EURO 2016

Προκριματικά Euro 2020: Στα τελικά με επτάρα η Αγγλία, χατ-τρικ ο Κριστιάνο

England's Harry Kane celebrates scoring his side's third goal during the Euro 2020 group A qualifying soccer match between England and Montenegro at Wembley stadium in London, Thursday, Nov. 14, 2019. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
England's Harry Kane celebrates scoring his side's third goal during the Euro 2020 group A qualifying soccer match between England and Montenegro at Wembley stadium in London, Thursday, Nov. 14, 2019. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Η Αγγλία διέλυσε με 7-0 το Μαυροβούνιο και προκρίθηκε πανηγυρικά στα τελικά του Euro 2020, με την Τσεχία να την ακολουθεί με το 2-1 επί του Κοσόβου. Έξι γκολ η Πορτογαλία με χατ-τρικ Ρονάλντο.

Μετά από Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Ουκρανία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία, ήταν η σειρά της Αγγλίας και της Τσεχίας να σφραγίσουν το βράδυ της Πέμπτης την πρόκρισή τους στην τελική φάση του Euro 2020, μία αγωνιστική πριν από το φινάλε των προκριματικών, με τα τρία λιοντάρια να σαρώνουν με 7-0 το Μαυροβούνιο και την Τσεχία να ρίχνει στο καναβάτσο με 2-1 το Κόσοβο με ανατροπή, σε ματς για τον 1ο ομιλο.

Η Πορτογαλία συνέτριψε με 6-0 την Λιθουανία με χατ-τρικ του Κριστιάνο Ρονάλντo και η Σερβία λύγισε με 3-2 την αντίσταση του Λουξεμβούργου, κάτι που σημαίνει πως οι δύο αυτές ομάδες θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι την τελευταία αγωνιστική για να δουν ποια θα πάρει το δεύτερο εισιτήριο από τον 2ο όμιλο, πίσω από την Ουκρανία.

Στον 8ο όμιλο, η Γαλλία πήρε τη νίκη με 2-1 επί της Μολδαβίας με ανατροπή, έχοντας πάντως πάρει την πρόκριση μετά το 0-0 της Τουρκίας επί της Ισλανδίας, ενώ ισόπαλο 2-2 έληξε το άλλο ματς του ομίλου μεταξύ της Αλβανίας και της Ανδόρας.

1ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Ο Γκάρεθ Σαουθγκέιτ παρέταξε τη νεότερη βασική ενδεκάδα στην ιστορία της εθνικής Αγγλίας από το 1959 και μετά (μέσος όρος ηλικίας: 23 έτη και 255 ημέρες) και οι επιλογές του τον δικαίωσαν 100%, με τα τρία λιοντάρια να ισοπεδώνουν με 7-0 το Μαυροβούνιο και να σφραγίζουν με πανηγυρικό τρόπο την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020.

Το ματς τελείωσε ουσιαστικά από το 30ο λεπτό καθώς το σκορ είχε φτάσει στο 5-0 με τα γκολ των Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν (πρώτος σκόρερ της Λίβερπουλ σε επίσημο ματς της Αγγλίας μετά από σχεδόν τρία χρόνια), Κέιν (σημείωσε χατ-τρικ μέσα σε 23 λεπτά και έγινε ο κορυφαίος σκόρερ στην ιστορία των λιονταριών ως αρχηγός, φτάνοντας τα 24 γκολ) και Ράσφορντ, ενώ στο δεύτερο μέρος οι γηπεδούχοι πέτυχαν άλλα δύο γκολ.

Στο 66' έγινε το 6-0 με αυτογκόλ του Σόφρανατς ενώ στο 84' ο Άμπραχαμ διαμόρφωσε το τελικό 7-0, για να γίνει ο Νο 430 παίκτης που σκοράρει για την εθνική Αγγλίας και να υπογράφει το πρώτο εντός έδρας ματς που πέτυχε το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του επτά γκολ μετά τον Οκτώβριο του 1987 (8-0 την Τουρκία).

Επιπλέον, ο Χάρι Κέιν έγινε ο πρώτος παίκτης που πέτυχε χατ-τρικ σε διαδοχικά ματς των τριών λιονταριών στο "Γουέμπλεϊ" (είχε πετύχει τρία γκολ και κόντρα στην Βουλγαρία) ενώ ο Τσίλγουελ έγινε ο πρώτος αμυντικός της Αγγλίας που σέρβιρε τρεις ασίστ στο ίδιο παιχνίδι μετά τον Γκλεν Τζόνσον απέναντι στην Ανδόρα τον Ιούνιο του 2009.

Στο άλλο ματς του 1ου ομίλου, η Τσεχία πανηγύρισε και αυτή την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020 αλλά με εντελώς διαφορετικό τρόπο σε σύγκριση με τους Άγγλους. Και αυτό γιατί βρέθηκε πίσω στο σκορ στο 50ο λεπτό από γκολ του Νούχιου, με τον Κραλ να υπογράφει ωστόσο τη μεγάλη ανατροπή για τους γηπεδούχους σκοράροντας στο 71' και στο 79'.

Τσεχία - Κόσοβο 2-1 (71' 79' Κραλ / 50' Νούχιου)

Αγγλία - Μαυροβούνιο 7-0 (11' Όξλεϊντ-Τσάμπερλεϊν, 19' 24' 37'Κέιν, 30' Ράσφορντ, 66' αυτ. Σόφρανατς, 87' Άμπραχαμ)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

2ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Με τον Κριστιάνο Ρονάλντο μεγάλο πρωταγωνιστή (βασικός, έγινε αλλαγή στο 83' από τον Ζότα), η Πορτογαλία έκανε επίδειξη δύναμης κόντρα στην Λιθουανία, για να την βρει το φινάλε να επικρατεί με το εμφατικό 6-0. Ο Πορτογάλος σούπερ σταρ σημείωσε χατ-τρικ (55ο στην καριέρα του και ένατο με το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας του) και έφτασε τα 98 με τη φανέλα της εθνικής Πορτογαλίας, ενώ τα υπόλοιπα τέρματα για την πρωταθλήτρια Ευρώπης του Φερνάντο Σάντος σημείωσαν οι Πίζι, Πασιένσια και Μπερνάντο Σίλβα.

Στο άλλο ματς του 2ου ομίλου, η Σερβία ίδρωσε αλλά τελικά κατάφερε να επικρατήσει με 3-2 του Λουξεμβούργου (δύο γκολ ο Μίτροβιτς) και έμεινε ζωντανή στη μάχη της πρόκρισης, μένοντας στο -1 από τους Ίβηρες. Η τελευταία αγωνιστική, η οποία θα κρίνει το ποια εκ των δύο θα πάρει το εισιτήριο για τα τελικά, βρίσκει την Πορτογαλία να αντιμετωπίζει εκτός έδρας το Λουξεμβούργο και την Σερβία να υποδέχεται την Ουκρανία.

Πορτογαλία - Λιθουανία 6-0 (7' πεν. 22' 65' Κριστιάνο Ρονάλντο, 52' Πίζι, 56' Πασιένσια, 63' Μπερνάντο Σίλβα)

Σερβία - Λουξεμβούργο 3-2 (11' 43' Μίτροβιτς, 70' Ράντονιτς / 54' Ροντρίγκες, 75' Τούρπελ)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

8ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Η Γαλλία μπήκε χαλαρή στην αναμέτρηση του "Σταντ Ντε Φρανς" κόντρα στην Μολδαβία ξέροντας πως είχε εξασφαλίσει την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020 μετά το 0-0 της Τουρκίας με την Ισλανδία λίγες ώρες νωρίτερα, με αποτέλεσμα να το εκμεταλλευτούν αυτό οι φιλοξενούμενοι και να πάρουν προβάδισμα στο σκορ μόλις στο 9' με τον Ράτα. Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές κατάφεραν ωστόσο να πάρουν το τρίποντο με ανατροπή, με τον Βαράν να ισοφαρίζει στο 35' με κεφαλιά από το ύψος της μικρής περιοχής και τον Ζιρού να υπογράφει το 2-1 με εύστοχο χτύπημα πέναλτι στο 79'.

Στο άλλο ματς της βραδιάς για τον 8ο όμιλο, το οποίο δεν είχε βαθμολογική σημασία για κάποια από τις δύο ομάδες, Αλβανία και Ανδόρα αναδείχτηκαν ισόπαλες με σκορ 2-2, με τους φιλοξενούμενους να κάνουν ανατροπή με δύο γκολ του Μαρτίνες αλλά τους γηπεδούχους να σώζουν την παρτίδα στο 55' με τον Μάναζ.

Τουρκία - Ισλανδία 0-0

Αλβανία - Ανδόρα 2-2 (6' Μπάλαζ, 55' Μάναζ / 18' 48' Μαρτίνες)

Γαλλία - Μολδαβία 2-1 (35' Βαράν, 79' πεν. Ζιρού / 9' Ράτα)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS EURO 2016 EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ