EURO

Οι τελικοί του Euro σε αριθμούς

Οι τελικοί του Euro σε αριθμούς
Ιταλία Ισπανία τελικός

Με αφορμή τον σημερινό τελικό (1/7) του Euro 2012 το Sport24.gr σας θυμίζει τους τελικούς που έγιναν έως τώρα στην ιστορία του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μέσω των αριθμών.

Η κορύφωση του Euro 2012 έφτασε με τον σημερινό τελικό, ο οποίος θα αναδείξει την επόμενη βασίλισσα της Ευρώπης.

Ιταλία και Ισπανία μάχονται για το στέμμα και με αφορμή τον συγκεκριμένο αγώνα το Sport24.gr σας παραθέτει τους τελικούς με αριθμούς.

0 Καμία φορά δεν έχει λήξει τελικός χωρίς σκορ.

1 Για πρώτη φορά στην ιστορία των τελικών αρχηγοί και των δύο ομάδων θα είναι οι τερματοφύλακες (Ίκερ Κασίγιας και Τζιανλουίτζι Μπουφόν).

2 Μπορεί να έχουν υπάρξει τρεις τελικοί που έχουν κριθεί στην παράταση, όμως, μόνο σε δύο εξ αυτών σημειώθηκε χρυσό γκολ (1996 και 2000).

3 Την πολυνίκη του θεσμού Γερμανία θέλει να πιάσει σήμερα η Ισπανία, η οποία θα φτάσει τις τρεις κατακτήσεις αν πάρει το τρόπαιο.

4 Τέσσερα γκολ είχε ο πιο παραγωγικός τελικός στην ιστορία των Euro, ο οποίος ήταν το 2-2 της Δυτικής Γερμανίας με την Τσεχοσλοβακία (1976), που κρίθηκε με το πέναλτι του Αντόνιν Πανένκα.

5 Το 2-1 είναι το πιο συχνό σκορ σε τελικούς Euro, το οποίο έχει έρθει πέντε φορές.

6 Ο Ισπανός Χεσούς Μαρία Περέδα είναι αυτός που έχει πετύχει το πιο γρήγορο γκολ στην ιστορία των τελικών ανοίγοντας το σκορ μόλις στο 6' στον τελικό του 1964.

7 Οι τυπικά γηπεδούχοι έχουν βραχεία κεφαλή στις νίκες στους τελικούς, έχοντας πανηγυρίσει επτά φορές έναντι έξι των φιλοξενούμενων.

8 Οκτώ φορές έχει κατακτήσει το τρόπαιο ομάδα που εμφανίζεται για πρώτη φορά σε τελικό, με τις Ισπανία και Ιταλία να ανήκουν σε αυτή την κατηγορία (1964 και 1968 αντίστοιχα).

9 Μόνο ένας τελικός έχει οδηγηθεί στα πέναλτι, αυτός του 1976, στον οποίο εννιά παίκτες χρειάστηκε να εκτελέσουν πέναλτι.

12 Τόσες είναι οι ομάδες που έχουν δώσει το παρών σε τελικούς Euro με τη Γερμανία να είναι εκείνη που έχει τις περισσότερες συμμετοχές (6).

14 Ο 14ος τελικός στην ιστορία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος θα είναι ο σημερινός.

29 Τόσοι είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν κατορθώσει να βρουν δίχτυα σε τελικό Euro (χωρίς τον πρώτο τελικό του 1968 που επαναλήφθηκε), με μόνο τρεις εξ αυτών να έχουν σημειώσει δύο τέρματα σε έναν τελικό και να είναι όλοι τους Γερμανοί (Γκερτ Μίλερ, Χορστ Χρούπες, Όλιβερ Μπίρχοφ).

44 Από το 1968 έχει να πανηγυρίσει την κατάκτηση του Euro η Ιταλία, η οποία είχε αναδειχτεί νικήτρια στη μοναδική φορά που έγινε διπλός τελικός.

1960 Μπορεί Μουντιάλ να υπήρχε (ως κύπελλο Ζιλ Ριμέ) από το 1930, όμως, για να διοργανωθεί Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έπρεπε να φτάσουμε ως το 1960, όταν η ΕΣΣΔ νίκησε στον τελικό της διοργάνωσης τη Γιουγκοσλαβία.

79.115 Ο τελικός του 1964 μεταξύ της Ισπανίας και της ΕΣΣΔ, ο οποίος είχε διεξαχθεί στο "Σαντιάγκο Μπερναμπέου", είχε τη μεγαλύτερη προσέλευση θεατών.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ