EUROPA LEAGUE

Το προφίλ της Μπριζ

Το προφίλ της Μπριζ

Η ΑΕΚ καλείται να ξεπεράσει το εμπόδιο της Μπριζ προκειμένου να προκριθεί στους ομίλους του Europa League. Το Sport24.gr σκιαγραφεί το προφίλ των Βέλγων που έχουν θετική παράδοση κόντρα στις ελληνικές ομάδες.

Το εμπόδιο της Μπριζ καλείται να ξεπεράσει η ΑΕΚ προκειμένου να προκριθεί στους ομίλους του Europa League. Οι "κιτρινόμαυροι" απέφυγαν τη Μίλαν και την Ντινάμο Κιέβου και αντιμετωπίζουν τη βελγική ομάδα, η οποία δεν παύει να αποτελεί έναν υπολογίσιμο αντίπαλο.

Οι δύο ομάδες δεν έχουν τεθεί ξανά αντιμέτωπες κατά το παρελθόν, παρά το γεγονός πως η Μπριζ έχει κληρωθεί πέντε φορές με ελληνική ομάδα. Συγκεκριμένα, η πρώτη φορά ήταν τη σεζόν 1977-78, όταν αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό για το κύπελλο Πρωταθλητριών (νυν Champions League), παίρνοντας την πρόκριση με συνολικό σκορ 2-1 (1-0, 0-2).

Συνολικά, οι Βέλγοι έχουν κοντραριστεί τέσσερις φορές σε διπλά παιχνίδια με τους "πρασίνους", μετρώντας δύο ήττες, τέσσερις νίκες και δύο ισοπαλίες. Τελευταία φορά ήταν τη σεζόν 2015-16 για τα προκριματικά του Champions League, με τον Παναθηναϊκό να επικρατεί με 2-1 στη Λεωφόρο και να χάνει με 3-0 στο Βέλγιο.

Η έτερη ομάδα που αγωνίστηκε με την Μπριζ ήταν ο ΠΑΟΚ τη σεζόν 2010-11 για τους ομίλους του Europa League, με τα δύο παιχνίδια να λήγουν ισόπαλα στο 1-1.

Αυτές ήταν οι ομάδες που μπήκαν στην κληρωτίδα:

Το προφίλ της Μπριζ

Η πρώτη αναμέτρηση θα πραγματοποιηθεί στις 17 Αυγούστου στο Βέλγιο, ενώ η ρεβάνς μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 24 Αυγούστου στο ΟΑΚΑ.

Η ταυτότητα

Όνομα: Club Brugge Koninklijke Voetbalvereniging

Έτος ίδρυσης: 1981

Γήπεδο: Jan Breydel Stadium, Μπριζ (29.042)

Ιδιοκτήτης: Μπαρτ Βερχάεγκε

Προπονητής: Ιβάν Λέκο

Τίτλοι: 14 πρωταθλήματα, 11 Κύπελλα, 14 Super Cup Βελγίου

Η Μπριζ αποτελεί τη δεύτερη δύναμη του βελγικού ποδοσφαίρου, πίσω απ' την Άντερλεχτ, έχοντας 14 πρωταθλήματα και 11 Κύπελλα Βελγίου.

Την περυσινή σεζόν τερμάτισε στη 2η θέση της βαθμολογίας, επτά βαθμούς πίσω απ' την πρωταθλήτρια Άντερλεχτ, με αποτέλεσμα να πάρει το εισιτήριο για τα προκριματικά του Champions League. Παρ' όλα αυτά, έπεσε θύμα έκπληξης, αφού αποκλείστηκε απ΄την ανερχόμενη δύναμη του τουρκικού ποδοσφαίρου, Ινσταμπούλ Μπασακσεχίρ με συνολικό σκορ 5-3 (3-3, 2-0). Έτσι, "υποβιβάστηκε" στα playoffs του Europa League.

Σε σχέση με την περυσινή σεζόν, οι Βέλγοι έχουν μία σημαντική αλλαγή, αφού στην άκρη του πάγκου κάθεται πλέον ο νεαρός Κροάτης, Ιβάν Λέκο (αντί του Μισέλ Πρεντόμ), ο οποίος ήταν βοηθός του Ιγκόρ Τούντορ στον ΠΑΟΚ τη σεζόν 2015-16. Μάλιστα, ο 39χρονος προπονητής έχει αποτελέσει και ποδοσφαιριστή της ομάδας με μεγάλη επιτυχία για μία τετραετία (2005-09).

Σε αγωνιστικό επίπεδο, η μοναδική πραγματικά σημαντική απώλεια είναι αυτή του Βραζιλιάνου μέσου, Κλαούντεμιρ, ο οποίος πωλήθηκε στην Αλ Αχλί έναντι 2.700.000 ευρώ. Γενικότερα, οι Βέλγοι στηρίζονται σε νεαρούς και εξελίξιμους ποδοσφαιριστές, αφού θέλουν να αποτελούν ένα αξιόλογο selling club για τις ομάδες των κορυφαίων ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων.

Ενδιάμεσα απ' τη ρεβάνς με την Μπασακσεχίρ ξεκίνησε το βελγικό πρωτάθλημα, με την Μπριζ να περνάει... αέρα απ' την έδρα της Λόκερεν, επικρατώντας με το εμφατικό 4-0. Παρ' όλα αυτά, η εμφάνιση απέναντι στην τουρκική ομάδα ήταν απογοητευτική, με τους Βέλγους να παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα στον αμυντικό τομέα. Επιθετικά, βέβαια, ύστερα κι απ' την απόκτηση του Ζερεμί Περμπέ απ' τη Γάνδη, παρουσιάζουν πλουραλισμό και δείχνουν να έχουν το εύκολο γκολ.

Το ρόστερ

Τερματοφύλακες

Γκιγιόμ Ουμπέρ (23 / Βέλγιο)

Λουντοβίκ Μπουτέγ (34 / Γαλλία)

Ίθαν Χόρβαθ (22 / ΗΠΑ)

Γενς Τέουνκενς (19 / Βέλγιο)

Αμυντικοί

Μπιορν Ένχελς (22 / Βέλγιο)

Στέφανο Ντένσβιλ (24 / Ολλανδία)

Μπενουά Πουλέν (30 / Γαλλία)

Ερχάν Μάσοβιτς (18 / Σερβία)

Μπραντόν Μεσέλ (24 / Βέλγιο)

Χερμάν Μέρα (27 / Κολομβία)

Λοράν Λεμουάν (19 / Βέλγιο)

Λορέν ντε Μποκ (24 / Βέλγιο)

Αχμέντ Τουμπά (19 / Βέλγιο)

Ρικάρντο φαν Ράιν (26 / Ολλανδία)

Χελιμπέλτον Παλάσιος (24 / Κολομβία)

Μέσοι

Μάρβελους Νακαμπά (23 / Ζιμπάμπουε)

Ζορντί Βανλέρμπεργκε (21 / Βέλγιο)

Τίμι Σιμόν (40 / Βέλγιο)

Ρουντ Φόρμερ (29 / Ολλανδία)

Τόμας Πίνα (29 / Ισπανία)

Ράιλι Μακγκρί (18 / Αυστραλία)

Χανς Βανάκεν (24 / Βέλγιο)

Τέρι Οσέι-Μπερκού (19 / Βέλγιο)

Επιθετικοί

Χοσέ Ισκιέρδο (25 / Κολομβία)

Αντονί Λιμπόμπ (23 / Βέλγιο)

Έλτον Ακολάτσε (22 / Ολλανδία)

Ντορίν Ροτάριου (22 / Ρουμανία)

Λίορ Ρεφαέλοβ (31 / Ισραήλ)

Τιμπό Βλίτινκ (19 / Βέλγιο)

Γέλε Βόσεν (28 / Βέλγιο)

Αμπντουλάι Ντιαμπί (26 / Μάλι)

Ζερεμί Περμπέ (32 / Γαλλία)

Ουέσλεϊ (20 / Βραζιλία)

Εμάνουελ Ντένις (19 / Νιγηρία)

Κάρλος Στράντμπεργκ (21 / Σουηδία)

Photo credits: Club Brugge Twitter

Μάθε κάθε μεταγραφή την ώρα που συμβαίνει, μέσω του Facebook Messenger του Sport24.gr

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ