EURO 2016

Προκριματικά Euro 2020: Στα τελικά με εννιάρα το Βέλγιο

Belgium's Youri Tielemans jubilates after scoring his sides sixth goal during the Euro 2020 group I qualifying soccer match between Belgium and San Marino at the King Baudouin Stadium in Brussels, Thursday, Oct. 10, 2019. (AP Photo/Francisco Seco)
Belgium's Youri Tielemans jubilates after scoring his sides sixth goal during the Euro 2020 group I qualifying soccer match between Belgium and San Marino at the King Baudouin Stadium in Brussels, Thursday, Oct. 10, 2019. (AP Photo/Francisco Seco) AP

Το Βέλγιο συνέτριψε με 9-0 το Σαν Μαρίνο κι έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στην τελική φάση του Euro 2020. Με ανατροπή (3-1) η Ολλανδία, έπιασε Γερμανία και Βόρεια Ιρλανδία. Τριάρες για Κροατία και Πολωνία.

Συναρπαστική ήταν η πρώτη ημέρα της εβδομάδας για τα προκριματικά του Euro 2020. Το Βέλγιο έγινε η πρώτη εθνική ομάδα που σφράγισε το εισιτήριο για την τελική φάση.

Συνέτριψε με 9-0 το Σάν Μαρίνο κι έκλεισε ήδη θέση. Η Ρωσία συνέτριψε με 4-0 τη Σκωτία και θα περιμένει τα επόμενα ματς για να σφραγίσει την πρόκριση. Η Ολλανδία έμεινε πίσω στο σκορ, φλέρταρε με την αποτυχία, αλλά έκανε την ανατροπή.

Πήρε τη νίκη κι έπιασε στην κορυφή τις Γερμανία και Βόρεια Ιρλανδία. Αναλυτικά τι έγινε σε κάθε όμιλο.

9ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Το Βέλγιο υποδέχθηκε την ουραγό του ομίλου εθνική ομάδα του Σαν Μαρίνο, πανηγύρισε την εύκολη νίκη που χρειαζόταν και έγινε η πρώτη ομάδα που προκρίνεται στην τελική φάση του Euro 2020. Οι Βέλγοι άνοιξαν το σκορ στο 28ο λεπτό με τον Εντέν Αζάρ να τροφοδοτεί τον Ρομελού Λουκακού και τον επιθετικό της Ίντερ με προσποίηση και εξαιρετικό τελείωμα με το δεξί να στέλνει την μπάλα στα δίχτυα.

Το δεύτερο γκολ δεν άργησε να έρθει παρά τρία λεπτά στις Βρυξέλλες. Ο Λουκακού στο 31ο λεπτό έδωσε την ασίστ. Στόπαρε την μπάλα στην περιοχή, την έστρωσε στον Σαντλί κι αυτός έκανε το 2-0. Το τρίτο γκολ μπορεί να το πέτυχε παίκτης του Σαν Μαρίνο (Μπρόλι), αλλά ήταν αυτογκόλ. Μπήκε στο 35ο λεπτό ύστερα από σέντρα του Μέρτενς.

Ο Λουκακού πρόλαβε να πετύχει και δεύτερο γκολ, το τέταρτο της ομάδας του στο 41ο λεπτό. Πιο όμορφο από το πρώτο, καθώς υποδέχθηκε την μπάλα αριστερά εντός περιοχής, με ντρίμπλα άνοιξε την μπάλα και με εξαιρετικό πλασέ ανάγκασε τον Μπενεντετίνι να μαζέψει την μπάλα από τα δίχτυα της εστίας του.

Το πέμπτο γκολ ήλθε στο 42' από τον Τόμπι Αλντερβάιρελντ, ενώ το πρώτο ημίχρονο επιφύλαξε και έκτο γκολ!Ο Γιαν Τίλεμανς στο πρώτο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου με τρομερό φαλτσαριστό σουτ ύστερα από το γύρισμα του Αζάρ από δεξιά.

Οι Βέλγοι κατέβασαν ταχύτητα στο δεύτερο ημίχρονο, αλλά πέτυχαν και έβδομο γκολ. Ο Μπεντεκέ, ο οποίος αντικατέστησε τον Λουκακού στο 76', βρήκε δίχτυα τρία λεπτά μετά την είσοδό του στον αγωνιστικό χώρο. Το 8-0 πέτυχε ο Βερσχέρεν με εκτέλεση πέναλτι στο 84ο λεπτό της αναμέτρησης, ενώ το τελικό σκορ (9-0) διαμόρφωσε ο Καστάν στο 90ό λεπτό.

Η Ρωσία υποδέχθηκε τη Σκωτία στη Μόσχα και στο πρώτο ημίχρονο κόλλησε στο 0-0. Στο δεύτερο όμως ξεμπούκωσε και έφθασε σε άνετη νίκη με 4-0. Ο Αρτέμ Τζιούμπα ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής των γηπεδούχων.

Ο φορ της Ζενίτ άνοιξε το σκορ στο 57ο λεπτό με εξαιρετικό σουτ στην κίνηση ύστερα από εκτέλεση κόρνερ του Γκολόβιν - ο Οζντόεβ με τρομερό σουτ εκτός περιοχής με το δεξί στο 60' μεσολάβησε για το 2-0 - ενώ στο 70ό με κλασικό σεντεροφορίσιο γκολ έκανε το 3-0. Στο 84ο λεπτό ήταν η σειρά του να δώσει ασίστ στον Γκολόβιν για να διαμορφώσει αυτός το τελικό σκορ της νίκης (4-0).

Μπορεί να μην εξασφάλισε μαθηματικά την πρόκριση, αλλά θα το κάνει σε μία από τις επόμενες αγωνιστικές καθώς είναι πρακτικά αδύνατο να καλυφθεί η διαφορά.

Στην πρώτη χρονικά αναμέτρηση του ομίλου, η Κύπρος βρέθηκε πίσω στο Καζακστάν αλλά έφθασε στην ανατροπή και τη νίκη χάρη σε γκολ των Σωτηρίου και Ιωάννου, το δεύτερο από ασίστ του επικείμενου μεταγραφικού αποκτήματος του Ολυμπιακού, Ιωάννη Κωστή.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Βέλγιο - Σαν Μαρίνο 9-0 (28', 41' Λουκακού, 31' Σαντλί, 35' Μπρόλι, 43' Αλντερβάιρελντ, 45+1' Τίλεμανς, 79' Μπεντεκέ, 84' πεν. Βερσχέρεν, 90' Καστάν)

Ρωσία - Σκωτία 4-0 (57', 70', 84' Τζιούμπα, 60' Οζντόεβ, 84' Γκολόβιν)

Καζακστάν - Κύπρος 1-2 (34' Γερλάνοβ / 73' Σωτηρίου, 84' Ιωάννου)

3ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Η Ολλανδία υποδέχθηκε στο Ντε Κάιπ του Ρότερνταμ τη Βόρεια Ιρλανδία, δυσκολεύτηκε, αλλά με ανατροπή έφθασε σε μια νίκη ζωτικής σημασίας. Ο Κούμαν ξεκίνησε με τριάδα Μπάμπελ, Ντεπάι και Μπέρχβαϊν στην οράνιε επίθεση, αλλά ο Πίκοκ-Φάρελ κράτησε την εστία του απαραβίαστη στο πρώτο ημίχρονο.

Μάλιστα οι φιλοξενούμενοι άνοιξαν το σκορ με τον Μαγκένις άνοιξαν το σκορ στο 75ο λεπτό, σε φάση που ενδεχομένως ο σκόρερ να έσπρωξε τον Ντε Λιχτ. Οι γηπεδούχοι βρήκαν απάντηση με τον Μέμφις Ντεπάι μετά από πέντε λεπτά (80'), ο οποίος κοντρόλαρε μέσα στην περιοχή και με σουτ με τη μία έστειλε την μπάλα στα δίχτυα.

Ο επιθετικός της Σεβίλλης, Λουκ ντε Γιονγκ, στο πρώτο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου έκανε το 2-1 και λύτρωσε τους Ολλανδούς, ενώ ο Ντεπάι με το δεύτερο προσωπικό του γκολ στο τέταρτο λεπτό των καθυστερήσεων διαμόρφωσε το τελικό σκορ (3-1).

Τριπλή ισοβαθμία στην κορυφή, με τη Βόρεια Ιρλανδία όμως να έχει ματς παραπάνω από Ολλανδία και Γερμανία, η οποία έμεινε ισόπαλη στο Ζίγκναλ Ιντούνα Παρκ του Ντόρτμουντ σε φιλικό με την Αργεντινή το βράδυ της Τετάρτης (9/10).

Οι δυο χειρότερες και χωρίς ελπίδες πρόκρισης ομάδες του ομίλου, Λευκορωσία και Εσθονία, αναμετρήθηκαν στο Μινσκ, δεν σκόραραν κι έμειναν ισόπαλες χωρίς γκολ.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Ολλανδία - Βόρεια Ιρλανδία 3-1 (80', 90+4' Ντεπάι, 90+1' Ντε Γιονγκ / 75' Μαγκένις)

Λευκορωσία - Εσθονία 0-0

5ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Η Κροατία υποδέχθηκε στο Σπλιτ την Ουγγαρία κι έδειξε κάτι από την ομάδα που έφθασε στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2018. Άλλωστε, πάντα ήταν φαβορί του ομίλου, αλλά η επιπολαιότητά της να σκορπά βαθμούς περιέπλεξε τον όμιλο.

Άνοιξε το σκορ πέντε λεπτά μετά από την έναρξη του ματς με τον Λούκα Μόντριτς. Ο χαφ της Ρεάλ έκλεψε την μπάλα στη μεσαία γραμμή, έφυγε στην αντεπίθεση και πλάσαρε ιδανικά για το 1-0. Ο Πέτκοβιτς με εξαιρετικό τακουνάκι στο 26ο λεπτό διεύρυνε το προβάδισμα των γηπεδούχων, ενώ και το τρίτο γκολ ήλθε από τα πόδια του 25χρονου φορ της Ντίναμο Ζάγκρεμπ έστω και με ανορθόδοξο τρόπο, καθώς αιφνιδιάστηκε.

Παρέμεινε στην πρώτη θέση του ομίλου, έχει το απόλυτο προβάδισμα για πρόκριση. Η μάχη γίνεται για τη δεύτερη θέση. Η Σλοβακία υποδέχθηκε στην Τρνάβα την Ουαλία και βρέθηκε πίσω στο σκορ από το γκολ του Μουρ στο 25ο λεπτό.

Οι γηπεδούχοι δεν τα παράτησαν και ισοφάρισαν σε 1-1 με τον Κούτσκα, ο οποίος επιχείρησε το σουτ με το αριστερό στην κίνηση και νίκησε τον Χένεσι. Τελείωσαν το ματς με παίκτη λιγότερο, λόγω αποβολής του Γκιόμπερ στο 88ο λεπτό με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Οι Σλοβάκοι πέρασαν δεύτεροι με 10 βαθμούς, οι Ούγγροι είναι τρίτοι με 9 βαθμούς, ενώ οι Ουαλοί τέταρτοι με επτά, αλλά και ματς λιγότερο.

ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Κροατία - Ουγγαρία 3-0 (5' Μόντριτς, 24', 42' Πέτκοβιτς)

Σλοβακία - Ουαλία 1-1 (53' Κούτσκα / 25' Μουρ)

7ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Η Πολωνία ταξίδεψε στη Ρίγα με σκοπό μόνο να επιβεβαιώσει ότι αυτή είναι το αφεντικό του ομίλου, καθώς στις προηγούμενες αγωνιστικές έδωσε δικαιώματα με τη συμπεριφορά της στις υπόλοιπες ομάδες να αμφισβητήσουν την κυριαρχία της.

Το ματς καθάρισε ένας "παλιός", ο Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Ο φορ της Μπάγερν άνοιξε το σκορ με εξαιρετικό πλασέ κι αφού οι Πολωνοί έκρυψαν την μπάλα. Ύστερα από τέσσερα λεπτά (13') ο ίδιος διεύρυνε το προβάδισμα των φιλοξενούμενων. Ο Γκροσίτσκι έφυγε από αριστερά, ο Λέβα βρέθηκε στο ύψος του πέναλτι και ουσιαστικά "σκότωσε" το ματς. Έφθασε και σε τρίτο γκολ. Στο 76ο λεπτό έκανε το 3-0.

Η Αυστρία υποδέχθηκε στο Ερνστ Χάπελ της Βιέννης το Ισραήλ κι έμεινε πίσω στο σκορ, καθώς ο Ζάχαβι άνοιξε το σκορ στο 34ο λεπτό. Η απάντηση, ωστόσο, ήταν άμεση και ήλθε από τον Λάτσαρο, ο οποίος μετά από ασίστ του Αρναούτοβιτς στο 41ο λεπτό ισοφάριση. Δέκα λεπτά μετά από την έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου (56') ο Χίντερεγκερ ολοκλήρωσε την ανατροπή για τους Αυστριακούς. Το τελικό σκορ της νίκης (3-1) διαμόρφωσε ο Σάμπιτσερ στο 88ο λεπτό.

Η Βόρεια Μακεδονία νίκησε 2-1 τη Σλοβενία με πρωταγωνιστή τον Έλμας. Ο εξτρέμ της Νάπολι χτύπησε στο δεύτερο ημίχρονο. Άνοιξε το σκορ στο 50ό λεπτό και στο 68ο έκανε το 2-0. Το μόνο που κατάφεραν οι Σλοβένοι ήταν να μειώσουν στο τελικό 2-1 με εκτέλεση πέναλτι του Ίλιτσιτς στο πέμπτο λεπτό του επιπρόσθετου χρόνου.

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ

Αυστρία - Ισραήλ 3-1 (41' Λάτσαρο, 56' Χίντερεγκερ, 88' Σάμπιτσερ / 34' Ζάχαβι)

Λετονία - Πολωνία 0-3 (9', 13', 76' Λεβαντόβσκι)

Βόρεια Μακεδονία - Σλοβενία 2-1 (50', 68' Έλμας / 90+5' Ίλιτσιτς)

TAGS EURO 2016 EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ