PREMIER LEAGUE

Η ομάδα που ειδικεύεται στα κόρνερ

West Bromwich Albion's Craig Dawson scores his side's first goal of the game , during the English Premier League soccer match between West Bromwich Albion and Arsenal,  at The Hawthorns, in West Bromwich, England, Saturday March 18, 2017.  (Nick Potts/PA via AP)
West Bromwich Albion's Craig Dawson scores his side's first goal of the game , during the English Premier League soccer match between West Bromwich Albion and Arsenal, at The Hawthorns, in West Bromwich, England, Saturday March 18, 2017. (Nick Potts/PA via AP) AP

Πώς η Γουέστ Μπρομ του Τόνι Πιούλις κατάφερε να εκτοξεύσει τη χρησιμότητα των κόρνερ στην Premier League. Το σχέδιο που μοιάζει αντιμετωπίσιμο, όμως ελάχιστοι βρίσκουν "αντίδοτο".

Γκολ από στημένα. Μια πονεμένη ιστορία για τις δεκάδες ομάδες που παρότι απέδωσαν καλύτερα καθ' όλη τη διάρκεια ενός ματς, ήρθε μια κεφαλιά για να τις αφήσει με την πλάτη στον... τοίχο. Αλλά και ένα από τα βασικά κομμάτια που συντηρούν το στοιχείο του απροόπτου, το οποίο συγκαταλέγεται στα υπέρ του ποδοσφαίρου. Συνήθως μια διαφυγή, λοιπόν,για τον κατώτερο. Ή, γιατί όχι,και μια απρόσμενη λύση για τον ανώτερο.Από όποια πλευρά κι αν το δούμε,ένας εύκολος τρόπος για να έρθει το πολυπόθητο γκολ.

Η Ατλέτικο Μαδρίτης του Ντιέγκο Σιμεόνε, με πρωτεργάτη τον Ντιέγκο Γκοδίν,μετέτρεψε τα στημένα σε μείζον επιθετικό όπλο στο πρόσφατο παρελθόν (πλέον το έχει ελαττώσει) και πήγε από τη μία υπέρβαση στην άλλη, χωρίς φυσικά να βασίζεται αποκλειστικά σε αυτό για να δημιουργήσει ευκαιρίες. Η Γουέστ Μπρομ τουΤόνι Πιούλις, του ανθρώπου που συνδύασε το όνομά του με το αμυντικογενές ποδόσφαιρο της Στόουκ Σίτι την περίοδο 2006 - 2013, είναι μια παρόμοια περίπτωση με τους "ροχιμπλάνκος", τηρουμένων των αναλογιών.

Τι έχει πετύχει; Από τα39 φετινά γκολ της στην Premier League,τα 14έχουν έρθει από κόρνερ, ενώ δημιουργεί το27% τωνευκαιριώντης μέσα από στημένα, με διαφορά το υψηλότερο ποσοστό στην κατηγορία. Για να καταλάβετε τη διαφορά, στη λίστα με τον αριθμό ευκαιριών που έχει φτιάξει η Γουέστ Μπρομ μέσω στημένων φάσεων έρχεται στην πρώτη θέση, ενώ στη λίστα με τον αριθμό ευκαιριών που δεν έχουν έρθει από στημένα, πέφτει στη 14η! Εντούτοις, δεδομένου ότι οι εκτελέσεις φάουλ της έχουν αποφέρει μόλις 4 γκολ, θα επικεντρωθούμε στα κόρνερ, για τα οποία υφίσταται ξεχωριστό πλάνο.

West Bromwich Albion's Gareth McCauley, center, celebrates their last minute equaliser goal during the English Premier League soccer match between West Ham United and West Bromwich Albion at London Stadium, Saturday, Feb. 11, 2017.  (Scott Heavey/PA via AP)
West Bromwich Albion's Gareth McCauley, center, celebrates their last minute equaliser goal during the English Premier League soccer match between West Ham United and West Bromwich Albion at London Stadium, Saturday, Feb. 11, 2017. (Scott Heavey/PA via AP) AP

AP Photo/Scott Heavey

Η αλήθεια είναι πως ο βαθμός πολυπλοκότητας στα όσα δουλεύει πάνω στο κομμάτι των κόρνερ ο τεχνικός της Γουέστ Μπρομ ούτε είναι ιδιαίτερα υψηλός, ούτε πλουραλιστικός, υπό την έννοια ότι (δεν) επιτίθεται με διαφορετικούς τρόπους σε αυτά. Ωστόσο, οι ομάδες που έχουν πέσει θύματα της παγίδας του είναι πολλές. Πιο πρόσφατη όλων, η Άρσεναλ.

Στο ξεκίνημα του παρακάτω βίντεο από το ματς στις 18 του περασμένουΜαρτίου ανάμεσα στις δύο ομάδες, το πράγμα έχει ως εξής: Η ομάδα του Αρσέν Βενγκέρ αμύνεται σε άμυνα ζώνης. Δύο παίκτες της Γουέστ Μπρομ (Ροντόν και Μακ'Όλει) που βρίσκονται εντός της μικρής περιοχής, κάνουν ταυτόχρονη κίνηση στο πρώτο δοκάρι, τραβώντας μαζί τουςαμυνόμενους των "κανονιέρηδων", οι οποίοι παραπλανώνται νομίζοντας πως η μπάλα κατευθύνεται εκεί.

Ένας τρίτος παίκτης(Ντόουσον) έρχεται με φόρα, έχοντας ξεκινήσει από το σημείο του πέναλτι, και εκμεταλλεύεται το στιγμιαίο κενό που δημιουργείται στη μικρή περιοχή για να στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Πετρ Τσεχ. Και αν αναρωτιέστε γιατί ο τελευταίος δεν έχει βγει από την εστία του για να μπλοκάρει, υπάρχει κι ένας τέταρτος παίκτης της Γουέστ Μπρομ του οποίου ο ρόλος είναι να τον παρεμποδίζει με έξυπνο τρόπο.

Η παραπάνω είναι μία από τις πολλές παρόμοιες φάσεις σε φετινά παιχνίδια της Γουέστ Μπρομ, που προφανώς έχει δουλευτεί επί δεκάδες ώρες στο προπονητικό κέντρο, διότι η ιδανική εκτέλεσή της απαιτεί -πέραν των άλλων- και άψογοσυγχρονισμό. Η παραμικρή καθυστέρηση θα χαλάσει το σχέδιο και θα "ενεργοποιήσει" την αντίπαλη ομάδα για να αμυνθεί αποτελεσματικά. Στο τρίτο γκολ (τελευταία φάση του βίντεο) το σκηνικό επαναλήφθηκε, με την αξιοπρόσεκτη διαφορά ότι ο χώρος που άνοιξε για τον επερχόμενο Ντόουσον ήταν ακόμη μεγαλύτερος.

Δυο επιπλέον στοιχεία που συνθέτουν το σχέδιο είναι τα εξής. Πρώτον, η απόσταση του παίκτη της Γουέστ Μπρομ που παίρνει την κεφαλιά είναι τόσο μικρή από την εστία, που -σε συνδυασμό με τη δύναμη με την οποία εκτελούνται τα κόρνερ- του επιτρέπει να κάνει απλή επαφή με την μπάλα για να τη στείλει στο πλεκτό και όχι "γεμάτη" επαφή, κάτι που (π.χ.) απαιτείται όταν βρίσκει την μπάλα από το σημείο του πέναλτι, ή το δεύτερο δοκάρι.

Δεύτερον,το εμπόδιο μπροστά από τον τερματοφύλακαμπαίνει μόνο όταν έχουν να κάνουν με κάποιον ο οποίος είναι ικανός στις εξόδους. Για παράδειγμα, όταν αντιμετώπισαν τον Σιμόν Μινιολέ, του οποίου το πρόβλημα σε αυτό το κομμάτι είναι γνωστό, δεν τοποθετήθηκε κανένας παίκτης κοντά του για να τον παρεμποδίσει να βγει.

Η ομάδα που ειδικεύεται στα κόρνερ

Παράλληλα, ο Πιούλις φροντίζει -όπως και οι περισσότεροι προπονητές βέβαια- να φέρνει έναν ποδοσφαιριστή στο δεύτερο δοκάρι και έναν ή δύο στη γραμμή της μεγάλης περιοχής, ώστε να επωφελείται από πιθανή απομάκρυνση των αμυνόμενων, όπως χαρακτηριστικά συνέβη στο ματς με τη Γουέστ Χαμ (1:20).

Φυσικά, τα κόρνερ δεν είναι το παν για τη Γουέστ Μπρομ. Αποτελεί ομάδα που δουλεύει σε καλό επίπεδο και σε άλλους τομείς, ενώ διαθέτει και παίκτες που της προσφέρουν ποιότητα, όπως οι Νασέρ Σαντλί και Σαλομόν Ροντόν. Όμως είναι ευνόητο ότι από τη στιγμή που μεγαλύτερο ποσοστό του 1/3 των τερμάτων της έχουν προέλθει από κόρνερ, η βαθμολογική θέση της θα ήταν πολύ χαμηλότερη από την όγδοη, στην οποία βρίσκεται σήμερα, δίχως αυτά.

Τα βρετανικά ΜΜΕ επιχειρηματολογούν επί αυτού χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Σάντερλαντ του Ντέιβιντ Μόγες, η οποία αν και είναι ξεκάθαρο ότι στερείται ποιότητας για να σταθεί στην Premier League, αρνείται να εκμεταλλευτεί τα στημένα (μόλις δύο γκολ), με αποτέλεσμα πλέον να είναι στην τελευταία θέση και μαθηματικά υποβιβασμένη.

West Bromwich Albion's Jonny Evans, right, celebrates scoring the equalising goal to make it 2-2 during the English Premier League soccer match between West Ham United and West Bromwich Albion at London Stadium, Saturday, Feb. 11, 2017.  (Scott Heavey/PA via AP)
West Bromwich Albion's Jonny Evans, right, celebrates scoring the equalising goal to make it 2-2 during the English Premier League soccer match between West Ham United and West Bromwich Albion at London Stadium, Saturday, Feb. 11, 2017. (Scott Heavey/PA via AP) AP

AP Photo/Scott Heavy

Όσον αφορά στην αντιμετώπιση του φαινομένου της Γουέστ Μπρομ, η λύση ενδεχομένως βρίσκεται στο να χαλάσεις αυτόν τον άψογο συγχρονισμό, πράγμα πολύ δύσκολο στην πράξη, αν κρίνουμε από το γεγονός ότι συμβαίνει κατ' επανάληψη από το ξεκίνημα της τρέχουσας περιόδου.

Ίσως μια μικρή καθυστέρηση στην κίνηση του ποδοσφαιριστή που έρχεται με φόρα από το πέναλτι, ή μια παρεμπόδιση του παίκτη της Γουέστ Μπρομ που βρίσκεται στη μικρή περιοχή για να... παρεμποδίσει τον τερματοφύλακα, ή λίγοι περισσότεροι ποδοσφαιριστές για να γεμίσουντον επικίνδυνο χώρο στη μικρή περιοχή, απ' όπου γίνονται πάντα οι τελικές.

Υπάρχουν ομάδες που έχουν δώσει λύση στο ζήτημα με έναν από τους παραπάνω τρόπους, όμως δεν θα τις βρείτε στα στιγμιότυπα των αγώνων. Το μόνο σίγουρο είναι πως ο Πιούλις "δείχνει" ένα δελεαστικό δρόμο σε κάθε ομάδα που αντιμετωπίζει σοβαρό επιθετικό πρόβλημα και επιζητεί μανιωδώς το αποτέλεσμα.

Photo credits: AP Photo/Nick Potts

Ορισμένα ακόμη παραδείγματα από φετινά γκολ της Γουέστ Μπρομ που ήρθαν από κόρνερ:





TAGS PREMIER LEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ