ΕΥΡΩΠΗ

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Ο Λιονέλ Μέσι βραβεύτηκε με το τρίτο «χρυσό παπούτσι» της καριέρας του, κάτι που αποτελεί ρεκόρ στην 46χρονη ιστορία του θεσμού. Διαβάστε στο Sport24.gr παραλειπόμενα από την εκδήλωση και δηλώσεις του κορυφαίου σκόρερ των ευρωπαϊκών γηπέδων την περσινή σεζόν. Δείτε τη λίστα με όλους τους νικητές από το 1968 μέχρι και σήμερα (φωτογραφίες & video)

Ο Λιονέλ Μέσι τιμήθηκε με το χρυσό παπούτσι ως ο κορυφαίος σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων τη σεζόν 2012-13.

Ο Αργεντίνος σούπερ σταρ της Μπαρτσελόνα κέρδισε τη συγκεκριμένη διάκριση για τρίτη φορά στην καριέρα του.

Ο Λιονέλ Μέσι τιμήθηκε με το «χρυσό παπούτσι» ως ο κορυφαίος σκόρερ στα ευρωπαϊκά γήπεδα για την αγωνιστική περίοδο 2012-13. Η τελετή της απονομής φιλοξενήθηκε στο παλιό εργοστάσιο της ζυθοποιίας Damm, στη Βαρκελώνη και ήταν αρκετοί οι άνθρωποι του ποδοσφαίρου, αλλά και του αθλητισμού γενικότερα, που τίμησαν με την παρουσία τους το γεγονός. Ο Μέσι πέτυχε πέρυσι 46 γκολ σε 32 ματς στο ισπανικό πρωτάθλημα (1.43 ανά παιχνίδι), τέσσερα λιγότερα από τα 50 της σεζόν 2011/12 που ήταν ρεκόρ παραγωγικότητας στην 46χρονη ιστορία του θεσμού.

Το «χρυσό παπούτσι» απονεμήθηκε για πρώτη φορά στον Πορτογάλο Εουσέμπιο στο τέλος της περιόδου 1967/68 και από τότε κάθε χρόνο περνάει στα χέρια του κορυφαίου σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Ο Χρίστο Στόιτσκοφ, ο Βούλγαρος ποδοσφαιριστής που έχει κερδίσει το χρυσό παπούτσι (1989/90), τη Χρυσή Μπάλα (1994) αλλά και τον τίτλο του πρώτου σκόρερ στο Μουντιάλ του 1994, ήταν αυτός που παρέδωσε το τρόπαιο στον Αργεντίνο παίκτη της Μπαρτσελόνα. Ο Στόιτσκοφ υποκλίθηκε στην αξία του Μέσι και του ευχήθηκε γρήγορη ανάρρωση και επιστροφή στα γήπεδα, προσθέτοντας ότι είναι σίγουρος πως ο Λέο θα κερδίσει και το χρυσό παπούτσι στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Ο Χρίστο Στόιτσκοφ παρέδωσε το χρυσό παπούτσι στον Μέσι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πέμπτη συνεχόμενη χρονιά που το έπαθλο καταλήγει σε ποδοσφαιριστή της Πριμέρα Ντιβισιόν, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ άλλοτε με οποιοδήποτε άλλο πρωτάθλημα. Και σε αυτό το επίπεδο πάντως είναι φανερή η μονομαχία ανάμεσα στα δυο μεγάλα αστέρια του παγκόσμιου ποδοσφαίρου, Λέο Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο, οι οποίοι έχουν παρουσία στις 5 από τις 6 τελευταίες πρωτιές, με τον Αργεντίνο να ξεπερνάει από φέτος τον Πορτογάλο που έχει κερδίσει το τρόπαιο δυο φορές (με Μάντσεστερ και Ρεάλ).

Εντύπωση προκαλεί ακόμα ένα στοιχείο της ιστορίας του «χρυσού παπουτσιού». Οι τρεις κορυφαίες επιδόσεις σε παραγωγικότητα, από τότε που θεσπίστηκε το βραβείο, ανήκουν σε παίκτες από την Αργεντινή. Ο Μέσι κατέχει φυσικά την πρωτιά με τα 50 τέρματα πρόπερσι, ενώ στη δεύτερη θέση ισοβαθμούν τα περσινά 46 γκολ του Λέο με τα 46 που είχε πετύχει τη σεζόν 1973/74 ο Έκτορ Τσιρόλα Γιασάλδε της Σπόρτινγκ Λισσαβόνας. Τέλος, ο Μέσι σκόραρε πέρυσι εναντίον όλων των ομάδων της Πριμέρα, ενώ συμπλήρωσε έναν ολόκληρο γύρο πετυχαίνοντας γκολ σε κάθε ματς, κάτι που δεν είχε ξανασυμβεί στην ιστορία της ισπανικής Λίγκας.

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο μαζί με τους Ντι Στέφανο και Εουσέμπιο, νικητής του χρυσού παπουτσιού τη σεζόν 2010/2011.

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν αρκετοί άνθρωποι της Μπαρτσελόνα, ανάμεσα στους οποίους ξεχώρισαν ο πρόεδρος του συλλόγου, Σάντρο Ροσέλ, ο προπονητής των «μπλαουγκράνα» Τάτα Μαρτίνο και οι συμπαίκτες του Μέσι, Πουγιόλ, Τσάβι, Πικέ, Άλμπα, Αντριάνο, Φάμπρεγας και Πίντο. Μετά την ολοκλήρωση της απονομής, ο Λέο παραχώρησε συνέντευξη Τύπου και απάντησε σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Μερικές από τις δηλώσεις του:

Για το βραβείο: « Όπως πάντα, το αφιερώνω στην οικογένειά μου και στα πρόσωπα που βρίσκονται δίπλα μου στις δύσκολες στιγμές. Επίσης το αφιερώνω σε όλους τους συμπαίκτες μου, στους οποίους είμαι ευγνώμων, αφού χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Είναι μεγάλη χαρά για μένα και επίσης είναι μια επιβράβευση όλης της ομάδας».

Για τον τραυματισμό του: « Βελτιώνεται σιγά-σιγά. Πλέον δεν πονάω και έχω ξεκινήσει να κάνω κάποια πράγματα».

Για την επιστροφή του: « Μακάρι να είμαι έτοιμος στο ξεκίνημα του καινούργιου χρόνου. Δεν έχω συγκεκριμένη ημερομηνία επιστροφής στα γήπεδα, θα το κάνω όταν θα είμαι απόλυτα έτοιμος».

Για τα χρυσά παπούτσια: « Δεν είναι στόχος μου να κατακτήσω περισσότερα τέτοια βραβεία. Ποτέ δεν το σκέφτομαι έτσι. Το πραγματικά σημαντικό, είναι να δυναμώσω ξανά, ώστε να μπορώ να παίζω ήσυχος, χωρίς τον φόβο ότι θα τραυματιστώ».

Για την Μπαρτσελόνα: « Είναι πολύς καιρός πια που γίνεται η ίδια συζήτηση και κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσει. Όπως λέμε όλοι οι παίκτες, δεν έχει αλλάξει η φιλοσοφία μας, απλά έχουμε εξελιχθεί προσθέτοντας περισσότερες επιλογές στο παιχνίδι μας».

ΤΟ ΧΡΥΣΟ ΠΑΠΟΥΤΣΙ

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Το «Χρυσό Παπούτσι» απονέμεται κάθε χρόνο από το 1968 στον πρώτο σκόρερ των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων. Το βραβείο είναι ένα χρυσό παπούτσι μάρκας Adidas, που είναι η χορηγός εταιρεία. Ζυγίζει 10 κιλά και έχει τρεις στρώσεις χρυσού. Μέχρι το 1990 υπεύθυνη για την βράβευση ήταν η γαλλική αθλητική εφημερίδα «L´Equipe». Από το 1991 μέχρι και το 1996, η Adidas συνέχισε να δίνει το βραβείο, με ανεπίσημο όμως χαρακτήρα και χωρίς τελετή.

Από το 1997 υπεύθυνη για το «Χρυσό Παπούτσι» είναι η «European Sports Media», μια ένωση αθλητικών εντύπων με έδρα την Ολλανδία. Μέλη της σήμερα είναι μεταξύ άλλων, η πορτογαλική «A Bola», η ισπανική «Marca», η ιταλική «La Gazzetta dello Sport», η γερμανική «Kicker», η αγγλική «World Soccer Football», η ρωσική «Sport Express», η τουρκική «Fanatic», η ολλανδική «ELF Voetbal», η βελγική «Foot Magazine», η δανέζικη «Tipsbladet» και η ελληνική «Goal».

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Ο Ντιέγο Φορλάν ξεκίνησε την απόλυτη υπεροχή της Primera Division στους νικητές του χρυσού παπουτσιού τη σεζόν 2008/09.

Από το 1997 άλλαξε το σύστημα αξιολόγησης του πρώτου σκόρερ, αφού πλέον δεν εξαρτάται αποκλειστικά από τα γκολ που θα πετύχει ο παίκτης, αλλά και από μια βαθμολογία που προκύπτει από έναν συντελεστή με τον οποίο βαθμολογείται το κάθε πρωτάθλημα. Αυτή η καινοτομία βοήθησε στο να μην αδικούνται οι μεγάλοι σκόρερ των πιο σημαντικών πρωταθλημάτων έναντι παικτών που αγωνίζονται σε πρωταθλήματα πολύ μικρότερης δυναμικότητας, στα οποία είναι πολύ πιο εύκολο να επιτευχθούν πολλά τέρματα στη διάρκεια μιας σεζόν.

Έτσι λοιπόν, στα 5 κορυφαία πρωταθλήματα (Ισπανία, Αγγλία, Ιταλία, Γερμανία και Γαλλία), ο συντελεστής για το κάθε γκολ είναι 2. Για τα 17 πρωταθλήματα της «δεύτερης ταχύτητας» (ανάμεσα στα οποία και το ελληνικό), ο συντελεστής είναι 1.5 και για τα υπόλοιπα της «τρίτης ταχύτητας», ο συντελεστής είναι 1. Όπως είπαμε πριν, τα 50 γκολ που πέτυχε πρόπερσι ο Μέσι αποτελούν το απόλυτο ρεκόρ του θεσμού, αλλά και οι 100 βαθμοί που τα συνόδευαν, επίσης.

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Ο Αντώνης Αντωνιάδης παρουσιάζει στη "Λεωφόρο" το ασημένιο ευρωπαϊκό παπούτσι που κέρδισε το 1972.

Στα 46 χρόνια του θεσμού, μόνο 10 φορές έχουν κερδίσει το βραβείο μη Ευρωπαίοι παίκτες (όλοι τους από τη Νότια Αμερική). Πρόκειται για τους Γιασάλδε και Μέσι (Αργεντινή), Ρονάλντο και Μάριο Ζαρντέλ (Βραζιλία), Ντιέγκο Φορλάν (Ουρουγουάη) και Ούγκο Σάντσες (Μεξικό). Ο Νίκος Μαχλάς είναι ο μοναδικός Έλληνας που έχει στην κατοχή του το τρόπαιο (το 1997/98 με την Φίτεσε του Άρνεμ στην Ολλανδία), ενώ παλαιότερα, ο Αντώνης Αντωνιάδης (1972, ασημένιο παπούτσι) και ο Νίκος Αναστόπουλος (1983, χάλκινο παπούτσι) είχαν μπει στην πρώτη τριάδα. Τέλος, την περίοδο 1975/76, το «χρυσό παπούτσι» απονεμήθηκε στον Κύπριο Σωτήρη Καϊάφα.

Μόνος πρώτος από φέτος στη λίστα με τους πολυνίκεις παίκτες, είναι ο Μέσι με τα τρία χρυσά παπούτσια. Υπάρχουν 8 παίκτες που ισοβαθμούν στη δεύτερη θέση, έχοντας ο καθένας τους από δυο κατακτήσεις. Πρόκειται για τους Εουσέμπιο, Γκερντ Μίλερ, Ντούντου Γκεοργκέσκου, Φερνάντο Γκόμεζ, Άλι Μακ Κόιστ, Μάριο Ζαρντέλ, Τιερί Ανρί, Ντιέγκο Φορλάν και Κριστιάνο Ρονάλντο. Η Πορτογαλία είναι η πολυνίκης χώρα με 6 κατακτήσεις, η Πριμέρα Ντιβισιόν το πρωτάθλημα με τα περισσότερα βραβεία (9) και η Μπαρτσελόνα με την Ντιναμό Βουκουρεστίου οι σύλλογοι με τα περισσότερα τρόπαια, από 4 η καθεμία.

ΟΛΟΙ ΟΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΟΥ «ΧΡΥΣΟΥ ΠΑΠΟΥΤΣΙΟΥ»

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Ο Μέσι παρουσιάζει στο "Καμπ Νόου" το δεύτερο χρυσό παπούτσι της καριέρας του (σεζόν 2011/12)

1967/68. Εουσέμπιο (42 γκολ) / Μπενφίκα (Πορτογαλία)

1968/69. Πέταρ Ζέκοφ (36 γκολ) / ΤΣΣΚΑ Σόφιας (Βουλγαρία)

1969/70. Γκερντ Μίλερ (38 γκολ) / Μπάγερν (Δ. Γερμανία)

1970/71. Γιόσιπ Σκόμπλαρ (44 γκολ) / Μαρσέιγ (Γαλλία)

1971/72. Γκερντ Μίλερ (40 γκολ) / Μπάγερν (Δ. Γερμανία)

1972/73. Εουσέμπιο (40 γκολ) / Μπενφίκα (Πορτογαλία)

1973/74. Έκτορ Γιασάλδε (46 γκολ) / Σπόρτινγκ Λισσαβόνας (Πορτογαλία)

1974/75. Ντούντου Γκεοργκέσκου (33 γκολ) / Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

1975/76. Σωτήρης Καϊάφας (41 γκολ) / Ομόνοια Λευκωσίας (Κύπρος)

1976/77. Ντούντου Γκεοργκέσκου (47 γκολ) / Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

1977/78. Χανς Κρανκλ (41 γκολ) / Ραπίντ Βιέννης (Αυστρία)

1978/79. Κις Κιστ (34 γκολ) / ΑΖ Άλκμααρ (Ολλανδία)

1979/80. Έρβιν Βάντενμπεργκ (39 γκολ) / Λιρς (Βέλγιο)

1980/81. Γκεόργκι Σλάφκοφ (31 γκολ) / Τράκια Πλόβντιβ (Βουλγαρία)

1981/82. Βιμ Κιφτ (32 γκολ) / Άγιαξ (Ολλανδία)

1982/83. Φερνάντο Γκόμεζ (36 γκολ) / Πόρτο (Πορτογαλία)

1983/84. Ίαν Ρας (32 γκολ) / Λίβερπουλ (Αγγλία)

1984/85. Φερνάντο Γκόμεζ (39 γκολ) / Πόρτο (Πορτογαλία)

1985/86. Μάρκο Φαν Μπάστεν (37 γκολ) / Άγιαξ (Ολλανδία)

1986/87. Ροντιόν Καματάρου (44 γκολ) / Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

1987/88. Τανζού Τσολάκ (39 γκολ) / Γαλατασαράι (Τουρκία)

1988/89. Ντορίν Ματέουτ (43 γκολ) / Ντιναμό Βουκουρεστίου (Ρουμανία)

1989/90. Ούγκο Σάντσες & Χρ. Στόιτσκοφ (38 γκολ) / Ρεάλ Μ. & ΤΣΣΚΑ Σόφιας

1990/91. Ντάρκο Πάντσεφ (34 γκολ) / Ερυθρός Αστέρας (Γιουγκοσλαβία)

Τρίτο χρυσό (ρεκόρ) παπούτσι στον Μέσι!

Ο Κριστιάνο Ρονάλντο παρουσιάζει στο "Μπερναμπέου" το δεύτερο χρυσό παπούτσι της καριέρας του (σεζόν 2010/11)

1991/92. Άλι Μακ Κόιστ (34 γκολ) / Ρέιντζερς (Σκωτία)

1992/93. Άλι Μακ Κόιστ (34 γκολ) / Ρέιντζερς (Σκωτία)

1993/94. Ντέιβιντ Τέιλορ (43 γκολ) / Πόρθμαντογκ (Ουαλία)

1994/95. Αρσέν Αβιτισγιάν (39 γκολ) / Χόμενχεμ (Αρμενία)

1995/96. Ζβιάντ Εντελάτζε (40 γκολ) / Μαργκβέτι (Γεωργία)

-----------------------------------------------------------------------------------------------

1996/97. Ρονάλντο (34 γκολ & 68 βαθμοί) / Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

1997/98. Νίκος Μαχλάς (34 γκολ & 51 βαθμοί) / Φίτεσε Άρνεμ (Ολλανδία)

1998/99. Μάριο Ζαρντέλ (36 γκολ & 54 βαθμοί) / Πόρτο (Πορτογαλία)

1999/00. Κέβιν Φίλιπς (30 γκολ & 60 βαθμοί) / Σάντερλαντ (Αγγλία)

2000/01. Χένρικ Λάρσον (35 γκολ & 52.5 βαθμοί) / Σέλτικ (Σκωτία)

2001/02. Μάριο Ζαρντέλ (42 γκολ & 63 βαθμοί) / Σπόρτινγκ Λις. (Πορτογαλία)

2002/03. Ρόι Μακάι (29 γκολ & 58 βαθμοί) / Ντεπορτίβο Κορούνια (Ισπανία)

2003/04. Τιερί Ανρί (30 γκολ & 60 βαθμοί) / Άρσεναλ (Αγγλία)

2004/05. Τ. Ανρί & Ντ. Φορλάν (25 γκολ & 50 βαθμοί) / Άρσεναλ & Βιγιαρεάλ

2005/06. Λούκα Τόνι (31 γκολ & 62 βαθμοί) / Φιορεντίνα (Ιταλία)

2006/07. Φραντζέσκο Τότι (26 γκολ & 52 βαθμοί) / Ρόμα (Ιταλία)

2007/08. Κριστιάνο Ρονάλντο (31 γκολ & 62 βαθμοί) / Μαν. Γιουνάιτεντ (Αγγλία)

2008/09. Ντιέγκο Φορλάν (32 γκολ & 64 βαθμοί) / Ατλέτικο Μαδρίτης (Ισπανία)

2009/10. Λιονέλ Μέσι (34 γκολ & 68 βαθμοί) / Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

2010/11. Κριστιάνο Ρονάλντο (40 γκολ & 80 βαθμοί) / Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία)

2011/12. Λιονέλ Μέσι (50 γκολ & 100 βαθμοί) / Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

2012/13. Λιονέλ Μέσι (46 γκολ & 92 βαθμοί) / Μπαρτσελόνα (Ισπανία)

Πηγές: Marca, As & Mundo Deportivo

Βίντεο: 67 γκολ που πέτυχε ο Μέσι τη σεζόν 2012/13. Ανάμεσα σε αυτά, τα 44 από τα 46 της Λίγκας συν 8 του Τσάμπιονς Λιγκ και 4 του ισπανικού Κυπέλλου.

Βίντεο: Τα 46 γκολ που πέτυχε ο Μέσι στο ισπανικό πρωτάθλημα τη σεζόν 2012/13

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ