ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Άιντραχτ Φρανκφούρτης: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την έκπληξη του Europa League

Frankfurt players celebrate after Sebastian Rode scored his side's second goal during the Europa League quarterfinals, second leg soccer match between Eintracht Frankfurt and Benfica at the Commerzbank Arena in Frankfurt, Germany, Thursday, April 18, 2019. (AP Photo/Michael Probst)
Frankfurt players celebrate after Sebastian Rode scored his side's second goal during the Europa League quarterfinals, second leg soccer match between Eintracht Frankfurt and Benfica at the Commerzbank Arena in Frankfurt, Germany, Thursday, April 18, 2019. (AP Photo/Michael Probst) AP

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης αποτέλεσε την έκπληξη του φετινού Europa League, αφού κατάφερε να αποκλείσει την Μπενφίκα και να προχωρήσει στα ημιτελικά. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τα πέντε πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για τους "αετούς" της Γερμανίας.

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης κατάφερε να γυρίσει το εις βάρος της 4-2 του "Ντα Λουζ" απέναντι στην Μπενφίκα και με τα δύο γκολ του Κόστιτς και του Ρόντε σφράγισε το εισιτήριο για τα ημιτελικά του Europa League.

Οι "αετοί" σημειώνουν τα τελευταία χρόνια ανοδική πορεία σε εγχώριο, αλλά και σε ευρωπαϊκό επίπεδο και το Sport24.gr σάς παρουσιάζει σημαντικά στοιχεία της ιστορικής ομάδας της Γερμανίας.

1. ΚΥΠΕΛΛΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ 30 ΧΡΟΝΙΑ

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης πανηγύρισε την περσινή σεζόν τον πρώτο της τίτλο μετά από 30 χρόνια, δείχνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι έχουν επιστρέψει για τα καλά. Στις 19 Μαΐου του 2018 στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου, γύρισε στις επιτυχίες.

Με σκορ 3-1 κέρδισε την Μπάγερν και μετέτρεψε τη Φρανκφούρτη σε μεθυσμένη πολιτεία. Η Άιντραχτ μπήκε από νωρίς μπροστά στο σκορ με τον Ρέμπιτς, ενώ λίγο μετά την έναρξη του β' ημιχρόνου ο Λεβαντόβσκι ισοφάρισε για την Μπάγερν. Στο τελευταίο δεκάλεπτο οι "αετοί" κατέκτησαν την κούπα με γκολ ξανά του Ρέμπιτς στο 82' και του Γκατσίνοβιτς στο 96'.

Η Μπάγερν κατάφερε βέβαια να πάρει την εκδίκηση της από την ομάδα της Φρανκφούρτης, πρώτα παίρνοντάς της τον προπονητή, Νίκο Κόβατς, και έπειτα συντρίβοντας την με 5-0 στο φετινό Σούπερ Καπ Γερμανίας.

Τελευταίο τρόπαιο της Άιντραχτ ήταν το 1988. Τότε οι "αετοί" είχαν κερδίσει στον τελικό την Μπόχουμ με 1-0. Μάλιστα το γκολ είχε σκοράρει ο μεγάλος Ούγγρος ποδοσφαιριστής, Λάγιος Ντέταρι. Τον ίδιο χρόνο, ο Γιώργος Κοσκωτάς κατέθεσε κοντά στα 3 δισεκατομμύρια δραχμές, για να τον πάρει στον Ολυμπιακό.

2. ΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΤΟΥ 58/59

Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης έχει πανηγυρίσει και ένα πρωτάθλημα Γερμανίας το μακρινό 1958/59. Τότε δεν μιλούσαμε για Bundesliga φυσικά, αλλά για την Oberliga. Η περιφέρειες της Δυτικής Γερμανίας και το Βερολίνο σχημάτιζαν δικά τους πρωταθλήματα με τους 2 πρώτους στην κατάταξη να προχωρούν στην επόμενη φάση.

Εκεί, εκ νέου σχημάτιζαν 2 ομίλους, όπου οι πρώτοι από τον καθένα αγωνίζονταν σε τελικό που έκρινε τον πρωταθλητή Γερμανίας. Η ομάδα της Φρανφούρτης κατάφερε να περάσει πρώτη και στην κατηγορία του Νότου και από τον όμιλο που κληρώθηκε και κέρδισε το εισιτήριο για τον τελικό.

Σε μονό παιχνίδι αντιμετώπισε τους Κίκερς Όφενμπαχ και με σκορ 5-3 στέφθηκε πρωταθλήτρια Γερμανίας. Μάλιστα, το ματς είχε κριθεί στην παράταση.

3. ΣΤΟΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ 1980

Οι "αετοί" βρίσκονται στους τέσσερις του Europa League και ονειρεύονται να πετύχουν ό,τι ακριβώς το 1980, έτος που κατέκτησαν το Κύπελλο UEFA. Η Άιντραχτ είχε συχνή παρουσία στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με μεγαλύτερο διάλειμμα μεταξύ του 1995 και του 2006, όπου η ομάδα της Φρανκφούρτης αντιμετώπισε τον υποβιβασμό στην δεύτερη κατηγορία της Γερμανίας.

Παρά τις συχνές της παρουσίες στα ευρωπαϊκά "σαλόνια" η Άιντραχτ έφθανε μονάχα μέχρι τα προημιτελικά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων. Το 1980 ωστόσο έφθασε στον τελικό, απέναντι στην Γκλάντμπαχ και με συνολικό σκορ 3-3 (σ.σ. είχε πετύχει 2 γκολ εκτός έδρας) σήκωσε το Κύπελλο UEFA. Στα ημιτελικά, μάλιστα, αντιμετώπισε και άλλη γερμανική ομάδα, αφού έπρεπε να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπάγερν.

Αυτό, λοιπόν, το δρόμο θέλει να ακολουθήσει και φέτος, ώστε να γευτεί την δεύτερη της ευρωπαϊκή επιτυχία.

4. Η "ΧΡΥΣΗ" ΤΡΙΑΔΑ

Το βασικό αίτιο της επιτυχίας της Άιντραχτ τα τελευταία χρόνια είναι η "χρυσή" της επιθετική τριάδα. Ο Γιόβιτς, ο Ρέμπιτς και ο Χάλερ σχηματίζουν μία ομάδα που έχει στόχο να παράγει γκολ και ως εκ τούτου είναι η πιο εύστοχη της Bundesliga. Οι τρεις τους έχουν πετύχει 50 τέρματα στα 29 παιχνίδια του γερμανικού πρωταθλήματος, ενώ έχουν μοιράσει άλλες 19 ασίστ συνολικά.

Με ταχύτητα, σωστές τοποθετήσεις, δύναμη και ευστοχία φοβίζουν τις αντίπαλες άμυνες και κρατούν την Άιντραχτ στην 4η θέση που οδηγεί στο Champions League της επόμενης σεζόν. Το μεγαλύτερο "κανόνι" της τριάδας είναι ο Λόυκα Γιόβιτς.

Η ομάδα της Φρανκφούρτης φρόντισε να καλύψει την ρήτρα των 7.000.000 ευρώ, αφού αγωνιζόταν δανεικός από την Μπενφίκα, και να τον κάνει αποκλειστικά δικό της. Δεν είναι σίγουρο όμως ότι θα καταφέρει να τον κρατήσει, καθώς έχουν εμφανιστεί μνηστήρες από την Μπαρτσελόνα, τη Ρεάλ Μαδρίτης και την Μπάγερν Μονάχου. Πάντως, η Άιντραχτ μπορεί να αποκομίσει οικονομικό κέρδος από τον 22χρονο Σέρβο.

5. ΤΑ ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΑ ΚΟΡΕΟ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ

Ένα από τα χαρακτηριστικά της Άιντραχτ Φρανκφούρτης είναι ο εκπληκτικός της κόσμος. Το γήπεδό της, η "Κόμερτσμπανκ Αρίνα" με χωρητικότητα 51.500 θέσεων, είναι πάντα γεμάτο, ενώ οι οργανωμένοι της οπαδοί, οι "Ultras Frankfurt" δημιουργούν εκρηκτική ατμόσφαιρα στο πέταλο.

Μάλιστα, στα μεγάλα παιχνίδια της Bundesliga, αλλά και στο Europa League συνηθίζουν να δημιουργούν κορεό, που απλώνονται σε όλο το γήπεδο και αφήνουν τους θεατές με το στόμα ανοιχτό.

Οι οπαδοί της Άιντραχτ είναι έντονα πολιτικοποιημένοι, καθώς δηλώνουν αντιφασίστες και περνούν συχνά μηνύματα κατά του ναζισμού στο γήπεδο, αλλά και στην πόλη της Φρανκφούρτης με γκράφιτι. Μάλιστα, βρίσκονται σε πλήρη εναρμονισμό με την διοίκηση της ομάδας, της οποία ο πρόεδρος συνηθίζει να κάνει επιθέσεις απέναντι στο ακροδεξιό γερμανικό κόμμα "AfD".

TAGS ΓΕΡΜΑΝΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ