PREMIER LEAGUE

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ

Τρομερή η ιστορία της Λέστερ και του Βάρντι, αλλά η Τότεναμ έχει πλουσιότερο ταλέντο, καλύτερο προπονητή, λαμπρότερο μέλλον και αξίζει περισσότερο να κατακτήσει την Premier League από τις "αλεπούδες".

Στις αρχές του καλοκαιριού (2015) γράφαμε για το πως ξόδεψε η Τότεναμ τα 100.000.000 ευρώ που πήρε από την Ρεάλ Μαδρίτης για τον Γκάρεθ Μπέιλ.

Συνοπτικά, είχε πάνω από 50% αποτυχία, καθώς είχε πάρει 7 παίκτες και τους 4 τους ξεφορτώθηκε πριν ξεκινήσει η φετινή σεζόν, όπως ακριβώς αναμενόταν.

Αυτοί οι 4 είναι οι Παουλίνιο, Ρομπέρτο Σολδάδο, Ετιέν Καπού και Βλαντ Κίρικες, ενώ έμειναν στην ομάδα οι Κρίστιαν Έρικσεν, Νασέρ Σαντλί και Έρικ Λαμέλα.

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ
© ACTION IMAGES

Από τα λάθη τους έμαθαν οι άνθρωποι της Τότεναμ και λόγω του Μαουρίσιο Ποτσετίνο, ενός εξαιρετικού προπονητή / διαχειριστή έκαναν καλές επιλογές και έχουν φτάσει να διεκδικούν τον τίτλο στην Premier League.

Οι "σπερς" είναι στην 2η θέση με δύο βαθμούς λιγότερους από την Λέστερ (πλέον +3 η Λέστερ μετά την ισοπαλία με Γουέστ Μπρομκαι η Τότεναμ έχει την δυνατότητα να πιάσει κορυφή), με 11 αγωνιστικές να απομένουν και έχουν μια σπουδαία ευκαιρία να πάρουν πρωτάθλημα για τρίτη φορά στην ιστορία τους και πρώτη μετά από 55 χρόνια!

"Όταν είπα στην αρχή της σεζόν πως μπορούμε να τερματίσουμε στην 4άδα με κοίταξε περίεργα ο Έρικ Λαμέλα και μου είπε: -Φίλε, μπορούμε να πάρουμε το πρωτάθλημα-". Αυτή ήταν ατάκα του Ντάνι Ρόουζ, με του οποίου γκολ η Τότεναμ έκανε ανατροπή με την Σουόνσι την Κυριακή.

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ

Τα λεφτά δεν αρκούν

Τσέλσι, Λίβερπουλ, αλλά μάλλον και Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, δεν έχουν ελπίδες, ενώ η Μάντσεστερ Σίτι είναι στο -7 από τους Λονδρέζους και η συμπολίτσσα, Άρσεναλ, έμεινε στο -3.

Η Τότεναμ έχει την καλύτερη άμυνα στο νησί. Έχει δεχτεί 21 γκολ σε 27 ματς, εξαιρετική για το καλύτερο πρωτάθλημα του πλανήτη.

Η μεταγραφάρα του καλοκαιριού είναι ο Τόμπι Αλντερβάιρελντ, ο Βέλγος διεθνής κεντρικός αμυντικός που έκανε όνομα στον Άγιαξ, έπαιξε ελάχιστα σε Ατλέτικο και Σαουθάμπτον, για μην χάσει φέτος λεπτό στην Premier League υπό τις οδηγίες του Ποτσετίνο.

Παρτενέρ του ο συμπαίκτης του στην εθνική Βελγίου και άλλοτε συμπαίκτης του στον Άγιαξ, ο Γιαν Βερτόνχεν, ο οποίος είναι βασικός από το 2012 που αποκτήθηκε από τον Αίαντα.

Ο Βερτόνχεν έχει χάσει τα τελευταία 4 ματς της Premier League λόγω τραυματισμού και το σημαντικό είναι πως ο Ποτσετίνο είχε φροντίσει για αντικαταστάτη. Ο Κέβιν Βίμερ κλήθηκε και έχει αντεπεξέλθει, κάλυψε ικανοποιητικότατα το κενό και αποδείχθηκε μία ακόμη σπουδαία κίνηση του καλοκαιριού. Ο 23άχρονος Αυστριακός αποκτήθηκε με περίπου 6.000.000 ευρώ από την Κολωνία, ποσό αστείο για τα δεδομένα της Premier League.

Για να ολοκληρώσουμε με την άμυνα, στα μπακ ο Αργεντινός τεχνικός δείχνει εμπιστοσύνη στους 25άχρονους Άγγλους, Κάιλ Γουόκερ και Ντάνι Ρόουζ, οι οποίοι τον δικαιώνουν, όπως και οι Μπεν Ντέιβις (22άχρονος Ουαλός), Κίραν Τρίπιερ (25άχρονος που είναι μία ακόμη σημαντική προσθήκη του καλοκαιριού).

Δεν υπάρχουν πολλά να πεις για το τέρμα. Ο Ουγκό Λορίς είναι είναι ένας από τους καλύτερους στον κόσμο και το να έχεις τον Μίχελ Φορμ για αλλαγή είναι πολυτέλεια.

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ
© TOTTENHAM HOTSPUR FC VIA GETTY I

Αγγλικό ταλέντο στο κέντρο (& επίθεση)

Η αμυντική επιτυχία είναι δεδομένη, το δείχνουν και οι αριθμοί, ενώ με την επιστροφή του Βερτόνχεν για το φινάλε δεν υπάρχει λόγος να υπάρχει ανησυχία.

Στο κέντρο και στην επίθεση κυριαρχεί το αγγλικό ταλέντο. Ο Ποτσετίνο το έχει συνδυάσει ιδανικά με τρεις από τις πιο ακριβές μεταγραφές στην ιστορία του συλλόγου, τους Κρίστιαν Έρικσεν, Νασέρ Σαντλί και Έρικ Λαμέλα. Τους τρεις δηλαδή που αναφέραμε παραπάνω ως τις επιτυχημένες κινήσεις με τα λεφτά του Μπέιλ.

Από το πουθενά ο Ντέλε Άλι είναι πολύ πιθανό να τον δούμε βασικό το καλοκαίρι στην εθνική Αγγλίας στο Euro 2016. Είναι 19 χρονών, πραγματικά ταλαντούχος παίκτης και ο λόγος που ο Έρικσεν παίζει πολλές φορές στο άκρο και όχι ως επιτελικός μέσος, αλλά συμβαίνει και το αντίθετο, καθώς ο Άλι παίζει παντού, απλά.

Μαζί με την εμπειρία του Μουσά Ντεμπελέ, στο κέντρο φέτος κάνουν σπουδαία πράγματα οι Έρικ Ντάιερ, Τομ Κάρολ και Ράιαν Μέισον. Άγγλοι, 22, 23 και 24 ετών αντίστοιχα, τους έδειξε εμπιστοσύνη ο προπονητής τους και πλέον τους υπολογίζει και ο Ρόι Χόντσον και θα τους υπολογίζει και ο μελλοντικός προπονητής της εθνικής Αγγλίας.

Νέο συμβόλαιο υπέγραψε τον Ιούλιο ο 21άχρονος διεθνής Αλγερινός μέσος, Ναμπίλ Μπενταλέμπ, ο οποίος επέστρεψε από τραυματισμό και δίνει λύσεις. Είχε χάσει το πρώτο τρίμηνο και αποτελεί μία ακόμη σημαντική λύση στο κέντρο.

Η Τότεναμ παίζει πάντα 4-5-1 και αν κάπου υπάρχει... θέμα είναι στην κορυφή της επίθεσης. Φυσικά αναφερόμαστε σε εναλλακτική λύση, καθώς ο Χάρι Κέιν είναι βασικός και εξαιρετικός τα τελευταία δύο χρόνια, με την Αγγλία να ποντάρει σε αυτόν και στον Βάρντι για το καλοκαίρι.

Σον Χέουνγκ-Μιν και Σαντλί παίζουν εξτρέμ, αλλά ξεκουράζουν και τον Κέιν στην κορυφή, ενώ το ίδιο ισχύει και για τον Τζος Ονόμα (18άχρονος Άγγλος). Κανείς τους δεν μπορεί να χαρακτηριστεί στράικερ, αλλά και που είχε δύο ως αλλαγή πέρσι η ομάδα, δεν πρόσφεραν και πολλά (Σολδάδο και Αντεμπαγιόρ).

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ
© TOTTENHAM HOTSPUR FC VIA GETTY I

Το αξίζει περισσότερο από την Λέστερ

Η ιστορία της Λέστερ είναι συγκλονιστική, πέρσι σώθηκε στο φινάλε, ήταν τελευταία στο τέλος του πρώτου γύρου, η ιστορία του Τζέιμι Βάρντι συγκινεί, ο Ρανιέρι με το σύστημά του έχει συγκλονίσει τον πλανήτη και έχει κάνει τον Μαχρέζ να αξίζει εκατομμύρια.

Για πολλούς όμως αυτή που αξίζει περισσότερο το πρωτάθλημα είναι η Τότεναμ. Εδώ και χρόνια γίνεται καλή δουλειά, αρκετές σωστές επιλογές και το σημαντικότερο, διόρθωση των λαθών, όπως και ανάδειξη παικτών με τροφοδότηση της εθνικής Αγγλίας.

Οι Λονδρέζοι με το ρόστερ τους έχουν πραγματικά λαμπρό μέλλον, με έναν εξαιρετικό προπονητή όπως ο Ποτσετίνο, ενώ από την άλλη η Λέστερ συγκλονίζει, αλλά ακόμη και αν δεν πουλήσει, δεν έχει το βάθος για να κάνει ανάλογα πράγματα και στο μέλλον.

Η Τότεναμ καταφέρνει, για τώρα, να προχωρά και στην Ευρώπη. Την προηγούμενη Πέμπτη νίκησε με 3-0 την Φιορεντίνα, προκρίθηκε στους "16" του Europa League και επόμενος αντίπαλος είναι η Ντόρτμουντ.

Κάτι ανάλογο η Λέστερ δεν έχει το βάθος για να το κάνει, όμως το θέμα μας είναι το πρωτάθλημα και το πως θα αντεπεξέλθουν οι δυο τους, χωρίς μεγάλη εμπειρία, αλλά και με την πίεση των Άρσεναλ και Μάντσεστερ Σίτι, οι οποίες έχουν εμπειρία.

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ

Η διαχείριση του Ποτσετίνο

Πριν από το ματς με την Ντόρτμουντ στην Γερμανία, η Τότεναμ παίζει δύο τρομερά δύσκολα και κρίσιμα ματς για την Premier League. Την Τετάρτη φιλοξενείται από την Γουέστ και το Σάββατο φιλοξενεί την Άρσεναλ, στο μεγάλο λονδρέζικο ντέρμπι.

Ο Ποτσετίνο παραδέχτηκε πως κόντρα στα "σφυριά" ίσως ξεκουράσει κάποιους βασικούς. Ο Χάρι Κέιν έπαιξε με προστατευτική μάσκα κόντρα στην Σουόνσι, ενώ ο Ντέλε Άλι έπαιξε 90 λεπτά, αλλά είχε ένα μικρό πρόβλημα τραυματισμού στο ζέσταμα.

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ
© EPA
Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ
© GETTY IMAGES

Ήταν και... κόλαση το ματς με τους Ουαλούς και χρειάστηκε να γίνει ανατροπή με γκολ του Σαντλί στο 70' και του Ρόουζ στο 77'. Ο Φαμπιάνσκι φάνταζε ανίκητος, αλλά τελικά λύγισε, με την Τότεναμ να έχει κάνει υπερπροσπάθεια και συνολικά 34 τελικές προσπάθειες.

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ
© TOTTENHAM HOTSPUR FC

Φρεσκάδα λοιπόν δεν υπάρχει και ο Μαουρίσιο Ποτσετίνο το επόμενο διάστημα έχει να αποδείξει πολλά. Αν τελικά πάρει το πρωτάθλημα, δύσκολα δεν θα θεωρηθεί ο καλύτερος προπονητής για την σεζόν σε όλο τον πλανήτη. Αλλά ας περιμένουμε λίγο ακόμη...

Η Τότεναμ αξίζει τον τίτλο περισσότερο απ' τη Λέστερ
© GETTY IMAGES
TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ