EUROPA LEAGUE

Ο ΠΑΟΚ "σκότωσε" την Έστερσουντ από αέρος

ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÐÁÏÊ - ÅÓÔÅÑÓÏÕÍÔÓ / EUROPA LEAGUE / PAOK - OSTERSUNDS (MOTION TEAM)
ÃÉÏÕÑÏÐÁ ËÉÃÊ / ÐÁÏÊ - ÅÓÔÅÑÓÏÕÍÔÓ / EUROPA LEAGUE / PAOK - OSTERSUNDS (MOTION TEAM) MOTIONTEAM

Ο ΠΑΟΚ ξεπέρασε την ψυχρολουσία του 0-1 στο 21’ και με τρεις κεφαλιές (η μία έφερε πέναλτι-γκολ) κατάφερε να πάρει σαφές προβάδισμα πρόκρισης κερδίζοντας με 3-1 την Έστερσουντ στην "καυτή" Τούμπα. Γκολάρες από Μάτος, Πρίγιοβιτς. (VIDEO)

Ψυχή ζήτησε πριν το παιχνίδι με την Εστερσουντ ο Ραζβάν Λουτσέσκου, ψυχή κατέθεσαν οι παίκτες του μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Ο Δικέφαλος, αν και βρέθηκε σε πολύ δύσκολη θέση στα μισά του πρώτου μέρους, όταν η άμυνά το έκανε δώρο ένα πέναλτι-γκολ στους Σουηδούς, κατάφερε με αντεπίθεση διαρκείας να πάρει νίκη με δύο γκολ διαφορά (3-1) και να πάει ως καθαρό φαβορί στη ρεβάνς της Σουηδίας την άλλη Πέμπτη.

Οι γηπεδούχοι είχαν συντριπτική κατοχή μπάλας σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού και ειδικά στο δεύτερο μέρος κυριάρχησαν πλήρως έναντι των αντιπάλων τους, πετυχαίοντας μία νίκη που θα μπορούσε να είναι ακόμη μεγαλύτερη.

Κλειδί για τον ΠΑΟΚ οι επιδόσεις του στον αέρα, καθώς τα δύο ρώτα γκολ ήρθαν με φανταστικές κεφαλιές των Μάτος και Πρίγιοβιτς, ενώ και το γκολ το πέναλτι από το οποίο ο Σέρβος έκανε το 3-1 ήρθε από φοβερή ατομική ενέργεια και κεφαλιά του Ενρίκε πάνω στον οποίο έπεσε ο τερματοφύλακας της Έστερσουντ Κεϊτά.

Περίπου 20.000 οπαδοί των γηπεδούχων χειροκρότησαν στο φινάλε τους παίκτες του ΠΑΟΚ και τον Ραζβάν Λουτσέσκου που στο ντεμπούτο του πιστώνεται ένα πολύ καλό κοουτσάρισμα στη διάρκεια του αγώνα.

Πάντως, στη ρεβάνς της Σουηδίας θα χρειαστεί ο ΠΑΟΚ να δώσει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ο αγώνας να γίνει σε συνθετικό τάπητα.

Η ταυτότητα του αγώνα

Γήπεδο: Τούμπας

Διαιτητής: Μπας Νιχάους (Ολλανδία)

Βοηθοί: Χουμπέρτους Βαν ντε Βεν (Ολλανδία), Ντάβι Γκοόσενς (Ολλανδία)

4ος: Άλλαρντ Λιντχουτ (Ολλανδία)

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Ρέι, Μάτος, Λέοβατς, Κρέσπο, Βαρέλα, Σάχοβ (63΄Πέλκας), Τσίμιροτ, Μπίσεσβαρ (74΄Ενρίκε), Μακ (81΄Αθανασιάδης) , Κάμπος, Πρίγιοβιτς.

Έστερσουντς (Γκράχαμ Πότερ): Κεϊτά, Μουκίμπι (72' Μπέργκβιστ), Παπαγιαννόπουλος, Πέτερσον, Γουίντγκρεν, Μενσά, Νουρί, Μπασιρού, Σεμά (71΄Γκέρο), Γκόντος (81΄Μπέργκστρεμ), Άιες.

Γκολ: 37' Μάτος, 77΄, 88' (πεν) Πρίγιοβιτς / 21΄Νούρι (πεν)

Κάρτες: 21' Ρέι / 38' Μουκίμπι, 86΄Κεϊτά

Θυμηθείτε το LIVE του αγώνα.

Ο ΠΑΟΚ "σκότωσε" την Έστερσουντ από αέρος

Ο ΠΑΟΚ, με τον Ραζβάν Λουτσέσκου να κάνει ντεμπούτο στον πάγκο, του ξεκίνησε την αναμέτρηση με διάταξη 4-2-3-1.

Τερματοφύλακας ήταν ο Ρέι, και από τα αριστερά προς τα δεξιά της άμυνας οι Λέοβατς, Κρέσπο (αρχηγός), Βαρέλα και Μάτος. Στη μεσαία γραμμή και συγκεκριμένα στις θέσεις των χαφ ήταν οι Σάκχοφ και Τσίμιροτ, με τους Κάμπος-Μακ στις πτέρυγες και τον Μπίσεσβαρ πίσω από τον Πρίγιοβιτς.

Ο ΠΑΟΚ "σκότωσε" την Έστερσουντ από αέρος

Η Έστερσουντ παρατάχθηκε με 4-5-1. Τερματοφύλακας ήταν ο Κεϊτά και στην άμυνα από αριστερά προς τα δεξιά έπαιζαν οι Μουκίμπι, Πέτερσον, Παπαγιαννόπουλος και Μενσά. Στη μεσαία γραμμή, αριστερά ήταν ο Γουίντγκρεν, δεξιά ο 'Αιες, κεντρικοί μέσοι ήταν ο Μπασιρού και ο Νούρι, ο Σεμά είχε λίγο πιο προωθημένο ρόλο ενώ μοναδικός φορ ήταν ο Γκόντος.

Στο πρώτο διάστημα του πρώτου ημιχρόνου φάνηκε το πόσο σφιχτή ομάδα είναι η Έστερσουντ και παρά τη διάθεση που είχαν οι παίκτες του ΠΑΟΚ δυσκολευόνταν να φτάσουν στην περιοχή του Κεϊτά. Στο 15΄ο πιο δραστήριος μέχρι εκείνο το σημείο, Τζάλμα Κάμπος ανησύχησε για πρώτη φορά τον τερματοφύλακα της Έστερσουντ επιχειρώντας σέντρα σουτ από δεξιά με τον Κεϊτά να μπλοκάρει τη μπάλα.

Πέντε λεπτά αργότερα ήρθε η ψυχρολουσία κόντρα στη ροή του. Συγκεκριμένα έγινε σέντρα από τα αριστερά, ο Κρέσπο έκανε κακή εκτίμηση της πορείας της μπάλας και ακολούθησε το λάθος του Λέοβατς που εντελώς ακατανόητα άφησε να περάσει η μπάλα από μπροστά του αντί να την διώξει στα σίγουρα. Αυτό μπέρδεψε και τον Ρέι, ο οποίος στην προσπάθειά του να κάνει έξοδο και να μπλοκάρει, βρήκε τη μπάλα αλλά μαζί και τα πόδια του Άιες και ο διαιτητής Νιχάους έδειξε το σημείο του πέναλτι. Ο αρχηγός της κυπελλούχου Σουηδίας, Νούρι ανέλαβε την εκτέλεση και ευστόχησε στο 21' για το 0-1.

Ακολούθησαν μερικά λεπτά που ο ΠΑΟΚ ήταν απόλυτα επηρεασμένος από το γκολ που δέχθηκε και οι Σουηδοί βγαίναν με επικίνδυνες αντεπιθέσεις. Στο 34' , ο Μπίσεσβαρ εκτέλεσε φάουλ, ο Μάτος με ψαλίδι προσπάθησε να στείλει τη μπάλα στα δίχτυα και η μπάλα από κόντρα πήγε στον Πρίγιοβιτς, ο οποίος τη γύρισε στην εστία και η φάση ολοκληρώθηκε με σουτ του Κάμπος που έκοψαν οι αμυντικοί της Έστερσουντ.

Τέσσερα λεπτά αργότερα ήρθε η στιγμή για τους γηπεδούχους να ισοφαρίσουν όταν ο Τσίμιροτ από τα αριστερά σέντραρε και ο Μάτος με φοβερό άλμα και κεφαλιά κάρφωσε τη μπάλα στην αριστερή γωνία του Κεϊτά για το 1-1.

Μετά το γκολ, ο ΠΑΟΚ ανέβασε ρυθμούς και ψυχολογία, θα μπορούσε να δημιουργήσει κάτι καλό σε μία αντεπίθεση με Κάμπος-Σάχοβ, δεν έπαιξαν σωστά το 1-2, ενώ δεν πραγματοποιήθηκε κάποια άλλη αξιόλογη φάση μέχρι τη λήξη του ημιχρόνου.

Άλλος ΠΑΟΚ στο δεύτερο μέρος

Στο δεύτερο ημίχρονο οι δύο ομάδες μπήκαν χωρίς αλλαγές σε πρόσωπα και διάταξη. Μόλις στο 47' η Έστερσουντ έχασε σπουδαία ευκαιρία όταν ο Άιες πέρασε σαν σταματημένο τον Λέοβατς και γύρισε προς τον Γουίντγκρεν που σούταρε με τη μπάλα να βρίσκει στον Βαρέλα περνώντας κόρνερ. Στο 50' ο ΠΑΟΚ απάντησε στις ευκαιρίες με κακό σουτ του Τσίμιροτ.

Στο 64΄οι γηπεδούχοι έχασαν μεγάλη ευκαιρία να προηγηθούν όταν αρχικά ο Κεϊτά απέκρουσε το σουτ του Μπίσεσβαρ ενώ στη συνέχεια ο Μακ από πλεονεκτική θέση έστειλε τη μπάλα απελπιστικά άουτ. Δύο λεπτά αργότερα ο ΠΑΟΚ έχασε ακόμη μία καλή ευκαιρία όταν ο Κάμπος σέντραρε από τα δεξιά και ο Πρίγιοβιτς πήρε την κεφαλιά στέλνοντας τη μπάλα δίπλα από το δεξί δοκάρι του Κεϊτά.

Στο 72΄η εκτέλεση φάουλ του Πέλκα κατέληξε στο δοκάρι του Κεϊτά (την βρήκε με το χέρι) και στην εκτέλεση του κόρνερ ένα λεπτό αργότερα ο Τσίμιροτ σούταρε, και η μπάλα κόντραρε ενώ στη συνέχεια το σουτ του Μπίσεσβαρ μπλόκαρε ο τερματοφύλακας της Έστερσουντ.

Με την είσοδο του Ενρίκε στο 74΄ο Μακ πήγε στον άξονα και έγινε δεύτερος επιθετικός πίσω από τον Πρίγιοβιτς. Στο 77΄ ήρθε η στιγμή για τον ΠΑΟΚ να προηγηθεί και μάλιστα ξανά από αέρος όταν ο Κάμπος έκανε εξαιρετική ντρίμπλα πάνω στον Γουίντγκρεν και έβγαλε συστημένη σέντρα για το κεφάλι του Πρίγιοβιτς που δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη και με κεφαλιά πέτυχε το 2-1.

Ο ''Δικέφαλος'' πήρε σημαντικό προβάδισμα πρόκρισης όταν ο Ενρίκε έκανε καταπληκτική ατομική ενέργεια περνώντας τον αμυντικό της Έστερσουντ και με κεφαλιά προσπάθησε να πετύχει ένα καταπληκτικό γκολ αλλά ανετράπη από τον Κεϊτά. Ο διαιτητής Νιχάους έδειξε το σημείο του πέναλτι και ο Πρίγιοβιτς στο 88' ευστόχησε διαμορφώνοντας το τελικό 3-1.

Η φάση του αγώνα

Χωρίς δεύτερη σκέψη, το γκολ του Λέο Μάτος είναι μία φάση που θέλεις να βλέπεις και να ξαναβλέπεις. Η σέντρα του Τσίμιροτ βγαλμένη με διαβήτη και το άλμα του Βραζιλιάνου με την κεφαλιά που ακολούθησε από αυτά που πρέπει να διδάσκονται στις Ακαδημίες.

Ο διαιτητής

Ο Ολλανδός Νιχάους είχε δύσκολες φάσεις να διαχειριστεί και στις περισσότερες (με κυριότερη αυτή του πέναλτι) τα κατάφερε σωστά. Ένα-δυο λάθη σε φάσεις οφσάιντ προήλθαν από λάθος υποδείξεις των βοηθών του και η απορία μας είναι γιατί η UEFA δεν εφαρμόζει και στις προκριματικές φάσεις των διοργανώσεων της το μέτρο των επιπρόσθετων.

Ο πολυτιμότερος της αναμέτρησης

Ο Τζάλμα Κάμπος αξίζει να πάρει αυτόν τον τίτλο. Ο Ανγκολέζος ήταν ο πιο δραστήριος και μαχητικός παίκτης του ΠΑΟΚ από το πρώτο μέχρι το τελευταίο λεπτό της αναμέτρησης, ενώ έβγαλε και καταπληκτική ασίστ στον Πρίγιοβιτς στη φάση του δεύτερου γκολ.

Μας άρεσε

Ο Βαρέλα ήταν άκρως αποτελεσματικός στην άμυνα και σε πολλές φάσεις γλίτωσε τον ΠΑΟΚ από τα χειρότερα. Ήταν από τα πιο μεστά και ουσιαστικά παιχνίδια του αμυντικού από το Πράσινο Ακρωτήρι.

Δεν μας άρεσε

Η παρουσία του Μαρίν Λέοβατς ήταν άκρως προβληματική. Έκανε τραγική επιλογή στη φάση του 0-1 αφήνοντας τη μπάλα να περάσει και όχι διώχνοντας στα σίγουρα , ενώ σε όλο το ματς δεν μπορούσε να σταματήσει τον Αϊές. Κακός ήταν και ο Εβγέν Σάχοβ που δεν μπόρεσε να υποστηρίξει αρκετές επιθετικές προσπάθειες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Ό,τι πληρώνεις, παίρνεις Ιβάν
Τα γκολ στα ματς των ελληνικών ομάδων
Η κριτική των παικτών του ΠΑΟΚ
Πρίγιοβιτς: "Ο Ενρίκε είναι ο πιο τρελός συμπαίκτης που είχα ποτέ"

Photo credits: Eurokinissi

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ