ΑΓΓΛΙΑ

Τζαλακώστας στο Sport24.gr: "Δεν θέλαμε να ξεφτιλιστούμε"

Τζαλακώστας στο Sport24.gr: "Δεν θέλαμε να ξεφτιλιστούμε"

Πριν από 22 χρόνια ο Αθηναϊκός έφτασε κοντά στο θαύμα κόντρα στη Μάντσεστερ Γιουν. Ο Βασίλης Τζαλακώστας μιλάει για το σνομπάρισμα των Άγγλων, την άγνοια κινδύνου στο Μάντσεστερ, διηγούμενος την εμπειρία που βίωσε στο "θέατρο των ονείρων".

18 Σεπτεμβρίου 1991. Ο Αθηναϊκός στην παρθενική του συμμετοχή σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις τίθεται αντιμέτωπος στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Οι "Λόρδοι του Βύρωνα" στην πρώτη τους παρουσία στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού πρωταθλήματος τερμάτισαν στην 6η θέση της βαθμολογίας, ενώ έφτασαν μέχρι το τελικό του Κυπέλλου όπου ηττήθηκαν από τον Παναθηναϊκό.

Με τον Γερμανό Γκερντ Πρόκοπ στον πάγκο αλλά και με μεταγραφές ουσίας (Σαργκάνης, Κόλεφ, Δημόπουλος, Μπονκ) σε συνδυασμό με τους αθόρυβους εργάτες Καπουράνη, Σπίτσα και Τσιρώνη η ομάδα του Βύρωνα ανέτρεψε το στάτους κβο του του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Το πρώτο ματς (18/9/1991) με την τότε πρωτοπόρο του αγγλικού πρωταθλήματος διεξήχθη στο "Απόστολος Νικολαίδης". Ουδείς έδινε τύχη στον Αθηναϊκό.

Το σύνολο του Πρόκοπ πήγε όμως κόντρα στα προγνωστικά και με μία παλικαρίσια εμφάνιση απέσπασε ισοπαλία δίχως γκολ από τους "κόκκινους διαβόλους".

"Ήταν μία γιορτή για μας. Σε καμία περίπτωση δεν σκεφτόμασταν πως υπάρχουν πιθανότητες να προκριθούμε. Ήταν η εποχή όπου η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ άρχισε να επανακάμπτει. Το πήραμε αρκετά χαλαρά όταν μάθαμε τον αντίπαλο μας. Δεν υπήρχε άγχος", τονίζει στο Sport24.gr ο Βασίλης Τζαλακώστας.

Η ανέλπιστη ισοπαλία στην Αθήνα προκάλεσε εκνευρισμό σε Άγγλους οπαδούς της Γιουνάιτεντ που ξέσπασαν σε μπαρ της περιοχής!

Οι Άγγλοι περίμεναν πάρτι στη ρεβάνς του "Ολντ Τράφορντ" (1/10/91, 0-0, 2-0 παρ.), το ίδιο ενδεχομένως και οι ποδοσφαιριστές του Αθηναϊκού.

Άλλωστε όπως παραδέχεται ο παλαίμαχος επιθετικός πήραν αψήφιστα το ματς εκτιμώντας πως δεν υπήρχαν πιθανότητες πρόκρισης.

Η εξέλιξη του ματς τους διέψευσε.

Τζαλακώστας στο Sport24.gr: "Δεν θέλαμε να ξεφτιλιστούμε"

"Δεν πιστεύαμε πως θα προκριθούμε παρά το 0-0 του πρώτου αγώνα. Ήταν για εμάς σαν εκδρομή. Ήμασταν όλοι μέρα στους δρόμους στο Μάντσεστερ και κάναμε ψώνια.

Αγοράζαμε ηλεκτρονικές συσκευές και video games. Αυτό που μας ενδιέφερε ήταν μόνο μην ξεφτιλιστούμε. Μάλιστα ένας φίλος μου με ρωτούσε με ποιους παίζαμε".

Το ματς στην κανονική διάρκεια του έληξε χωρίς σκορ. Ο Αθηναϊκός είχε σταθεί όρθιος. Στο πρώτο ημίχρονο της παράτασης ο Βασίλης Τζαλακώστας λίγο έλειψε να σκοράρει όταν έκλεψε την μπάλα και διέσχισε το γήπεδο.

Το σουτ όμως δεν ήταν δυνατό με τον μεγάλο Σμάιχελ να αποκρούει.

Τζαλακώστας στο Sport24.gr: "Δεν θέλαμε να ξεφτιλιστούμε"

"Είχε πολλούς καλούς παίκτες η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Ποδοσφαιριστές ηγέτες όπως ήταν οι Μαρκ Χιουζ και Μπράιαν Ρόμπσον. Γκολκίπερ ήταν ο Σμάιχελ τεράστια προσωπικότητα και μπακ μεγάλης κλάσης όπως οι Μπρους και Πάλιστερ που ήταν δύο μέτρα.

Στην αρχή τρέξαμε πολύ, ξοδέψαμε δυνάμεις προσπαθώντας να μείνουμε ζωντανοί στο ματς".

Οι "Λόρδοι του Βύρωνα" τελικά λύγισαν στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης. Ο Μακλέρ στο 109' έκανε το 1-0, ενώ δύο λεπτά αργότερα ο Μαρκ Χιουζ διαμόρφωσε το τελικό 2-0.

Τζαλακώστας στο Sport24.gr: "Δεν θέλαμε να ξεφτιλιστούμε"

Τι θα είχε συμβεί εάν ο Αθηναϊκός οδηγούσε το ματς μέχρι την διαδικασία τον πέναλτι;

" Ίσως προκρινόμασταν. Ο Σαργκάνης βρισκόταν σε εξαιρετική κατάσταση ενώ ήταν πολύ καλός στα πέναλτι", δηλώνει στο Sport24.gr ο Βασίλης Τζαλακώστας.

Οι Άγγλοι εμφανώς εκνευρισμένοι από τον τρόπο με τον οποίο υπερκέρασαν το εμπόδιο της ελληνικής ομάδας συμπεριφέρθηκαν με αλαζονικό τρόπο στους αντιπάλους τους.

"Δεν μας έδωσαν ούτε τις φανέλες τους. Μας σνόμπαραν ίσως γιατί δεν περίμεναν πως θα αντισταθούμε σε τόσο μεγάλο βαθμό.

Δεν έχω κάποια ανάμνηση από τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον που βρισκόταν από τότε στον πάγκο της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Μου είχε κάνει εντύπωση η ατμόσφαιρα στο 'Ολντ Τράφορντ", το οποίο τότε χωρούσε 40.000 θεατές, τα αποδυτήρια, αλλά και οι έφιπποι αστυνομικοί που υπήρχαν έξω από το γήπεδο.

Πρόκειται για μία ωραία ανάμνηση. Είναι σαν όνειρο ότι παίξαμε εκεί. Στον Αθηναϊκό ήμασταν σαν οικογένεια. Υπήρχε ωραίο κλίμα. Δημιουργήσαμε μία δυνατή ομάδα που κράτησε για τρία-τέσσερα χρόνια".

Τζαλακώστας στο Sport24.gr: "Δεν θέλαμε να ξεφτιλιστούμε"

Από το τότε στο σήμερα. Ο Βασίλης Τζαλακώστας καταθέτει την άποψη του για την κόντρα του Ολυμπιακού με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη φάση των "16" του Τσάμπιονς Λιγκ.

"Ελπίδες υπάρχουν για τον Ολυμπιακό. Παρατήρησα πως κάποιοι χάρηκαν για την κλήρωση όμως θα πρέπει να είμαστε πιο συγκρατημένη.

Τζαλακώστας στο Sport24.gr: "Δεν θέλαμε να ξεφτιλιστούμε"
INTIME SPORTS

Η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ βρίσκεται σε κάμψη. Έχει παίξει ρόλο και η αλλαγή του προπονητή όμως πρόκειται για έναν δύσκολο αντίπαλο.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του είναι αρκετά ισχυρός και έχει δυνατότητες. Θα πρέπει να φτάσει στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων του για να ελπίζει όμως θεωρώ πως οι Άγγλοι είναι το φαβορί".

ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ-ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ. 0-0

Αθηναϊκός:Σαργκάνης, Χατζηαγγελής, Σπυλιώτης, Καπουράνης, Θεοδωράκος, Τζαλακωώστας, Χατζηράπτης, Κόλεφ, Σπίτσα, Μπονγκ, Μπουτζούκας.

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:Σμάιχελ, Μπρους, Πάλιστερ, Έργουιν, Φέλαν, Ινς, Μπίρντσμορ (75΄Γουάλας), Γουέμπ, Μακλέρ, Χιουζ, Ρόμπινς

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝ. - ΑΘΗΝΑΪΚΟΣ 2-0 στην παράταση (110' Χιουζ, 112' Μακ Κλερ )

Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ:Σμάιχελ, Φίλαν, Μάρτιν (86' Μπέρντσμορ), Μπρους, Καντσέλσκις, Πάλιστερ, Ρόμπσον, Ινς, Μακ Κλερ, Χιουζ, Γουόλας (64' Ρόμπινς).


Αθηναϊκός:Σαργκάνης, Μπούτζουκας, Καπουράνης, Χατζηαγγελής, Σπηλιώτης (46' λ.τρ. Θεοδωράκος, 72' λ.τρ. Ζώταλης), Αναστασίου, Χατζηράπτης, Σπίτσα, Μπογκ, Τζαλακώστας, Τάπρατζης.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ