EUROPA LEAGUE

Μπέρνλι: Βάλε μου γκολ αν μπορείς

Burnley's players pose for photographs prior to a Europa League qualification soccer match between Istanbul Basaksehir and Burnley, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo)
Burnley's players pose for photographs prior to a Europa League qualification soccer match between Istanbul Basaksehir and Burnley, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo) AP

Το ευρωπαϊκό τρένο του Ολυμπιακού περνάει από τον σταθμό της Μπέρνλι, η οποία θα προσπαθήσει να... εκτροχιάσει από τις ράγες τους "ερυθρόλευκους", κλείνοντας θέση στην ελίτ του Europa League.

Το Sport24.gr ξετυλίγει το ποδοσφαιρικό κουβάρι του αγγλικού κλαμπ, το οποίο σε έξι βράδια από τώρα θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τους Πειραιώτες στο πεδίο μάχης του "Γ. Καραϊσκάκης", με έπαθλο ένα εισιτήριο στη φάση των ομίλων της δεύτερης τη τάξει κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης.

Το μότο του Ολυμπιακού είναι: "We keep on dreaming". Θα μπορούσε κάλλιστα να το "κλέψει" και η Μπέρνλι, της οποίας τα όνειρα δεν γνωρίζουν σύνορα, με τον αγγλικό σύλλογο να (προ)ετοιμάζεται για την παρθενική του παρουσία σε ομίλους του Europa League. Ωστόσο, για να πάρει το όνειρο... σάρκα και οστά, θα πρέπει πρώτα να ξεπεράσει το εμπόδιο του Ολυμπιακού, με την αποστολή των "clarets" μόνο εύκολη να μην θεωρείται.

Η ΜΕΤΑΛΛΑΞΗ ΜΙΑΣ "ΣΤΑΧΤΟΠΟΥΤΑΣ"

Αν και η Μπέρνλι αριθμεί περισσότερο από έναν αιώνα ζωής, έχει κατορθώσει να γευτεί το... νέκταρ της (εφήμερης) χαράς των τίτλων μόλις 5 φορές συνολικά. Την τροπαιοθήκη της κοσμούν 2 πρωταθλήματα Αγγλίας (1920-21, 1959-60), 2 Charity Shield (1960, 1973), ενώ έχει κατακτήσει και 1 κύπελλο το μακρινό 1913-14.

Burnley's fans support their team during the Europa League qualification soccer match between Istanbul Basaksehir and Burnley, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo)
Burnley's fans support their team during the Europa League qualification soccer match between Istanbul Basaksehir and Burnley, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN, FILE

Χρησιμοποιεί ως έδρα το "Turf Moor", χωρητικότητας 22.546 θέσεων, ενώ αποκαλείται και "old school", εξαιτίας των φίλων της, οι οποίοι θεωρούνται ένθερμοι, υποστηρίζοντας με πάθος την ομάδα τους.

Πριν από δύο χρόνια, η Λέστερ ανέβαινε στον θρόνο της Premier League, φορώντας για πρώτη φορά στην ιστορία της το "στέμμα" της πρωταθλήτριας στο Νησί, ολοκληρώνοντας ένα ποδοσφαιρικό "θαύμα". Η περσινή σεζόν ήταν ορόσημο για την Μπέρνλι, που έγραφε το δικό της "παραμύθι", κόβοντας το νήμα του τερματισμού από την 7η θέση, πίσω μονάχα από τις "Big 6"! Η (θεωρητικά) "μικρή" ομάδα από το Λάνκασαϊρ μάζεψε 54 βαθμούς στο βαθμολογικό της σακούλι, ύστερα από 38 στροφές στον μαραθώνιο της Premier League και έκανε... check in για πρώτη φορά στα ποδοσφαιρικά της χρονικά στην Ευρώπη.

ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΗΝ ΠΕΡΣΙΝΗ ΣΕΖΟΝ

Τη σεζόν που μας πέρασε η Μπέρνλι εξασφάλισε για πρώτη φορά ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Φέτος η αγγλική ομάδα στοχεύει να επαναλάβει τον περσινό της θρίαμβο και να καθιερωθεί στη συνείδηση των φιλάθλων στη "Γηραιά Αλβιώνα" ως μία υπολογίσιμη μονάδα στην αγγλική ποδοσφαιρική εξίσωση.

Αν οι αριθμοί λένε την αλήθεια, τότε ο πήχης των προσδοκιών έχει αυξηθεί σημαντικά για την Μπέρνλι, η οποία διέθεσε συνολικά 33 εκατ. ευρώ στο μεταγραφικό παζάρι, με... χατ-τρικ παικτών, προκειμένου να παραμείνει ανταγωνιστική.

Η Μπέρνλι έσπασε τα ταμεία της, καθώς απέκτησε από τη Μίντλεσμπρο τον κεντρικό αμυντικό Μπεν Γκίμπσον έναντι 16.9 εκατ. ευρώ. Ο 25χρονος Άγγλος σέντερ μπακ αποτελεί την ακριβότερη μεταγραφή στα 136 χρόνια ιστορίας των "clarets", οι οποίοι δεν σταμάτησαν στον μέχρι πρότινος άσο της "Μπόρο", αλλά προσγείωσαν στο "Turf Moor" το "κανόνι" της Ντέρμπι Κάουντι, Ματέι Βίντρα.

Ο 26χρονος διεθνής Τσέχος φορ ήταν το βαρύ πυροβολικό των "κριαριών" στην Championship, καθώς τίναξε δίχτυα 21 φορές σε 40 εμφανίσεις. Αποτέλεσμα ήταν να "προβιβαστεί" στα μεγάλα σαλόνια, με την Μπέρνλι να πληρώνει πάνω από 12 εκατ. ευρώ για να τον κάνει δικό της.

FILE - In this file photo dated Sunday, March 26, 2017, England's goalkeeper Joe Hart catches the ball during the World Cup Group F qualifying soccer match against Lithuania at the Wembley Stadium in London. Burnley has signed England goalkeeper Joe Hart on a two-year deal from Manchester City, it is announced Tuesday Aug. 7, 2018. (AP Photo/Frank Augstein, FILE)
FILE - In this file photo dated Sunday, March 26, 2017, England's goalkeeper Joe Hart catches the ball during the World Cup Group F qualifying soccer match against Lithuania at the Wembley Stadium in London. Burnley has signed England goalkeeper Joe Hart on a two-year deal from Manchester City, it is announced Tuesday Aug. 7, 2018. (AP Photo/Frank Augstein, FILE) AP PHOTO/FRANK AUGSTEIN, FILE

Τρίτος αλλά όχι... καταϊδρωμένος, ο Τζο Χαρτ. Ο διεθνής με τα "τρία λιοντάρια" κίπερ αποκτήθηκε από την Μάντσεστερ Σίτι, για να πάρει τα "γάντια" βασικού στο... σπίτι του και να αποτελέσει τον "φύλακα-άγγελο" της αγγλικής εστίας, προσθέτοντας εμπειρία και κλάση κάτω από τα γκολπόστ.

ΤΗΣ ΑΜΥΝΗΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ

Θεωρείται μία από τις πιο σκληροτράχηλες και δυσκολοκατάβλητες ομάδες του Νησιού, ενώ φημίζεται για την υποδειγματική της αμυντική λειτουργία. Στα μετόπισθεν δεσπόζει ο 25χρονος Άγγλος στόπερ Τζέιμς Ταρκόφσκι (1 φορά διεθνής), που την περσινή σεζόν αναδείχθηκε σε στυλοβάτη της άμυνας. Μάλιστα, αποτελεί το ακριβότερο περιουσιακό στοιχείο των Άγγλων, καθώς η χρηματιστηριακή του αξία υπολογίζεται στα 15 εκατ. ευρώ.

England's James Tarkowski reacts to teammates during the friendly soccer match between England and Italy at Wembley stadium London, Tuesday, March, 27, 2018. (AP Photo/Alastair Grant)
England's James Tarkowski reacts to teammates during the friendly soccer match between England and Italy at Wembley stadium London, Tuesday, March, 27, 2018. (AP Photo/Alastair Grant) AP PHOTO/ALASTAIR GRANT

Η φιλοσοφία του τεχνικού, Σον Ντάις, είναi πρωτίστως να κρατήσει το μηδέν στην άμυνα. Ο 47χρονος Βρετανός τεχνικός χειρίζεται το "πηδάλιο" της Μπέρνλι την τελευταία 6ετία, έχοντας καταφέρει να συνθέσει επιτυχώς τα κομμάτια του ποδοσφαιρικού παζλ της ομάδας, φτιάχνοντας ένα δεμένο σύνολο, που ξέρει τι ζητάει εντός των τεσσάρων γραμμών.

Στον άξονα ο πρωταγωνιστικός ρόλος ανήκει στον διεθνή Βέλγο Στίβεν Ντεφούρ, ο οποίος είχε απασχολήσει μεταγραφικά και τον Ολυμπιακό κατά το παρελθόν. Ο πολυδιάστατος μέσος που πάτησε τα πρώτα -άντα, κόβει και ράβει στον χώρο του κέντρου της αγγλικής ομάδας, ωστόσο οι συχνοί τραυματισμοί αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του. Είναι χαρακτηριστικό πως τραυματίστηκε στα τέλη του Ιανουαρίου, με συνέπεια να χάσει το υπόλοιπο της σεζόν, ενώ πριν από περίπου ένα μήνα "λαβώθηκε" ξανά και παραμένει στα.. πιτς, χάνοντας τους αγώνες με την Μπασακσεχίρ.

Μεσοεπιθετικά, οι προβολείς στρέφονται στον Γιόχαν Μπεργκ Γκούντμουντσον. Ο δεξιός εξτρέμ από την "παγωμένη" Ισλανδία ήταν "ζεστός" την περσινή σεζόν, αποτελώντας βασικό γρανάζι της (καλοκουρδισμένης) αγγλικής μηχανής στις πτέρυγες. Μπορεί σε 35 συμμετοχές στο πρωτάθλημα να σημείωσε μόλις 2 γκολ, ωστόσο ήταν παραγωγικός στο δημιουργικό κομμάτι, καθώς "σέρβιρε" 8 τελικές πάσες που μετατράπηκαν σε γκολ, κάνοντας ευτυχέστερους τους συμπαίκτες του.

Τα φλας της δημοσιότητας πέφτουν πάνω και στον Άαρον Λένον. Ο άλλοτε winger της Τότεναμ -που διακρίνεται για την ταχύτητά του- υποδύθηκε τον ρόλο της "σαΐτας" στα άκρα, αφού αρέσκεται να παίζει πάνω στη γραμμή. Με τις επελάσεις του προκάλεσε ρήγματα, συνεισφέροντας 4 ασίστ. Στα 31 του χρόνια και με "παράσημο" 21 συμμετοχές με το εθνόσημο της Αγγλίας, είναι ένας παίκτης που χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Burnley's head coach Sean Dyche applauds the team's fans prior to a Europa League qualification soccer match between Istanbul Basaksehir and Burnley, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo)
Burnley's head coach Sean Dyche applauds the team's fans prior to a Europa League qualification soccer match between Istanbul Basaksehir and Burnley, at the Fatih Terim stadium in Istanbul, Thursday, Aug. 9, 2018. (AP Photo) AP PHOTO

Ποια είναι, όμως, τα επιθετικά όπλα στη φαρέτρα του Σον Ντάις; Αιχμή του δόρατος την περσινή σεζόν αποτέλεσε ο Κρις Γουντ. Ο υψηλόσωμος φορ (1.91 μ.) από τη Νέα Ζηλανδία, ήταν "διψήφιος" σε γκολ (10), όντας το πρώτο βιολί στην επιθετική ορχήστρα των "clarets", ενώ άξιοι συμπαραστάτες του αναδείχθηκαν ο Άσλεϊ Μπαρνς, που σκόραρε ένα λιγότερο (9 γκολ) και ο Ιρλανδός, Σαμ Βόουκς, με... πηλίκο 4 τέρματα.

Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΠΡΙΝ ΤΗΝ "ΕΡΥΘΡΟΛΕΥΚΗ" ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ

Η Μπέρνλι θα επιδιώξει να είναι συνεπής στο ραντεβού με την ποδοσφαιρική της ιστορία, ώστε να βιώσει για πρώτη φορά το... feeling της συμμετοχής στη φάση των ομίλων του Europa League. Για να συμβεί βέβαια αυτό, οφείλει να βγάλει πρώτα νοκ-άουτ τον σαφώς πιο έμπειρο και με περισσότερες ευρωπαϊκές παραστάσεις Ολυμπιακό.

Στον 2ο προκριματικό γύρο οι Άγγλοι έστειλαν πρόωρα... σπίτι της την Αμπερντίν. Απέσπασε ισοπαλία (1-1) στη Σκωτία, ωστόσο χρειάστηκε τον έξτρα χρόνο της παράτασης (3-1, 1-1 η κανονική διάρκεια του αγώνα) για να "λυγίσει" τους "Dons" και να επικυρώσει το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Επόμενος "σκόπελος" η (φιλόδοξη) Μπασακσεχίρ. Και πάλι η Μπέρνλι χρειάστηκαν την παράταση, για να "κλειδώσουν" την πρόκριση, αφού έπειτα από 180' τόσο εκτός έδρας, όσο και εντός δεν κουνήθηκαν δίχτυα. Τελικά, το σύνολο του Ντάις επικράτησε με 1-0 της ομάδας από την Κωνσταντινούπολη, με ήρωα τον μέσο, Τζακ Κορκ, ο οποίος στο 97' λύτρωσε την Μπέρνλι, γράφοντας την πρόκριση με αγγλικούς υπότιτλους.

Το ευρωπαϊκό ταξίδι πήρε... παράταση για τους "clarets", οι οποίοι στις 23 Αυγούστου θα πατήσουν επί ελληνικού εδάφους, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους Πειραιώτες στο φαληρικό στάδιο, ενώ μία εβδομάδα αργότερα έχει οριστεί ο επαναληπτικός στην Αγγλία.

Να σημειωθεί πως η "σφιχτή" αμυντικά Μπέρνλι προέρχεται από τρία σερί 0-0, αφού μετά το back 2 back ισοπαλιών κόντρα στην Μπασακσεχίρ, έκανε πρεμιέρα με το... αριστερό εντός των τειχών εναντίον της Σαουθάμπτον (0-0), καθώς δεν κατάφερε να λύσει -για μία ακόμη φορά- τον... γόρδιο δεσμό των γκολ. Ας ελπίσουμε η επιθετική δυστοκία να συνεχιστεί και απέναντι στους "ερυθρόλευκους"...

Photo Credits: AP Photo, AP Photo/Frank Augstein, FILE, AP Photo/Alastair Grant

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ