματική για να συμμετέχει στην 2. Bundesliga. Η λίγκα ανακοίνωσε από τις 22 Απριλίου ότι θα χορηγούσε άδεια στη Λειψία, αρκεί να συμμορφωνόταν σε τρεις απαιτήσεις της, που είχαν να κάνουν με το έμβλημα και τη διοίκηση του συλλόγου. Αιτήματα που δεν έγιναν αρχικά δεκτά.

Το πρώτο από τα τρία πράγματα που η DFL ζήτησε να αλλάξουν ήταν το σήμα, το οποίο παρέπεμπε ευθέως στην αυστριακή εταιρεία. Το δεύτερο ήταν ο τρόπος διοίκησης του συλλόγου, ώστε να μην παίρνουν τις αποφάσεις για την ομάδα στελέχη της Red Bull και το τρίτο ήταν να μειωθούν τα εμπόδια για την εγγραφή μελών στον σύλλογο. Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας, Ντίτριχ Μάτεσιτς, αντέδρασε και απείλησε να παρατήσει το πρότζεκτ, κάτι που θα είχε σοβαρό αντίκτυπο στην κοινότητα της Λειψίας.

Τελικά, οι δύο πλευρές προέβησαν σε συμβιβαστικές λύσεις, όσον αφορά το έμβλημα και τον τρόπο οργάνωσης και έτσι η Λειψία πήρε την επαγγελματική άδεια.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΗΣ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ

Η Γερμανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία (DFB), και η DFL (διοργανώτρια αρχή 1. Bundesliga και 2. Bundesliga) ολοένα κάνουν βήματα προς την εμπορευματοποίηση του αθλήματος . Η ομοσπονδία με την υπογραφή νέου τηλεοπτικού συμβολαίου αποφάσισε την διεξαγωγή παιχνιδιών και τη Δευτέρα, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση των οπαδών, καθώς πρόκειται για μία εργάσιμη μέρα.

Παράλληλα, ξεκίνησε το άνοιγμα και σε άλλες αγορές εκτός Γερμανίας με την DFL να εγκαινιάζει γραφεία και στην Κίνα. Εκτός από τις εξαιρέσεις για το 50+1, συζήτηση για τον νόμο τέθηκε το 2009 από τον πρόεδρο του Ανόβερο. Το ζήτημα πήγε σε ψηφοφορία από τις ομάδες με τις 32 από τις 36 να ψηφίζουν υπέρ του νόμου.

Γιατί οι οπαδοί στη Γερμανία μισούν Λειψία και Χόφενχαϊμ

Κριτική δέχθηκε η DFL και από μερίδα οπαδών και δημοσιογράφων για την επιλογή διακοπής της αναμέτρησης ανάμεσα στην Μπάγερν και την Χόφενχαϊμ. Δημοσίευμα στην Deutsche Welle τόνιζε ότι μεν το πανό των φίλων της Μπάγερν ήταν κατάπτυστο, αλλά η ένωση δεν δείχνει την ίδια συμπεριφορά σε παρόμοια που αναφέρονται σε ποδοσφαιριστές με ρατσιστικό και ομοφοβικό περιεχόμενο.

OI ANTIΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΟΠΑΔΩΝ

Η επίθεση του εμπορευματοποιημένου ποδοσφαίρου προς την γερμανική ρομαντική παράδοση έχει φέρει τις αντιδράσεις των οπαδών. Οργανωμένοι από πολλές ομάδες της Γερμανίας έχουν διαμαρτυρηθεί μέσα από τα πανό τους ενάντια στον τρόπο διοίκησης της Χόφενχαϊμ και της Λειψίας και σε αυτά τα πλαίσια έγινε και η επίθεση των οπαδών της Μπάγερν στον Χοπ.

Ωστόσο, υπάρχουν και πιο ειρηνικές διαμαρτυρίες οπαδών στη Γερμανία κατά της DFB και της DFL, οι οποίες έχουν φέρει και αποτελέσματα. Οι φίλοι της Μπάγερν που ταξίδεψαν στο Λονδίνο για το παιχνίδι με την Τσέλσι ύψωσαν πανό διαμαρτυρόμενοι για τα ακριβά εισιτήρια, ενώ οι οπαδοί της Άιντραχτ στο ματς κόντρα στην Ουνιόν Βερολίνου κράτησαν το μισό πέταλο τους κλειστό και εναντιώθηκαν στα παιχνίδια της Δευτέρας.

Μάλιστα, η επιμονή των οπαδών όλων των ομάδων έφερε την απόφαση της Bundesliga να μην ξαναγίνουν παιχνίδια Δευτέρα από τη σεζόν 2021/2022, όταν θα λήξει το τηλεοπτικό συμβόλαιο.

Καταληκτικά, το γερμανικό ποδόσφαιρο είναι συνυφασμένο με τον ρομαντισμό και όποια επίθεση της σύγχρονης μορφής του αθλήματος προς αυτό φέρνει και αντιδράσεις.

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ