EUROPA LEAGUE

Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-1: Έχασε όταν έπαιξε ρουλέτα

Ολυμπιακός – Άρσεναλ 0-1: Έχασε όταν έπαιξε ρουλέτα
EUROKINISSI

Ο Ολυμπιακός κοίταξε στα μάτια την Άρσεναλ, τη ζόρισε κατά διαστήματα, αλλά ηττήθηκε με ένα γκολ στο 81’ (Λακαζέτ) όταν ρίσκαρε αναζητώντας το γκολ της νίκης. (VIDEO)

Ο Λακαζέτ λίγο πριν από το τέλος της παρτίδας Ολυμπιακού – Άρσεναλ προκάλεσε ρουά ματ στους “ερυθρόλευκους” (0-1). Σε μια αναμέτρηση βγαλμένη από τα μπλοκ των δύο προπονητών, ο Αρτέτα ήταν αυτός που χαμογέλασε λίγο πριν από το φινάλε.

Την ώρα που ο Πέδρο Μαρτίνς ρίσκαρε φορτώνοντας την επίθεση με Φορτούνη και Λοβέρα, μία αντεπίθεση ήταν αρκετή για να αλλάξει τις ισορροπίες, να ξεκολλήσει το ματς από το 0-0 και να γείρει την πλάστιγγα υπέρ των Άγγλων στο 81’ μιας μοιρασμένης αναμέτρησης. Μια στιγμή αδυναμίας, παρά τη γενικότερη προσπάθεια των γηπεδούχων, ήταν αρκετή για να μετατρέψει σε βουνό τη ρεβάνς της επόμενης Πέμπτης.

Αυτά είναι τα πέντε σημαντικότερα πράγματα που συνέβησαν στο ματς:

1. ΜΕ 7 ΦΡΕΣΚΟΥΣ ΚΑΙ… ΚΑΒΑ ΦΟΡΤΟΥΝΗ

Παρά τις δοκιμές των δύο τελευταίων ημερών στις οποίες δούλεψε ακόμη και με τριάδα στην άμυνα, ο Πέδρο Μαρτίνς παρέταξε την πιο λογική του ενδεκάδα με τρία κεντρικά χαφ, διάταξη 4-3-3, ενώ κράτησε τον Φορτούνη στον πάγκο για να έχει μια αξιόπιστη δημιουργική επιλογή στη διάρκεια του αγώνα. Απέναντι στο 4-2-3-1 του Μικέλ Αρτέρα, ο Πορτογάλος τεχνικός εκτίμησε ότι με Γκιλιέρμε 6άρι κι εσωτερικούς αριστερά και δεξιά αντίστοιχα, Μπουχαλάκη και Καμαρά, θα μπορέσει να ελέγξει ρυθμό κι ένταση στον άξονα. Συγκριτικά με το προηγούμενο ματς, αυτό με τον Πανιώνιο για το πρωτάθλημα, επέστρεψαν στην ενδεκάδα επτά ποδοσφαιριστές, προκειμένου να υποδεχθεί ο Ολυμπιακός την Άρσεναλ με γεμάτες μπαταρίες.

Απέναντί τους οι “κανονιέρηδες” παρατάχθηκαν χωρίς τον Μεσούτ Εζίλ που έμεινε στην Αγγλία και τον Νικολά Πεπέ που έμεινε στον πάγκο. Αντίθετα, στην επίθεση είχαν εντολή να εναλλάσσονται οι “δαίμονες” Λακαζέτ και Ομπαμεγιάνγκ (ξεκίνησε στο δεξί φτερό), ενώ ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος ξεκίνησε ως δεξιός μπακ, με στόχο να περιορίσει τη δράση του φορμαρισμένου Ματιέ Βαλμπουενά, ο οποίος, ωστόσο, λίγο έλειψε να σκοράρει μόλις στο 2’, αναγκάζοντας τον Λένο στην πρώτη δύσκολη επέμβαση του ματς. Δύο λεπτά αργότερα, η πίεση των “ερυθρολεύκων” ψηλά προκάλεσε νέα απειλή, αλλά ο Μασούρας που έπιασε την κεφαλιά εντός μικρής περιοχής υποδείχθηκε οφσάιντ...

2. Ο ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΣ ΡΟΛΟΣ ΤΟΥ “ΜΠΟΥΧΑ” ΚΑΙ Η ΕΝΤΟΛΗ

Με εντολή στον Μπουχαλάκη να παίρνει μέτρα προς την επίθεση και να καλύπτει το χώρο ανάμεσα σε Μασούρα και Βαλμπουενά, ο Ολυμπιακός έλεγξε την κυκλοφορία και οδήγησε σε λάθη τους Λονδρέζους. Παράλληλα, οι δύο κεντρικοί μέσοι “Μπούχα” και Καμαρά, με τον Γκιλιέρμε σε ελεύθερο ρόλο, είχαν εντολή σε φάση άμυνας να πιέζουν τα δύο 6άρια της Άρσεναλ (Γκεντουζί και Τζάκα) ώστε να μη γυρίζουν με τη μπάλα. Η ικανότητα των φιλοξενούμενων στην κόντρα, ωστόσο, φάνηκε μόλις στο 8’ όταν από ένα λάθος στον άξονα, έφτασαν με δύο πάσες ως την περιοχή του Σα, χωρίς επιτυχία, όμως, στην τελική επιλογή. Γενικά, όταν βρήκαν μέτρα οι παίκτες του Αρτέτα τα κάλυψαν πολύ γρήγορα, ζορίζοντας ανασταλτικά τους γηπέδουχους που συνολικά άντεξαν κι έκλεισαν σωστά τους χώρους, απέναντι σε μια ομάδα με πολύ κοντά τις γραμμές και την ζώνη της άμυνας να ανεβαίνει σε κάθε ευκαιρία. Η πρώτη σοβαρή απειλή ήρθε στο 20’ με τη μπάλα να γυρίζει γρήγορα, τον Μαρτινέλι να γυρίζει εντός περιοχής στον Λακαζέτ, αλλά το πλασέ του τελευταίου στην κίνηση πέρασε λίγο άουτ. Όσο περνούσε η ώρα, οι “ερυθρόλευκοι” περίμεναν στο μισό γήπεδο, προκειμένου να παίξουν στην κόντρα, με τους Άγγλους να επιδιώκουν κάτι αντίστοιχο κάθε φορά που κέρδισαν τη μπάλα. Η μάχη στη σκακιέρα, ξαφνικά γινόταν κλεφτοπόλεμος… Γρήγορη ενέργεια και πάσα – ξυραφιά του Μασούρα λίγο έλειψε να οδηγήσει σε αυτογκόλ του Νταβίντ Λουίζ στο 25’, ενώ στο αμέσως επόμενο λεπτό ο Σεμέντο είδε κάρτα για κράτημα σε αντίπαλο και θα χάσει τη ρεβάνς της ερχόμενης Πέμπτης...

3. ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ ΣΕ ΛΕΠΤΗ ΚΛΩΣΤΗ ΚΑΙ ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΣ

Από τα μισά του πρώτου μέρους, ο αγώνας πήγε σε απόλυτη ισορροπία, με τους Λονδρέζους να αυξάνουν τα ποσοστά κατοχής, να πατούν καλύτερα και τους “ερυθρόλευκους” να περιμένουν πίσω από τη μπάλα, ψάχνοντας τη μεγάλη πάσα προς την επίθεση, στην κίνηση του Ελ Αραμπί ή του Μασούρα. Στο ίδιο διάστημα, ωστόσο, οι παίκτες του Μαρτίνς δυσκολεύονταν να κρατήσουν τη μπάλα στα πόδια με τις τρεις γραμμές της Άρσεναλ να κινούνται μεθοδικά στα 40 μέτρα και στις δύο φάσεις του παιχνιδιού. Γεγονός που οδήγησε τους παίκτες του Ολυμπιακού, αρκετές φορές να ψάξουν τη μεγάλη πάσα από την άμυνα. Η σπιρτάδα και η ένταση των γηπεδούχων, πάντως, άρχισε να εξασθενεί όσο περνούσε η ώρα με τους Άγγλους να γυρίζουν τη μπάλα πιο άνετα και να παίρνουν μέτρα προς την αντίπαλη περιοχή. Διευκόλυνε τα σχέδιά τους και η παρουσία τριών στόπερ στα μετόπισθεν, με τον αριστερό μπακ Σακά να παίζει ως έξτρα χαφ και να δίνει πλάτος στην ανάπτυξη. Το πρώτο μέρος ξεκίνησε με υπεροχή του Ολυμπιακού κι έκλεισε ανάποδα, με την Άρσεναλ να επιβάλει σταδιακά τον ρυθμό της, περιορίζοντας τον αντίπαλο σε ρόλο αναμονής. Κλειδί στον περιορισμό της ανάπτυξης από τους γηπεδούχους ήταν η αδυναμία του Καμαρά να κάνει αισθητή την παρουσία του μεταξύ των γραμμών του αντιπάλου. Έτρεξε πολύ, αλλά δεν φάνηκε ιδιαίτερα, ενώ και ο Γκιλιέρμε είχε “νεκρά” διαστήματα…

4. ΜΕ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΓΚΑΖΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΦΡΕΝΟ

Με διάθεση να πατήσει πιο ψηλά επέστρεψε στο γήπεδο ο Ολυμπιακός. Μέτρα προς την επίθεση προσπάθησε να πάρει και ο Γκιλιέρμε, αλλά χωρίς διάθεση για ρίσκο. Παραπάνω γκάζι στην επίθεση, αλλά και… φρένο ανασταλτικά από τους “ερυθρόλευκους”, καθώς η Άρσεναλ στο ανοικτό γήπεδο ήταν φαρμάκι. Από πλευράς κίνησης, πάντως, οι παίκτες του Μαρτίνς κουνήθηκαν περισσότερο την ώρα που ο Φορτούνης είχε ξεκινήσει ζέσταμα από το ημίχρονο. Με τον Βαλμπουενά να συνεχίζει δραστήριος, αλλά και μόνος στο κράτημα μπάλας ήταν δύσκολο να βγουν τα κουκιά στην αντίπαλη περιοχή. Η νέα εντολή στους χαφ, πάντως, ήταν να μένει ένας μπροστά από την άμυνα, όχι απαραίτητα ο Γκιλιέρμε και οι άλλοι δύο να ακολουθούν στην επίθεση, για να βρει στηρίγματα και ο Ελ Αραμπί που πάλευε σαν την καλαμιά στον κάμπο. Η κίνηση του Μαρτίνς να καλέσει κοντά του τον Φορτούνη στο 60’ ήταν ικανή από μόνη της να δώσει νέα ώθηση και στο γήπεδο και στην εξέδρα, παρά τη βροχή που έπεφτε ακατάπαυστα. Είχ προηγηθεί η αλλαγή του Μαρτινέλι με τον Σεμπάγιος και η μετάθεση του Γουίλοκ πιο κοντά στον Λακαζέτ. Μόλις ο Αρτέτα άλλαξε τη διάταξη στο 4-3-3 ο Πορτογάλος κόουτς είχε έτοιμη απάντηση. Ο αρχηγός πέρασε αντί του Μπουχαλάκη (65’) που είχε και κάρτα, για να πατήσει στη γνώριμη συνταγή του 4-2-3-1. Ο Κώστας πήρε θέση πίσω από τον φορ, γεμίζοντας έναν χώρο που για πολλή ώρα ήταν άδειος...

5. ΡΟΥΛΕΤΑ ΚΑΙ Η ΜΠΙΛΙΑ ΣΤΟ ΜΑΥΡΟ 0-1

Με τον Φορτούνη να ανοίγει το παιχνίδι κάθε φορά που έπαιρνε τη μπάλα, ο Ολυμπιακός έδειχνε αποφασισμένος να εξαντλήσει τις πιθανότητες για ένα γκολ, με το όποιο ρίσκο στην άμυνα. Φάουλ του Βαλμπουενά στο 72’ βρήκε ξανά σε ετοιμότητα τον Λένο που μπλόκαρε με δύο προσπάθειες πριν προλάβει να επέμβει ο Ελ Αραμπί. Κάπου εκεί ήρθε από τον πάγκο και ο Νικολά Πεπέ για την Άρσεναλ, προκειμένου να εκμεταλλευθεί πιθανή αντεπίθεση, στο συνολικό ανέβασμα των “ερυθρολεύκων”. Δεύτερη κίνηση από τον κόκκινο πάγκο ο Λοβέρα αντί του Μασούρα. Το ματς πήγε στη ρουλέτα στο τελευταίο 10άλεπτο κι εκεί η μπίλια έκατσε στο μπλε σκούρο των φιλοξενούμενων.

Μια μεγάλη πάσα προς τον Ομπαμεγιάνγκ που είχε τραβηχτεί αριστερά κι ένα κενό στη δεξιά πλευρά της άμυνας, έδωσε τη δυνατότητα στον Σακά να ταΐσει τον Λακαζέτ που μπήκε με τη μπάλα στα δίχτυα για το 0-1 στο 81’. Η διάθεση των γηπεδούχων, μάλιστα, να φέρουν το ματς στα ίσια λίγο έλειψε να τους στοιχίσει ακόμη περισσότερο, αφού η Άρσεναλ έχασε άλλες δύο σπουδαίες ευκαιρίες στα τελευταία λεπτά, ενώ ο Σωκράτης είχε και δοκάρι με κεφαλιά στο 86’.

Θυμηθείτε το LIVE του Ολυμπιακός - Άρσεναλ:

PHOTO CREDITS: EUROKINISSI

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ