ΑΓΓΛΙΑ

11/5/1985: Η τραγωδία του "Valley Parade"

Forensic experts and police comb through the charred remains of a wooden soccer stand at Bradford's Valley Parade football ground in England in May 1985, after a fire had raged during a match on May 11, resulting in 53 deaths and many injuries. The fire, fanned by a strong wind, quickly swept through the stand in minutes, trapping many of the victims. (AP Photo/John Redman)
Forensic experts and police comb through the charred remains of a wooden soccer stand at Bradford's Valley Parade football ground in England in May 1985, after a fire had raged during a match on May 11, resulting in 53 deaths and many injuries. The fire, fanned by a strong wind, quickly swept through the stand in minutes, trapping many of the victims. (AP Photo/John Redman) AP

Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στα γήπεδα της Αγγλίας, όταν 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν από φωτιά στο "Valley Parade" στον αγώνα της Μπράντφορντ με τη Λίνκολν. Το Sport24.gr κάνει φλας μπακ και θυμίζει. (VIDEOS, PHOTO)

Ένα τσιγάρο ήταν η αιτία για μια από τις μεγαλύτερες τραγωδίες που έχουν συμβεί ποτέ στα αγγλικά γήπεδα. Μια απερισκεψία, μια κακιά στιγμή και ο θρήνος σκέπασε το "Valley Parade" στον αγώνα της Μπράντφορντ με τη Λίνκολν στις 11 Μαΐου 1985 για την τρίτη κατηγορία της Αγγλίας.

Συμπληρώθηκαν 33 χρόνια από μια τραγωδία που προκάλεσε τον θάνατο 56 ανθρώπων που είχαν πάει στο γήπεδο να δουν ένα ποδοσφαιρικό ματς και έφυγαν από τη ζωή με τρόπο φριχτό.

11/5/1985: Η τραγωδία του "Valley Parade"

Το κλίμα στις εξέδρες ήταν εορταστικό, αφού οι παίκτες της Μπράντφορντ έκαναν πριν την έναρξη του αγώνα το γύρο του θριάμβου με το τρόπαιο του πρωταθλήματος της Γ' Κατηγορίας και όλα έμοιαζαν υπέροχα για τους γηπεδούχους. Τίποτα δεν προμήνυε το κακό. Κανένας δεν περίμενε πως τις φωνές χαράς θα αντικαθιστούσαν κραυγές απόγνωσης και φόβου. Όλα συνέβησαν λίγα λεπτά πριν το φινάλε του πρώτου ημιχρόνου...

Το 0-0 παρέμενε στην αναμέτρηση ως το 40ο λεπτό, όταν σε μία κερκίδα άναψε φωτιά. Αιτία αποτέλεσε ένα αναμμένο σπίρτο είτε κάποιο τσιγάρο που πέταξε κάτω από την εξέδρα ένας φίλαθλος των γηπεδούχων. Ποιος να περίμενε το τι θα επακολουθούσε. Η φωτιά άρχισε να εξαπλώνεται και οι φίλαθλοι ένιωθαν υπερβολική ζέστη, χωρίς να γνωρίζουν το τι ακριβώς συνέβαινε. Όταν το πήραν χαμπάρι, ήταν πλέον αργά. Την στιγμή που έγινε αντιληπτό αυτό που είχε συμβεί, ένας αστυνομικός επιχείρησε με πυροσβεστήρα να σβήσει τη φωτιά, η οποία έκαιγε ανεξέλεγκτη.

Η κερκίδα ήταν ξύλινη και η φωτιά αντί να σταματάει, δυνάμωνε. Έκαιγε τα πάντα, η κερκίδα είχε γίνει παρανάλωμα του πυρός, αναγκάζοντας τον διαιτητή να διακόψει το παιχνίδι κι ενώ έμεναν τρία λεπτά μέχρι την ολοκλήρωση του πρώτου μέρους. Ο πανικός ήταν τεράστιος και οι φίλαθλοι πάλευαν να σώσουν τη ζωή τους. Δεν υπήρχε πλέον χαρά και πανηγυρισμοί, παρά μονάχα προσπάθεια επιβίωσης.

Το αποτέλεσμα ήταν τραγικό, καθώς 54 οπαδοί της Μπράντφορντ και δυο της Λίνκολν δεν τα κατάφεραν και άφησαν την τελευταία τους πνοή στο "Valley Parade", με αποτέλεσμα να γραφτεί μία από τις πιο μαύρες σελίδες του αθλητισμού στην Αγγλία. Πρόκειται για τη μία από τις μεγαλύτερες τραγωδίες στο βρετανικό ποδόσφαιρο και κάθε χρόνο κατατίθενται στεφάνια στη μνήμη όσων έφυγαν τόσο άδικα εκείνη την αποφράδα ημέρα.

AP Photo/John Redman

Μπορείτε να ακούσετε την συγκλονιστική ραδιοφωνική περιγραφή της τραγωδίας:

TAGS ΑΓΓΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ