EUROPA LEAGUE

Η Έστερσουντ "τρελαίνει" την Ευρώπη

Η Έστερσουντ "τρελαίνει" την Ευρώπη

Πριν 6 χρόνια η Έστερσουντ έπαιζε στην 4η κατηγορία της Σουηδίας και φέτος στο ευρωπαϊκό της ντεμπούτο απέκλεισε τη Γαλατάσαράι, τον ΠΑΟΚ, έπαιξε στους ομίλους του Europa League και προκρίθηκε στους "32" (videos)

Η Έστερσουντ δεν σταματά να εκπλήσσει την Ευρώπη, καθώς το βράδυ της Πέμπτης (23/11) νίκησε 2-0 τη Ζόρια και απ' την 5η αγωνιστική των ομίλων του Europa League εξασφάλισε την πρόκριση στους "32".

Φέτος έκανε το ευρωπαϊκό της ντεμπούτο, απέκλεισε τη Γαλατάσαράι και τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά και ξεκίνησε τον όμιλο με δύο νίκες. Έτσι, το Sport24.gr έγραψε για τον προπονητή της, τον Γκρέιαμ Πότερ, τον μάγο της Έστερσουντ.

Πριν έξι χρόνια την ανέλαβε στην 4η κατηγορία της χώρας, στην οποία μόλις είχε υποβιβαστεί, ενώ η 3η κατηγορία ήταν η υψολότερη στην οποία είχε αγωνιστεί. Μετά από δύο σερί ανόδους έφτασε στην Β' κατηγορία, απ' την οποία κέρδισε την άνοδο στην 3η σεζόν.

Στην παρθενική της χρονιά (2016) στην πρώτη κατηγορία τερμάτισε στην 8η θέση, αλλά πήρε το πρώτο της τρόπαιο, καθώς κατέκτησε το σουηδικό κύπελλο, επικρατώντας 4-1 της Νόρκεπινγκ στον τελικό.

Σοκάροντας την Ευρώπη

Η κατάκτηση του κυπέλλου έφερε την Έστερσουντ στην Ευρώπη και στον δεύτερο προκριματικό γύρο του Europa League κληρώθηκε με την Γαλατάσαράι. Η ομάδα του Ίγκορ Τούντορ το καλοκαίρι έδωσε 39.500.000 ευρώ για μεταγραφές και πρόσφερε φυσικά πλούσια συμβόλαια σε παίκτες όπως οι Μπελχαντά, Γκομίς, Φερνάντο, Μάικον και Φεγκουλί.

Κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί πως η "Γαλατά" θα αποκλειστεί από σουηδική ομάδα και μάλιστα την Έστερσουντ που τερμάτισε 8η στο πρωτάθλημα. Κι όμως, στις 13 Ιουλίου η ομάδα του Πότερ νίκησε 2-0 στην Σουηδία, στην παρθενική ευρωπαϊκή της εμφάνιση και στην ρεβάνς της 20ής Ιουλίου πήρε ισοπαλία στην Κωνσταντινούπολη (1-1), κάνοντας τελικά την μεγάλη έκπληξη.

Ostersund's manager Graham Potter waits before an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray, in Istanbul, Thursday, July 20, 2017.(AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Ostersund's manager Graham Potter waits before an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray, in Istanbul, Thursday, July 20, 2017.(AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Και στα δύο ματς ηγέτης της άμυνας ήταν ο Έλληνας στόπερ, Σωτήρης Παπαγιαννόπουλος (Νο4), ο οποίος είναι στον σύλλογο για 3η χρονιά, έπειτα από την μοναδική του σεζόν στην Ελλάδα με τον ΠΑΟΚ (2014-15), ενώ πριν ήταν στην Σουηδία, έχοντας αγωνιστεί στις Εσκιλστρούνα, Ακρόπολις και Ασιρίσκα.

Ostersund's players and team members celebrate following an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray in Istanbul, Thursday, July 20, 2017. The match ended 1-1 draw, but Ostersund won 3-1 on aggregate. ( AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Ostersund's players and team members celebrate following an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray in Istanbul, Thursday, July 20, 2017. The match ended 1-1 draw, but Ostersund won 3-1 on aggregate. ( AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP
Ostersund's players celebrate following an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray in Istanbul, Thursday, July 20, 2017. The match ended 1-1 draw, but Ostersund won 3-1 on aggregate. ( AP Photo/Lefteris Pitarakis)
Ostersund's players celebrate following an UEFA Europa League second qualifying round, soccer match against Galatasaray in Istanbul, Thursday, July 20, 2017. The match ended 1-1 draw, but Ostersund won 3-1 on aggregate. ( AP Photo/Lefteris Pitarakis) AP

Στον 3ο προκριματικό γύρο απέκλεισε τη Φόλα Ες με νίκες σε Σουηδία και Λουξεμβούργο, ενώ στα play-offs η κλήρωσε την έφερε στον δρόμο του ΠΑΟΚ.

Το 3-1 της Τούμπας έκανε άπαντες να πιστέψουν το ευρωπαϊκό όνειρο τελειώνει, όμως δεν ήταν έτσι. Ο Γκόντος σκόραρε στο 71' και στο 78', έτσι η σουηδική ομάδα κέρδισε την πρόκριση για τους ομίλους του Europa League.

Ήττες μόνο απο ΠΑΟΚ και Μπιλμπάο

Στον όμιλο η Έστερσουντ έχει δύο νίκες επί της Ζόρια και μία επί της Χέρτα, αναδείχθηκε ισόπαλη 2-2 με την Μπιλμπάο στη Σουηδία και ηττήθηκε στην Ισπανία (1-0).

Ο Αρίτς Αντούριθ έβαλε το γκολ στο 70', ενώ μαζί με τα 6 ματς των προκριματικών, σύνολο στα 11 ευρωπαϊκά ματς της ιστορίας της Έστερσουντ, έχει μόλις δύο ήττες, στην Τούμπα απ' τον ΠΑΟΚ και στο "San Mamés".

"Τρέλα" αλά εθνική Σουηδίας

Όπως έκαναν οι παίκτες της εθνικής Σουηδίας στο "San Siro", αφού απέκλεισαν την Ιταλία και προκρίθηκαν στα τελικά του Μουντιάλ, που διέλυσαν ένα τηλεοπτικό σκηνικό στους πανηγυρισμούς τους, έτσι έκαναν και οι παίκτες της Έστερσουντ το βράδυ της Πέμπτης, αφού προκρίθηκαν στους "32" του Europa League. Ουσιαστικά δεν το διέλυσαν, απλά έκαναν... ντου, με την δημοσιογράφο, Κάριν Φρικ και τον σχολιαστή, Χανς Μπάκε (άλλοτε προπονητής του Παναθηναϊκου) να το απολαμβάνουν!

Η Έστερσουντ "τρελαίνει" την Ευρώπη

Έστερσουντ - Ζόρια 2-0

photo: Östersunds FK twitter

AP Photo/Yevheniy Kravs

AP Photo/Lefteris Pitarakis

TAGS EUROPA LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ