ΑΓΓΛΙΑ

Το σκάνδαλο που απειλεί το αγγλικό ποδόσφαιρο

Το σκάνδαλο που απειλεί το αγγλικό ποδόσφαιρο

Το σκάνδαλο παιδεραστίας που έχει ξεσπάσει στην Αγγλία "απειλεί το εθνικό μας σπορ" λέει η αστυνομία, με δυο νέα θύματα του Barry Bennell να αποκαλύπτονται και τις αρχές να ερευνούν καταγγελίες που έχουν γίνει για κόουτς της Newcastle United.

Κατά τα φαινόμενα, ο Andy Woodward άνοιξε τον ασκό του Αιόλου όταν αποφάσισε να αποκαλύψει -με συνέντευξη του στη Guardian- το βιασμό του από τον προπονητή που είχε ως παιδί, ονόματι Barry Bennell, τρεις φορές καταδικασμένο για παιδεραστία. Ακολούθησε ο Steve Walters, o νεαρότερος παίκτης που είχε παίξει ποτέ με την Crewe Alexandra όπου έδρασε κυρίως ο Bennell, με τη σημερινή εκπομπή "Victoria Live" του BBC να φιλοξενεί δύο ακόμα θύματα του κατά τα άλλα "καλύτερου προπονητή νέων παικτών" της Αγγλίας, τις δεκαετίες του '80 και του '90.

Την Τετάρτη 23/11 διάβασες στο Sport24.gr το πλήρες προφίλ του τέρατος που κατέστρεψε τη ζωή δεκάδων παιδιών , τα οποία είχαν το όνειρο να γίνουν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και εκκρεμεί ακόμα η επίσημη τοποθέτηση των ομάδων στις οποίες εργάστηκε ο Bennell, αλλά και αυτών με τις οποίες συνεργάστηκε (Manchester City, Leeds United, Stoke City μεταξύ άλλων). Για την ιστορία, ο πρόεδρος της FA (ομοσπονδία της Μεγάλης Βρετανίας), Greg Clarke εξήγησε πως έχουν ενισχυθεί πια τα μέτρα που προφυλάσσουν τα παιδιά από παρόμοια συμβάντα.

Έστειλε επιστολή στους 30.000 συλλόγους της χώρας, στην οποία ζητά από τους διοικούντες να ενημερώσουν τα μέλη τους για τους κινδύνους και να ενθαρρύνουν τυχόν αποκαλύψεις. Επί τη ευκαιρία, χαρακτήρισε "εξοργιστική" την αδυναμία της FA να διαχειριστεί το σκάνδαλο, πριν φτάσει σε αυτό το μέγεθος -εν τη γενέσει του. "Ήλθε η ώρα να πούμε πως κάναμε λάθος, δεν καταφέραμε να κρατήσουμε ασφαλή τα παιδιά. Η αποτυχία αφορά κυρίως όσους έδωσαν στον Bennell δουλειά και δεν φάνηκαν αντάξιοι της εμπιστοσύνης που τους έδειξαν οι γονείς. Πρέπει να θεωρηθούν συνένοχοι. Η ομοσπονδία θα βοηθήσει όσο χρειαστεί την αστυνομία".

Οι νέες αποκαλύψεις

Ο Paul Steward αποκάλυψε πριν δυο ημέρες πως και αυτός υπήρξε θύμα σεξουαλικής κακοποίησης, ως παιδί, από συνεργάτη του Bennell, ο οποίος καταδικάστηκε το 1994 σε τέσσερα χρόνια για βιασμό παιδιού από τη Βρετανία στη Φλόριντα, ενώ το 1998 καταδικάστηκε σε 9 χρόνια για 23 καταγγελίες που αφορούσαν έξι παιδιά. Το 2015 επέστρεψε στη φυλακή, απ' όπου δεν αναμένεται να βγει σύντομα έπειτα από όλα όσα έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες. Προ των αποκαλύψεων, η αποφυλάκιση του επρόκειτο να γίνει το 2017.

Οι Woodward και Walters εμφανίστηκαν στο πάνελ της εκπομπής του BBC, μαζί με άλλα δυο θύματα του κατά συρροή κακοποιού. Ο ένας ήταν ο Chris Unsworth (επίσης μέλος της εφηβικής ομάδας στην Crewe Alexandra και τη Manchester City) , ο οποίος είπε "όταν είδα τον Andy να αποκαλύπτει αυτό που του συνέβη, ήμουν σπίτι με τη σύντροφο μου. Δεν είπα κάτι, πέραν του ότι είχα παίξει με τον Andy. Μετά σκέφτηκα όσα είχαν ειπωθεί και αποφάσισα να βγω και εγώ μπροστά, ώστε να πω κάτι που δεν είχα αποκαλύψει σε κανέναν όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το ξαναζούσα κάθε μέρα στο μυαλό μου". Ήταν 9 χρόνων όταν τον βίασε ο Bennell "και το ξαναέκανε 50 με 100 φορές". Τώρα, στα 44 "το αποκάλυψα κατ' αρχάς στην οικογένεια μου. Πλέον αισθάνομαι ελεύθερος". Για την ιστορία, εγκατέλειψε το ποδόσφαιρο στα 16 του.

O Jason Dunford αποκάλυψε με τη σειρά του, πως ο Bennell προσπάθησε να τον προσεγγίσει, ενώ βρίσκονταν σε καμπ που είχαν κερδίσει με την παιδική ομάδα της Manchester City. "Ήμασταν σε σπίτι, στο οποίο έμεναν και άλλα τρία αγόρια. Του είπα να με αφήσει ήσυχο και κατόπιν τούτου άρχισε να με βασανίζει. Με άφηνε εκτός ομάδας, δεν με άφηνε να προπονηθώ". Αυτός ήταν που αποκάλυψε πως ακολούθως έγινε στόχος άλλου παιδόφιλου προπονητή, στην ομάδα που μετακινήθηκε από τη City. Εγκατέλειψε και αυτός το σπορ.

Δείτε αναλυτικά το video των ανατριχιαστικών αποκαλύψεων

Όλοι ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη, με την Guardian να ομολογεί πως ερευνά την υπόθεση άλλου προπονητή που κατηγορείται πως επιτέθηκε σεξουαλικά σε νεαρά αγόρια, στη Newcastle United. Πλέον, οι αστυνομικές υπηρεσίες που ερευνούν ανάλογες υποθέσεις είναι δύο και σύμφωνα με την Sarah Hall, ντετέκτιβ στην αστυνομία του Cheshire που ασχολείται με τον Bennell χρόνια "το σκάνδαλο που αποκαλύπτεται σιγά σιγά, απειλεί το εθνικό παιχνίδι της χώρας. Έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι καταγγελίες που έχουμε δεχθεί τις τελευταίες ημέρες". Μόνο τις δυο πρώτες ώρες λειτουργίας του αριθμού επικοινωνίας που έδωσε η αστυνομία, το κέντρο δέχθηκε 50 κλήσεις.

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ