ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Γιατί ο Τούχελ οδηγείται στην έξοδο από την Ντόρτμουντ

Dortmund's head coach Thomas Tuchel during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Hamburg SV in the Signal Iduna Park in Dortmund, Germany, Tuesday, April 4, 2017. (Bernd Thissen/dpa via AP)
Dortmund's head coach Thomas Tuchel during the German Bundesliga soccer match between Borussia Dortmund and Hamburg SV in the Signal Iduna Park in Dortmund, Germany, Tuesday, April 4, 2017. (Bernd Thissen/dpa via AP) AP

Η σχέση του Τόμας Τούχελ με τη διοίκηση της Ντόρτμουντ έχει πληγεί σχεδόν ανεπανόρθωτα, παρότι κυριαρχεί ικανοποίηση για τη δουλειά του 43χρονου. Οι λόγοι που τον οδηγούν εκτός "Singal Iduna Park" και οι υποψήφιοι αντικαταστάτες του.

Μια ακολουθία γεγονότων έχει δημιουργήσει πολύ αρνητικό κλίμα για τον Τόμας Τούχελ στην Μπορούσια Ντόρτμουντ και εξαιτίας αυτών, ο Γερμανός τεχνικός βρίσκεται πολύ κοντά στην έξοδο από την ομάδα της Βεστφαλίας, αν και η δουλειά του έχει ικανοποιήσει την κοινή ποδοσφαιρική γνώμη.

Όπως είχε αποκαλύψει η γερμανική "Der Spiegel", όλα ξεκίνησαν την περσινή σεζόν, όταν ο επικεφαλής σκάουτινγκ της ομάδας, Σβεν Μίσλινταντ, είχε ολοκληρώσει μια δύσκολη διαπραγμάτευση με τον εκπρόσωπο του Ισπανού νεαρού, Μιγκέλ Τόρες.

Ο Τούχελ απέρριψε τον παίκτη, αλλάζοντας γνώμη την ύστατη στιγμή, γεγονός που χάλασε τη σχέση των δύο ανδρών. Παράλληλα, δύο από τα σημαντικότερα διοικητικά στελέχη της ομάδας, ο εκτελεστικός διευθυντής, Χανς Γιόαχιμ Βάτσκε, και ο αθλητικός διευθυντής, Μίχαελ Τσορκ, τάχθηκαν υπέρ του Μίσλινταντ.

Έκτοτε η σχέση του Τούχελ με τη διοίκηση άρχισε να γίνεται όλο και πιο... τυπική, ενώ τα χειρότερα έμελλαν να έρθουν με την πώληση τριών κομβικών μονάδων του ρόστερ το καλοκαίρι του 2016. Ο λόγος για τους Ματς Χούμελς (Μπάγερν Μονάχου), Ιλκάι Γκιουντογάν (Μάντσεστερ Σίτι) και Χένριχ Μχιταριάν (Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ).

Dortmund's Mats Hummels, left, and Ilkay Gundogan, center, challenge for the ball with Colognes Deyverson during the German first division Bundesliga soccer match between BvB Borussia Dortmnd and 1.FC Cologne in Dortmund, Germany, Saturday, March 14, 2015. (AP Photo/Frank Augstein)
Dortmund's Mats Hummels, left, and Ilkay Gundogan, center, challenge for the ball with Colognes Deyverson during the German first division Bundesliga soccer match between BvB Borussia Dortmnd and 1.FC Cologne in Dortmund, Germany, Saturday, March 14, 2015. (AP Photo/Frank Augstein) AP

AP Photo/Frank Augstein

Η ενόχληση του προπονητή της Ντόρτμουντ ήταν μεγάλη, καθότι είχε λάβει τη διαβεβαίωση του Βάτσκε ότι δεν επρόκειτο να πωληθούν και οι τρεις την ίδια μεταγραφική περίοδο, κάτι που προφανώς δεν τηρήθηκε. Οι "συγκρούσεις" σε σχέση με τη μεταγραφική πολιτική των Βεστφαλών συνεχίστηκαν και τον περασμένο Ιανουάριο, καθώς ο 43χρονος τεχνικός έμαθε πως ο Αλεξάντερ Ισάκ εντάχθηκε στο ρόστερ των "κιτρινόμαυρων", αφότου ο Σουηδός φορ είχε υπογράψει!

Συν τοις άλλοις, στις σχετικές ερωτήσεις που δέχεται από δημοσιογράφους, ο Τούχελ απαντά σε μόνιμη βάση με διπλωματικό τρόπο. Η πιο πρόσφατη ήρθε στο τηλεοπτικό δίκτυο του "FΟΧ". Όταν ρωτήθηκε αναφορικά με το αν θα είναι προπονητής της Ντόρτμουντ τη σεζόν 2017 - 2018, είπε πως "θα είμαι στη θέση του προπονητή το ερχόμενο Σάββατο στο Άουσμπουργκ. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο...".

Ο Βάτσκε έχει παραδεχθεί δημοσίως ότι υπάρχουν διαφωνίες, ο Τούχελ είναι δεδομένα ένας απαιτητικός επαγγελματίας που δεν υποχωρεί εύκολα, κάτι που η πλευρά της Ντόρτμουντ γνώριζε όταν αποφάσισε να του καταθέσει πρόταση το 2015, και πηγές μέσα από το κλαμπ διαρρέουν συνεχώς ότι τα προβλήματα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιλυθούν.

Borussia Dortmund's new head coach Thomas Tuchel, center, is presented by CEO Han-Joachim Watzke, left, and sporting manager Michael Zorc, right, at the stadium in Dortmund, Germany, Wednesday, June 3, 2015. Tuchel follows Juergen Klopp, who left the German first division soccer club BVB after seven years. (AP Photo/Martin Meissner)
Borussia Dortmund's new head coach Thomas Tuchel, center, is presented by CEO Han-Joachim Watzke, left, and sporting manager Michael Zorc, right, at the stadium in Dortmund, Germany, Wednesday, June 3, 2015. Tuchel follows Juergen Klopp, who left the German first division soccer club BVB after seven years. (AP Photo/Martin Meissner) AP

AP Photo/Martin Meissner

Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με διάφορες διαφωνίες πάνω σε λεπτομέρειες, την ψυχρή στάση που διατηρεί ο Τούχελ -σε σχέση με τον Γιούργκεν Κλοπ- απέναντι στους οπαδούς, αλλά και την εκτίμηση που υπάρχει ότι το έργο του δεν σημείωσε τόσο ιδιαίτερη πρόοδο φέτος ώστε να υπερκαλύψει τα υπόλοιπα προβλήματα, έχουν οδηγήσει τον Γερμανό ένα "βήμα" από την έξοδο.

Σημειωτέον, αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει δυσαρέσκεια με τη δουλειά του πρώην τεχνικού της Μάιντς. Το μείζον πρόβλημα είναι η αδυναμία συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκόμενων και πιθανότατα αν δεν ήταν αυτό στη μέση, δεν θα υπήρχε καν συζήτηση που να αφορούσε στην αποχώρησή του από τον "κιτρινόμαυρο" πάγκο.

Αυτά, τη στιγμή που η Άρσεναλ έχει τοποθετήσει τον Τούχελ στη λίστα της όσον αφορά στη διαδοχή του Αρσέν Βενγκέρ. Από την πλευρά της, η Ντόρτμουντ έχει στα υπόψιν τις περιπτώσεις των Γιούλιαν Νάγκελσμαν (Χόφενχαϊμ), Πάουλο Σόουζα (Φιορεντίνα) και Λουσιάν Φαβρ (Νις) για να αναλάβουν την τεχνική ηγεσία στο άμεσο μέλλον.

Photo credits: Bernd Thissen/dpa via AP

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ