ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Χατζηδιάκος: Ένας Έλληνας Πρωταθλητής στην Ολλανδία

Χατζηδιάκος: Ένας Έλληνας Πρωταθλητής στην Ολλανδία

Ο Παντελής Χατζηδιάκος, επαγγελματίας ποδοσφαιριστής της Άλκμααρ, πανηγύρισε ως αρχηγός της δεύτερης ομάδας το πρωτάθλημα και την άνοδο στην Β' κατηγορία της Ολλανδίας. Ο 20χρονος στόπερ μίλησε αποκλειστικά στο Sport24.gr για τον τίτλο που κατέκτησε η ομάδα του, την παρουσία του στην Άλκμααρ.

Είναι ένας από τους πολλούς Έλληνες ποδοσφαιριστές, που αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό. Μόνο που στην περίπτωση του οι ιθύνοντες της ομάδας του τον θεωρούν ως ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα και για αυτό τον έχουν επιβραβεύσει με επαγγελματικό συμβόλαιο εδώ και δύο χρόνια.

Ο λόγος για τον 20χρονο πλέον (σ.σ. γεννημένος στις 20 Ιανουαρίου 1997) Παντελή Χατζηδιάκο, ο οποίος αγωνίζεται τα τελευταία 6,5 χρόνια στην Άλκμααρ και τον Ιανουάριο του 2015 υπέγραψε επαγγελματικό συμβόλαιο τριετούς διάρκειας με την ομάδα της Ολλανδίας. Η εξέλιξη του όμως ανάγκασε τους ιθύνοντες της ομάδας να του προσφέρουν και νέο συμβόλαιο ένα χρόνο αργότερα με νέους καλύτερος όρους και με διάρκεια έως το 2020.

Ο Έλληνας στόπερ μάλιστα έχει ήδη κάνει ντεμπούτο με τη φανέλα του ολλανδικού συλλόγου τόσο σε ματς πρωταθλήματος όσο και σε αγώνες του Europa League.

Στο παρελθόν ο Χατζηδιάκος είχε στεφθεί πρωταθλητής Ολλανδίας με την Άλκμααρ U16, όντας μάλιστα και αρχηγός εκείνης της ομάδας. Ανάλογο επίτευγμα, ίσως και σπουδαιότερο, πέτυχε φέτος καθώς κατάφερε να πανηγυρίσει τον τίτλο του πρωταθλητή και να δώσει την άνοδο στην δεύτερη ομάδα της Άλκμααρ η οποία αγωνιζόταν στην Γ' Εθνική Ολλανδίας.

Στην χώρα της τουλίπας κάθε σύλλογος έχει τη δυνατότητα να έχει και δεύτερες ομάδες που παίζουν σε μικρότερη κατηγορία προκειμένου να αξιοποιεί τα ταλέντα της. Αρκετές φορές μάλιστα οι ταλαντούχοι ποδοσφαιριστές του συλλόγου κάνουν προπόνηση με την πρώτη ομάδα της Άλκμααρ και όταν δεν συμπεριλαμβάνονται στα πλάνα του εκάστοτε προπονητή παίζουν με την δεύτερη ομάδα προκειμένου να παίρνουν παιχνίδια και να μη μένουν στάσιμοι.

Αυτό συνέβη αρκετές φορές με τον Χατζηδιάκο και άλλους νεαρούς παίκτες της Άλκμααρ στην διάρκεια της χρονιάς και ο 20χρονος Έλληνας μαζί με τους συμπαίκτες του έφτασαν στην κατάκτηση του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής Ολλανδίας με την ALKMAAR ZAANSTREEK II. Το πρωτάθλημα ολοκληρώθηκε με την ομάδα Νέων της Άλκμααρ να είναι στην πρώτη θέση με 76 βαθμούς, 19 βαθμούς διαφορά από τον δεύτερο και έχοντας 86 γκολ υπέρ και μόλις 29 κατά.

Το Sport24.gr μίλησε με τον 20χρονο στόπερ ο οποίος φέτος έχει παίξει σε τρία παιχνίδια ως βασικός και αναντικατάστατος με την πρώτη ομάδα της Άλκμααρ σε πρωτάθλημα και Κύπελλο ενώ σε άλλα έξι ματς ήταν στον πάγκο. Όσο για την παρουσία του στην δεύτερη ομάδα των Ολλανδών είχε το περιβραχιόνιο στο χέρι σε 24 αναμετρήσεις βοηθώντας τα μέγιστα για να φτάσει η ομάδα στην κατάκτηση του πρωταθλήματος και στην άνοδο στην Β' Εθνική.

Ο Χατζηδιάκος αναφέρθηκε στη φετινή πορεία που έφερε τον τίτλο στην δεύτερη ομάδα της Άλκμααρ, μίλησε για την αποθέωση που γνώρισε ο ίδιος και οι συμπαίκτες του κατά την απονομή του πρωταθλήματος και φυσικά μίλησε για τα όνειρα του τα οποία συνδέονται άμεσα με τον ολλανδικό σύλλογο.

Συγχαρητήρια για το πρωτάθλημα και την άνοδο στην Β' Εθνική. Πού θεωρείς ότι οφείλεται η επιτυχία της ομάδας;
"Πρώτα απ' όλα είχαμε πολύ καλούς προπονητές που μας βοηθούσαν πολύ όλη τη σεζόν. Μας έλεγαν τι να κάνουμε και πως να συμπεριφερθούμε εντός του αγωνιστικού χώρου γιατί παίζαμε κόντρα σε ερασιτέχνες που ναι μεν έκαναν τρεις-τέσσερις προπονήσεις την εβδομάδα αλλά ήταν μεγαλύτεροι από εμάς. Σε κάποια ομάδας μάλιστα έπαιζαν και παλαίμαχοι καθώς στην Ολλανδία γυρνάνε σε ερασιτεχνικές ομάδες κάποιοι παίκτες καθώς τα χρήματα είναι καλά, οπότε δυσκολευτήκαμε.

Μπορούσες βέβαια να διαπιστώσεις ότι εμείς ήμασταν περισσότερο προπονημένοι για να αντέξουμε 90 λεπτά. Ειδικά μετά τα Χριστούγεννα κάναμε τη μεγάλη διαφορά στον βαθμολογικό πίνακα, κερδίσαμε άνετα α περισσότερα ματς, φάγαμε ελάχιστα γκολ. Οι αντίπαλοι μας έπαιζαν φουλ αμυντικά την ώρα που εμείς είχαμε περισσότερο την μπάλα, δεν υπήρχαν τόσες μονομανίες και όλο ήταν πιο εύκολο".

Χατζηδιάκος: Ένας Έλληνας Πρωταθλητής στην Ολλανδία

Είπες ότι παίζατε κόντρα σε ομάδες που είχαν μεγαλύτερους ποδοσφαιριστές σε ηλικία, η δική σας ομάδα ήταν η πιο μικρή ηλικιακά;
"Ναι σίγουρα. Η ομάδα μας μέσο όρο ηλικίας είχε τα18,5 και το πιο ψηλό στην διάρκεια της σεζόν ήταν 19.5. Στην ομάδα είχαμε και δυο παιδιά που ήταν 16 χρονών και θεωρούνται μεγάλα ταλέντα στην Ολλανδία για αυτό και έπαιζαν συνέχεια μαζί μας".

Ο μικρός μέσος όρος ηλικίας δεν σας δυσκόλεψε κόντρα σε ποιο έμπειρες ομάδες;
"Στην αρχή δυσκολευόμασταν, φέρναμε ισοπαλίες, βρήκαμε το κλειδί όταν αρχίσαμε να παίζουμε φουλ ποδόσφαιρο, να αποφεύγουμε τις μονομαχίες και να έχουμε περισσότερο την μπάλα εμείς στην κατοχή μας. Σε εκείνο το σημείο φαινόταν ότι είμαστε περισσότερο προπονημένοι από τους αντιπάλους μας και ότι στην διάρκεια των αγώνων θα κουραστούν αυτοί. Και όντως έτσι συνέβαινε.

Ήμασταν ένα μεγάλο γκρουπ παικτών που όλοι έπαιξαν πολύ καλά και επίσης αυτό που έκανε τη διαφορά είναι ότι ήμασταν ενωμένοι, φίλοι, είχαμε πολύ καλή συνεννόηση όλοι μεταξύ μας και σε αυτό έκανε πολύ καλή δουλειά ο προπονητής μας από την αρχή της σεζόν. Μας έδινε αυτοπεποίθηση".

Τι σημαίνει αυτός ο τίτλος για σένα;
"Πάντα ήθελα να πάρουμε ένα πρωτάθλημα με την Κ19 της Αλκάαρ, δεν το πήραμε για ένα παιχνίδι και αυτό ήταν ένα έξτρα κίνητρο για εμάς. Το θέλαμε πάρα πολύ προκειμένου να παίξουμε και σε μια μεγαλύτερη κατηγορία καθώς η ομάδα ανέβηκε στην Β' Εθνική. Είμαι πολύ περήφανος για την προσπάθεια μας και για τους συμπαίκτες μου".

Σηκώσατε και το πρωτάθλημα μέσα στο γήπεδο της Αλκμάαρ;
"Ναι και έγινε χαμός στο γήπεδο. Όταν είχαμε πάει για να πανηγυρίσουμε το πρωτάθλημα είχαμε κερδίσει με 7-0 νωρίτερα, οπότε σηκώσαμε το τρόπαιο και μας αποθέωσε όλο το γήπεδο. Νοιώσαμε πολύ ωραία σαν ομάδα που πήραμε το πρωτάθλημα και δείξαμε στον κόσμο της Αλκμάαρ ότι έρχεται μια πολύ καλή ομάδα".

Χατζηδιάκος: Ένας Έλληνας Πρωταθλητής στην Ολλανδία

Εσύ είχες εμπειρία έχοντας αγωνιστεί και σε κάποια παιχνίδια στην Αλκμάαρ στο πρωτάθλημα και την Ευρώπη;
"Ναι εγώ είχα την τύχη τα προηγούμενα χρόνια να παίξω κάποια παιχνίδια με την Αλκμάαρ τόσο στο πρωτάθλημα και μπορείς να πεις ότι ήμουν ο πιο έμπειρος από τα παιδιά που βρίσκονταν στην ομάδα".

Ποιοι είναι οι στόχοι σου στο εξής;
"Έχω παίξει δυο φορές φέτος βασικός στο πρωτάθλημα, έχω παίξει και στο Κύπελλο και φυσικά στόχος μου είναι να καθιερωθώ να γίνω βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας αν και πιστεύω ότι είμαι πολύ κοντά στο να γίνει αυτό. Οι άνθρωποι της ομάδας μου δείχνουν ότι είναι ευχαριστημένοι με την παρουσία μου. Βλέπουν μέλλον σε μένα και για αυτό ήμουν και αρχηγός της δεύτερης ομάδας. Εννοείται θέλω να παίξω στην πρώτη ομάδα. Είμαι μόλις 20 χρονών μπορώ να παίξω και να να γίνω βασικός στέλεχος".

Έχεις χρησιμοποιηθεί τόσο ως στόπερ, όσο και ως δεξί μπακ αλλά και αμυντικό χαφ, που θεωρείς ότι μπορείς να κάνεις καριέρα;
"Στην Ολλανδία με θεωρούν έναν από τους καλύτερους κεντρικούς στην ηλικία μου. Μπορώ να παίξω βέβαια και δεξί μπακ, αμυντικό χαφ, όπου θέλει ο προπονητής μου αλλά κυρίως παίζω ως στόπερ".

Βλέπουμε ότι στην Ολλανδία οι νέοι παίκτες παίρνουν αρκετές ευκαιρίες, είναι και η Αλκμάαρ μια ομάδα που τους πιστεύει;
"Ακριβώς έτσι είναι. Όχι μόνο η Αλκμάαρ αλλά και εν γένει το ολλανδικό ποδόσφαιρο και θέλει πολύ να προωθήσει νέους παίκτες και έτσι όπως βλέπεις και στην Ολλανδία οι ομάδες στηρίζονται σε νεαρούς ποδοσφαιριστές".

Έχεις αγωνιστεί στην Εθνική Νέων της Ελλάδος, αλλά θα μπορούσες να παίξεις και στην ομάδα της Ολλανδίας, τι θα ήθελες εσύ;
"Στην Ελλάδα έχω μεγαλώσει, εννοείται πως θα ήθελα να παίξω στην Εθνική Ελλάδος. Έχω κληθεί μια φορά σε αγώνες της Εθνικής Νέων και θα περιμένω να δω τι θα γίνει στο μέλλον".

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ