EURO

Δανία - Γερμανία 1-2

German forward Lukas Podolski  (2ndL) is congratulated by teammates after scoring a goal during the Euro 2012 football championships match Denmark vs. Germany, on June 17, 2012 at the Arena Lviv in Lviv. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ        (Photo credit should read PATRIK STOLLARZ/AFP/GettyImages)
German forward Lukas Podolski (2ndL) is congratulated by teammates after scoring a goal during the Euro 2012 football championships match Denmark vs. Germany, on June 17, 2012 at the Arena Lviv in Lviv. AFP PHOTO / PATRIK STOLLARZ (Photo credit should read PATRIK STOLLARZ/AFP/GettyImages) AFP/GETTY IMAGES

Η Γερμανία νίκησε 2-1 τη Δανία κάνοντας για πρώτη φορά το "3Χ3" σε τελική φάση Euro και θα είναι ο αντίπαλος της Εθνικής μας ομάδας στον μεγάλο προημιτελικό της Παρασκευής στο Γκντάνσκ (video).

Οι Δανοί πάλεψαν όσο μπορούσαν κόντρα στους Γερμανούς, πίστεψαν κάποια στιγμή στο θαύμα της πρόκρισης, όμως η Γερμανία αποδείχτηκε "too much" για τα... δόντια τους και με γκολ του Μπέντερ στο 80' εξασφάλισε την είσοδό της στις 8 κορυφαίες ομάδες του Euro 2012, έχοντας μάλιστα το απόλυτο των νικών στον 2ο όμιλο.

Η ομάδα του Γιόαχιμ Λεβ είχε συνολικά τον έλεγχο του αγώνα στο πρώτο μέρος και προηγήθηκε δίκαια στο 19' με τον Λούκας Ποντόλσκι (σε ηλικία 27 ετών και 13 ημερών είναι ο νεότερος Ευρωπαίος παίκτης που φτάνει τα 100 ματς σε εθνικό επίπεδο), ωστόσο το συγκρότημα του Όλσεν δεν "έριξε λευκή πετσέτα" και στο 24' βρήκε το γκολ της ισοφάρισης με τον Κρον-Ντέλι.

Διαβάστε το πανόραμα του Euro 2102.

Το δεύτερο ημίχρονο κύλησε στην "κόψη του ξυραφιού" καθώς οι Δανοί ήθελαν ένα γκολ για να ολοκληρώσουν το θαύμα τους και να πετάξουν ταυτόχρονα εκτός συνέχειας τη Γερμανία (από τη στιγμή που η Πορτογαλία προηγείτο 2-1 της Ολλανδίας), όμως αποφεύχθηκαν τα... καρδιοχτύπια στο φινάλε.

Αυτό οφείλεται στον Λαρς Μπέντερ, ο οποίος αξιοποίησε την εξαιρετική ασίστ του Εζίλ και έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Άντερσεν στο 80', για να βάλει τέλος στα όποια σκανδιναβικά όνειρα.

Το εντυπωσιακό είναι πως η Γερμανία έχει ανοίξει το σκορ και στα 14 τελευταία επίσημα παιχνίδια της, έχοντας να επιδείξει ισάριθμες νίκες (έχει σκοράρει επίσης τουλάχιστον από ένα γκολ στα 20 τελευταία παιχνίδια της), ενώ στον αντίποδα η Δανία έφτασε τις 14 ήττες στα 15 ματς τελικής φάσης Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος που έχει μείνει πίσω στο σκορ.

Η νίκη των Γερμανών (πρώτη φορά που κάνουν το "3 στα 3" σε φάση ομίλων Euro) επιβεβαιώνει λοιπόν τα προγνωστικά που ήθελαν τα "πάντσερ" στο δρόμο της Εθνικής Ελλάδας στους "8", με τον προημιτελικό Ελλάδα-Γερμανία να είναι προγραμματισμένος για το βράδυ της Παρασκευής (21:45 ώρα Ελλάδας) στο Γκντανσκ της Πολωνίας.

Τα στοιχεία του ματς

Σκόρερ: Κρον-Ντέλι (24') / Ποντόλσκι (19'), Μπέντερ (80')

Γήπεδο: "Arena Lviv"

Διαιτητής: Κάρλος Βελάσκο Καρβάγιο (Ισπανία)

ΔΑΝΙΑ: Άντερσεν, Γιάκομπσεν, Κιάερ, Άγκερ, Σίμον Πόουλσεν, Γιάκομπ Πόουλσεν (82' Μίκελσεν), Κβιστ, Ζίμλινγκ (79' Κρίστιαν Πόουλσεν), Έρικσεν, Κρον-Ντέλι, Μπέντνερ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ: Νόιερ, Λαρς Μπέντερ, Μπάντστουμπερ, Χούμελς, Λαμ, Κεντίρα, Σβάινσταϊγκερ, Τόμας Μίλερ (84' Κρόος), Εζίλ, Ποντόλσκι (64' Σέρλε), Μάριο Γκόμεθ (74' Κλόζε)

*κίτρινες κάρτες: -

**κόκκινες κάρτες: -

Πως παρατάχτηκαν Δανία και Γερμανία

Ο Μόρτεν Όλσεν παρέταξε την Δανία με σύστημα 4-5-1. Κάτω από την εστία ο Άντερσεν, Γιάκομπσεν και Σίμον Πόουλσεν στο δεξί και αριστερό άκρο αντίστοιχα, με τους Κιάερ και Άγκερ δίδυμο στην καρδιά της άμυνας.

Στο χώρο του κέντρου τοποθέτησε τρεις παίκτες με ανασταλτικά κυρίως καθήκοντα, τους Γιάκομπ Πόουλσεν, Κβιστ και Ζίμλινγκ, με τους Έρικσεν και Κρον-Ντέλι να καλύπτουν τις πτέρυγες έχοντας ως "αποστολή" να βοηθούν -όποτε τους δίνεται η ευκαιρία- στην επίθεση τον Νίκλας Μπέντνερ.

Από την πλευρά του ο Γιόαχιμ Λεβ χρησιμοποίησε σύστημα 4-3-3. Γκολκίπερ ο Νόιερ για ένα ακόμα ματς, ο Μπέντερ πήρε τη θέση του τιμωρημένου Μπόατενγκ στο δεξί άκρο της άμυνας μετατοπίζοντας έτσι τον Λαμ στο αριστερό, ενώ οι Χούμελς και Μπάντστουμπερ συνέθεσαν το κεντρικό αμυντικό δίδυμο.

Οι Κεντίρα και Σβάινσταϊγκερ ήταν τα δύο αμυντικά χαφ έχοντας μπροστά τους (από αριστερά προς τα δεξιά) την τριάδα των Ποντόλσκι, Εζίλ και Μίλερ, ενώ στην κορυφή της επίθεσης έπαιξε ο Μάριο Γκόμεθ.

Η εξέλιξη του ματς

Αν και η ισοπαλία ήταν "βολικό" αποτέλεσμα για να τερματίσει πρώτη στον όμιλο, η Γερμανία μπήκε με φουλ επιθετική διάθεση στο χορτάρι και στα πρώτα λεπτά είχε ήδη στο ενεργητικό της δύο αξιόλογες φάσεις.

Η αρχή έγινε στο 2' με το δυνατό σουτ του Τόμας Μίλερ μέσα από την περιοχή που έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι ενώ ο ίδιος παίκτης νικήθηκε στο 6' από τον Άντερσεν, με τον Δανό γκολκίπερ να πραγματοποιεί εκπληκτική επέμβαση στο πλασέ του άσου της Μπάγερν από το ύψος της μικρής περιοχής.

Στα επόμενα λεπτά δεν υπήρξαν μεγάλες φάσεις, όμως οι τρις πρωταθλητές Ευρώπης συνέχιζαν να έχουν τον έλεγχο μέσω της καλής κυκλοφορίας της μπάλας, για να έρθει τελικά το γκολ στο 19' με τον Λούκας Ποντόλσκι.

Μετά από εκτέλεση πλαγίου άουτ, ο Μίλερ μπήκε από τα δεξιά στην περιοχή και γύρισε τη μπάλα, αυτή πέρασε από τον Γκόμεθ που πετάχτηκε στο πρώτο δοκάρι αλλά έφτασε στον (αμαρκάριστο) Ποντόλσκι, ο οποιός "εκτέλεσε" με δεξί σουτ τον Άντερσεν (1-0).

Το γκολ αυτό ήρθε μάλιστα σε μία ξεχωριστή βραδιά για το καλοκαιρινό απόκτημα της Άρσεναλ, με τον Ποντόλσκι να γίνεται κόντρα στους Δανούς μόλις ο 10ος Γερμανός διεθνής που φτάνει τις 100 συμμετοχές αλλά και να γίνεται ο 2ος σκόρερ της "Νάσιοναλμανσαφτ" σε τελική φάση Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με 4 γκολ (5 γκολ ο Γιούργκεν Κλίνσμαν).

MVP: Λούκας Ποντόλσκι

Η χαρά των Γερμανών κράτησε ωστόσο μόνο 5 λεπτά, με τους Δανούς να έχουν άμεση απάντηση. Μετά από εκτέλεση κόρνερ, ο Μπέντνερ πήρε την πρώτη κεφαλιά και ο "δήμιος" των Ολλανδών στην πρεμιέρα, Κρον-Ντέλι, δεν δυσκολεύτηκε με νέα κεφαλιά να φέρει το ματς στα ίσα (1-1).

Μετά την ισοφάριση, οι Γερμανοί συνέχισαν να έχουν το "κουμάντο" του ματς χωρίς να δημιουργούν όμως ευκαιρίες, με την επόμενη καλή στιγμή τους να έρχεται στο 37'.

Αυτή ήταν ένα δυνατό σουτ του Ποντόλσκι που έστειλε τη μπάλα πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, ενώ στο 41' ο Κεντίρα είχε εξαιρετική ευκαιρία για το γκολ όμως το πλασέ του μέσα από την περιοχή με το εξωτερικό έστειλε τη μπάλα δίπλα από το αριστερό δοκάρι.

Κάπως έτσι ολοκληρώθηκε το πρώτο μέρος, που βρήκε τις δύο ομάδες να έχουν ίδιο σχεδόν αριθμό τελικών προσπαθειών (6-7) και τους Γερμανούς να έχουν λίγο παραπάνω τη μπάλα στα πόδια τους.

Το δεύτερο ημίχρονο

Με το 1-1 του πρώτου 45λεπτου να την αφήνει εκτός συνέχειας του Euro (μιας που η Πορτογαλία την ιδια ώρα ήταν στο 1-1 με την Ολλανδία) η Δανία δοκίμασε να "ανοιχτεί" περισσότερο στο δεύτερο μέρος και στο 51' είχε κλασική ευκαιριά για να κάνει την ανατροπή.

Μετά από ωραία ξεδιπλωμένη αντεπίθεση, ο Μπέντνερ λειτούργησε εξαιρετικά ως... πίβοτ και την κατάλληλη στιγμή τροφοδότησε τον Γιάκομπ Πόουλσεν, με το σουτ του δεύτερου από το ύψος του πέναλτι να βρίσκει το δεξί δοκάρι και να φεύγει άουτ!

Στη συνέχεια οι ρυθμοί έπεσαν, με τους Δανούς να ψάχνουν το δεύτερο γκολ της πρόκρισης χωρίς πολλά-πολλά ρίσκα και τους Γερμανούς να αρκούνται στο 1-1 και στη διατήρηση της υπεροχής τους όσον αφορά στην κατοχή της μπάλας.

Στο 67' ο Άντερσεν προχώρησε σε μία ακόμα θετικότατη επέμβαση σε αυτό το Euro, αποκρούοντας στην αριστερή του γωνία το σουτ του Σέρλε, ενώ στο 71' ο Νόιερ έβγαλε σε κόρνερ το μακρινό σουτ του Ζίμλινγκ.

Πέντε λεπτά αργότερα (76') οι Δανοί είχαν νέα καλή ευκαιρία για το 2-1, αυτή τη φορά με τον Μπέντνερ, με την προβολή του (υπό την ασφυτική πίεση του Μπάντστουμπερ) να φτάνει όμως στα χέρια του Νόιερ.

Αδύναμος κρίκος: Επιθετική γραμμή της Δανίας

Αφού λοιπόν η ομάδα του Μόρτεν Όλσεν δεν μπόρεσε να πετύχει το δεύτερο γκολ στις (λίγες) ευκαιρίες που της παρουσιάστηκαν, ήρθε η... τιμωρία από τους Γερμανούς, που πήραν εκ νέου το προβάδισμα στο 81'.

Ο Μεσούτ Εζίλ ξέφυγε από τα αριστερά και έβγαλε την παράλληλη χαμηλή μπαλιά, με τον δεξί μπακ Μπέντερ να στέλνει τη μπάλα στα δίχτυα του Άντερσεν με ψύχραιμο πλασέ και να πανηγυρίζει το πρώτο του γκολ με το εθνόσημο.

Στο 84' οι Δανοί πλησίασαν κοντά στην ισοφάριση, αλλά από την κεφαλιά του Άγκερ η μπάλα έφυγε πάνω από το οριζόντιο δοκάρι, και ουσιαστικά το ματς τελείωσε πρόωρα για αυτούς καθώς τα χρονικά περιθώρια για δύο γκολ ήταν πολύ στενά.

Πράγματι, τα τελευταία λεπτά ήταν διαδικαστικά, με τους Γερμανούς να κρατούν άνετα το υπέρ τους 2-1 και να προκρίνονται στα προημιτελικά όπου θα αντιμετωπίσουν Ελλάδα, με την Πορτογαλία να την ακολουθεί ως 2η του Β' ομίλου (αντιμετωπίζει την Τσεχία την Πέμπτη, στον πρώτο χρονικά προημιτελικό).

TAGS EURO
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ