ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

"Στόχος μας η άνοδος αλλά όχι αυτοσκοπός"

"Στόχος μας η άνοδος αλλά όχι αυτοσκοπός"
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο τεχνικός της "Akropolis", Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, και ο αρχηγός της ομάδας, Κώστας Σταυροθανασόπουλος, μιλούν αποκλειστικά στο Sport24.gr λίγες ώρες πριν την έναρξη του νέου πρωταθλήματος και την μάχη που θα δώσει η "Akropolis" να πάρει την άνοδο στην Β' Εθνική.

Με ένα στόμα, μια φωνή τόσο ο νέος τεχνικός της "Akropolis", Κωνσταντίνος Παναγόπουλος, όσο και ο εκ των αρχηγών της "ελληνικής" ομάδας, Κώστας Σταυροθανασόπουλος, τονίζουν ότι στόχος της ομάδας ενόψει του πρωταθλήματος που ξεκινάει την Δευτέρα του Πάσχα είναι η άνοδος.

Σημειώνουν όμως και οι δυο πως δεν είναι αυτοσκοπός καθώς αυτό που κυρίως θέλουν άπαντες είναι ο σύλλογος να μεγαλώσει, να εξελιχθεί, να οργανωθεί ακόμα περισσότερο και να γίνουν περισσότερο επαγγελματικά τα πράγματα με τις βάσεις να έχουν μπει ήδη από φέτος. Και οι δυο τους μιλούν αποκλειστικά στο Sport24.gr λίγες ώρες πριν η "Akropolis" δώσει το πρώτο της επίσημο παιχνίδι.

Δίνω έμφαση στη συνολική δουλειά, δεν αρκούμαι σε κάποιες καλές μονάδες

Ο λόγος αρχικά στον 39χρονο τεχνικό ο οποίος ανέλαβε την πρόκληση να δουλέψει για πρώτη φορά στο εξωτερικό και μετά από την παρουσία του σε ομάδες της Super League αλλά και της Football League να βοηθήσει στο εγχείρημα της ανόδου γράφοντας ιστορία με την "Akropolis".

Ο Κωνσταντίνος Παναγόπουλος μιλάει στο Sport24.gr για τους πρώτους του μήνες στην Σουηδία και τη νέα του ομάδα, για την προσαρμογή του εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων, για τα προβλήματα που αντιμετώπισε όπως η διάρκεια της προετοιμασίας, το χιόνι ενώ αναφέρεται και στο πλάνο του και όπλο της "Akropolis" που θα είναι η διαφορετική τακτική σε αντίθεση με όλους τους υπόλοιπους συλλόγους.

Έχετε πλέον συμπληρώσει τρεις μήνες στην Σουηδία, ποιες είναι οι εντυπώσεις σας, σε τι έχετε παρατηρήσει διαφορές;
"Σε γενικές γραμμές όλα είναι καλά. Δεν μπήκα στην διαδικασία να συγκρίνω καταστάσεις καθώς αυτό θα ήταν άδικο. Είναι μια καινούρια εμπειρία για μένα σε όλα της. Αγωνιστικά με μια προετοιμασία μεγάλη, που κράτησε για 14 εβδομάδες, με κακές καιρικές συνθήκες αφού υπήρχε και αρκετό χιόνι ενώ τους πρώτους δυο μήνες δεν είχαμε εξολοκλήρου δικό μας γήπεδο.

Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες και κυρίως την παρατεταμένη προετοιμασία αλλά δουλέψαμε καλά, βρήκαμε τη φόρμουλα και είμαι ικανοποιημένος με βάση τα δεδομένα. Στην Ελλάδα κάνουμε προετοιμασία 7-8 εβδομάδες και μετά παίζουμε. Εδώ είναι αλλιώς τα πράγματα".

Ποιο ήταν το πιο δύσκολο πράγμα που συναντήσατε αυτούς τους τρεις πρώτους μήνες που είστε εκεί;
"Δεν έχει να κάνει με την ομάδα αλλά με τα δεδομένα της κατηγορίας που δεν είναι καθαρά επαγγελματική. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα κάποιοι παίκτες να δουλεύουν τα πρωινά αφού δεν είναι αμιγώς επαγγελματίες. Άρα πρέπει να προσαρμόσεις τα ωράρια των προπονήσεων, το περιεχόμενο, γνωρίζοντας ότι δεν έχεις να κάνεις με επαγγελματίες που σκέφτονται όλοι μέρα το ποδόσφαιρο. Προσπαθώ να περάσω τη δική μου φιλοσοφία και η ανταπόκριση των παιδιών ήταν πάρα πολύ καλή".

"Στόχος μας η άνοδος αλλά όχι αυτοσκοπός"

Πόσο σας έχει βοηθήσει ότι είστε σε μια "ελληνική" ομάδα με διοίκηση που αποτελείται από Έλληνες και έχει κάποιους Έλληνες παίκτες;
"Έχει βοηθήσει αρκετά. Κακά τα ψέμματα το ποδόσφαιρο ταυτίζεται με την ζωή και η μετάβαση ήταν πιο ομαλή από τη στιγμή που είχα να κάνω με Έλληνες. Στο αγωνιστικό κομμάτι νομίζω ότι το δυσκολότερο πράγμα ήταν να δώσω να καταλάβουν οι Σουηδοί την αλλαγή στον τρόπο παιχνιδιού μας.

Στην κατηγορία δίνουν έμφαση περισσότερο στην φυσική κατάσταση, στη δύναμη αλλά χωρίς να υπάρχει αρκετά έντονα το κομμάτι της τακτικής. Εγώ αντίθετα δίνω βάση στην τακτική και εφαρμόζουμε ένα πράγμα καινούργιο για τα δεδομένα της κατηγορίας και ελπίζω παιχνίδι με το παιχνίδι να είμαστε καλύτεροι. Αν καταφέρουμε να βγάλουμε αυτό που θέλω τότε θα τα πάμε καλά. Βέβαια αρχικά είχαμε ένα πρόβλημα επειδή όλη η επικοινωνία γινόταν στα Αγγλικά αλλά εξελίχθηκε πολύ καλά".

Θεωρείτε ότι η τακτική της ομάδας θα είναι και το μεγάλο σας όπλο για να πετύχετε τον στόχο σας;
"Ναι νομίζω ότι θα είναι το μεγάλο μας όπλο. Δώσαμε 10 φιλικούς αγώνες σε αυτές τις 14 εβδομάδες και πετύχαμε 20 γκολ εκ των οποίων τα 15 από δέκα διαφορετικούς παίκτες. Γίνεται συνολική δουλειά και αυτός είναι ο τρόπος προσέγγισης μου και διαχείρισης μου στην ομάδα και να μην αρκούμε στις όποιες καλές μονάδες διαθέτουμε.

Μάλιστα αυτό που διαπίστωσα είναι ότι και τα παιδιά τα ευχαριστεί αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε και να βγάλουμε στον αγωνιστικό χώρο. Δεν μας περιμένουν να παίξουμε έτσι. Εδώ οι περισσότερες ομάδες χρησιμοποιούν ένα 4-4-2 στην ευθεία αλλά εμείς θα παίξουμε με ένα 4-3-3, καθαρό, ευέλικτο και επιθετικογενές και όπως είπα τα παιδιά πρέπει να το ευχαριστιούνται".

"Στόχος μας η άνοδος αλλά όχι αυτοσκοπός"

Στόχος της Akropolis είναι η άνοδος;
"Στόχος είναι αλλά δεν είναι αυτοσκοπός. Προσπαθούμε να γυρίσουμε μια νέα σελίδα, να εξελιχθούμε και να κάνουμε πολλά στο κομμάτι της οργάνωσης. Είμαστε από τις λίγες ομάδες που έχουμε ένα νέο ρόστερ καθώς έγιναν πολλές αλλαγές σε σχέση με πέρυσι και είναι δύσκολο να μάθει ο ένας τον άλλο.

Θα δούμε την εξέλιξη της ομάδας και παιχνίδι με το παιχνίδι θα παλέψουμε για τον στόχο μας. Με τον τρόπο που δούλευε η ομάδα τα δυο τελευταία χρόνια τα αποτελέσματα της σίγουρα αποτελούν υπέρβαση. Θέλουμε να μεγαλώσουμε σαν σύλλογος. Για αυτό και επαναλαμβάνω ότι είναι στόχος μας αλλά όχι αυτοσκοπός μας".

Πόσο σας βοηθάει στον αγωνιστικό τομέα ότι υπάρχουν τρεις Έλληνες στην ομάδα, οι Σταυροθανασόπουλος, Γκέζος, Γιάντσης αλλά και ο Μαλντίν που έχει μάθει το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;

"Βοηθάει αρκετά αλλά μέσα στο γήπεδο για μένα είναι όλοι το ίδιο. Τα παιδιά σκέφτονται μόνο το ποδόσφαιρο, μιλάνε για αυτό 24 ώρες το 24ώρο. Είναι επαγγελματίες 100%. Όσα παιδιά από την Ελλάδα ακούν εξωτερικό έχουν στο μυαλό τους κάτι άλλο.

Στην Σουηδία τα πράγματα είναι διαφορετικά. Δεν υπάρχουν τρελά συμβόλαια και μισθοί. Υπάρχει όμως οργάνωση τρομερή ώστε να κάνεις την δουλειά σου απερίσπαστος. Φέτος μπορούν και πρέπει να δώσουν το κάτι παραπάνω".

"Στόχος μας η άνοδος αλλά όχι αυτοσκοπός"


Από τα αριστερά προς τα δεξιά οι Γιάντσης, Σταυροθανασόπουλος, Γκέζος

Την Δευτέρα του Πάσχα έχετε την πρεμιέρα στο πρωτάθλημα, κόντρα στην Sandvikens; Είστε έτοιμοι για το πρώτο επίσημο ματς της σεζόν;
"Σίγουρα είναι πρεμιέρα, όλοι έχουν το άγχος, έχουμε δουλέψει όμως πολύ καλά ενώ στα τελευταία φιλικά είχαμε τρία καλά αποτελέσματα και είμαστε σε καλό μομέντουμ. Αν βγάλουμε αυτά που μπορούμε στο γήπεδο τότε θα ξεκινήσουμε ευχάριστα τη σεζόν και στη συνέχεια θα πάμε παιχνίδι, παιχνίδι τη σεζόν".

Σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ελλάδα αυτές τις μέρες του Πάσχα εσείς πρέπει να είστε μακριά από τις γιορτές, να μην τις σκέφτεσαι και να έχετε την συγκέντρωση σας στο παιχνίδι, πόσο δύσκολο είναι;
"Για μένα δεν είναι καθόλου δύσκολο. Προσπαθώ να είμαι 100% επαγγελματίας. Τις γιορτές όταν είσαι μακριά από την Ελλάδα ίσως τις βιώνεις πιο έντονα πνευματικά απ΄ότι όταν είσαι στην Ελλάδα".

Εκτός γηπέδων πως ήταν η προσαρμογή στην Σουηδία και σε αυτά τα νέα δεδομένα;
"Για μένα ήταν λίγο δύσκολη η προσαρμογή στα νέα δεδομένα. Προσπαθώ να κάνω τον περίπατο μου, την βόλτα μου αλλά έπεσα και σε βαρύ χειμώνα, τον δυσκολότερο των τελευταίων ετών. Πρέπει όμως να εντρυφήσεις στην ζωή των ανθρώπων εδώ και να γίνεις κομμάτι τους, να βγεις έξω και να δεις τις συνήθειες τους, τον τρόπο σκέψη τους. Βέβαια έχουμε χρόνο και για την ζωή εδώ και για την διασκέδαση. Αυτό που έχω διαπιστώσει πάντως σίγουρα μέχρι τώρα είναι πως όλα διακατέχονται από ηρεμία και οργάνωση".

ΣΤΑΥΡΟΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ: "Η ΟΜΑΔΑ ΕΧΕΙ ΓΥΡΙΣΕΙ ΣΕΛΙΔΑ"

Ο Κώστας Σταυροθανασόπουλος ήταν ο πρώτος Έλληνας που μεταπήδησε από το ελληνικό πρωτάθλημα στην Σουηδία για λογαριασμό της "Akropolis". Φέτος θα είναι η τρίτη του χρονιά στον σύλλογο ενώ θα είναι και ένας εκ των αρχηγών της ομάδας. Κάτι ιδιαίτερα τιμητικό για τον ίδιο.

Οπότε ήταν ο καταλληλότερος να μιλήσει στο Sport24.gr για αυτή τη νέα σελίδα που έχει γυρίσει ο σύλλογος με την έλευση του Κωνσταντίνου Παναγόπουλου στην ομάδα, τις διαφορές που έχει δει σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και φυσικά για την μάχη της ανόδου όπως επίσης και το γιατί επέλεξε να παραμείνει αν και είχε προτάσεις να αποχωρήσει από την ομάδα και να επιστρέψει στην Super League.

Διανύεις την τρίτη χρονιά στην Σουηδία και την τρίτη χρονιά στην Akropolis, ποιος είναι ο στόχος της ομάδας ενόψει του πρωταθλήματος που ξεκινάει σε λίγες ώρες;
"Σίγουρα για εμάς αυτή τη χρονιά ο στόχος είναι υψηλότερος και όπως είδαμε τα δυο προηγούμενα χρόνια που τερματίσαμε αρκετά ψηλά, την πρώτη σεζόν στην δεύτερη θέση και προσπαθήσαμε μέσω μπαράζ να πάρουμε την άνοδο και πέρσι τρίτη μετά από αξιοπρεπή πορεία είναι λογικό και φέτος να έχουμε ως στόχο την άνοδο. Δεν είναι όμως αυτοσκοπός για εμάς. Φέτος γίνεται πολύ καλή δουλειά, έχει γίνει μια καινούρια αρχή και η ομάδα έχει γυρίσει σελίδα".

Το ότι έχετε γυρίσει σελίδα οφείλεται και στην αλλαγή προπονητή και στην έλευση του κ. Παναγόπουλου στην ομάδα;
"Φυσικά και οφείλεται στην αλλαγή προπονητή. Είναι ένας άνθρωπος που δίνει το 100% για την ομάδα και δουλεύει 24ώρες την ημέρα με την ομάδα. Κάτι που δεν υπήρχε πριν και ο οποίος μας βοηθάει καθημερινά. Είναι ένας προπονητής που έχει δουλέψει σε ομάδες Super League στην Ελλάδα και προσπαθεί να περάσει τη δική του φιλοσοφία στην ομάδα που είναι εντελώς διαφορετική από το πλάνο που υπάρχει εδώ. Εμείς πλέον προσπαθούμε να παίξουμε ένα διαφορετικό σύστημα, με κάτω την μπάλα, με διαφορετικό πλάνο και θεωρώ ότι θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα".

Η διοίκηση μετά τις δυο τελευταίες χρονιές όπου βρεθήκατε κοντά στον στόχο της ανόδου αλλά δεν τα καταφέρατε σας βοηθάει ακόμα περισσότερο φέτος,
"Ναι βλέπουμε χρόνο με το χρόνο ότι δίνει το 100% και κάτι παραπάνω. Ιδίως φέτος έχει δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην οργάνωση και τον τρόπο λειτουργίας της ομάδας. Επειδή βρίσκομαι εδώ τα δυο τελευταία χρόνια και ξέρω πως ήταν τα πράγματα τις προηγούμενες χρονιές φέτος έχω δει μεγάλη βελτίωση στο οργανωτικό επίπεδο ενώ και η διοίκηση χρόνο με το χρόνο γίνεται όλο και πιο έμπειρη".

Η ομάδα παλεύει για την άνοδο τα προηγούμενα δυο χρόνια, ποια θα είναι φέτος η διαφορά στο πρωτάθλημα;
"Αν συγκρίνουμε τα προηγούμενα χρόνια την πρώτη χρονιά δεν περίμενα ότι θα κάνουμε αυτή την πορεία αλλά παλέψαμε μέχρι τέλους και χάσαμε την άνοδο στα μπαράζ. Πέρυσι υπήρχε η Μπρομοϊμποκάρνα με προπονητή τον Όλαφ Μέλμπεργκ η οποία είχε πολύ μεγαλύτερο μπάτζετ από εμάς και δίκαια πήρε την πρώτη θέση. Φέτος δεν υπάρχει ένα μεγαθήριο σε εισαγωγικά. Είναι πέντε-έξι ομάδες με διαφορετικό στυλ που θα διεκδικήσουν την πρώτη θέση και την άνοδο και ανάμεσα σε αυτές θεωρώ πως θα είναι και η Akropolis".

Παρατηρήσαμε ότι έχουν γίνει αρκετές αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας σε σχέση με πέρυσι;
"Φέτος έχουμε πολύ ολοκληρωμένο ρόστερ που αποτελείται από 25 καλούς ποδοσφαιριστές. Μπορεί να μην υπάρχει η εμπειρία που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια αλλά υπάρχει μεγαλύτερη ποιότητα στην ομάδα σε όλες τις θέσεις. Είμαστε μια καινούρια ομάδα, με τον βασικό κορμό να έχει αλλάξει καθώς έχουν μείνει 4-5 παιδιά αλλά με την δουλειά που γίνεται από τα τέλη Ιανουαρίου και τις σωστές οδηγίες του προπονητή που θα μας οδηγήσουν στο να παίξουμε καλύτερο ποδόσφαιρο θα έρθουν και οι νίκες".

"Στόχος μας η άνοδος αλλά όχι αυτοσκοπός"

Φυσικά στην ομάδα δεν είσαι μόνο εσύ Έλληνας, υπάρχουν και ο Γκέζος με τον Γιάντση, πόσο σημαντικό είναι για όλους σας να είστε μαζί και πόσο σας βοηθάει;
"Είναι ωραίο να έχεις άτομα στην ίδια ομάδα τα οποία γνωρίζεις και με τα οποία μπορείς να συνεννοηθείς εντός και εκτός των γηπέδων. Οι τρεις μας και ο Μαλντίν έχουμε κάνει μια πολύ καλή παρέα αλλά φυσικά είμαστε κοντά και με τα άλλα παιδιά της ομάδας. Επίσης έχουμε και τους ανθρώπους της ομάδας που μας βοηθούν και γίνεται ακόμα πιο εύκολο όλο αυτό".

Τον Ιανουάριο είχες κάποιες προτάσεις να επιστρέψεις στην Ελλάδα, σε ομάδες της Super League, αλλά και να πας σε άλλη ομάδα στο εξωτερικό, παρέμεινες όμως στην Akropolis;
"Σίγουρα ήταν μια απόφαση που πιστεύω ότι θα με δικαιώσει γιατί ήθελα να μείνω στο εξωτερικό. Βλέπουμε όλοι πως είναι τα πράγματα στην Ελλάδα καθώς υπάρχουν ομάδες Super League με πολλά οικονομικά προβλήματα που δεν ξέρεις που θα βρίσκονται την επόμενη σεζόν. 'Εμεινα για να βοηθήσω την ομάδα να πετύχει τον στόχο της και μακάρι στο τέλος της σεζόν να βρεθούμε με την Akropolis στη μεγαλύτερη κατηγορία. Θέλει υπομονή και επιμονή από την αρχή έως το τέλος".

Αν και "ξένος" καθώς δεν είσαι Σουηδός αλλά Έλληνας σε μια "ελληνική" ομάδα όμως φέτος θα είσαι και ένας από τους αρχηγούς της ομάδας, πόσο σημαντικό είναι αυτό για σένα;
"Είναι σίγουρα μεγάλη τιμή για μένα να φοράω το περιβραχιόνιο της Akropolis. Ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη προς το πρόσωπο μου άπαντες στον σύλλογο. Δεν παίζει ρόλο αν είμαι ξένος ή πόσα χρόνια είμαι στην ομάδα αλλά να σε εμπιστεύονται. Εγώ δίνω πάντα το 100% και ελπίζω να τους βοηθάω όπως με βοηθάνε και αυτοί".

"Στόχος μας η άνοδος αλλά όχι αυτοσκοπός"

Προετοιμάζεστε για την πρεμιέρα στο φετινό πρωτάθλημα σε ένα ματς που θα γίνει την Δευτέρα του Πάσχα ενώ εδώ στην Ελλάδα όλοι προετοιμάζονται για το σούβλισμα του οβελία, πόσο περίεργο και δύσκολο είναι να περνάς τις γιορτές μακριά από τους δικούς σου ανθρώπους;
"Είναι λίγο περίεργο για εμάς το συναίσθημα αυτό καθώς όλοι είναι με τις οικογένειες τους και θα θέλαμε και εμείς να είμαστε μαζί αλλά όταν παίζεις ποδόσφαιρο και δη στο εξωτερικό πρέπει να κάνεις θυσίες καθημερινά. Δεν πειράζει, ίσως αυτό είναι ένα πλεονέκτημα και μας βγει και σε πείσμα ώστε να τα δώσουμε όλα και να ξεκινήσουμε νικηφόρα την πρεμιέρα μας. Είναι σίγουρο πάντως ότι με τόσους Έλληνες και εδώ εντός και εκτός ομάδας θα πάρουμε μια γεύση από το ελληνικό Πάσχα".

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ