ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Το θαύμα του Μόρα

Το θαύμα του Μόρα

Ο Βαγγέλης Μόρας κατάφερε να μετατρέψει το εξαιρετικά κρίσιμο ντέρμπι της Βερόνα, σ' ένα ματς αφιερωμένο σε πράγματα σημαντικότερα του ποδοσφαίρου. Και το Sport24.gr έχει το ρεπορτάζ.

Η Βερόνα ξέρει από πάθη και διαχωριστικές γραμμές, από εποχής Καπουλέτων και Μοντέγων. Και το ντέρμπι ανάμεσα στην Κιέβο και την Ελλάς θα μπορούσε να χωρίσει την πόλη στα δυο. Ειδικά αυτό που θα γίνει το Σάββατο (20/2), που είναι ένα ματς επιβίωσης. Ειδικά για την Ελλάς. Όμως το ποδόσφαιρο είναι ένα άθλημα των θαυμάτων. Που μπορεί αντί να χωρίσει, να ενώσει, ακόμα και μια ολόκληρη πόλη. Αρκεί να βρεθεί ένας… θαυματοποιός. Και στην Βερόνα υπάρχει ένας και είναι και Έλληνας. Ο Βαγγέλης Μόρας πέτυχε να μετατρέψει το ντέρμπι ανάμεσα στην Ελλάς και την Κιέβο, από κόντρα συμπολιτών και ματς υψίστης βαθμολογικής σημασίας, σ’ ένα ματς αφιερωμένο στους πραγματικούς μαχητές της ζωής.

Από ντέρμπι της Βερόνα, το παιχνίδι του Σαββάτου στο Μπεντεγκόντι, αποκαλείται πλέον ντέρμπι «SaveMoras». Το όνομα δηλαδή του ιδρύματος, που φτιάχτηκε για να διαδώσει παντού το μήνυμα του αδελφού του Βαγγέλη, του Δημήτρη, που μέχρι να «φύγει», πάλεψε στα ίσια με το τέρας της λευχαιμίας. Και που σκοπό έχει να ευαισθητοποιήσει τους πάντες, σχετικά με την δωρεά μυελού των οστών. «Στο παιχνίδι αυτό και οι δυο ομάδες θα φοράνε εμφανίσεις με το λογότυπο τουSaveMoras, οι οποίες κατόπιν θα δοθούν σε διάφορες δημοπρασίες και τα έσοδα θα πάνε στο ίδρυμα» εξηγεί στοSport24 ο Βαγγέλης Μόρας. Όσο για το πώς οργανώθηκε όλο αυτό σ’ ένα ματς επίσημο και μάλιστα τοπικό ντέρμπι και κρίσιμο βαθμολογικά; «Η αλήθεια είναι πως και εμένα μου το έκαναν έκπληξη. Οργανώθηκε κυρίως από εθελοντές τουsavemoras, εδώ στη Βερόνα. Ειδικά μια κοπέλα, η Ελίζα Μπαράνα, που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, έτρεξε σχεδόν τα πάντα. Μίλησε με τις δυο ομάδες, την Ελλάς και την Κιέβο και με τον Δήμο της πόλης. Ήταν όλοι σύμφωνοι χωρίς δεύτερη σκέψη».

Το θαύμα του Μόρα
ANSA

«Ο κόσμος το έχει αγκαλιάσει»

Το ντέρμπι της Βερόνα, μεταξύ της Ελλάς και της Κιέβο, ούτε κρίνει τίτλο, ούτε είναι ανάμεσα σε δυο παραδοσιακές δυνάμεις της Ιταλίας. Αλλά έχει και την (τεράστια βαθμολογική) σημασία του και την αντιπαλότητα του. Ξαφνικά όλο αυτό έχει μπει στην άκρη, το έχουν επισκιάσει δυο λέξεις. ΤοSaveMorasκαι ο σκοπός του. «Είναι ένα ματς που ειδικά για μας (την Ελλάς), είναι παιχνίδι επιβίωσης. Αλλά είναι σημαντικό και για την Κιέβο. Όμως εδώ όλος ο κόσμος αγκάλιασε αυτή την πρωτοβουλία. Το έχει πολύ θετικά και ανταποκρίνεται. Γενικώς ο κόσμος βλέπει θετικά όλο αυτό που έχουμε κάνει. Ενημερώνεται και υπάρχει ενδιαφέρον για δότες» θα πει ο Μόρας, που εκείνη την μπλούζα του σούπερμαν, την οποία φορούσε με τον αδελφό του όταν μαζί πολεμούσαν την αρρώστια, ούτε την έβγαλε, ούτε θα την βγάλει ποτέ. Άλλωστε ο «πόλεμος» δεν χάθηκε, συνεχίζεται. Και ας έχει «φύγει» ο Δημήτρης. Τώρα ο Βαγγέλης δίνει την μάχη για να περάσει παντού το μήνυμα του Δημήτρη. «Και δεν υπάρχουν λέξεις για να περιγράψω αυτό που νιώθω για όσα θα γίνουν σ’ αυτό το ματς. Απλώς ευχαριστώ όλους που μου δίνουν την ευκαιρία να περάσω το μήνυμα του αδελφού μου».

Ένα ντέρμπι αλλιώτικο

Το Σάββατο στο Μπεντεγκόντι θα είναι δυο ομάδες αντίπαλες, αλλά ενωμένες σ’ ένα σύνθημα. «SaveMoras». Θα είναι μια ολόκληρη πόλη ενωμένη, σ’ ένα ντέρμπι αλλιώτικο από τα άλλα. Για περισσότερους από έναν λόγους. Μάλιστα πριν από το ματς δυο ομάδες με παιδιά με αναπηρία, θα φορέσουν κανονικά τις εμφανίσεις της Ελλάς και της Κιέβο και θα παίξουν το δικό τους ματς. Μπροστά στους οπαδούς και των δυο ομάδων που ίσως για πρώτη φορά θα χειροκροτούν όλους τους παίκτες. Ασχέτως χρώματος φανέλας. Και το μήνυμα του συγκεκριμένου ντέρμπι θα είναι ακόμα πιο ισχυρό. Ενώ ο Βαγγέλης θα αποδείξει για μια ακόμα φορά, πως όσο το μήνυμα του Δημήτρη είναι ζωντανό, θα είναι και ο Δημήτρης. Ενώ σε μια εποχή ασχήμιας, το ποδόσφαιρο θα αποδείξει πως ξέρει να είναι όμορφο. Και να κάνει θαύματα.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ