ΑΓΓΛΙΑ

Κλαρκ: "Η μεγαλύτερη κρίση που θυμάμαι"

Κλαρκ: "Η μεγαλύτερη κρίση που θυμάμαι"

Για το σκάνδαλο με τον παιδόφιλο προπονητή Μπάρι Μπένελ μίλησε την Τρίτη (29/11) ο πρόεδρος της αγγλικής ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας, Γκρεγκ Κλαρκ. Επί ποδός οι αρχές και η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία.

Η FA ερευνά τις ομάδες που γνώριζαν για την δράση του Μπένελ, του παιδόφιλου πρώην προπονητή ποδοσφαίρου Μπάρι Μπένελ, ο οποίος προ ημερών βρέθηκε αναίσθητος και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

"Την δεκαετία του '90 η κοινωνία, η πολιτική, τα σπίτια των παιδιών, τα σπορ υπνοβατούσαν και όλοι ήμασταν μέρος του προβλήματος", τόνισε ο Γκρεγκ Κλαρκ μιλώντας το πρωί της Τρίτης (29/11) επί του θέματος, υποστηρίζοντας ότι η FA περιμένει πλήρη αναφορά για την πορεία της έρευνας.

"Σίγουρα έχουμε πάρει πολύ σοβαρά την όλη υπόθεση. Δεν ξέρω αν υπήρξε συγκάλυψη ή όχι, ειλικρινά δεν το γνωρίζω. Οι ηθικές συνέπειες της αποτυχίας μας να αντιμετωπίζουμε τέτοιες καταστάσεις στο παρελθόν, είναι κάτι το οποίο πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος.

Υποπτεύομαι ότι οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αντιμετωπίζουν ευθέως τα μεγάλα προβλήματα. Η μεθοδολογία μου είναι πως αν υπάρχει ένα πρόβλημα, πήγαινε κατευθείαν επάνω του. Αποδέξου το, φτιάξε το, αποκάλυψε όλα όσα συνέβησαν.

Πιστεύω ότι όλοι οι οργανισμοί στο παρελθόν συνήθιζαν να αυτοπροστατεύονται μένοντας σιωπηλοί, κλείνοντας στόματα. Αυτό είναι εντελώς ανάρμοστο και μη αποδεκτό σήμερα", υποστήριξε ο Κλαρκ που αποκάλυψε ότι τα αποτελέσματα της έρευνας πιθανότατα θα δοθούν στην δημοσιότητα.

"Αν βγει μια κακή εικόνα προς τα έξω για την FA, ας βγει. Αν εδώ υπάρχουν μαθήματα που θα μας χαρίσουν γνώση, τότε θα φροντίσουμε να τα μάθουμε και να δράσουμε αναλόγως. Θα δώσουμε πληροφορίες δημόσια το γρηγορότερο δυνατόν.

Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε στην FA είναι να δράσουμε σε απόλυτη διαφάνεια. Προσλάβαμε μια ερευνήτρια (σ.σ Kate Gallafent) για να επιβλέπει την διαδικασία. Τα συμπεράσματα της έρευνας θα είναι δικά της. Δεν θα είναι δικά μου συμπεράσματα, δεν θα τα εγκρίνω εγώ. Θα λάβει όλα τα αποδεικτικά στοιχεία, όλα τα γεγονότα και ότι δύναται να αποκαλυφθεί, θα αποκαλυφθεί.

Εννοώ πως αν ζητήσει κάποιος εμπιστευτικότητα, αν κάποιο θύμα καταθέσει και δεν θέλει να διαρρεύσει το όνομα του, τότε δεν θα το κάνουμε παρά μόνο αν συμφωνήσει. Το πεδίο της έρευνας είναι κάπως σε αντιδιαστολή με το σύστημα της δικαιοσύνης, Η αστυνομία δεν θέλει να μιλάμε με τα θύματα, ούτε να λάβουμε τα αποδεικτικά στοιχεία. Θέλουν να έχουν απευθείας τις καταθέσεις και είναι κάτι που δεν μπορούμε να υπερκεράσουμε.

Αυτή τη στιγμή θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι όλα όσα περνάνε από την FA, παράπονα, κατηγορίες, καταγγελίες, ο τρόπος που αναφέρθηκαν, ποιος το γνώριζε, πότε το γνώριζε, πώς το αντιμετώπισαν, να γίνει κάτω από ένα πολύ αυστηρό τρόπο που επιβλέπει μια εξωτερική ερευνήτρια.

Εν συνεχεία θα γράψει την αναφορά της, σχετικά με τα ευρήματα της και τα όσα μπορούμε να μάθουμε από αυτό. Αυτή η αναφορά θα πάει στο συμβούλιο της FA και ότι δεν έχει τον χαρακτήρα εμπιστευτικού θα δοθεί στην δημοσιότητα".

Την ίδια στιγμή συνεχίζονται οι ενέργειες σε όλες τις ομοσπονδίες αθλημάτων να διπλασιαστούν οι προσπάθειες για την προστασία των παιδιών.

Η υπουργός πολιτισμού, Κάρεν Μπράντλεϊ, είπε ότι τα θύματα πρέπει να γνωρίζουν ότι οι φωνές τους θα ακουστούν, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει ενημερώσει την FA για την πλήρη στήριξη της στον αγώνα κατά της κακοποίησης.

"Υποκλίνομαι σε όσους βρήκαν το κουράγιο να μιλήσουν. Είναι πολύ σημαντικό να ξέρουν ότι η φωνή τους θα ακουστεί, είτε μιλούν για εγκλήματα του παρελθόντος, είτε για κάτι που συμβαίνει σήμερα. Και φυσικά οι προπονητές, οι γονείς, άπαντες έχουν καθήκον να φροντίζουν τα παιδιά και πρέπει να μιλάνε όταν υποπτεύονται κακοποίηση".

Η Αστυνομία του Μάντσεστερ είναι η πιο πρόσφατη που ξεκίνησε έρευνες, μετά από τηλεφωνήματα που δέχθηκε από ανθρώπους που κατήγγειλαν πως είχαν υποστεί κακοποίηση στο παρελθόν.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Ο Μπάρι Μπένελ είναι ο προπονητής - τέρας

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ