EURO

Η τρομερή παράδοση της Ιταλίας στα νοκ-άουτ

Η τρομερή παράδοση της Ιταλίας στα νοκ-άουτ
Μπαλοτέλι Μοντολίβο Κασάνο Κιελίνι

Το Sport24.gr με αφορμή την πρόκριση της Ιταλίας στον τελικό του Euro 2012 θυμίζει πως η "σκουάντρα ατζούρα" από το 1990 και μετά δε χάνει ποτέ στην κανονική διάρκεια νοκ άουτ παιχνιδιών.

Πιστή στην παράδοση που τη θέλει να πηγαίνει σε τελικό μεγάλης διοργάνωσης κάθε έξι χρόνια παρέμεινε η Ιταλία.

Μετά τον χαμένο τελικό του Μουντιάλ του 1994, εκείνον του Euro το 2000 και την κατάκτηση του Μουντιάλ του 2006 η "σκουάντρα ατζούρα" θα δώσει το παρών και στον τελικό του Euro 2012.

Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μόνο εντυπωσιακό στατιστικό των Ιταλών τα τελευταία χρόνια. Αντιθέτως, υπάρχει ένα ακόμη, το οποίο δείχνει πόσο βαριά φανέλα είναι αυτή της εθνικής Ιταλίας, η οποία στα νοκ άουτ παιχνίδια είναι από τους αντιπάλους που δε θα ήθελε κανείς να συναντήσει.

Συγκεκριμένα, οι Ιταλοί δεν είναι λίγες οι φορές που δυσκολεύονται να περάσουν τη φάση των ομίλων στις διοργανώσεις που πηγαίνουν, αλλά αν το καταφέρουν αυτό τότε δεν αποκλείονται στην κανονική διάρκεια. Τελευταία φορά που έχασαν στα 90 λεπτά νοκ άουτ αγώνα ήταν το 1988, όταν η ΕΣΣΔ τους νίκησε με 2-0 στον ημιτελικό του Euro, χάνοντας στη συνέχεια με το ίδιο σκορ στον τελικό από την Ολλανδία.

Έκτοτε καμία ομάδα δεν έχει καταφέρει να τους λυγίσει στα 90 λεπτά. Το 1990 το Μουντιάλ διοργανωνόταν στη γειτονική χώρα και η Ιταλία έφτασε ως τα ημιτελικά, όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Αργεντινή (1-1 κ.δ.) με 3-4. Στον μικρό τελικό νίκησε την Αγγλία με 2-1 και κατέλαβε την τρίτη θέση.

Στο Euro του 1992 δεν έδωσε το παρών, αλλά στο Μουντιάλ του 1994 πήγε ως τον τελικό, στον οποίο έχασε στα πέναλτι (0-0 κ.δ.) με τον Ρομπέρτο Μπάτζο να αστοχεί στο τελευταίο σε έναν από τους χειρότερους τελικούς όλων των εποχών.

Η τρομερή παράδοση της Ιταλίας στα νοκ-άουτ
Ρομπέρτο Μπάτζο

Το 1996 η "σκουάντρα ατζούρα" δεν κατόρθωσε να περάσει από έναν όμιλο που είχε τις Γερμανία και Τσεχία, δύο ομάδες που έπαιξαν στη συνέχεια στον τελικό του συγκεκριμένου Euro, μένοντας εκτός από τους Τσέχους στην ισοβαθμία.

Αμέσως μετά ακολούθησαν δύο ήττες σε ισάριθμες διοργανώσεις από τη Γαλλία. Το 1998 οι "τρικολόρ" ύστερα από 120 λεπτά στα οποία δε σημειώθηκε κάποιο γκολ άφησαν τους Ιταλούς εκτός στα πέναλτι (3-4) και κατέκτησαν τελικά το τρόπαιο, ενώ το 2000 έκαμψαν την αντίσταση της "σκουάντρα ατζούρα" στην παράταση με το χρυσό γκολ του Νταβίντ Τρεζεγκέ (1-1 κ.δ.) κατακτώντας και το Euro.

Στην παράταση αποκλείστηκε η Ιταλία και στο Μουντιάλ του 2002 χάνοντας με 2-1 από την Νότια Κορέα, σε ένα παιχνίδι που η διαιτησία ήταν πολύ εχθρική, όπως φάνηκε και με την αποβολή του Φραντσέσκο Τότι. Δύο χρόνια μετά οι "Ατζούρι" έπεσαν θύματα του σκανδιναβικού μπλοκ, όταν Σουηδοί και Δανοί ήρθαν ισόπαλοι με 2-2, σκορ που έδινε την πρόκριση και στους δύο και άφηνε εκτός από τη φάση των ομίλων την Ιταλία.

"Campioni del mondo" τραγουδούσαν το 2006 οι Ιταλοί, οι οποίοι στα γήπεδα της Γερμανίας κατάφεραν να σηκώσουν το Μουντιάλ κι ενώ εκείνο το καλοκαίρι το ιταλικό ποδόσφαιρο έδειχνε να έχει υποστεί μεγάλο πλήγμα με το σκάνδαλο των στημένων αγώνων.

Η τρομερή παράδοση της Ιταλίας στα νοκ-άουτ
Ιταλία 2006

Το 2008 Ισπανία και Ιταλία, οι δύο μονομάχοι του τελικού της Κυριακής (1/7), διασταύρωναν τα ξίφη τους στον προημιτελικό του Euro, ο οποίος πήγε ως τα πέναλτι, όπου οι Ισπανοί πέρασαν με 4-2, ενώ το 2010 η Ιταλία πραγματοποίησε ένα από τα χειρότερα τουρνουά στην ιστορία της τερματίζοντας τελευταία σε έναν όμιλο που υπήρχαν οι Παραγουάη, Σλοβακία και Νέα Ζηλανδία.

Η τρομερή παράδοση της Ιταλίας στα νοκ-άουτ
Ρόμπερτ Βίτεκ

Ωστόσο, μετά και τη χθεσινή νίκη επί της Γερμανίας, η οποία σήμανε την πρόκρισή τους σε έναν ακόμη τελικό, οι Ιταλοί επιβεβαίωσαν περίτρανα πως το θέμα είναι να περάσουν τους ομίλους σε κάθε διοργάνωση, μετά γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν...

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ