EURO

Ισπανία - Ιταλία 1-1 (video)

Ισπανία - Ιταλία 1-1 (video)

Ισπανία και Ιταλία προσέφεραν θέαμα υψηλού επιπέδου και μπόλικο σασπένς στην μεταξύ τους πρεμιέρα στο Euro 2012, με τις δύο τελευταίες παγκόσμιες πρωταθλήτριες να μοιράζονται γκολ (1-1) και εντυπώσεις.

Η αναμέτρηση στην Arena Gdansk ήταν συναρπαστική με αμφότερους τους μονομάχους να διεκδικούν μέχρι... τελικής πτώσης το τρίποντο και το 1-1 να είναι μάλλον το δικαιότερο αποτέλεσμα.

Το πρώτο 45λεπτο είχε για μεγάλους πρωταγωνιστές τον Ίκερ Κασίγιας και τον Τζανλουίτζι Μπουφόν που δήλωσαν "παρών" όταν χρειάστηκε ο καθένας να επέμβει για να διατηρήσει απαραβίαστη την εστία του, ενώ στο δεύτερο μέρος το παιχνίδι εξελίχτηκε από ένα σημείο και μετά σε "run n'gun".

Η Ιταλία άνοιξε το σκορ στο 61' με τον Αντόνιο Ντι Νατάλε (μπήκε στο 56' στη θέση του Μάριο Μπαλοτέλι που είχε χάσει στο 54' ευκαιρία που δεν ... χάνεται) ύστερα από μαγική ασίστ του Πίρλο, όμως οι Ισπανοί ισοφάρισαν τρία λεπτά αργότερα με άψογο πλασέ του Φάμπρεγκας (Ινιέστα και Σίλβα είχαν κυκλοφορήσει προηγουμένως τη μπάλα με κινηματογραφική ταχύτητα).

Τα τελευταία 30 λεπτά μέχρι το φινάλε ήταν απολαυστικά για τους "ουδέτερους", καθώς και οι δύο ομάδες είχαν ευκαιρίες για το νικητήριο γκολ, το οποίο δεν ήρθε όμως ποτέ είτε λόγω των δύο γκολκίπερ είτε άστοχων επιλογών στην τελική προσπάθεια.

Να σημειωθεί ότι η Ισπανία κατάφερε να σκοράρει για πρώτη φορά κόντρα στην Ιταλία σε τελική φάση Euro, εξακολουθεί όμως να αγνοεί τη νίκη σε επίσημο ματς κόντρα στη "σκουάντρα ατζούρα" μετά το μακρινό 1920 (συμπληρώθηκαν πλέον 10 ματς)!

Στα αξιοσημείωτα το γεγονός ότι η "φούρια ρόχα" δεν πέτυχε τη 15η σερί νίκη της σε επίσημα ματς (έφτασε πάντως τα 24 ματς χωρίς ήττα σε προκριματική και τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος) αλλά και το ότι αυτή ήταν η πρώτη ισοπαλία με τον Βιθέντε Ντελ Μπόσκε στον πάγκο (μετράει επίσης 28 νίκες και 2 ισοπαλίες).

Ισπανία - Ιταλία 1-1 (Goals)

Τα στοιχεία του ματς

Σκόρερ: Φάμπρεγας (64')/ Ντι Νατάλε (61')

Γήπεδο: Arena Gdansk

Διαιτητής: Βίκτορ Κασάι (Ουγγαρία)

ΙΣΠΑΝΙΑ: Κασίγιας, Αρμπελόα, Πικέ, Ράμος, Άλμπα, Μπουσκέτς, Τσάμπι Αλόνσο, Τσάβι, Σίλβα (64' Χεσούς Νάβας), Ινιέστα, Φάμπρεγας (74' Τόρες)

ΙΤΑΛΙΑ: Μπουφόν, Μπονούτσι, Ντε Ρόσι, Κιελίνι, Μάτζο, Μαρκίζιο, Πίρλο, Τιάγκο Μότα (90' Νοτσερίνο), Τζακερίνι, Κασάνο (65' Τζοβίνκο), Μπαλοτέλι (56' Ντι Νατάλε)

*κίτρινες κάρτες: Μπαλοτέλι (37'), Μπονούτσι (66'), Άλμπα (67'), Κιελίνι (79'), Αρμπελόα (84'), Τόρες (84'), Μάτζο (89')

**κόκκινες κάρτες: -

Πως παρατάχτηκαν Ισπανία και Ιταλία

Ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε παρέταξε την Ισπανία με το αναμενόμενο σύστημα 4-3-3, όμως προέβη σε μία καινοτομία καθώς άφησε εκτός ενδεκάδας και τους τρεις κλασικούς φορ που έχει στην αποστολή (Τόρες, Νεγκρέδο, Γιορέντε).

Τερματοφύλακας για τη "φούρια ρόχα" ο Κασίγιας, με την τετράδα στην άμυνα (από δεξιά προς τα αριστερά) να αποτελείται από Αρμπελόα, Πικέ, Σέρχιο Ράμος και Άλμπα.

Μπουσκέτς και Τσάμπι Αλόνσο το δίδυμο στα αμυντικά χαφ, με τον Τσάβι να είναι λίγο πιο μπροστά, με τους Σίλβα και Ινιέστα να καλύπτουν τις πτέρυγες και τον Φάμπρεγας να προτιμάται για την κορυφή της επίθεσης.

Στον αντίποδα, ο Τσέζαρε Πραντέλι χρησιμοποίησε σύστημα 3-5-2, όπως είχε προαναγγείλει. Γκολκίπερ ο Μπουφόν ενώ ο Ντε Ρόσι μετατοπίστηκε από τη μεσαία γραμμή στην άμυνα, έχοντας δίπλα του Κιελίνι και Μπονούτσι.

Μάτζο και Τζακερίνι είχαν την ευθύνη όλης της πλευράς για τη "σκουάντρα ατζούρα" (δεξιά και αριστερά αντίστοιχα), με την τριάδα στα χαφ να αποτελούν οι "Γιουβεντίνοι" Πίρλο και Μαρκίζιο, καθώς και ο Τιάγκο Μότα.

Όσον αφορά στο επιθετικό ντουέτο, ο Πραντέλι προτίμησε τον Αντόνιο Κασάνο δίπλα στο "κακό παιδί" του ιταλικού ποδοσφαίρου (και της Πρέμιερ Λιγκ την τελευταία διετία), Μάριο Μπαλοτέλι.

Η εξέλιξη του ματς

Οι Ισπανοί μπήκαν πιο επιθετικά στο γήπεδο και είχαν στο 9' το πρώτο επικίνδυνο σουτ με τον Σίλβα (η μπάλα λίγο πάνω από το οριζόντιο δοκάρι) ενώ δύο λεπτά αργότερα δημιούργησαν την πρώτη σπουδαία ευκαιρία στο ματς.

Μετά από ταχύτατη αντεπίθεση, η μπάλα έφτασε στον Σίλβα ο οποίος μπήκε στη μεγάλη περιοχή, με το χαμηλό πλασέ του να είναι όμως αδύναμο και να καταλήγει στην αγκαλιά του Μπουφόν.

Όσο περνούσαν όμως τα λεπτά η Ιταλία ισορροπούσε το παιχνίδι και "καρδιοχτύπησε" δις τους πρωταθλητές Ευρώπης και κόσμου. Η πρώτη ήταν με την εκτέλεση φάουλ του Πίρλο στο 13' που υποχρέωσε τον Κασίγιας να πέσει στη δεξιά γωνία του και να αποκρούσει με γροθιές.

Η δεύτερη ευκαιρία για την "σκουάντρα ατζούρα" ήρθε στο 23', με τον Κασάνο να κάνει την παράλληλη μπαλιά από τα δεξιά στο ύψος της μικρής περιοχής αλλά τον Μπαλοτέλι να είναι έναν... χρόνο πίσω και να μην προλαβαίνει έτσι να προωθήσει τη μπάλα στα δίχτυα.

Ο (κινητικότατος στο πρώτο μέρος) Ινιέστα προσπάθησε να απειλήσει την ιταλική εστία όμως το σουτ του κόπηκε από ιταλικά πόδια στο 25' και ο Μπουφόν έδειξε σωστά αντανακλαστικά στο 30', ενώ στη συνέχεια σήκωσε... μανίκια ο Κασίγιας.

Ο αρχηγός της Ισπανίας απέκρουσε στο 34' πλασέ του Κασάνο μέσα από την περιοχή και στο 36' καπάκωσε εντυπωσιακά τη μπάλα σε δυνατό μονοκόμματο σουτ του Μαρκίζιο λίγα μέτρα έξω από τη μεγάλη περιοχή.

MVP: Τζανλουίτζι Μπουφόν

Το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου επεφύλασε μεγάλες συγκινήσεις για τους φιλάθλους που βρέθηκαν στις εξέδρες της "Arena Gdansk", με την κάθε μία ομάδα να χάνει τεράστια ευκαιρία για να ανοίξει το σκορ.

Στο 44' ο Ινιέστα έγινε κάτοχος της μπάλας μέσα στην περιοχή μετά από εκπληκτική κάθετη μπαλιά του Τσάβι, αλλά το πλασέ του έστειλε τη μπάλα ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι.

Στο 45' τα "αχ" ήταν ιταλικά... Ο Κασάνο έβγαλε "συστημένη" σέντρα για τον Τιάγκο Μότα που είχε "τρυπώσει" στην καρδιά της ισπανικής άμυνας, με την πολύ καλή κεφαλιά του όμως να αποκρούεται ενστικτωδώς από τον Κασίγιας, ο οποίος δικαιολόγησε για μία ακόμα φορά το προσωνύμιο "Άγιος Ίκερ"...

Ουσιαστικά, η Ισπανία ήταν η ομάδα που είχε περισσότερη ώρα τη μπάλα στην κατοχή της (57%-43%, 322 πάσες-190 πάσες) όμως πιο ουσιαστική ήταν η Ιταλία, καθώς είχε περισσότερες κλασικές ευκαιρίες υπέρ της για να πάρει κεφάλι στο σκορ (3 μεγάλες επεμβάσεις από Κασίγιας ο οποίος βρέθηκε περισσότερο εκτεθειμένος από την άμυνά του, συγκριτικά με την "κάλυψη" που παρείχαν οι Ιταλοί μπακ στον Μπουφόν).

Το δεύτερο ημίχρονο

Η Ισπανία μπήκε.. φουριόζα στο δεύτερο μέρος και μέσα στα πρώτα επτά λεπτά ο Τζίτζι Μπουφόν είχε χρειαστεί να "κατεβάσει τα ρολά" δύο φορές. Στο 50' έπεσε εντυπωσιακά στη δεξιά γωνία του και έβγαλε σε κόρνερ το σουτ του Φάμπρεγκας ενώ στο 52' απέκρουσε και πάλι σε κόρνερ το διαγώνιο σουτ του Ινιέστα.

Στο 54' η Ιταλία είχε την δική της μεγάλη ευκαιρία να προηγηθεί αλλά την "πέταξε στα σκουπίδια" με εμφατικό τρόπο. Ο Μάριο Μπαλοτέλι πίεσε και έκλεψε τη μπάλα από τον Ράμος, μπήκε μόνος του στη μεγάλη περιοχή από τα δεξιά, όμως καθυστέρησε υπερβολικά και επέτρεψε στον Ισπανό μπακ να τον προλάβει και να τον κόψει!

Η επιπολαιότητα του "Σούπερ Μάριο" είχε ως αποτέλεσμα να αντικατασταθεί από τον Αντόνιο Ντι Νατάλε στο 56', με τον αρχικανονιέρη της Ουντινέζε να δείχνει την τρομερή εκτελεστική του δεινότητα μέσα σε πέντε λεπτά..

Ο Πίρλο τον τροφοδότησε με υπέροχη κάθετη μπαλιά-σπεσιαλιτέ του και ο "Τοτό" βγήκε στην πλάτη της ισπανικής άμυνας για να νικήσει με άψογο πλασέ τον Κασίγιας και να γράψει το 1-0 (61').

Το γκολ αυτό "έβαλε φωτιά" στο ματς, με τους Ισπανούς να απειλούν στο 63' με σουτ του Ινιέστα (μπλόκαρε ο Μπουφόν) και να φτάνουν στην ισοφάριση στο 64'.

Ινιέστα και Σίλβα "έκρυψαν" τη μπάλα μέσα σε λίγα τετραγωνικά, με τον άσο της Μάντσεστερ Σίτι να βγάζει εξαιρετική ασίστ στον Φάμπρεγας και τον τελευταίο να εκτελεί πάνω στην κίνηση τον Μπουφόν για το... 1-1.

Αδύναμος κρίκος: Μάριο Μπαλοτέλι

Η επόμενη καλή φάση στο ματς ήταν το διαγώνιο σουτ του Άλμπα στο 73' που έφυγε άουτ, την ίδια κατάληξη είχε η κεφαλιά του Μπουσκέτς στο 76', ενώ στο ίδιο λεπτό ο Τόρες (είχε μπει αλλαγή λίγο νωρίτερα) βγήκε τετ α τετ με τον Μπουφόν όμως ο Ιταλός γκολκίπερ έκανε έγκαιρη έξοδο και του έκλεψε τη μπάλα μαζί με το... πορτοφόλι!

Μετά από το μπαράζ ευκαιρίων από πλευράς Ισπανίας ήρθε πάντως και η "απάντηση" των Ιταλών στο 79', όταν από σέντρα του Τζοβίνκο ο Ντι Νατάλε πετάχτηκε στην πορεία της μπάλας, για να τη στείλει έξω από το δεξί δοκάρι του Κασίγιας.

Το σασπένς πάντως δεν είχε σταματημό στο δεύτερο μέρος, με τον Φερνάντο Τόρες να χάνει τρομερή ευκαιρία για το 2-1 πέντε λεπτά πριν το 90'.

Ο άσος της Τσέλσι ξεχύθηκε προς την αντίπαλη περιοχή και μετά από περίτεχνη ενέργεια βρέθηκε με μέτωπο προς την εστία, με τη λόμπα του όμως έξω από την περιοχή (είχε βγει ο Μπουφόν) να στέλνει τη μπάλα (σαδιστικά) ελάχιστα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι!

Αυτή δεν ήταν ωστόσο η τελευταία σπουδαία φάση καθώς οι δύο ομάδες πάλευαν για το πολυπόθητο δεύτερο γκολ μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο.

Η Ιταλία "φλέρταρε" με αυτό στο 89' με τον Μαρκίζιο να αποτυγχάνει από πλεονεκτική θέση να νικήσει τον Κασίγιας, ενώ η τελευταία ευκαιρία για την ομάδα του Ντελ Μπόσκε ήρθε στο 92', με το σουτ εκτός περιοχής του Τσάμπι Αλόνσο να στέλνει τη μπάλα άουτ.

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ