EURO 2016

Προκριματικά Euro 2020: Στα τελικά Γερμανία, Ολλανδία, Κροατία και Αυστρία

Germany's Matthias Ginter, left, is celebrated after he scored the opening goal during the Euro 2020 group C qualifying soccer match between Germany and Belarus in Moenchengladbach, Germany, Saturday, Nov. 16, 2019. (AP Photo/Martin Meissner)
Germany's Matthias Ginter, left, is celebrated after he scored the opening goal during the Euro 2020 group C qualifying soccer match between Germany and Belarus in Moenchengladbach, Germany, Saturday, Nov. 16, 2019. (AP Photo/Martin Meissner) AP PHOTO/MARTIN MEISSNER

Η Γερμανία συνέτριψε με 4-0 την Λευκορωσία και πήρε το εισιτήριο για τα τελικά του Euro, όπως και η Ολλανδία με την λευκή ισοπαλία στην Βόρεια Ιρλανδία. Πρόκριση και για Κροατία, Αυστρία.

Ο νόμος των φαβορί επαληθεύτηκε στον 3ο όμιλο, με τις Γερμανία και Ολλανδία να εξασφαλίζουν πρόκριση στην τελική φάση του Euro 2020 μία αγωνιστική πριν τη λήξη των προκριματικών.

Η Νάσιοναλμαντσαφτ ζητούσε νίκη με την Λευκορωσία και την πήρε καθώς επικράτησε με το εμφατικό 4-0 ενώ οι οράνιε ήθελαν να μη χάσουν στην έδρα της Βόρειας Ιρλανδίας και το πέτυχαν αφού το φινάλε τους βρήκε να παίρνουν τον πολύτιμο βαθμό της ισοπαλίας (0-0).

Την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πανηγυρίζουν από το βράδυ του Σαββάτου δύο ακόμα ομάδες: η Κροατία που επικράτησε 3-1 της Σλοβακίας με ανατροπή, παίρνοντας το πρώτο από τα δύο εισιτήρια για τα τελικά που προσφερει ο 5ος όμιλος αλλά και η Αυστρία που έκαμψε με 2-1 την αντίσταση της Βόρειας Μακεδονίας και πήρε το δεύτερο εισιτήριο από τον 9ο όμιλο (πίσω από την Πολωνία).

Πλέον, οι ομάδες που έχουν σφραγίσει το εισιτήριο για την τελική φάση είναι 16: Βέλγιο, Ιταλία, Ρωσία, Πολωνία, Ουκρανία, Ισπανία, Τουρκία, Γαλλία, Αγγλία, Τσεχία, Φινλανδία, Σουηδία, Γερμανία, Ολλανδία, Αυστρία και Κροατία. Δυστυχώς δεν θα βρίσκεται ανάμεσά τους η Εθνική Ελλάδας ενώ δεν θα έχει και την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκρισή της έστω και μέσω play offs μιας που το τρελό σενάριο που χρειαζόταν η γαλανόλευκη δεν επιβεβαιώθηκε μετά τον οριστικό αποκλεισμό της Νορβηγίας και του Ισραήλ.

3ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Στο "Μπορούσια Παρκ" του Γκλάντμπαχ, η εθνική Γερμανίας άργησε να ανεβάσει στροφές, όμως ένα γκολ λίγο πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου και ένα ξέσπασμα στις αρχές του δευτέρου ήταν αρκετό για να επιβληθεί τελικά με 4-0 της Λευκορωσίας και να πάρει την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020.

Το σκορ για την ομάδα του Γιόκιμ Λεβ άνοιξε στο 41' ο στόπερ Γκίντερ με εκπληκτικό τακουνάκι από το ύψος της μικρής περιοχής μετά από γύρισμα του Γκνάμπρι από τα δεξιά, με τον Γκορέτσκα να διπλασιάζει τα τέρματα της ομάδας του στο 49' με διαγώνιο σουτ μέσα από την περιοχή και τον Κρόος να κάνει το 3-0 στο 55' με υπέροχο φαλτσαριστό σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής.

Η Λευκορωσία πίεσε για το γκολ της τιμής και είχε τη μεγάλη ευκαιρία στο 72' να το πετύχει, όμως ο Νόιερ έπεσε στη δεξιά γωνία του και απέκρουσε την εκτέλεση πέναλτι του Στάσεβιτς, για να έρθει ο Κρόος στο 83' και να προσθέσει το κερασάκι στην τούρτα γράφοντας το 4-0 μετά από εξαιρετική ατομική ενέργεια και πλασέ εντός περιοχής.

Στο Μπέλφαστ, η νίκη ήταν μονόδρομος για την Βόρεια Ιρλανδία απέναντι στην Ολλανδία αν ήθελε να κανει την υπέρβαση και να παραμείνει ζωντανή στο κόλπο της πρόκρισης, όμως η ομάδα του Ρόναλντ Κούμαν είχε την πολυτέλεια να παίζει για δύο αποτελέσματα και έτσι με το 0-0 που απέσπασε σφράγισε το εισιτήριο για τα τελικα.

Οι Βορειοιρλανδοί είχαν τη μεγάλη ευκαιρία για το τρίπντο αλλά την πέταξαν στα σκουπίδια όταν στο 32' Ντέιβις έστειλε τη μπάλα ψηλά πάνω από το οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Σίλεσεν (δόθηκε πέναλτι για χέρι του Φέλτμαν μέσα στη μεγάλη περιοχή της Ολλανδίας), με τους οράνιε να πανηγυρίζουν την παρουσία τους σε τελική φάση είτε Μουντιάλ είτε Euro για πρώτη φορά μετά το 2014 ή αν προτιμάτε μετά από 1.953 ημέρες!

Γερμανία - Λευκορωσία 4-0 (41' Γκίντερ, 49' Γκορέτσκα, 55' 83' Κρόος)

Βόρεια Ιρλανδία - Ολλανδία 0-0

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

5ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Δραματικό παιχνίδι έλαβε χώρα στην Ριέκα για τον 5ο όμιλο, με την Κροατία να χρειάζεται μία ισοπαλία στο εντός έδρας παιχνίδι της με την Σλοβακία για την πρόκριση στα τελικά αλλά να μένει πίσω στο σκορ στο 32' από γκολ του Μπόζενικ.

Η μεγάλη ανατροπή για την φιναλίστ του τελικού του περασμένου Μουντιάλ ήρθε στο δεύτερο 45λεπτο, με τους Βλάσιτς και Πέτκοβιτς να φέρνουν τα πάνω-κάτω μέσα σε διάστημα πέντε λεπτών (56' 60') και τον Πέρισιτς να κλειδώνει το τρίποντο στο 74ο λεπτό για την ομάδα του Ζλάτκο Ντάλιτς.

Το αποτέλεσμα μάλιστα αυτό ευνόησε και την Ουαλία, καθώς μετά το υπέρ της 2-0 στην έδρα του Αζερμπαϊτζάν το απόγευμα του Σαββάτου, έχει την ευκαιρία να διεκδικήσει την πρόκρισή της στα τελικά σε ματς-τελικό εντός έδρας κόντρα στην Ουγγαρία την ερχόμενη Τρίτη (19/11).

Αζερμπαϊτζάν - Ουαλία 0-2 (10' Μουρ, 34' Γουίλσον)

Κροατία - Σλοβακία 3-1 (56' Βλάσιτς, 60' Πέτκοβιτς, 74' Πέρισιτς / 32' Μπόζενικ)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

7ΟΣ ΟΜΙΛΟΣ

Την πρόκριση στα τελικά του Euro 2020 πανηγύρισε και η Αυστρία, η οποία πήρε το δεύτερο εισιτήριο από τον 7ο όμιλο επικρατώντας 2-1 της Βόρειας Μακεδονίας στην Βιέννη, με τους Αλάμπα και Λάιμερ να πετυχαίνουν από γκολ στις αρχές κάθε ημιχρόνου και τους φιλοξενούμενους να μειώνουν στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων.

Στο άλλο ματς του ομίλου, η Πολωνία, που έχει εξασφαλίσει ήδη την πρόκριση στα τελικά, πέρασε νικηφόρα από το Ισραήλ επικρατώντας 2-1 της ομώνυμης εθνικής ομάδας, με τους Κριχόβιακ και Πιάτεκ να βρίσκουν το δρόμο προς τα δίχτυα στο 4' και στο 54' και τον Νταμπούρ να πετυχαίνει το γκολ της παρηγοριάς για τους γηπεδούχους στο 88'.

Σλοβενία - Λετονία 1-0 (53' αυτ. Ταράσοβς)

Αυστρία - Βόρεια Μακεδονία 2-1 (7' Αλάμπα, 48' Λάινερ / 90+3' Στογιανόφσκι)

Ισραήλ - Πολωνία 1-2 (88' Νταμπούρ / 4' Κριχόβιακ, 54' Πιάτεκ)

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΟΜΙΛΟΥ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

TAGS EURO 2016 EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ