ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Οι Έλληνες της Βέρντερ

Οι Έλληνες της Βέρντερ

Ο Θάνος Πέτσος συμφώνησε με τη Βέρντερ και γίνεται έτσι ο πέμπτος κατά σειρά Έλληνας που θα γίνει κάτοικος "Weserstadion". Το Sport24.gr θυμίζει τι έκαναν τα δικά μας παιδιά όταν φόρεσαν τα πράσινα της ομάδας της Βρέμης.

Μετά τις Μπάγερ Λεβερκούζεν, Καϊζερσλάουτερν και Γκρόιτερ Φιρτ, η Βέρντερ Βρέμης θα αποτελέσει τον τέταρτο γερμανικό σταθμό στην καριέρα του Θάνου Πέτσου , με την ομάδα της Βρέμης να ανακοινώνει επίσημα το μεσημέρι της Δευτέρας (11/1) πως θα ενταχθεί στο δυναμικό της το ερχόμενο καλοκαίρι οπότε και λήγει το συμβόλαιό του με τη Ραπίντ Βιέννης.

Ο Πέτσος γίνεται έτσι ο πέμπτος κατά σειρά Έλληνας που θα αγωνιστεί στην πρώτη ομάδα της Βρέμης και το Sport24.gr θυμίζει όλους όσοι προηγήθηκαν: από τον Δημήτρη Δάρα πριν αρκετές δεκαετίες μέχρι τον πρωταθλητή Ευρώπης Άγγελο Χαριστέα και τους Τζιόλη και Παπασταθόπουλο. Ας τους δούμε:

Δημήτρης Δάρας

Ο πρώτος Έλληνας που φόρεσε -έστω για λίγα ματς- τη φανέλα της Βέρντερ Βρέμης ήταν ο Δημήτρης Δάρας σε μία εποχή μάλιστα που το ελληνικό πρωτάθλημα δεν ήταν ακόμα επαγγελματικό. Ο Δάρας, ο οποίος ξεκίνησε από την ομάδα Νέων της ΑΕΚ, μετακόμισε ως φοιτητής στη Γερμανία και αφού πρώτα έπαιξε για τον Ολυμπιακό Βρέμης κατόπιν εντάχτηκε στο δυναμικό της Βέντερ. Με την πρώτη ομάδα έπαιξε σε μόλις τέσσερα ματς μέσα σε μία πενταετία (1974-1979) ενώ στο αντίστοιχο διάστημα είχε 73 συμμετοχές με τους ερασιτέχνες της Βέρντερ πετυχαίνοντας 23 γκολ.

Άγγελος Χαριστέας

Ο Άγγελος Χαριστέας αποτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα που ανέδειξε ο Άρης στη σύγχρονη ιστορία του και μετά από μία πενταετία με τη φανέλα των "κιτρίνων" (1997-2002) εξαργύρωσε την πολύ καλή παρουσία του με τη μεταγραφή του στη Βέρντερ Βρέμης, που κατάφερε να κόψει πρώτη το νήμα στην άτυπη κούρσα στην οποία πήρε μέρος με άλλες σπουδαίες ευρωπαϊκές ομάδες για την απόκτησή του. Ο Σερραίος φορ είχε μία άκρως επιτυχημένη πρώτη σεζόν στη Βρέμη πετυχαίνοντας 9 γκολ σε 31 εμφανίσεις του στη Bundesliga και 2 γκολ σε 4 παιχνίδια του στο Κύπελλο UEFA, ωστόσο τα καλύτερα για αυτόν ήρθαν τη σεζόν 2003-04 όπου η ομάδα του Τόμας Σάαφ πανηγύρισε την κατάκτηση του πρωταθλήματος και του Κυπέλλου στη Γερμανία! Ο Χαριστέας σχημάτισε μαζί με τους Κλάσνιτς, Αΐλτον και Νέλσον Βαλντές μιά άκρως αξιόπιστη γραμμή κρούσης για τους "πράσινους" της Βρέμης και το φινάλε εκείνης της σεζόν τον βρήκε να έχει απολογισμό 4 γκολ σε 24 εμφανίσεις. Ως παίκτης της Βέρντερ ήταν από τους ακρογωνιαίους λίθους της Εθνικής Ελλάδας στον άθλο του Euro 2004 (με δικά του γκολ η "γαλανόλευκη" νίκησε την Γαλλία στον προημιτελικό και την Πορτογαλία στον τελικό) ενώ στα τρία χρόνια που έμεινε στη Βέρντερ είχε συνολικό απολογισμό 18 γκολ σε 66 ματς. Αξίζει να σημειωθεί πως μετά τη Βέρντερ ο Χαριστέας έπαιξε σε άλλες επτά ομάδες του εξωτερικού: Άγιαξ, Φέγενορντ, Νυρεμβέργη, Μπάγερ Λεβερκούζεν, Αρλ-Αβινιόν, Σάλκε και Αλ Νασρ.

¦°ÄÃ˪¹°ª¸ ̰ĹªÆ¶°ª
presentation charisteas
¦°ÄÃ˪¹°ª¸ ̰ĹªÆ¶°ª presentation charisteas ¦°AAEª¹°ª¸ I°A¹ªÆ¶°ª PRESENTATION CHARISTEAS

Αλέξανδρος Τζιόλης

Τον Ιανουάριο του 2009 ο Αλέξανδρος Τζιόλης έφυγε από τους "πράσινους" της Αθήνας (Παναθηναϊκός) για να παίξει ως δανεικός στους "πράσινους" της Βρέμης (οι άνθρωποι της Βέρντερ είχαν εντυπωσιααστεί από την παρουσία του στην ήττα της ομάδας τους με 3-0 από τον Παναθηναϊκό μέσα στη Βρέμη για τους ομίλους του Champions League) και το εξάμηνο που έμεινε στη Γερμανία ήταν σίγουρα ένα από τα καλύτερα της επαγγελματικής του καριέρας. Ο Έλληνας άσος κέρδισε φανέλα βασικού στη Βέρντερ και βοήθησε το σύλλογο να φτάσει μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου UEFA τον Μάιο του 2009 κόντρα στη Σαχτάρ Ντόνετσκ. Οι "πράσινοι" ηττήθηκαν στον τελικό με 2-1, σε ένα ματς που ο Έλληνας μέσος πέρασε ως αλλαγή στην παράταση και παραλίγο μάλιστα να πετύχει το γκολ της ισοφάρισης που θα οδηγούσε το παιχνίδι στα πέναλτι. Λίγες ημέρες αργότερα πάντως ο Τζιόλης πανηγύρισε με τη Βέρντερ την κατάκτηση του γερμανικού Κυπέλλου απέναντι στη Μπάγερ Λεβερκούζεν, για να σηκώσει το πρώτο τρόπαιο στην καριέρα του.

Οι Έλληνες της Βέρντερ
2009 GETTY IMAGES

Σωκράτης Παπασταθόπουλος

Μετά τις εμπειρίες που απεκόμισε στη Serie A με τη φανέλα της Τζένοα (51 συμμετοχές-2 γκολ) και της Μίλαν (5 συμμετοχές), το καλοκαίρι του 2011 ήταν η ώρα για να μετακομίσει στη Γερμανία ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος, με τη Βέρντερ Βρέμης να τον αποκτάει με τη μορφή δανεισμού από τη Τζένοα για έναν χρόνο. Στη συμφωνία αυτή υπήρχε οψιόν αγοράς του από τους "πράσινους" της Βρέμης και τον Απρίλιο του 2012 αποφάσισαν να την ενεργοποιήσουν, έχοντας μείνει απολύτως ικανοποιημένοι απο΄τον "Sokratis", καταβάλλοντας 5.000.000 ευρώ στους Ιταλούς. Έναν χρόνο αργότερα (59 συμμετοχές και 2 γκολ ο απολογισμός του μέχρι τότε) ο Παπασταθόπουλος πραγματοποίησε ακόμα μεγαλύτερο βήμα, με τη Μπορούσια Ντόρτμουντ να ανακοινώνει την απόκτησή του μέχρι το 2018, στο περιθώριο του τελικού του Champions League κόντρα στη Μπάγερν. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ των γερμανικών ΜΜΕ, η νυν ομάδα του έδωσε για τον Έλληνα διεθνή στόπερ το ποσό των 9.500.000 ευρώ στη Βέρντερ (ήταν τότε η δεύτερη ακριβότερη μεταγραφή Έλληνα παίκτη όλων των εποχών μετά από αυτή του Σεϊταρίδη στη Ντινάμο Μόσχας το 2005) , με τις ετήσιες απολαβές του ίδιου να ανέρχονται στα 2.000.000 ευρώ.

Οι Έλληνες της Βέρντερ

Αξίζει να σημειωθεί πως από τον Ιανουάριο του 2015 αγωνίζεται με την ομάδα Νέων της Βέρντερ και ο Άγγελος Αργύρης, με τον 21χρονο σέντερ μπακ να φεύγει για τη Γερμανία μετά τη διάλυση της Νίκης Βόλου και να αναδεικνύεται πρωταθλητής στη Regionalliga Nord, καταγράφοντας 11 συμμετοχές και 868 λεπτά στο πρωτάθλημα.

Οι Έλληνες της Βέρντερ
TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ