EURO 2016

Προκριματικά Euro 2020: Τεσσάρα η Ολλανδία, νίκες για Βέλγιο και Κροατία

Netherlands' Memphis Depay celebrates after scoring his side's third goal during their Euro 2020 group C qualifying soccer match between Netherlands and Belarus at the Feyenoord stadium in Rotterdam, Netherlands, Thursday, March 21, 2019. (AP Photo/Peter Dejong)
Netherlands' Memphis Depay celebrates after scoring his side's third goal during their Euro 2020 group C qualifying soccer match between Netherlands and Belarus at the Feyenoord stadium in Rotterdam, Netherlands, Thursday, March 21, 2019. (AP Photo/Peter Dejong) AP

Η Ολλανδία συνέτριψε (4-0) τη Λευκορωσία με πρωταγωνιστή τον Μέμφις Ντεπάι. Νίκη με ανατροπή (2-1) για την Κροατία, το Βέλγιο 3-1 τη Ρωσία παρά την γκέλα του Κουρτουά. Σπουδαίο διπλό της Πολωνίας (0-1) με Πιάτεκ στην Αυστρία.

Πρεμιέρα για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2020! Την Πέμπτη (21/3) είχαμε τα πρώτα ματς, από τα οποία ξεχώρισε η εντυπωσιακή εμφάνιση και νίκη (4-0) της Ολλανδίας επί της Λευκορωσίας. Η φιναλίστ του Μουντιάλ 2018, Κροατία, πέτυχε αγχωτική νίκη με ανατροπή επί του Αζερμπαϊτζάν, ενώ το γκολ του Πιάτεκ έδωσε σπουδαίο τρίποντο (0-1) για τους Πολωνούς στην Αυστρία.

Ο Τιμπό Κουρτουά έκανε την γκέλα τους στις Βρυξέλλες, αλλά ο Εντέν Αζάρ δήλωσε "παρών" και με δύο γκολ οδήγησε τους Βέλγους στη νίκη (3-1). Υπενθυμίζεται ότι προκρίνονται απευθείας στην τελική φάση οι δύο πρώτοι των δέκα ομίλων (20 δηλαδή συνολικά).

Για να φθάσουμε στις 24 συμμετέχουσες ομάδες, οι επανομείνασες τέσσερις θα προκύψουν από τα playoffs του Nations League.

League A: Ελβετία, Πορτογαλία, Ολλανδία, Αγγλία.

League B: Βοσνία, Ουκρανία, Δανία, Σουηδία.

League C: Σκωτία, Νορβηγία, Σερβία, Φινλανδία.

League D: Γεωργία, Βόρεια Μακεδονία, Κόσοβο, Λευκορωσία.

ΟΛΛΑΝΔΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΛΙΑ

Καταιγιστική ήταν η Ολλανδία στο Ρότερνταμ, όπου υποδέχθηκε τη Λευκορωσία. Οι "οράνιε" άνοιξαν το σκορ μόλις 48 δευτερόλεπτα μετά την έναρξη του ματς, όταν ο Μέμφις Ντεπάι εκμεταλλεύτηκε τη λανθασμένη έξοδο του πρώην γκολκίπερ του Ατρόμητου, Αντρέι Γκορμπούνοβ.

Το διεύρυναν στο 21ο. Αυτή τη φορά ο φορ της Λιόν ήταν ο δημιουργός, καθώς κοντρόλαρε την μπάλα εξαιρετικά εντός περιοχής, πάτησε με τακουνάκι κι έβαλε μόνο τον Βαϊνάλντουμ κι ο μέσος της Λίβερπουλ έκανε το 2-0.

Το τρίτο γκολ του ματς και των γηπεδούχων δεν άργησε να έρθει. Ο Ντεπάι στο 55ο λεπτό εκτέλεσε το πέναλτι, νίκησε για δεύτερη φορά ο ίδιος τον Γκορμπούνοβ και διεύρυνε το προβάδισμα των γηπεδούχων.

Είχαν όμως και τέταρτο γκολ στη φαρέτρα. Το πέτυχε ο έτερος της Λίβερπουλ στην ενδεκάδα, Βίρχιλ φαν Ντάικ, στο 86' διαμορφώνοντας έτσι το τελικό σκορ στο "Ντε Κάιπ".

ΟΛΛΑΝΔΙΑ: Σίλεσεν, Ντούμφριες (68' Τέτε), Φαν Ντάικ, Ντε Λιχτ, Μπλιντ, Βαϊνάλντουμ, Ντε Ρουν (46' Πρέπερ), Ντε Γιόνγκ, Μπάμπελ (59' Πρόμες), Ντεπάι, Μπέρχβιν.

ΛΕΥΚΟΡΩΣΙΑ: Γκορμπούνοβ, Σίτοβ, Μαρτίνοβιτς, Σιβάκοβ, Πολιάκοβ, Μαέβσκι, Ντράγκουν (86' Λάπτεβ), Στάσεβιτς, Κοβάλεβ (79' Σαβίτσκι), Πουτσίλα, Σίγκνεβιτς (63' Σάροκα).

Η Εσθονία έβαλε δύσκολα στο Μπέλφαστ στους γηπεδούχους Βορειοϊρλανδούς, αλλά μόνο για ένα ημίχρονο. Η ομάδα του Ο'Νιλ ωστόσο κατάφερε ν' ανοίξει το σκορ. Το έκανε με τον ΜακΓκιν στο 55ο λεπτό. Το τελικό αποτέλεσμα διαμόρφωσε ο Ντέιβις με εκτέλεσε πέναλτι στο 75ο λεπτό.

ΒΟΡΕΙΑ ΙΡΛΑΝΔΙΑ: Πίκοκ-Φάρελ, Ντάλας, Κέιθκαρτ, Έβανς, Λιούις, ΜανΝερ, Ντέιβις, Σάβιλ, ΜακΓκιν (84' ΜακΛάφιν), Λάφερτι (76' Μαγκένις), Τζόουνς (81' Φέργκιουσον).

ΕΣΘΟΝΙΑ: Λέπμετς, Μπαράνοβ, Ταμ, Βίμαν, Πικ, Κάιτ, Μετς, Ντμίτριεβ (85' Σάπινεν), Τενίστε, Ογιαμά (69' Βασιλίεβ), Άνιερ (76' Ζενιόβ).

3ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Ολλανδία - Λευκορωσία 4-0 (1', 55' πεν. Ντεπάι, 21' Βαϊνάλντουμ, 86' Φαν Ντάικ)

Βόρεια Ιρλανδία - Εσθονία 2-0 (56' ΜακΓκιν, 75' πεν. Ντέιβις)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Ολλανδία 3

2. Βόρεια Ιρλανδία 3

3. Γερμανία 0*

4. Εσθονία 0

5. Λευκορωσία 0

*Η Γερμανία δεν έχει ματς ακόμη

Ο ΚΡΑΜΑΡΙΤΣ ΘΥΜΙΣΕ ΚΑΤΙ ΑΠΟ... ΦΙΝΑΛΙΣΤ

Με δυσκολίες ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στην προκριματική διαδικασία η φιναλίστ του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018, Κροατία. Μόλις στο 19ο λεπτό βρέθηκε πίσω στο σκορ, καθώς ο Σεϊντάεβ έβαλε μπροστά τους Αζέρους στο ματς του Ζάγκρεμπ. Κατάφερε, όμως, να φθάσει στην ισοφάριση με το γκολ του Μπάρισιτς στο 44ο λεπτό. Τελικά έφθασε στην ανατροπή και τη νίκη. Το έκανε με τον Κράμαριτς στο 79ο λεπτό, καταφέρνοντας να ξεκινήσει με το δεξί.

ΚΡΟΑΤΙΑ: Κάλινιτς, Μπρέκαλο, Τσάλετα-Τσαρ, Βίντα, Μπάρισιτς, Μόντριτς (90+1' Μπάντελ), Κόβατσιτς (73' Βλάσιτς), Ράκιτιτς, Κράμαριτς, Πέρισιτς, Πέτκοβιτς (69' Ρέμπιτς).

ΑΖΕΡΜΠΑΪΤΖΑΝ: Αγκάγεβ, Μεντβέντεβ, Μαμάντοβ, Χουσεϊνοβ, Ραχίμοβ, Γκαράγεβ (88' Νταντάσοβ), Μαντάτοβ, Ισραφίλοβ, Ρίσαρντ (72' Μαχμούντοβ), Ναζάροβ (58' Αμπντουλάγεβ), Σεϊντάεβ.

Η Σλοβακία συνάντησε σθεναρή αντίσταση από την Ουγγαρία, την οποία υποδέχθηκε στην Τρνάβα. Το γκολ του Ντούντα στο 42ο λεπτό λύτρωσε τους γηπεδούχους, ενώ ο Ρούσνακ στο 85' "σφράγισε" τη νίκη.

ΣΛΟΒΑΚΙΑ: Ντουμπράβκα, Πέκαρικ, Βάβρο, Σκρίνιαρ, Χάντσκο, Κούτσκα, Λομπότκα, Ντούντα (87' Σαφράνκο), Χάμσικ, Ρούσνακ (90+3' Μίχαλικ), Μακ (79' Στοχ).

ΟΥΓΓΑΡΙΑ: Γκουλάσι, Όρμπαν, Λανγκ (81' Χόλεντερ), Κάνταρ, Κόρχουτ, Λόβρεντσιτς, Νάγκι, Κάλμαρ (61' Τζούτζακ), Κόβατς, Κλέινχαϊσλερ (55' Σομπόσλαϊ), Σάλαι.

5ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Κροατία - Αζερμπαϊτζάν 2-1 (44' Μπάρισιτς, 79' Κράμαριτς / 19' Σεϊντάεβ)

Σλοβακία - Ουγγαρία 2-0 (42' Ντούντα, 85' Ρούσνακ)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Σλοβακία 3

2. Κροατία 3

3. Ουαλία 0*

4. Αζερμπαϊτζάν 0

5. Ουγγαρία 0

*Η Ουαλία δεν έχει ματς ακόμη

ΤΟ "ΑΣΤΡΟ" ΤΟΥ ΠΙΑΤΕΚ

Ο Πιάτεκ πήγε στη Βιέννη "καυτός" από την Ιταλία. Ο παίκτης-"αποκάλυψη" της Serie A με τις φανέλες των Τζένοα (στο πρώτο εξάμηνο) και Μίλαν (τώρα) διαπρέπει και με το εθνόσημο στο στήθος. Μπορεί ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι να έστρεψε τα βλέμματα πάνω του με τη no-look πάσα στα πρώτα λεπτά, αλλά δεν κατάφερνε να νικήσει τον Λίντνερ.

Αυτός που τον ανάγκασε να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα της εστίας του ήταν ο Πιάτεκ με το γκολ που πέτυχε στο 68ο λεπτό. Αυτό ήταν και το τέρμα που έκρινε την αναμέτρηση.

ΑΥΣΤΡΙΑ: Λίντνερ, Λάινερ, Ντράγκοβιτς, Χίντερεγκερ, Βέμπερ, Γκρίλιτς (83' Ονισίουο), Μπάουμγκαρτλινγκερ, Αλάμπα, Σάμπιτσερ, Λάτσαρο (81' Γιάνκο), Αρναούτοβιτς.

ΠΟΛΩΝΙΑ: Στσέσνι, Κετζιόρα, Γκλικ, Μπεντνάρεκ, Μπερεζίνσκι, Γκροσίτσκι (90+1' Πάζνταν), Κριχόβιακ, Κλιχ, Ζελίνσκι (59' Ζελίνσκι) Λεβαντόβσκι, Μίλικ (46' Φρανκόβσκι)

Η Βόρεια Μακεδονία υποδέχθηκε τη Λετονία κι έδειξε από τα πρώτα λεπτό ποιος είναι το "αφεντικό" στο ματς. Ο Αλιόσκι άνοιξε το σκορ έντεκα λεπτά μετά την έναρξη του ματς, ενώ ο Έλμας στο 29' έκανε το 2-0 για την εθνική ομάδα της γειτονικής χώρας. Το μόνο που κατάφεραν οι Λετονοί ήταν να μειώσουν με τον Ισάγεβς στο 87'.

Αλλά ο Έλμας, ο οποίος είχε περάσει στο 23' στο ματς, διαμόρφωσε το τελικό σκορ (3-1) με το δεύτερο γκολ στου τρίτο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου.

ΒΟΡΕΙΑ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ: Ντιμιτριέφσκι, Ριστόφσκι, Μούσλιου, Βελκόσκι, Αλιόσκι, Τράικοφσκι (83' Μαρκόσκι), Μπάρντι, Νικόλοφ, Χασάνι (23' Έλμας), Νεστορόφσκι, Πάντεφ (71' Ριστέφσκι).

ΛΕΤΟΝΙΑ: Βάνινς (33' Στάινμπορς), Γκάμποβς, Ντούμπρα, Ος, Μακσιμένκο, Ισάγεβς, Τσιγκάνικς, Ταράσοβς, Ράκελς, Σαμπάλα (79' Ουλντρίκις), Καρασάουσκας (68' Τόμπερς).

Η Σλοβενία άνοιξε το σκορ στη Χάιφα με το γκολ του Σπόραρ τρία λεπτά μετά την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου (48'). Το Ισραήλ με τον μέσο του Ολυμπιακού, Μπίμπαρς Νάτχο, στην αρχική ενδεκάδα ισοφάρισε με τον Ζάχαβι στο 55'. Τίποτα περισσότερο όμως.

ΙΣΡΑΗΛ: Χαρούς, Ντάσα, Τάχα, Γέινι, Μπεν Χαρούς, Ταουάτα (77' Γιόναταν Κοέν), Πέρετζ, Καγιάλ (63' Σόλομον), Νάτχο (79' Αλμόγκ Κοέν), Ζάχαβι, Ντάμπουρ.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Όμπλακ, Στογιάνοβιτς, Στρούνα, Μέβλια, Γιόκιτς, Κριν, Ζάιτς (62' Τσρνγκόι), Κούρτιτς, Ίλιτσιτς, Σπόραρ (85' Μπόχαρ), Βέρμπιτς (90' Μπίγιολ).

7ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Αυστρία - Πολωνία 0-1 (68' Πιάτεκ)

Βόρεια Μακεδονία - Λετονία 3-1 (11' Αλιόσκι, 29', 90+3' Έλμας / 87' Ισάγεβς)

Ισραήλ - Σλοβενία 1-1 (55' Ζάχαβι / 48' Σπόραρ)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Βόρεια Μακεδονία 3

2. Πολωνία 3

3. Σλοβενία 1

4. Ισραήλ 1

5. Αυστρία 0

6. Λετονία 0

Ο ΑΖΑΡ ΛΥΤΡΩΣΕ ΤΟΝ ΚΟΥΡΤΟΥΑ

Το Βέλγιο μπήκε πιο δυνατά στην αναμέτρηση των Βρυξελλών κι άνοιξε το σκορ μόλις 14 λεπτά μετά από την έναρξή της. Ο Καστάιν προωθήθηκε από αριστερά, "έσπασε" την μπάλα κεντρικά στον Τίλεμανς κι εκείνος με εξαιρετικό σουτ εκτός περιοχής νίκησε τον Γκιλιέρμε.

Ο Τιμπό Κουρτουά υπέπεσε σε γκάφα στο 16ο λεπτό, με αποτέλεσμα να χάσει τη μπάλα και να δεχτεί την ισοφάριση, έστω προσωρινά από τη Ρωσία. Οι Βέλγοι ήταν ανώτεροι και ανέκτησαν το προβάδισμα στην έδρα τους. Στο 44ο λεπτό ο Εντέν Αζάρ ανετράπη εντός περιοχής από τον Ζιρκόβ, ανέλαβε ο ίδιος την εκτέλεση, ευστόχησε κι έκανε το 2-1. Ο σταρ της Τσέλσι διαμόρφωσε και το τελικό 3-1 στο 88ο λεπτό.

ΒΕΛΓΙΟ: Κουρτουά, Καστάιν, Αλντερβάιρελεντ, Μπογιατά, Βερτόνχεν, Τοργκάν Αζάρ (84' Σαντλί), Τίλεμανς, Ντεντόνκερ, Μέρτενς, Εντέν Αζάρ, Μπατσουαγί.

ΡΩΣΙΑ: Γκιλιέρμε, Φερνάντες, Ναμπάμπκιν, Τζικίγια, Κουτριασόβ, Ζιρκόβ, Γκολόβιν, Κουζιάγιεβ (26' Μιραντσούκ), Αχμέτοβ, Τσέρισεβ (64' Τσαλόβ), Τζιούμπα (77' Σμολόβ).

9ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Βέλγιο - Ρωσία 3-1 (15' Τίλεμανς, 45' πεν., 88' Αζάρ / 16' Τσέρισεβ)

Καζακστάν - Σκωτία 3-0 (6' Περτούσκ, 10' Βορογκόσκι, 51' Ζαϊνουντίνοβ)

Κύπρος - Σαν Μαρίνο 5-0 (19' πεν., 23' πεν. Σωτηρίου, 26' Κούσουλος, 31' Εφραίμ, 56' Λαΐφης)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

1. Κύπρος 3

2. Καζακστάν 3

3. Βέλγιο 3

4. Ρωσία 0

5. Σκωτία 0

6. Σαν Μαρίνο 0

TAGS EURO 2016 EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ