PREMIER LEAGUE

Μάρκο Σίλβα: Ο προπονητής που αρνείται να χάσει εντός έδρας

Hull City manager Marco Silva gestures during the English League Cup, Semi Final Second Leg soccer match between Hull City and Manchester United at KCOM stadium in Hull, England, Thursday Jan. 26, 2017. (AP Photo/Rui Vieira)
Hull City manager Marco Silva gestures during the English League Cup, Semi Final Second Leg soccer match between Hull City and Manchester United at KCOM stadium in Hull, England, Thursday Jan. 26, 2017. (AP Photo/Rui Vieira) AP

Μυθικό σερί διανύει ο Μάρκο Σίλβα, μιας κι αγνοεί την εντός έδρας ήττα στο πρωτάθλημα για σχεδόν τρία χρόνια! Πότε ξεκίνησε η εν λόγω επίδοση και ποια ήταν τα αποτελέσματά του με Εστορίλ, Σπόρτινγκ, Ολυμπιακό και Χαλ (PHOTOS).

Εντυπωσιακό σερί "τρέχει" ο Μάρκο Σίλβα ευρισκόμενος στον πάγκο της Χαλ. Ο Πορτογάλος τεχνικός συνεχίζει να αποδεικνύει την αξία του και στην Αγγλία, προσπαθώντας ταυτόχρονα να διατηρήσει τις "τίγρεις" στην Premier League.

Είναι γνωστό ότι απ' τις πρώτες ημέρες του στο Νησί έχει κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό όλων. Μάλιστα, έχει καταφέρει να διατηρήσει το προσωνύμιο του. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που απ' το ξεκίνημα της προπονητικής του καριέρας τον αποκαλούν "Special Two", θέλοντας έτσι να τονίσουν τις ομοιότητες που έχει με τον συμπατριώτη του, Ζοζέ Μουρίνιο.

Μάρκο Σίλβα: Ο προπονητής που αρνείται να χάσει εντός έδρας
© EMPICS SPORT

Μάλιστα, ακόμη κι ο ίδιος ο Μουρίνιο τον είχε αποθεώσει πρόσφατα: "Σας το είπα απ' την αρχή, αλλά μάλλον τότε δεν με πιστέψατε. Σας ενημέρωσα ότι είναι εξαιρετικός προπονητής. Έχει πραγματικά δύσκολη δουλειά στη Χαλ. Μερικοί παίκτες έρχονται, άλλοι φεύγουν και η δουλειά του δεν είναι εύκολη. Ωστόσο, είναι πολύ καλός και μας υποχρέωσε σε δύο δύσκολα παιχνίδια, εντός κι εκτός έδρας".

Βέβαια, με την πορεία του, αλλά και τα αποτελέσματα των ομάδων του, φαίνεται ότι αυτή η σύγκριση έχει βάση. Ειδικά αν αναλογιστούμε την επίδοσή του στα τελευταία 38 εντός έδρας παιχνίδια για το πρωτάθλημα. Σε αυτό το διάστημα βρέθηκε στον πάγκο των Εστορίλ, Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Ολυμπιακού και Χαλ δίχως να γνωρίσει ήττα ως γηπεδούχος.

Το εντός έδρας ρεκόρ του Μάρκο Σίλβα:

Σεζόν Ομάδα Νίκες Ισοπαλίες Ήττες Γκολ υπέρ Γκολ κατά
2013/14 Εστορίλ 6 5 4 19 14
2014/15 Σπόρτινγκ 12 5 0 38 14
2015/16 Ολυμπιακός 15 0 0 45 5
2016/17 Χαλ 3 1 0 8 3

*το ρεκόρ ξεκίνησε μετά την τέταρτη ήττα της Εστορίλ.

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΣΤΟΡΙΛ

Το ρεκόρ γίνεται ακόμη πιο εντυπωσιακό, μιας και ξεκίνησε στις 14 Απριλίου 2014 και την αναμέτρηση της Εστορίλ απέναντι στην Πάσος Φερέιρα (1-0) στο πλαίσιο της 27ης αγωνιστικής. Ο Ζοάο Πέδρο (40') σκόραρε, ξεκινώντας το εντυπωσιακό σερί του Σίλβα!

Η τελευταία ήττα σε εντός έδρας αγώνα πρωταθλήματος ήταν στις 30 Μαρτίου 2014 απέναντι στη Ρίο Άβε (1-0). Κάτι που σημαίνει ότι η λέξη ήττα έχει χαθεί για τον 39χρονο κόουτς που γράφει τη δική του ιστορία.

Μάρκο Σίλβα: Ο προπονητής που αρνείται να χάσει εντός έδρας

Στη συνέχεια ακολούθησε η ισοπαλία απέναντι στην Μπελενένσες (1-1), ενώ η χρονιά έκλεισε ιδανικά, μιας και η Εστορίλ επικράτησε με 1-0 στην έδρα της μετέπειτα ομάδας του Μάρκο Σίλβα, Σπόρτινγκ Λισαβόνας.

Άξιο αναφοράς είναι ότι τη σεζόν 2013/14 η Εστορίλ τερμάτισε στην τέταρτη θέση με 54 βαθμούς και πήρε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Europa League. Πάντως, η συνολική παρουσία του συλλόγου λειτούργησε θετικά για τον ίδιο, μιας κι ανάγκασε τον Τύπο της Πορτογαλίας να μιλά για τη δουλειά του.

Η ΑΗΤΤΗΤΗ ΣΠΟΡΤΙΝΓΚ ΚΑΙ Η ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Ο Σίλβα βρέθηκε στο στόχαστρο της Σπόρτινγκ Λισαβόνας και στις 21 Μαίου 2014 ανακοινώθηκε κι επίσημα απ' τον πορτογαλικό κλαμπ. Μπορεί να μην κατάφερε να κατακτήσει τον τίτλο και να έμεινε στη "σκιά" των Μπενφίκα και Πόρτο, αλλά διατήρησε την ομάδα του αήττητη εντός έδρας.

Μάρκο Σίλβα: Ο προπονητής που αρνείται να χάσει εντός έδρας

Για την ακρίβεια, σημείωσε 12 νίκες και πέντε ισοπαλίες, με 38 γκολ υπέρ και μόλις 14 κατά. Μάλιστα, μαζί με την πρωταθλήτρια Μπενφίκα ήταν οι μοναδικές ομάδες που δεν γνώρισαν αρνητικό αποτέλεσμα στο γήπεδό τους.

Στο τέλος της περιόδου ο Πορτογάλος ήταν ένα απ' τα πιο "hot" ονόματα του καλοκαιριού. Το έργο του ήταν αναγνωρισμένο απ' όλους και οι προτάσεις δεν ήταν λίγες, ώστε να αφήσει την πατρίδα για πρώτη φορά στην καριέρα του.

ΕΚΑΝΕ ΑΠΟΡΘΗΤΟ ΚΑΣΤΡΟ ΤΟ "Γ. ΚΑΡΑΙΣΚΑΚΗΣ"

Η συνέχεια είναι λίγο-πολύ γνωστή σε όλους μας. Ο 39χρονος προπονητής υπέγραψε στον Ολυμπιακό τον Ιούλιο του 2015 και μαζί του κατέκτησε το πρωτάθλημα με 30 (!) βαθμούς διαφορά απ' τον δεύτερο Παναθηναϊκό. Στην Ευρώπη έφτασε έως τη φάση των "32" του Europa League, ενώ ηττήθηκε στον τελικό του κυπέλλου απ' την ΑΕΚ (2-1). Επίσης, κατέρριψε σειρά επιδόσεων που κρατούσαν για αρκετά χρόνια.

ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / ΕΞΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΓΩΝΑΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ
ΗΡΑΚΛΗΣ - ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ / ΕΞΑΝΑΒΟΛΗΣ ΑΓΩΝΑΣ 25ης ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ MOTIONTEAM

Ας εστιάσουμε, όμως, στα εντός έδρας ματς για το πρωτάθλημα. Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι κατάφερε να κάνει απόρθητο κάστρο το "Γ. Καραϊσκάκης". Σε 15 συναντήσεις μέτρησε ισάριθμες νίκες με 45 βαθμούς, 45 γκολ υπέρ και μόλις πέντε κατά.

Βέβαια, η κατάσταση δεν άλλαξε ιδιαίτερα όταν οι "ερυθρόλευκοι" αγωνίζονταν μακριά απ' τον Πειραιά. Ο απολογισμός ήταν θετικός με 13 νίκες, μία ισοπαλία και μία ήττα. Η συγκεκριμένη ήττα, όμως, στοίχισε σημαντική επίδοση για τους πρωταθλητές Ελλάδας.

Οι πέντε ομάδες που σκόραραν στο "Γ. Καραϊσκάκης" τη σεζόν 2015/16:

Ημερομηνία Αγώνας Αποτέλεσμα
12/9/2015 Ολυμπιακός - Πλατανιάς 3-1
26/9/2015 Ολυμπιακός - ΠΑΣ Γιάννινα 5-1
29/11/2015 Ολυμπιακός - Αστέρας Τρίπολης 3-1
10/1/2016 Ολυμπιακός - Λεβαδειακός 3-1
13/3/2016 Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός 3-1

ΜΙΑ "ΑΝΑΣΑ" ΑΠΟ ΤΟ ΑΗΤΤΗΤΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Αν "πικράθηκε" από κάπου ο Σίλβα είναι απ' το ότι δεν κατάφερε να προσφέρει το αήττητο πρωτάθλημα, για πρώτη φορά στην ιστορία του Ολυμπιακού μετά το 1955.

Μάρκο Σίλβα: Ο προπονητής που αρνείται να χάσει εντός έδρας
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Θα τα είχε καταφέρει εάν είχε φύγει νικητής απ' το ΟΑΚΑ στις 13 Φεβρουαρίου 2016. Τότε, η ΑΕΚ επικράτησε με 1-0 χάρις σε τέρμα του Ρόναλντ Βάργκας (78'), βάζοντας "φρένο" στο όνειρο του Πορτογάλου.

Το περασμένο καλοκαίρι αποχώρησε με άδοξο τρόπο απ' τον Ολυμπιακό, ενώ η φυγή του απ' το Λιμάνι δεν πέρασε απαρατήρητη από αρκετές ομάδες της Ευρώπης, οι οποίες ήθελαν να αποσπάσουν την υπογραφή του.

Η ΧΑΛ ΚΑΙ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΜΟΝΗ

Εκείνος αρνήθηκε κάθε προσφορά κι έμεινε εκτός πάγκων για αρκετούς μήνες, μέχρι να υπογράψει στη Χαλ. Στις 5 Ιανουαρίου συμφώνησε με τις "τίγρεις" κι ανέλαβε το δύσκολο έργο, ώστε να τις διατηρήσει στην Premier League.

Βέβαια, η μέχρι τώρα παρουσία του στην Αγγλία έχει θετικό πρόσημο. Σε οκτώ ραντεβού πρωταθλήματος μετρά τρεις νίκες, δύο ισοπαλίες και τρεις ήττες, συλλέγοντας 11 βαθμούς στη δύσκολη προσπάθεια του συλλόγου.

Μάρκο Σίλβα: Ο προπονητής που αρνείται να χάσει εντός έδρας

Εντός έδρας η Χαλ έχει νικήσει τις Μπόρνμουθ (3-1), Λίβερπουλ (2-0) και Σουόνσι (2-1), συνεχίζοντας το εντυπωσιακό ρεκόρ του 39χρονου, αλλά ταυτόχρονα "αναζωπυρώνει" τις ελπίδες για απομάκρυνση απ' την επικίνδυνη ζώνη (σ.σ. τώρα είναι 18η με 24 βαθμούς και στο -1 απ' τη θέση της παραμονής).

Θα έχει, λοιπόν, ενδιαφέρον να δούμε μέχρι που μπορεί να φτάσει η επίδοση του Μάρκο Σίλβα. Ακόμη κι αν η ομάδα του ηττηθεί απ΄τη Γουέστ Χαμ (1/4) είναι βέβαιο ότι δεν θα αλλάξουν πολλά για εκείνον. Τον προπονητή που μέσα σε λίγα χρόνια ανάγκασε τα ευρωπαϊκά μέσα να μιλούν και να γράφουν για τα κατορθώματά του.

AP Photo/Rui Vieira

TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ