ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

"Ξεχωριστός ο Τέβες, σε εξαιρετική κατάσταση ο Γιάννου"

"Ξεχωριστός ο Τέβες, σε εξαιρετική κατάσταση ο Γιάννου"

Ο γυμναστής της κινεζικής Shanghai Shenhua, Παναγιώτης Βούλγαρης, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 και την εκπομπή "Για μια μπάλα ζούμε". Τι είπε για την ζωή στην Κίνα, τον Κάρλος Τέβες και τον Απόστολο Γιάννου. (AUDIO)

Ο πρώην γυμναστής της ΑΕΚ, Παναγιώτης Βούλγαρης, ο οποίος ακολούθησε τον Γκουστάβο Πογέτ, στην Κίνα και την Shanghai Shenhua, μίλησε στον Sport24 Radio 103,3 για την εμπειρία του στην Chinese Super League, την συνεργασία του με τον Κάρλος Τέβες, ενώ μίλησε για τον μεταγραφικό στόχο του Παναθηναϊκού, Απόστολο Γιάννου, ο οποίος αγωνίζεται στην Guangzhou R&F.

Για το πως είναι η ζωή στην Κίνα: «Είμαι τυχερός γιατί ζω σε μία πόλη όπως η Σανγκάη. Έχει πολλούς Ευρωπαίους που ζουν εδώ. Είναι πιο ευρωπαϊκή η πόλη. Έχει άλλη κουλτούρα. Άλλες συνήθειες. Είναι θέμα προσαρμογής και σίγουρα το να έρθεις εδώ είναι εμπειρία ζωής».

Για τις καιρικές συνθήκες που έχει να αντιμετωπίσει στην Σανγκάη: «Είναι τροπικές. Τώρα έχουμε 40 βαθμούς Κελσίου και 85% υγρασία. Περπατάς έξω και αλλάζεις ρούχα αμέσως. Ο καιρός αυτός διαρκεί έξι μήνες. Τώρα μας ενημέρωσαν ότι είναι η εποχή της βροχής. Δύο Άγγλοι συνεργάτες μου, μου είπαν ότι δεν έχουν τόση βροχή στην Αγγλία. Εδώ βρέχει και έχει ζέστη, δεν κρυώνεις».

Για την Shanghai Shenhua: «Η ομάδα πάει καλά. Ο στόχος είναι να μπούμε στην τετράδα. Έχουμε μία ομάδα με νεαρά παιδιά, αν εξαιρέσουμε τους έμπειρους παίκτες, τον Κάρλος Τέβες, τον Ομπαφέμι Μάρτινς, τον Φρέντι Γκουαρίν. Όσο περισσότερο χρόνο έχουμε τόσο το καλύτερο. Είμαστε στην έβδομη θέση και αν το κερδίσουμε πάμε στην πέμπτη θέση. Όπως είπα κοιτάμε την τετράδα».

Για το πως λειτουργεί η διοίκηση: «Στις υπόλοιπες ομάδες έχουν γίνει αρκετές αλλαγές προπονητών. Η δική μας διοίκηση στηρίζει τον κύριο Πογέτ. Εκτιμούν ότι είμαστε πάρα πολλές ώρες στο γήπεδο και δουλεύουμε πολύ. Έχουν δει την πρόοδο των ποδοσφαιριστών. Μιλάμε για Κινέζους ποδοσφαιριστές. Μόνο τρεις ξένοι παίζουν στην ενδεκάδα. Βλέπουν την πρόοδο της ομάδας. Αυτή την στιγμή μας εμπιστεύονται. Η διοίκηση δείχνει υπομονή. Είμαστε οκτώ μήνες εδώ και μας μένουν ακόμα τρεις μήνες. Προς το παρόν όλα καλά, αλλά πάντα κρινόμαστε από τις νίκες. Και στην ΑΕΚ ήταν το ίδιο. Την ησυχία και τον χρόνο να δουλέψεις στη δίνουν οι νίκες».

Για την συνεργασία του με τον Κάρλο Τέβες: «Ο Τέβες έχει πολύ καλή σχέση με όλους. Είναι επαγγελματίας και έχει την προσωπικότητα του. Αυτό που μου αρέσει και του το έχω πει, είναι πως ότι άποψη κι αν έχει για την ζωή της Κίνας, όταν μπαίνει μέσα προσπαθεί. Είναι 100% επαγγελματίας και προσπαθεί με τον τρόπο του και την εμπειρία του να βοηθήσει την ομάδα. Είναι ξεχωριστός. Όσοι κάνουν αυτή την καριέρα είναι ξεχωριστοί».

Για τον κανονισμό που ισχύει με την παρουσία ξένων παικτών στην ενδεκάδα: «Μέχρι πέρσι ήταν πέντε ξένοι στην 11αδα και ένας στον πάγκο. Φέτος είναι τρεις ξένοι βασικοί και ένας Κινέζος κάτω των 20 ετών στην ενδεκάδα. Στον πάγκο δεν έχεις ξένο. Εμείς έχουμε την δύσκολη θέση να αφήνουμε έξω δύο παιδιά. Χθες για παράδειγμα δεν έπαιξαν ο Μάρτις και ο Τέβες, για τακτικούς λόγους. Οι Κινέζοι ποδοσφαιριστές θέλουν τους ξένους στην ενδεκάδα γιατί αλλάζουν το επίπεδο της ομάδας».

Με τι επιχειρήσεις ασχολείται η διοίκηση της Shanghai Shenhua: «Ξέρω ότι είναι μία τεράστια εταιρεία με οικοδομικές επιχειρήσεις. Κατασκευάζει κτίρια και ουρανοξύστες σε όλη την Ασία. Υπάρχουν και ομάδες που είναι πιο πλούσιες από εμάς, όπως η Guangzhou Evergrande που είναι ο κύριος Σκολάρι. Η Ασία έχει τεράστια έκταση και οι δουλειές είναι πάρα πολλές».

Για τον προπονητή του ΠΑΟΚ, Αλεξάνταρ Στανόγεβιτς και την κουβέντα που είχε γίνει στην Ελλάδα ότι έχει δουλέψει στην Κίνα: «Τον κύριο Στανόγεβιτς δεν τον ξέρω προσωπικά. Αλλά θα σας πω την άλλη οπτική. Ποιος από την Ελλάδα μπορεί να κρίνει τον κύριο Σκολάρι τον κύριο Έρικσον ή τον κύριο Καπέλο; Ή τον Καναβάρο; Είχαν κάποιες καλές οικονομικές προτάσεις και καλά πρότζεκτ και ήρθαν στην Κίνα. Είναι στο χέρι του καθενός αν το θέλει να εξελιχθεί ή όχι».

Για τον επιθετικό της Guangzhou R&F, Απόστολου Γιάννου, ο οποίος είναι στο μεταγραφικό στόχαστρο του Παναθηναϊκού: «Ο Γιάννου απ΄ όσο γνωρίζω είναι σε πάρα πολύ κατάσταση. Είναι εξαιρετικός επαγγελματίας και έχει πέσει θύμα του κανονισμού, λόγω της αλλαγής του νόμου (σ.σ για την παρουσία τριών ξένων στην ενδεκάδα). Θεωρώ ότι μπορεί να βοηθήσει οποιαδήποτε ελληνική ομάδα. Είμαι υπέρ του ελληνικού στοιχείου. Από μέτριους ξένους, υπάρχουν νεαροί ταλαντούχοι Έλληνες ποδοσφαιριστές που αν τους πιστέψει ο κόσμος θα προσφέρουν».

Για τον λόγο που οι κινεζικές ομάδες σπαταλούν πολλά χρήματα: «Αυτό που βλέπω είναι ότι θέλουν να εξελίξουν το πρωτάθλημα τους και με ξένους ποδοσφαιριστές και με επιστήμονες σε όλες τις θέσεις. Προσπαθούν έτσι να τους δελεάσουν απ” ότι θα ήταν στην Ευρώπη. Η ζωή στην Κίνα είναι διαφορετική και ιδιαίτερη, δεν είμαστε στα κάτεργα. Μένω σε μία πόλη που είναι σαν τη Νέα Υόρκη. Έχω έναν πρόεδρο που μας στηρίζει και είναι εντάξει στις υποσχέσεις του. Υπάρχει η νοσταλγία για τους φίλους και την οικογένειας μας, αλλά είναι μία δουλειά».

Για το αν έχει προοδεύσει το ποδόσφαιρο στην Κίνα τα τελευταία χρόνια: «Θέλει υπομονή και χρόνο. Επενδύουν στις ακαδημίες εδώ και πέντε με έξι χρόνια. Φέρνουν για τα μικρά παιδιά Ευρωπαίους προπονητές και επιστήμονες. Θέλει υπομονή».

Για το αν υπάρχει στο μυαλό του το ενδεχόμενο της επιστροφής στην Ελλάδα: «Πάντα είναι στο μυαλό μου η επιστροφή μου στην Ελλάδα. Είμαι τυχερός και ευλογημένος που τρία χρόνια ήμουν σε ένα μεγάλο κλαμπ. Κακά τα ψέματα μπορεί εσείς που είστε εκεί να μην το καταλαβαίνετε αλλά το ελληνικό πρωτάθλημα είναι πάρα πολύ ωραίο».

Αναλυτικά οι δηλώσεις του Παναγιώτη Βούλγαρη:

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ