EUROPA LEAGUE

Μπέτις: Στη "σκιά" της Σεβίλλης

Real Madrid's Mateo Kovacic, right, and Betis' Joaquin Sanchez, left, fight for the ball during their La Liga soccer match at the Benito Villamarin stadium, in Seville, Spain on Saturday, Oct. 15, 2016. (AP Photo/Angel Fernandez)
Real Madrid's Mateo Kovacic, right, and Betis' Joaquin Sanchez, left, fight for the ball during their La Liga soccer match at the Benito Villamarin stadium, in Seville, Spain on Saturday, Oct. 15, 2016. (AP Photo/Angel Fernandez) AP

Η Μπέτις επέστρεψε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά από πέντε χρόνια απουσίας και καλείται ν' αποδείξει ότι στη Σεβίλλη δεν υπάρχουν μόνο "ροχιμπλάνκας", αλλά και "βερδιμπλάνκας" επιτυχίες.

Έμαθε τόσα χρόνια να ζει στις επιτυχίες της Νερβιόν. Της συνοικίας, δηλαδή, της Σεβίλλης όπου έχει τις ρίζες της η ομάδα της πόλης που έχει το ίδιο όνομα.

Δεν είναι και λίγο να βλέπει τους "ροχιμπλάνκος" να κατακτούν Europa League, να παίζουν ομίλους Champions League, να βρίσκονται στις ψηλές θέσεις της Liga κι εσύ να παλεύεις να παραμείνεις στην κατηγορία.

Ο ΣΕΤΙΕΝ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΓΟΣ ΑΛΛΑ ΕΧΕΙ ΜΑΓΙΚΟ ΡΑΒΔΙ

Στο προπονητικό κέντρο της Μπέτις, Ελιόπολις, υπήρχε κατήφεια, προβληματισμός. Η κόντρα ανάμεσα στις δύο ομάδες της Ανδαλουσίας μεγάλη.

Το μεταξύ τους ντέρμπι είναι από τα πιο σκληρά, ίσως κι από τα πιο υποτιμημένα - σε σχέση με την πραγματική του αξία - στον κόσμο.

Όλα αυτά μέχρι να έλθει ο Κίκε Σετιέν. O 59χρονος δεν είναι μάγος, αλλά είχε μαγικό ραβδάκι.

Σπαταλώντας το μεγαλύτερο μέρος της προπονητικής του καριέρας στη Segunda, έγινε γνωστός όταν κράτησε τη Λας Πάλμας του Σέρχιο Αραούχο - με τον οποίον δεν λένε ούτε... καλημέρα - στην Primera.

Ανέλαβε το περυσινό καλοκαίρι την τεχνική ηγεσία της Μπέτις και κατάφερε να την οδηγήσει στην έκτη θέση. Μια θέση πάνω από τη συμπολίτισσα και μεγάλη αντίπαλο (έχει κι αυτό τη σημασία της για την Μπέτις).

ΧΟΑΚΙΝ Ο "ΦΑΡΟΣ"

Χοακίν παρόντος, πάσα αρχή... παυσάτω. Δεν θα μπορούσε να είναι κάποιος άλλος ο "καπιτάν" σε αυτήν την ομάδα!

Ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που έβγαλε το ισπανικό ποδόσφαιρο. Πλέον στα 37 του, αντικαθιστά τη μειωμένη (σε σχέση με παλαιότερα) εκρηκτικότητα με την εμπειρία.

Άλλωστε είναι "βερδιμπλάνκο" από τα... γεννοφάσκια. Εκεί μεγάλωσε, εκεί ανδρώθηκε κυριολεκτικά και ποδοσφαιρικά.

Από εκεί το 2006 μετακινήθηκε στη Βαλένθια και μετά από πέντε χρόνια στο "Mestalla" πήγε στη Μάλαγα, προτού πάει να δοκιμάσει την τύχη του στη Φλωρεντία.

Από το 2015 είναι ξανά "σπίτι" του. Δεν είναι ένας συνηθισμένος αρχηγός. Από αυτούς, δηλαδή, τους βλοσυρούς. Ο Χοακίν χρησιμοποιεί συχνά τα social media για να κάνει πλάκες σε συμπαίκτες του, ή να "πληγώσει" τη... Σεβίλλη.

Portugal's William and Spain's David Silva challenge for the ball during the group B match between Portugal and Spain at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium in Sochi, Russia, Friday, June 15, 2018. (AP Photo/Frank Augstein)
Portugal's William and Spain's David Silva challenge for the ball during the group B match between Portugal and Spain at the 2018 soccer World Cup in the Fisht Stadium in Sochi, Russia, Friday, June 15, 2018. (AP Photo/Frank Augstein) AP

ΛΕΙΠΕΙ Η ΔΕΥΤΕΡΗ ΠΙΟ ΑΚΡΙΒΗ ΜΕΤΑΓΡΑΦΗ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ

Στην Αθήνα με την αποστολή της Μπέτις δεν ήλθε ο Ουίλιαμ Καρβάλιο. Δεν είναι μόνον η ποιότητα του 26χρονου Πορτογάλου διεθνή μέσου.

Άλλωστε και το ποσό που δαπανήθηκε για να τον αποκτήσει η Μπέτις από τη Σπόρτινγκ αποδεικνύει την τεράστια επένδυση των Ανδαλουσιανών.

Κατέβαλαν στα "λιοντάρια" της πορτογαλικής πρωτεύουσας 25.000.000 ευρώ.

Το deal για την απόκτηση του 26χρονου Πορτογάλου κόστισε 5.000.000 ευρώ λιγότερα, από όσα δόθηκαν για ν' αποκτηθεί ο Ντενίλσον. Ο Βραζιλιάνος "θρύλος" των "βερδιμπλάνκος" αποκτήθηκε το 1998 από τη Σάο Πάουλο αντί 30.000.000 ευρώ (με την αναγωγή από τις πεσέτας που ήταν τότε το εθνικό νόμισμα της Ισπανίας).

Ο Ουίλιαμ Καρβάλιο είναι, όμως, ο καλύτερα αμειβόμενος παίκτης στην 111ετή ιστορία της ομάδας της Σεβίλλης. Οι ετήσιες καθαρές απολαβές του ανέρχονται σε 2.500.000 ευρώ, ενώ το συμβόλαιο έχει πενταετή διάρκεια.

Η ΕΜΠΕΙΡΗ "ΤΡΟΪΚΑ" ΚΙ Ο "ΑΛΗΤΗΣ" ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΣ

Εμπειρία έχει η Μπέτις κι αυτή "αντικατοπτρίζεται" στην τρόικα των Μάρκα Μπάρτρα - Χάβι Γκαρθία - Αντρές Γκουαρδάδο.

Ο πρώτος επέστρεψε στην Ισπανία μετά τη διετή θητεία του στην Ντόρτμουντ - στο πλευρό του Σωκράτη Παπασταθόπουλου - όπου πήγε έπειτα από την Μπαρτσελόνα.

Ο δεύτερος μετά τη Ρεάλ, γύρισε τον κόσμο σε Πορτογαλία (Μπενφίκα), Αγγλία (Μάντσεστερ Σίτι) και Ρωσία (Ζενίτ).

Ο τρίτος είναι κι ο υπαρχηγός της ομάδας. Ο 31χρονος Μεξικανός μέσος είναι "σκυλί" στο χώρο της μεσαίας γραμμής. Έχει εμπειρία, όπως και οι δύο προηγούμενοι, από διοργανώσεις επιπέδου Champions League.

Υπάρχει κι ένας (ποδοσφαιρικά) αλήτης. Είναι ο Αργεντινός, Χιοβάνι λο Τσέλσο. Δεν τον αγόρασε, τον δανείστηκε από την Παρί Σεν-Ζερμέν. Κι αυτό έχει τη σημειολογία του.

Ίσως γιατί στον 22χρονο να βλέπουν στο Παρίσι μια περίπτωση ανάλογη του Γκέδες, ο οποίος παραχωρήθηκε στη Βαλένθια.

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ