ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ - ΠΑΟΚ: Η φτωχή Ευρωπαία θέλει να κλέψει τη δεύτερη θέση από τον ΠΑΟΚ

BATE's players celebrate after scoring the opening goal during the Champions League play-off round, 1st leg soccer match between Bate and PSV at the Borisov-Arena stadium in Borisov, Belarus, Tuesday, Aug. 21, 2018. (AP Photo/Sergei Grits)
BATE's players celebrate after scoring the opening goal during the Champions League play-off round, 1st leg soccer match between Bate and PSV at the Borisov-Arena stadium in Borisov, Belarus, Tuesday, Aug. 21, 2018. (AP Photo/Sergei Grits) AP

Η ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ είναι η μόνιμη πρωταθλήτρια Λευκορωσίας, δεν δίνει χρήματα για μεταγραφές και πέρυσι κόντεψε να χάσει το πρωτάθλημα λόγω χρεών. Φέτος είναι ήδη πρώτη και κυνηγάει το βήμα παραπάνω στην Ευρώπη, θέλοντας να κλέψει τη δεύτερη θέση από τον ΠΑΟΚ.

Το ελληνικό κοινό γνώρισε την ΜΠΑΤΕ Μπορίσοβ τη σεζόν 2009 - 2010 από τις μάχες της με την ΑΕΚ, από εκεί και έπειτα δεν έτυχε καμία ομάδα της Super League να συναντηθεί με τους μόνιμους πρωταθλητές Λευκορωσίας.

Το γεγονός πως η ΜΠΑΤΕ κουμαντάρει τους τίτλους στη Λευκορωσία από το 2006 την κάνει να φαντάζει σαν μία ομάδα με πολλά έσοδα, αυτή που ελέγχει τις μεταγραφές στη χώρα της. Εικόνα... θηρίου ένα πράγμα. Καμία σχέση!

Οι πρωταθλητές, σύμφωνα με το transfermarkt, κοστίζουν μόλις 17.000.000 ευρώ, χωρίς να διαθέτουν κανέναν ποδοσφαιριστή που η χρηματιστηριακή του αξία να ξεπερνάει τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο πιο ακριβός της σχετικής λίστας είναι ο Μικάιλ Γκορνέτσιουκ που κοστολογείται στα 2,2 εκατ. ευρώ.

Όσον αφορά τον πιο "λαμπερό" ποδοσφαιριστή του Αλεξέι Μπάγκα, αυτός αναμφισβήτητα είναι ο 37αρης πλέον, Αλεξάντερ Χλεμπ που αναμενόταν να κάνει πολλά στην καριέρα του, δεν τα έκανε, ωστόσο συνεχίζει να είναι πιο προβεβλημένος μπαλαδόρος στην Λευκορωσία.

Και μιας και αναφερόμαστε στα οικονομικά, αξίζει να σημειωθεί ότι η κυριαρχία της ΜΠΑΤΕ παρολίγον να πέσει κατά την περσινή σεζόν λόγω χρεών! Ναι, της είχαν αφαιρεθεί βαθμοί, αλλά της επιστράφηκαν κι έτσι η αποψινή αντίπαλος του ΠΑΟΚ διατήρησε το στέμμα που κρατά γερά τα τελευταία 12 χρόνια, που θα γίνουν 13 αφού πολύ δύσκολα θα χαθεί και ο φετινός τίτλος μια και η ΜΠΑΤΕ βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος με 57 βαθμούς, δώδεκα μπροστά από τον δεύτερο που έχει 45.

ΛΕΦΤΑ ΓΙΑ ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ: ΟΧΙ!

Η ΜΠΑΤΕ δεν είναι μία ομάδα που ενδείκνυται για να την ακολουθούν οι φαν των μεταγραφών. Όπως αναφέραμε παραπάνω, παρότι είναι πρωταθλήτρια έχει ζήσει οικονομικά προβλήματα και είναι προσεχτικοί στις κινήσεις της. Τα τελευταία δύο χρόνια παίρνει ελεύθερους ή δανεικούς ποδοσφαιριστές, ενώ πλήρωσε αυτό που λέμε "καλά λεφτά" για προσθήκη τη σεζόν 2015-2016. Ήταν για χάρη του Μίρκο Ίβανιτς, έδωσε τότε 1.000.000 ευρώ στην Βοϊβοντίνα.

ΕΝΑ ΔΙΚΟΣ ΤΗΣ ΠΑΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΑΓΚΟ

Προπονητής της ΜΠΑΤΕ είναι ο Αλεξέι Μπάγκα, μόλις 37 ετών, άνθρωπος της ομάδας από την αρχή της ποδοσφαιρικής και της προπονητικής του καριέρας. Επίσης, είναι αδερφός του βασικού του χαφ και πρώην παίκτη του Ατρομήτου, Ντιμίτρι Μπάγκα.

Στην Λευκορωσία ο Μπάγκα χαίρει μεγάλης εκτίμησης και θεωρείται ανερχόμενος. Μάλιστα, επί των ημερών του η ΜΠΑΤΕ παίζει όμορφο ποδόσφαιρο, έχοντας ξεφύγει από τις κακές ημέρες με τους Γερμάκοβιτς, Ντουλούμπ που δεν άρεσαν στον κόσμο.

ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ 5 ΣΤΑ 5 ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΗ ΘΕΣΗ

Στον όμιλο του ΠΑΟΚ, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η πρώτη θέση είναι κλεισμένη από την Τσέλσι του Σάρι. Όσον αφορά τη δεύτερη, το φαβορί είναι οι Θεσσαλονικείς. Διαβάζοντας, όμως, κανείς τον Τύπο στη Λευκορωσία, αντιλαμβανόμαστε ότι πνέει αέρας αισιοδοξίας για τη μεγάλη έκπληξη.

Η ΜΠΑΤΕ είναι χορτασμένοι από εγχώριους τίτλους και η... καψούρα της είναι να κάνει κάτι παραπάνω εκτός συνόρων. Απόψε θα κοντραριστεί με την ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου προερχόμενοι από πέντε συνεχόμενες νίκες σε όλες τις διοργανώσεις. Μάλιστα, στο τελευταίο ματς για το πρωτάθλημα είχε νικήσει τη μεγάλη της αντίπαλο Ντιναμό Μινσκ με 2-1 και με ανατροπή, καθώς βρέθηκε να χάνει 1-0 στο 20', αλλά με δύο γκολ στο 53' και στο 78' "κλείδωσε" το "τρίποντο".

ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΠΛΗΓΜΑ

Στις 23 Σεπτεμβρίου η ΜΠΑΤΕ δέχθηκε βαρύ χτύπημα, καθώς έφυγε από τη ζωή ο Ανατόλι Κάπσκι, ο άνθρωπος που αφιερώθηκε στο να κάνει γνωστή την ομάδα της Λευκορωσίας εκτός συνόρων και τα κατάφερε. Ο Κάπσκι όταν ήταν πρόεδρος της ΜΠΑΤΕ την έβγαλε στην Ευρώπη και την έστειλε στο Champions League. Η απώλεια του ήταν τεράστια, και αναμφισβήτητα το γεγονός της χρονιάς για την αντίπαλο του ΠΑΟΚ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ