ΕΥΡΩΠΗ

Η ΑΕΚ έπιασε τον Παναθηναϊκό στο UEFA ranking για πρώτη φορά από το 2001

Η ΑΕΚ έπιασε τον Παναθηναϊκό στο UEFA ranking για πρώτη φορά από το 2001
EUROKINISSI

Για πρώτη φορά μετά από 16 χρόνια, η ΑΕΚ βρίσκεται στα ίσια με τον Παναθηναϊκό στην κατάταξη της UEFA, απόρροια των αποδοτικών εμφανίσεών της στην Ευρώπη τη φετινή σεζόν.

Οι βαθμοί που κατέκτησε η ΑΕΚ χάρη στην ισοπαλία με τη Ριέκα δεν ήταν οι αναμενόμενοι, αφού προσδοκούσε στη νίκη, ωστόσο ήταν αρκετοί ώστε να τη φέρουν ισόβαθμη με τον Παναθηναϊκό στο UEFA ranking. Οι "κιτρινόμαυροι" δεν βρίσκονται στη "σκιά" των "πρασίνων" για πρώτη φορά από το 2001, εκμεταλλευόμενοι τόσο τις αποδοτικές φετινές εμφανίσεις στην Ευρώπη, όσο και την απουσία του "τριφυλλιού".

Οι δύο ελληνικές ομάδες βρίσκονται στην υπ' αριθμόν 151 θέση με 7,000 βαθμούς μετά από την Πέμπτη, ωστόσο η ΑΕΚ έχει τη δυνατότητα να αυξήσει τη συγκομιδή της και να προσπεράσει, σε περίπτωση που πάρει έστω την ισοπαλία με αντίπαλο την Αούστρια στη Βιέννη, για την 6η αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Europa League.

Μέσα σε μία σεζόν, ουσιαστικά, η ΑΕΚ κατόρθωσε να φτάσει τον Παναθηναϊκό, την ελληνική ομάδα που παραδοσιακά βρισκόταν στις πιο υψηλές θέσεις του UEFA ranking. Η βαθμολογία από τα εξαιρετικά άσχημα αποτελέσματα των "πρασίνων" τις τελευταίες τέσσερις σεζόν (τη σεζόν 2013-2014 δεν αγωνίστηκε καν στην Ευρώπη) ισοφαρίστηκε από την ΑΕΚ μέσα σε εννέα αγώνες σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις φέτος, συν τους 1,000 βαθμούς από την περσινή εντός έδρας ισοπαλία με τη Σεντ Ετιέν στα playoffs του Europa League.

Η ΑΕΚ έπιασε τον Παναθηναϊκό στο UEFA ranking για πρώτη φορά από το 2001

Αμφότερες οι ομάδες, πάντως, βρίσκονται πολύ χαμηλά σε σχέση με τον εγχώριο ανταγωνισμό, αφού ο Ολυμπιακός φιγουράρει στην 25η θέση, παρότι φέτος δεν έχει κερδίσει πολλούς βαθμούς, ενώ ο ΠΑΟΚ στην 45η, αν και δεν έφτασε καν στη φάση των ομίλων του Europa League.

Τρίτη ελληνική ομάδα, στη θέση 123 με 9,000 βαθμούς, είναι ο Αστέρας Τρίπολης, που εξαργυρώνει πρόσφατες ευρωπαϊκές πορείες και μετά ακολουθούν οι δύο ομάδες της Αθήνας.

Στην 178η θέση, υιοθετώντας τον συντελεστή της Ελλάδας (5,600 βαθμοί) διότι η δική τους βαθμολογία είναι ακόμα μικρότερη, βρίσκονται Ατρόμητος, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη, οι άλλες ομάδες που αγωνίστηκαν σε διεθνή διοργάνωση την τελευταία πενταετία.

Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΔΥΟ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Ανατρέχοντας στην ιστορία, εάν η ΑΕΚ προσπεράσει τον Παναθηναϊκό, θα είναι μόλις η 2η φορά στην ιστορία του UEFA ranking που θα βρίσκεται από πάνω. Τελευταία φορά που συνέβη αυτό ήταν στο τέλος της σεζόν 2000-2001.

Η UEFA άρχισε να χρησιμοποιεί βαθμολογίες ομάδων το 1994 για τις κληρώσεις του Κυπέλλου UEFA και το 1999 για τις κληρώσεις και των υπολοίπων διοργανώσεών της. Μέχρι και το 1998, τα αποτελέσματα στα προκριματικά προσμετρώνταν κανονικά, με τον συντελεστή να προκύπτει από τη διαίρεση με τον αριθμό αγώνων κάθε ομάδας.

Από το 1999 μέχρι και το 2003, τα αποτελέσματα των προκριματικών υπολογίζονταν κατά το ήμισυ και ο συντελεστής του συλλόγου βασιζόταν στους βαθμούς καθενός συν τον μισό συντελεστή της εγχώριας ομοσπονδίας.

Από το 2004 μέχρι και το 2008, η επιρροή του συντελεστή ομοσπονδίας μειώθηκε στο 33%, ενώ από το 2009 μέχρι και το 2017 συρρικνώθηκε στο 20%. Από την τρέχουσα κατάταξη, η βαθμολογία του συλλόγου δεν εξαρτάται από τον συντελεστή της ομοσπονδίας, εκτός αν το 20% της είναι μεγαλύτερο από τους βαθμούς που συγκέντρωσε ο σύλλογος σε βάθος πενταετίας. Σε αυτήν την περίπτωση, υιοθετείται το 20% του συντελεστή της ομοσπονδίας, όπως συνέβη φέτος με Πανιώνιο, ΠΑΣ και Ξάνθη.

Στο παρακάτω γράφημα εμφανίζεται η θέση Παναθηναϊκού και ΑΕΚ στο τέλος κάθε σεζόν στο UEFA ranking. Πριν από το 1994, η βαθμολόγηση πραγματοποιήθηκε από εξειδικευμένη ιστοσελίδα, με βάση τα αποτελέσματα των ομάδων και με τους κανονισμούς που ίσχυαν μεταξύ 1994-1998.

TAGS ΕΥΡΩΠΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ