ΕΥΡΩΠΗ

Το πανόραμα των πρωταθλητών: Ο ευρωπαϊκός χάρτης

Liverpool's Jordan Henderson holds the English Premier League trophy aloft after it was presented following the Premier League soccer match between Liverpool and Chelsea at Anfield stadium in Liverpool, England, Wednesday, July 22, 2020. (Phil Noble/Pool via AP)
Liverpool's Jordan Henderson holds the English Premier League trophy aloft after it was presented following the Premier League soccer match between Liverpool and Chelsea at Anfield stadium in Liverpool, England, Wednesday, July 22, 2020. (Phil Noble/Pool via AP) AP

Τα περισσότερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα φτάνουν ή έχουν φτάσει στο τέλος τους μετά από μία σεζόν που θα μνημονεύεται για χρόνια εξαιτίας του κορονοϊού. Το Sport24.gr σας παρουσιάζει τις ομάδες που έχουν σηκώσει την κούπα του πρωταθλητή ανά χώρα.

Η σεζόν 2019-2020 είναι μία σεζόν που θα θυμόμαστε για αρκετά χρόνια. Ο κορονοϊός σάρωσε και συνεχίζει να σαρώνει όλο τον κόσμο σε όλα τα επίπεδα και δεν ήταν δυνατόν να αφήσει ανεπηρέαστο το ποδόσφαιρο. Ωστόσο, σε πολλές χώρες ανά την Ευρώπη, το ποδόσφαιρο αναδείχθηκε νικητής και αρκετά πρωταθλήματα, έστω και με αυστηρά υγειονομικά μέτρα, επανεκκίνησαν μετά την καραντίνα.

Με τις περισσότερες λίγκες να ολοκληρώνονται σιγά σιγά ή να έχουν φτάσει στο τέλος τους, πολλές είναι οι ομάδες που έχουν πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Έτσι, το Sport24.gr σάς παρουσιάζει τις ομάδες που έχουν αναδειχθεί πρωταθλήτριες, αλλά και τι ισχύει στις χώρες που τα πράγματα δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμη.

Δείτε, λοιπόν, αναλυτικά τι ισχύει σε όλα τα πρωταθλήματα της Γηραιάς Ηπείρου:

ΕΛΛΑΔΑ

Ο Ολυμπιακός ήταν ο μεγάλος πρωταθλητής της Super League πανηγυρίζοντας τον 45ο τίτλου του, με τον ΠΑΟΚ να μένει στη 2η θέση με 73 πόντους. Ο τίτλος γιορτάστηκε δεόντως με το ανοιχτό λεωφορείο να κάνει βόλτα στον Πειραιά και την μουσική με τα φωτορυθμικά να δίνουν το σύνθημα.

SUPERLEAGUE / ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 45ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ / ΑΠΟΝΟΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
SUPERLEAGUE / ΦΙΕΣΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΚΤΗΣΗ ΤΟΥ 45ου ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ ΣΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ / ΑΠΟΝΟΜΗ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Η Μπάγερν Μονάχου κατάφερε να πανηγυρίσει τον 8ο συνεχόμενο τίτλο στην Bundesliga. Η πιο καθοριστική στιγμή της σεζόν ήταν η νίκη των Βαυαρών με 1-0 επί της Μπορούσια Ντόρτμουντ (26/5), ενώ ο τίτλος κλείδωσε στις 16 Ιουνίου, όταν η ομάδα του Φλικ επικράτησε 1-0 της Βέρντερ Βρέμης.

ΑΓΓΛΙΑ

Έπειτα από 30 χρόνια η μεγάλη στιγμή έφτασε. Η Λίβερπουλ κατάφερε να φτάσει στο 19ο πρωτάθλημα της ιστορίας της με το Μέρσεϊσάιντ να βάζει τα γιορτινά του. Η κατάκτηση της Premier League εξασφαλίστηκε στις 25 Ιουνίου όταν η Μάντσεστερ Σίτι ηττήθηκε από την Τσέλσι με 2-1. Το πάρτι στήθηκε στο Άνφιλντ την 37η αγωνιστική με την Λίβερπουλ να επικρατεί 5-3 των μπλε και να σηκώνει το τρόπαιο στον ουρανό του Kop.

ΙΣΠΑΝΙΑ

Στις 17 Ιουλίου η Ρεάλ Μαδρίτης επικράτησε 2-1 της Βιγιαρεάλ και σε συνδυαμό με την ήττα της Μπαρτσελόνα από την Οσασούνα, έπειτα από τρία χρόνια, επέστρεψε στο θρόνο της La Liga. Οι μερένγκες με αυτόν τον τρόπο έφτασαν στα 34 τους πρωταθλήματα.

Real Madrid's captain Sergio Ramos celebrates during the Spanish La Liga soccer match between Leganes and Real Madrid at the Butarque Stadium in Leganes, on the outskirts of Madrid, Spain, Sunday, July 19, 2020. (AP Photo/Bernat Armangue)
Real Madrid's captain Sergio Ramos celebrates during the Spanish La Liga soccer match between Leganes and Real Madrid at the Butarque Stadium in Leganes, on the outskirts of Madrid, Spain, Sunday, July 19, 2020. (AP Photo/Bernat Armangue) AP

ΙΤΑΛΙΑ

Η Γιουβέντους είναι το αδιαμφισβήτο φαβορί για την κατάκτηση του 9ο συνεχόμενου τροπαίου στην Serie A. Οι μπιανκονέρι χρειάζονται ένα τρίποντο στον αγώνα της Κυριακής (26/7) κόντρα στην Σαμπντόρια για να πανηγυρίσουν το πρωτάθλημα.

ΓΑΛΛΙΑ

Η Ένωση Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου στην Γαλλία ανακοίνωσε τη λήξη της σεζόν σε Ligue 1 και Ligue 2, στέφοντας έτσι πρωταθλήτρια την Παρί Σεν Ζερμέν.

ΑΛΒΑΝΙΑ

Δύο αγωνιστικές πριν το φινάλε της σεζόν στις 19 Ιουλίου τα Τίρανα πανηγύρισαν την κατάκτηση του τροπαίου.

ΑΝΔΟΡΑ

Η Ίντερ ήταν η ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα της Ανδόρας με την Σάντα Κολόμα να μένει δεύτερη με έναν πόντο λιγότερο.

ΑΡΜΕΝΙΑ

Η Αραράτ-Αρμένια συγκέντρωσε 52 πόντους και πανηγύρισε το 2ο πρωτάθλημα στην ιστορία της.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Πρωταθλήτρια στην αυστριακή Bundesliga αναδείχθηκε η Ρεντ Μπουλ Σάλτσμπουργκ, η οποία κατέκτησε τον τίτλο για 7η συνεχόμενη φορά.

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ

Η σεζόν στο Αζερμπαϊτζάν διακόπηκε εξαιτίας του κορονοϊού και πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Κάραμπαχ.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ

Το πρωτάθλημα της Λευκορωσίας βρίσκεται στην 18η αγωνιστική με τις Σακτέρ και ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ να μετρούν 34 πόντους.

ΒΕΛΓΙΟ

Στις 15 Μαΐου πραγματοποιήθηκε η γενική συνέλευση της Pro League στο Βέλγιο και ο τίτλος για τη σεζόν 2019-2020 δόθηκε στη Μπριζ.

Club Brugge players celebrate a goal against Galatasaray during the Champions League group A soccer match between Galatasaray and Club Brugge in Istanbul, Tuesday, Nov. 26, 2019. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Club Brugge players celebrate a goal against Galatasaray during the Champions League group A soccer match between Galatasaray and Club Brugge in Istanbul, Tuesday, Nov. 26, 2019. (AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

ΒΟΣΝΙΑ

Tο Δ.Σ της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της Βοσνίας αποφάσισε να βάλει πρόωρο τέλος σεζόν σε πρωτάθλημα και κύπελλο της χώρας. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Σαράγεβο.

ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ

Στις 21 Ιουνίου με τέσσερα παιχνίδια να απομένουν η Λουντογκόρετς αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Βουλγαρίας για 9η φορά στην ιστορία της.

ΚΡΟΑΤΙΑ

Το πρωτάθλημα στην Κροατία επανεκκίνησε και πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Ντιναμό Ζάγκρεμπ, που κατέκτησε τον 21ο τίτλο στη ιστορία της.

ΤΣΕΧΙΑ

Πρωταθλήτρια Τσεχίας αναδείχθηκε η Σλάβια Πράγας, η οποία πανηγύρισε τον 6ο τίτλο στην ιστορία της και δεύτερο συνεχόμενο.

Slavia's Tomas Soucek, center, celebrates after scoring his side's opening goal from the penalty spot during the Champions League group F soccer match between Slavia Praha and Inter Milan at the Sinobo stadium in Prague, Czech Republic, Wednesday, Nov. 27, 2019. (AP Photo/Petr David Josek)
Slavia's Tomas Soucek, center, celebrates after scoring his side's opening goal from the penalty spot during the Champions League group F soccer match between Slavia Praha and Inter Milan at the Sinobo stadium in Prague, Czech Republic, Wednesday, Nov. 27, 2019. (AP Photo/Petr David Josek) AP

ΚΥΠΡΟΣ

Το Δ.Σ της ΚΟΠ αποφάσισε την Παρασκευή (15/5) έπειτα από ψηφοφορία το πρόωρο τέλος του πρωταθλήματος Κύπρου - χωρίς ανάδειξη πρωταθλητή - και την αύξηση των ομάδων από 12 σε 14 για την επόμενη σεζόν (2020/21).

ΔΑΝΙΑ

Για μόλις 3η φορά στην ιστορία της η Μίντιλαντ, κατάφερε να πανηγυρίσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος της Δανίας έχοντας διαφορά 17 πόντων από την Κοπεγχάγη.

ΕΣΘΟΝΙΑ

Στα μέσα του πρωταθλήματος η Φλόρα βρίσκεται μπροστά με 37 βαθμούς, ακολουθεί η Κάλιου με 28 πόντους.

ΝΗΣΙΑ ΦΕΡΟΕ

Η λίγκα των Νησιών Φερόε Βρίσκεται στην 14η αγωνιστική με την Χάβναρ Μπόλτφελαγ να βρίσκεται δύο πόντους μπροστά από την NSI Runavik στους 34 βαθμούς.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

Το πρωτάθλημα της Φινλανδίας βρίσκεται μόλις στην 11η αγωνιστική. Πρωπορεύεται η KuPS με 11 πόντους, ακολουθεί η Ιντερ με 10.

ΓΕΩΡΓΙΑ

Έπειτα από 7 αγωνιστικές στην κορυφή με 14 βαθμούς βρίσκεται η Ντίλα, στην 2η θέση με 12 η Σαμπουρτάλο.

ΓΙΒΡΑΛΤΑΡ

Δεν έγινε επανεκκίνηση του πρωταθλήματος του Γιβραλτάρ και οι τρεις ομάδες που βρίσκονται στις πρώτες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα (Εuropa FC, St Joseph’s FC and Lincoln Red Imps FC) κερδίζουν ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο, χωρίς να αναδειχθεί πρωταθλητής.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Πρωταθλήτρια στην Ουγγαρία αναδείχθηκε η Φερεντσβάρος, κατακτώντας τον 31ο τίτλο στην ιστορία τους.

Michal Skvarka, left, of Ferencvaros celebrates with teammates after he scored his side's second goal against Espanyol during their Europa League Group H fifth round soccer match Ferencvaros vs. Espanyol at the Groupama Arena in Budapest, Hungary, Thursday, Nov. 28, 2019. (Zsolt Szigetvary/MTI via AP)
Michal Skvarka, left, of Ferencvaros celebrates with teammates after he scored his side's second goal against Espanyol during their Europa League Group H fifth round soccer match Ferencvaros vs. Espanyol at the Groupama Arena in Budapest, Hungary, Thursday, Nov. 28, 2019. (Zsolt Szigetvary/MTI via AP) AP

ΙΣΛΑΝΔΙΑ

Το πρωτάθλημα της Ισλανδία ξεκίνησε και μετά στην κορυφή με 16 πόντους βρίσκονται οι Βάλουρ και Ρέικιαβικ.

ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Στις 31 Ιουλίου γίνεται η επανεκκίνηση μετά το stop εξαιτίας του κορονοϊού. Μπροστά με 15 πόντους είναι η Σάμροκ Ρόβερς

ΙΣΡΑΗΛ

Με 87 πόντους η Μακάμπι Τελ Αβίβ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος στο Ισραήλ.

ΚΑΖΑΚΣΤΑΝ

Το πρωτάθλημα του Καζακστάν ξεκίνησε, όμως η υγειονομική κατάσταση στην χώρα προκάλεσε νέα αναβολή του.

ΚΟΣΟΒΟ

Την Κυριακή (26/7) θα αναδειχθεί στην τελευταία αγωνιστική ο πρωταθλητής Κοσόβους. Η Ντρίτα έχει πλεονέκτημα τριών πόντων απέναντι στην Γκιλάνι.

ΛΕΤΟΝΙΑ

Το πρωτάθλημα της Λετονίας βρίσκεται στην 9η αγωνιστική με τις Ρίγκα και RFS να ισοαβαθμούν στους 24 πόντους.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ

Η Ζουντούβα στην 11η αγωνιστική είναι στην κορυφή του πρωταθλήματος της Λιθουανίας με 26 βαθμούς.

ΛΟΥΞΕΜΒΟΥΡΓΟ

Αποφασίστηκε οριστική διακοπή στο πρωτάθλημα του Λουξεμβούργου, με τις τέσσερις πρώτες ομάδες να παίρνουν εισιτήριο για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, χωρίς να στεφθεί κάποια ομάδα πρωταθλήτρια.

ΜΑΛΤΑ

Διακοπή υπήρξε και στην Μάλτα με την Φλοριάνα να στέφεται πρωταθλήτρια.

ΜΟΛΔΑΒΙΑ

Το πρωτάθλημα έχει ξεκινήσει και η Σέριφ Τίρασπολ πρωπορεύεται έχοντας συγκεντρώσει 15 βαθμούς

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ

Πρωταθλήτρια στο Μαυροβούνιο αναδείχθηκε η Μπουντούτσνοστ με απόσταση από την 2η Σουτιέσκα.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ

Ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας ανακοίνωσε την αναστολή του πρωταθλήματος έως και την 1η Σεπτεμβρίου. Πρωταθλητής δεν ανακυρήχθηκε.

Ajax's Daley Blind celebrates after Chelsea's goalkeeper Kepa Arrizabalaga scores an own goal during the Champions League, group H, soccer match between Chelsea and Ajax, at Stamford Bridge in London, Tuesday, Nov. 5, 2019. (AP Photo/Ian Walton)
Ajax's Daley Blind celebrates after Chelsea's goalkeeper Kepa Arrizabalaga scores an own goal during the Champions League, group H, soccer match between Chelsea and Ajax, at Stamford Bridge in London, Tuesday, Nov. 5, 2019. (AP Photo/Ian Walton) AP PHOTO/IAN WALTON

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Στις 4 Ιουνίου ανακοινώθηκε ότι το πρωτάθλημα διακόπτεται οριστικά εξαιτίας του αυξανώμενου αριθμού κρουσμάτων στην χώρα, με τον τίτλο του πρωταθλητή να μην δίνεται σε κάποια ομάδα.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ

Η ομοσπονδία αποφάσισε να μην συνεχίσει το πρωτάθλημα που είχε διακοπεί και ο τίτλος δόθηκε με πόντους ανά παιχνίδι. Έτσι, πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η Λίνφιλντ, φτάνοντας στο 54ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.

ΝΟΡΒΗΓΙΑ

Το πρωτάθλημα της Νορβηγίας είναι στην 9η αγωνιστική και η Μπόντο μετράει 27 πόντους στην 1η θέση. Ακολουθεί με 25 η Μόλντε.

ΠΟΛΩΝΙΑ

Πρωταθλήτια Πολωνίας αναδείχθηκε η Λέγκια Βαρσοβίας έχοντας συγκεντρώσει τρεις παραπάνω πόντους (69) από την 2η θέση Λεχ Πόζναν.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Η Πόρτο μάζεψε 84 πόντους και κέρδισε στην κούρσα του τίτλου την Μπενφίκα, η οποία έμεινε στην 2η θέση με 74 βαθμούς.

Porto players celebrate on the pitch at the end of the Portuguese League soccer match between FC Porto and Sporting CP at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Wednesday, July 15, 2020. Porto defeated Sporting 2-0 to clinch the championship with two rounds left to play. (AP Photo/Luis Vieira)
Porto players celebrate on the pitch at the end of the Portuguese League soccer match between FC Porto and Sporting CP at the Dragao stadium in Porto, Portugal, Wednesday, July 15, 2020. Porto defeated Sporting 2-0 to clinch the championship with two rounds left to play. (AP Photo/Luis Vieira) AP

ΡΩΣΙΑ

Με μεγάλη διαφορά από την Λοκομοτίβ, η Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης πανηγύρισε την κατάκτηση του τίτλου στο πρωτάθλημα της Ρωσίας.

ΣΑΝ ΜΑΡΙΝΟ

Το πρωτάθλημα στο Σαν Μαρίνο δεν συνέχισε ποτέ εξαιτίας της πανδημίας και το πρωτάθλημα δόθηκε στην Τρε Φιόρι.

ΣΚΩΤΙΑ

Η σκοτσέζικη Λίγκα αποφάσισε το πρόωρο τέλος στο πρωτάθλημα, με τη Σέλτικ να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια για ένατη σερί χρονιά.

ΣΕΡΒΙΑ

Το πρωτάθλημα της Σερβίας ξεκίνησε στις 29 Μαΐου με διαφορετικό φορμάτ. Ο Ερυθρός Αστέρας κατέκτησε τον τίτλο τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της λίγκας επικρατώντας 5-0 της Ραντ.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ

Η Σλόβας Μπρατισλάβας έφτασε στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Σλοβακίας έχοντας 17 παραπάνω πόντους από την 2η Ζίλινα.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Δέκα αγωνιστικές έχουν παιχτεί στο πρωτάθλημα της Σουηδίας με την Νορκόπινγκ να έχει χτίσει διαφορά τεσσάρων πόντων από τη Μάλμε και την Έλφσμποργκ.

ΕΛΒΕΤΙΑ

Τρεις αγωνιστικές πριν το φινάλε της Super League Ελβετίας η Γιουνγκ Μπόις βρίσκεται πέντε πόντους (67) μπροστά από την Σεντ-Γκαλάν.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Η Μπασάκσεχιρ κατάφερε να κερδίσει το πρωτάθλημα της Τουρκίας κερδίζοντας τη μάχη απέναντι σε ιστορικές ομάδες του τουρκικού ποδοσφαίρου φτάνοντας στον πρώτο τίτλο της ιστορίας τους.

Το πανόραμα των πρωταθλητών: Ο ευρωπαϊκός χάρτης

ΟΥΚΡΑΝΙΑ

Στις 20 Ιουνίου η Σαχτάρ Ντόνετσκ επικράτησε της Ολεξάντρια και πανηγύρισε το 13ο πρωτάθλημα Ουκρανίας στην ιστορία της.

ΟΥΑΛΙΑ

Οριστικά διακόπηκε το πρωτάθλημα στην Ουαλία από τις 19 Μαΐου και πρωταθλητές στέφθηκαν οι Connah's Quay Nomads.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ