PREMIER LEAGUE

Premier League: Το ρεκόρ εσόδων για το 2018-19 και ζημιά 1.1 δις λόγω κορονοϊού

Manchester City's Rodri, right, challenges for the ball with Liverpool's Roberto Firmino during the English Community Shield soccer match between Liverpool and Manchester City at Wembley stadium in London, Sunday, Aug. 4, 2019. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth)
Manchester City's Rodri, right, challenges for the ball with Liverpool's Roberto Firmino during the English Community Shield soccer match between Liverpool and Manchester City at Wembley stadium in London, Sunday, Aug. 4, 2019. (AP Photo/Kirsty Wigglesworth) AP PHOTO/KIRSTY WIGGLESWORTH

Σύμφωνα με την έκθεση της Deloitte, η Premier League τη σεζόν 2018-19 είχε ρεκόρ εσόδων ύψους 5,8 δις ευρώ, αλλά για την φετινή σεζόν θα υπάρξει τεράστια ζημιά 1,1 δις ευρώ λόγω του κορονοϊού.

Οι οικονομικές επιπτώσεις του κορονοϊού δεν θα μπορούσαν να μην αγγίξουν ακόμα και τον προσοδοφόρο κόσμο του ποδοσφαίρου, ο οποίος έχει πληγεί ανεπανόρθωτα από την πανδημία, όπως δείχνει και η έκθεση της Deloitte.

Από τη μια, για την σεζόν 2018-19 οι σύλλογοι της Premier League είχαν έσοδα ρεκόρ ύψους 5,8 δισεκατομμυρίων ευρώ, αλλά αυτά αναμένεται να μειωθούν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και μάλιστα κατά πολύ.

Η PL είναι με διαφορά το πλουσιότερο πρωτάθλημα στον κόσμο, έχοντας αύξηση 7% στα έσοδα της, κυρίως λόγω των χρημάτων της UEFA που έδωσε στους συλλόγους, αφού τέσσερις αγγικές ομάδες (Λίβερπουλ, Τότεναμ, Τσέλσι, Άρσεναλ) αγωνίστηκαν στους τελικούς των ευρωπαϊκών διοργανώσεων την περασμένη σεζόν.

Εντούτοις, ήρθε ο κορονοϊός και διέλυσε τα πάντα. Η έκθεση προβλέπει ότι η Premier League θα χάσει 1,1 δις ευρώ έσοδα αυτή τη σεζόν, παρά τα σχέδια για επανεκκίνηση του πρωταθλήματος στις 17 Ιουνίου. Η ζημιά θα είναι μεγάλη, απλά στόχος είναι να περιοριστεί όσο γίνεται.

Σχεδόν 560 εκατομμύρια ευρώ θα χαθούν λόγω της απώλειας εσόδων των αγώνων, ενώ άλλα τόσα αναμένεται να αναβληθούν για το οικονομικό έτος 2020-21 λόγω του ότι μεγάλο μέρος της σεζόν θα παιχτεί μετά τις 30 Ιουνίου.

Η La Liga είναι στην 2η θέση με 3,37 δις ευρώ έσοδα, αρκετά λιγότερα πάντως σε σχέση με την Premier League, με την Bundesliga να είναι στην 3η θέση με 3,34 δις ευρώ. Στην 4η θέση βρίσκεται η Serie A με 2,4 δις ευρώ ενώ η Ligue 1 είναι στην 5η θέση με 1,9 δις ευρώ.

Η ευρωπαϊκή αγορά δημιούργησε ρεκόρ 28,9 δισεκατομμυρίων ευρώ τη σεζόν 2018-19, με τα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα Αγγλία, Ισπανία, Γερμανία, Γαλλία και Ιταλία να παρουσιάζουν κέρδη 17 δισεκατομμυρίων ευρώ και αύξηση 9%, όμως όλα αυτά πηγαίνουν... περίπατο φέτος εξαιτίας της πανδημίας.

AP Photo/Kirsty Wigglesworth

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ