ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ

Σεισμός στην Premier League λόγω Brexit: από 17 πάνε για... 12 ξένους!

FILE - In this Sunday, May 6, 2018 file photo, Manchester City players lift the English Premier League trophy after the soccer match between Manchester City and Huddersfield Town at Etihad stadium in Manchester, England. The Premier League fixtures for the 2018-19 season were published on Thursday June 14, 2018 and Unai Emery has been handed the toughest possible start to his tenure at Arsenal: a match against English Premier League champion Manchester City. (AP Photo/Rui Vieira, file)
FILE - In this Sunday, May 6, 2018 file photo, Manchester City players lift the English Premier League trophy after the soccer match between Manchester City and Huddersfield Town at Etihad stadium in Manchester, England. The Premier League fixtures for the 2018-19 season were published on Thursday June 14, 2018 and Unai Emery has been handed the toughest possible start to his tenure at Arsenal: a match against English Premier League champion Manchester City. (AP Photo/Rui Vieira, file) AP PHOTO/RUI VIEIRA, FILE

Η Βρετανία αποχωρεί οριστικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Brexit και το γεγονός αυτό αλλάζει τα δεδομένα στις ομάδες της Premier League, με την FA να έχει πλάνο για σημαντική μείωση του αριθμού των ξένων παικτών. Διαβάστε λεπτομέρειες.

Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και η Μεγάλη Βρετανία είναι έτοιμη να πει αντίο στην Ευρώπη μέσω Brexit και να ακολουθήσει μοναχική πορεία, με το χρονοδιάγραμμα να καθιστά σαφές πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα βγει και επισήμως από την Ευρωπαϊκή Ένωση την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

Πέρα πάντως από τις μεγάλες αλλαγές που θα φέρει στο Νησί σε οικονομικό, κοινωνικό και πολιτικό επίπεδο, το Brexit ενδέχεται να προκαλέσει κοσμογονικές αλλαγές και σε αθλητικό επίπεδο, με το παράδειγμα της Premier League να είναι το πιο χαρακτηριστικό.

Όπως αποκάλυψε η εφημερίδα "Times", η αγγλική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αναμένεται να παρουσιάσει στους 20 προέδρους των ομάδων της Premier League το σχέδιο για την... επόμενη μέρα: σχέδιο που θα προβλέπει μία πολύ μεγάλη μείωση στον αριθμό των ξένων παικτών που θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί η κάθε ομάδα.

Αυτή τη στιγμή κάθε σύλλογος που αγωνίζεται στην κορυφαία κατηγορία της Αγγλίας έχει δικαίωμα να έχει μέχρι και 17 μή Άγγλους ποδοσφαιριστές, με το σχέδιο που είναι στα σκαριά να προβλέπει τη μείωση αυτού του αριθμού σε 12, ώστε οι γηγενείς παίκτες σε κάθε ομάδα να είναι περισσότεροι (13 από τους 25 συνολικά που μπορεί να έχει το ρόστερ)!

Φυσικά, σε περίπτωση που έρθει αυτή η πρόταση, δεν θα αλλάξουν όλα σε μία ημέρα αλλά η μείωση θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2020 (σύμφωνα με το ρεπορτάζ των Times), ωστόσο δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το γεγονός πως όλοι οι "μεγάλοι" του αγγλικού πρωταθλήματος υπερβαίνουν τον αριθμό "12"!

Συγκεκριμένα, στη φετινή Premier League οι 13 από τις 20 ομάδες έχουν πάνω από 12 ξένους παίκτες ενώ μόνο η Μπέρνλι και η Μπόρνμουθ έχουν δώσει στους Άγγλους περισσότερο χρόνο συμμετοχής στις 12 πρώτες αγωνιστικές σε σύγκριση με τους ξένους ποδοσφαιριστές.

Συνολικά, οι μη γηγενείς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην Premier League αυτή τη στιγμή είναι 268, με το μέγιστο αριθμό που μπορεί να υπάρχει αν περάσει το μέτρο με τους 12 ξένους ανά ομάδα να είναι 240!

Πάμε να δούμε αναλυτικά πώς έχει η κατάσταση, με τον αριθμό των ξένων σε κάθε σύλλογο της Premier League (εξαιρούνται οι νατουραλιζέ):

ΟΜΑΔΑ ΑΡΙΘΜΟΣ ΞΕΝΩΝ
Μάντσεστερ Σίτι 17
Τότεναμ 17
Μπράιτον 17
Χάντερσφιλντ 17
Γουότφορντ 17
Τσέλσι 16
Λίβερπουλ 16
Φούλαμ 16
Γουέστ Χαμ 16
Άρσεναλ 15
Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 14
Νιούκαστλ 14
Λέστερ 13
Κρίσταλ Πάλας 12
Γουλβς 12
Σαουθάμπτον 11
Έβερτον 10
Κάρντιφ 7
Μπέρνλι 6
Μπόρνμουθ 5

Ας δούμε και πόσο πολύ χρησιμοποιεί τους ξένους η κάθε ομάδα στη φετινή Premier League...

ΟΜΑΔΑ ΛΕΠΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΞΕΝΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ (ΣΕ %)
Τσέλσι 95,1%
Άρσεναλ 93,5%
Χάντερσφιλντ 86,4%
Νιούκαστλ 84,5%
Γουλβς 81,3%
Γουέστ Χαμ 80,6%
Φούλαμ 77,7%
Μάντσεστερ Σίτι 77,2%
Κρίσταλ Πάλας 73,0%
Λίβερπουλ 71,7%
Μπράιτον 70,3%
Γουότφορντ 70,0%
Μάντσεστερ Γιουναιτεντ 69,9%
Τότεναμ 65,7%
Κάρντιφ 60,5%
Λέστερ 59,5%
Έβερτον 57,1%
Σαουθάμπτον 55,9%
Μπόρνμουθ 48,8%
Μπέρνλι 33,2%

Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως στις επόμενες δύο μεταγραφικές περιόδους, είναι πολύ πιθανό αρκετοί παίκτες να αποχωρήσουν από τις ομάδες τους ως ελεύθεροι, απλούστατα επειδή δεν θα γίνει κίνηση για να ανανεωθούν τα συμβόλαιά τους.

Όσο για το ποιοι ξένοι μένουν ελεύθεροι από τις ομάδες τους προσεχώς; Πάρτε μία γεύση ενόψει της νέας ποδοσφαιρικής τάξης πραγμάτων που αναμένουμε στην Μεγάλη Βρετανία.

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΣΙΤΙ

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2019: Κομπανί, Μανγκαλά

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2020: Μπράβο, Γκιουντογκάν, Νταβίντ Σίλβα, Φερναντίνιο

ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΓΙΟΥΝΑΙΤΕΝΤ

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2019: Ντε Χέα, Μαρσιάλ, Μάτα, Περέιρα, Άντερ Ερέρα, Βαλένσια, Νταρμιάν

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2020: Μπεγί, Φελαϊνί, Μάτιτς

ΛΙΒΕΡΠΟΥΛ

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2019: Αλμπέρτο Μορένο, Μάρκοβιτς

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2020: Ορίγκι, Ματίπ

ΤΣΕΛΣΙ

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2019: Καμπαγέρο, Νταβίν Λουίζ, Φάμπρεγας, Ζιρού

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2020: Αθπιλικουέτα, Φαν Χίνκελ, Αζάρ, Πέδρο, Ουίλιαν

ΤΟΤΕΝΑΜ

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2019: Φορμ, Αλντερβάιρλεντ, Βερτόνχεν, Ντεμπελέ, Γιορέντε

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2020: Έρικσεν, Γιάνσεν

ΑΡΣΕΝΑΛ

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2019: Τσεχ, Λίχτσταϊνερ, Μονρεάλ

Ξένοι που λήγουν τα συμβόλαιά τους το 2020: Κοσιελνί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ