EURO

Συνωστισμός στην κορυφή, ο Τόρες το "χρυσό παπούτσι"

Spain's Fernando Torres celebrates after scoring a goal against Ireland during their Group C Euro 2012 soccer match at PGE Arena in Gdansk June 14, 2012.                         REUTERS/Pascal Lauener (POLAND  - Tags: SPORT SOCCER)
Spain's Fernando Torres celebrates after scoring a goal against Ireland during their Group C Euro 2012 soccer match at PGE Arena in Gdansk June 14, 2012. REUTERS/Pascal Lauener (POLAND - Tags: SPORT SOCCER) REUTERS

Πολλά είναι τα ρεκόρ που έσπασαν στο φετινό ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Μαζί και αυτό με τους περισσότερους σκόρερ σε μια διοργάνωση. Όπως ανακοίνωσε η UEFA το "χρυσό παπούτσι" ναι μεν απονέμεται στον Φερνάντο Τόρες αλλά άλλοι πέντε παίκτες κατάφεραν να πετύχουν τρία γκολ. Ας δούμε αναλυτικά

Ο Φερνάντο Τόρες είναι από τους παίκτες που είχε δύσκολο "έργο" μέσα στην σεζόν. Σε προσωπικό επίπεδο του έχει ασκηθεί πολύ σκληρή κριτική, αλλά τα τρόπαια που κατέκτησε και σε συλλογικό αλλά και διεθνές επίπεδο δίνουν τις απαντήσεις που χρειάζεται.

Το βραβείο του πρώτου σκόρερ του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κλείνει με πολύ εμφατικό τρόπο μια χρονιά που είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα αλλά τελικά έγραψε μόνο επιτυχίες για τον επιθετικό των Ισπανών.

Βέβαια η πρώτη θέση για αυτό το τουρνουά έχει πολύ κόσμο. Μαζί με τον Φερνάντο Τόρες, στην κορυφή με τρία γκολ βρίσκονται οι:

Κριστιάνο Ρονάλντο (Πορτογαλία)

Μάριο Γκόμεθ (Γερμανία)

Μάριο Μπαλοτέλι (Ιταλία)

Αλάν Τζαγκόεβ (Ρωσία)

Μάριο Μάτζουκιτς (Κροατία)

Ο Τόρες με το γκολ που πέτυχε στα τελευταία έξι λεπτά του χθεσινού τελικού (1/07) κόντρα στην Ιταλία, ισοβάθμησε με άλλους πέντε παίκτες στον πίνακα των πρώτων σκόρερ. Όμως κατάφερε και έβγαλε και την ασίστ για το τελευταίο γκολ των Ισπανών κριτήριο που είναι το δεύτερο, μετά τα τέρματα, για τους πρώτους σκόρερ.

Με αυτό τον τρόπο ισοβάθμησε μόνο με τον Μάριο Γκόμεθ της Γερμανίας που είχαν ίδια γκολ και τις ίδιες ασίστ. Τελικά κρίθηκε στα λεπτά συμμετοχής όπου ο Τόρες πέτυχε τα τρία τέρματα του σε 189 λεπτά έναντι των 282 λεπτών του Γερμανού επιθετικού.

Οι έξι πρώτοι σκόρερ σε τελική φάση ευρωπαϊκού πρωταθλήματος συντελούν ένα ακόμα ρεκόρ που έσπασε σε αυτό το τουρνουά. Μαζέψαμε όλους τους σκόρερ και σας τους παρουσιάζουμε αναλυτικά:

2008: Νταβίντ Βίγια (Ισπανία) 4

2004: Μίλαν Μπάρος (Τσεχία) 5

2000: Πάτρικ Κλάιφερτ (Ολλανδία), Σάβο Μιλόσεβιτς (Γιουγκοσλαβία) 5

1996: Άλαν Σίρερ (Αγγλία) 5

1992: Ντένις Μπέργκαμπ (Ολλανδία), Τόμας Μπρολίν (Σουηδία), Χένρικ Λάρσεν (Δανία), Κάρλ-Χάιντς Ρίντλε (Γερμανία) 3

1988: Μάρκο φαν Μπάστεν (Ολλανδία) 5

1984: Μισέλ Πλατινί (Γαλλία) 9

1980: Κλάους Άλοφς (Δυτική Γερμανία) 3

1976: Ντίτερ Μίλερ (Δυτική Γερμανία) 4

1972: Γκερντ Μίλερ (Δυτική Γερμανία) 4

1968: Ντράγκαν Τζάιτς (Γιουγκοσλαβία) 2

1964: Φερέκ Μπενέ (Ουγγαρία), Ντεζό Νόβακ (Ουγγαρία), Χεσούς Μαρία Περέντα (Ισπανία) 2

1960: Μίλαν Γκάλιτς (Γιουγκοσλαβία), Φρανσουά Όιτε (Γαλλία), Βαλεντίν Ιβάνοβ (Σοβιετική Ένωση), Ντράγκαν Τζέρκοβιτς (Γιουγκοσλαβία), Βίκτωρ Πονεντέλνικ (Σοβιετική Ένωση) 2

Σημαντική επιτυχία για τον Φερνάντο Τόρες που άκουσε πολλά αλλά κατάφερε, μαζί με τον συμπαίκτη του στην Τσέλσι, Χουάν Μάτα να αναδειχθεί πρωταθλητής Ευρώπης και με τον σύλλογο του αλλά και με την Εθνική του ομάδα. Επίτευγμα που μόνο ως εξαιρετικό μπορεί να χαρακτηριστεί καθώς έχει να επιτευχθεί 24 χρόνια. Αυτό το κατόρθωμα ίσως βοηθήσει τον Τόρες να ξεφύγει, για λίγο, από την σκληρή κριτική και να προσπαθήσει να δείξει την πραγματική του αξία.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ