ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Έλληνες φορ: Έξω πάμε καλά

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΣ ΘΑΝΑΣΗΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Στη Super League οι ομάδες προτιμούν ξένους επιθετικούς, αλλά στο εξωτερικό οι Έλληνες στράικερ ξεχωρίζουν και κάνουν τη διαφορά. Το Sport24.gr παρουσιάζει τα κατορθώματα των Ευθύμη Κουλούρη, Βαγγέλη Παυλίδη, Ταξιάρχη Φούντα, Δημήτρη Διαμαντάκου και Τάσου Δώνη.

Το ελληνικό πρωτάθλημα ήταν ανέκαθεν μία λίγκα που "έβγαζε" κυρίως αμυντικογενείς ποδοσφαιριστές. Ειδικά τα τελευταία χρόνια, δημιουργήθηκε μία παράδοση στην "εξαγωγή" παικτών που αγωνίζονται είτε ως στόπερ είτε ως μπακ στα κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Χαρακτηριστικότερα παραδείγματα οι Σωκράτης Παπασταθόπουλος, Κώστας Μανωλάς, αλλά κι οι Βασίλης Τοροσίδης, Κώστας Σταφυλίδης που είχαν ή έχουν μία ξεχωριστή καριέρα στο εξωτερικό.

Ωστόσο, όπως φαίνεται, κάτι αλλάζει το τελευταίο διάστημα, καθώς υπάρχει μία "έκρηξη" πολύ καλών επιθετικών και δη σέντερ φορ, οι οποίοι βρίσκονται σε εξαιρετική ηλικία, έχουν παραστάσεις από ομάδες του εξωτερικού και φαίνεται πως τα επόμενα χρόνια θα αποτελέσουν βασικά στελέχη της Εθνικής στη νέα εποχή με τον Τζον φαν Σιπ στην τεχνική ηγεσία. Μπορεί οι ομάδες της Super League και ειδικά οι Big-4 να έχουν ως βασικές επιλογές για την επίθεση ξένους στράικερ, αλλά στην Ευρώπη υπάρχουν πολλοί και καλοί Έλληνες φορ που κάνουν τη διαφορά στις ομάδες τους.

Φυσικά αναφερόμαστε στους Ευθύμη Κουλούρη, Βαγγέλη Παυλίδη, Ταξιάρχη Φούντα, Δημήτρη Διαμαντάκο, οι οποίοι πραγματοποιούν σεζόν καριέρας, αλλά και σε δεύτερο βαθμό στον Τάσο Δώνη, ο οποίος πήγε προς το τέλος της μεταγραφικής περιόδου στη γαλλική Ρεμς και σιγά-σιγά βρίσκει τον καλό εαυτό του.

Το βέβαιο είναι πως οι πέντε συγκεκριμένοι ποδοσφαιριστές θα μας "αναγκάσουν" να τους συζητήσουμε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της αγωνιστικής περιόδου, αφού βρισκόμαστε μόλις στα τέλη Οκτωβρίου και ήδη "γράφουν" νούμερα, τα οποία είναι άκρως ενδιαφέροντα.

ΑΣΤΑΜΑΤΗΤΟΣ Ο ΦΟΥΝΤΑΣ (9 ΓΚΟΛ - 13 ΜΑΤΣ)

Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε με τη γλώσσα των αριθμών, ο ποδοσφαιριστής που -μέχρι στιγμής- κάνει εντυπωσιακά πράγματα με τη φανέλα της Ραπίντ Βιέννης είναι ο Ταξιάρχης Φούντας. Για τον μικρόσωμο φορ γράψαμε πρόσφατα ότι "τρελαίνει" την Αυστρία με τα κατορθώματά του, έχοντας επτά γκολ σε 11 παιχνίδια με τη Ραπίντ.

Έλληνες φορ: Έξω πάμε καλά
EUROKINISSI

Ωστόσο, ο 24χρονος επιθετικός δεν χαμηλώνει τις μηχανές και συνεχίζει δυναμικά, μετρώντας δύο γκολ σε ισάριθμα παιχνίδια το τελευταίο διάστημα, απέναντι σε Μάτερσμπουργκ και Βόλφσμπεργκερ. Δηλαδή, έφτασε τα 9 τέρματα σε 13 αναμετρήσεις σε πρωτάθλημα και Κύπελλο Αυστράις. Είναι δεδομένο πως αν συνεχίσει με τον ίδιο ρυθμό, δεν θα αργήσει η επιστροφή στο αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της χώρας μας, αφού θα δώσει πολύτιμες λύσεις στον Φαν Σιπ, έχοντας την ικανότητα να αγωνιστεί τόσο ως δεύτερος επιθετικός όσο και στα άκρα της επίθεσης.

ΕΓΓΥΗΣΗ Ο ΠΑΥΛΙΔΗΣ (6 ΓΚΟΛ - 9 ΜΑΤΣ)

Από εκεί και πέρα, εξαιρετική χρονιά σε θέμα σκοραρίσματος πραγματοποιεί κι ο Βαγγέλης Παυλίδης. Ο 20χρονος επιθετικός της Βίλεμ, ο οποίος στον αγώνα με τη Βοσνία & Ερζεγοβίνη σημείωσε το παρθενικό γκολ του με την Εθνική Ανδρών, μετράει έξι γκολ σε εννιά παιχνίδια, έχοντας συμβολή στην καλή πορεία της Βίλεμ στην Eredivisie (7η θέση).

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΒΟΣΝΙΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Μπορεί τις τελευταίες τρεις αγωνιστικές να μην έχει σκοράρει, αλλά όπως απέδειξε και κόντρα στη Βοσνία, έχει τρομερές σεντερφορίσιες κινήσεις και καλή επαφή με τα αντίπαλα δίχτυα. Μαζί με τον Ευθύμη Κουλούρη, αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές για τη θέση "9" στην Εθνική τη δεδομένη στιγμή, δημιουργώντας ένα δυνατό και ποιοτικό δίδυμο.

Ο ΚΟΥΛΟΥΡΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΥΡΟΤΕΧΝΗΜΑ (4 ΓΚΟΛ - 10 ΜΑΤΣ)

Κι αφού αναφερθήκαμε στον Ευθύμη Κουλούρη, θα ήταν άδικο να μην κάνουμε μία ξεχωριστή αναφορά στην πορεία του με τη φανέλα της Τουλούζ. Η περσινή σεζόν με τον Ατρόμητο ήταν κάτι παραπάνω από εντυπωσιακή, αφού ολοκλήρωσε το πρωτάθλημα με 19 γκολ σε 28 αγώνες, ενώ συνολικά είχε 25 τέρματα και 5 ασίστ σε 35 συμμετοχές σε όλες τις διοργανώσεις. Γι' αυτό το λόγο, άλλωστε, πουλήθηκε αντί 3.200.000 ευρώ από τον ΠΑΟΚ στη γαλλική ομάδα.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΕΛΛΑΔΑ - ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ / EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Βέβαια, υπήρξαν κάποιοι που θεώρησαν πως η χρονιά του Κουλούρη ήταν πυροτέχνημα, αλλά ο 23χρονος φορ αποδεικνύει με την εικόνα και τις εμφανίσεις του στο γαλλικό πρωτάθλημα πως έχει όλα τα εχέγγυα για να "σταθεί" στο υψηλότερο επίπεδο και να κάνει διεθνή καριέρα. Έχει σημειώσει ήδη τέσσερα γκολ σε 10 ματς στη Ligue 1, χαρίζοντας, μάλιστα, σημαντικούς βαθμούς στην Τουλούζ με κρίσιμα τέρματα στα τελευταία λεπτά των αναμετρήσεων.

Ο "ΑΔΙΚΗΜΕΝΟΣ" ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ (5 ΓΚΟΛ - 9 ΜΑΤΣ)

Πέρα, όμως, από τους ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στην πρώτη κατηγορία, υπάρχει κι ένας παίκτης που είναι εξαιρετικός με τη Ζανκτ Πάουλι στη Zweiteliga. Ο λόγος για τον Δημήτρη Διαμαντάκο, ο οποίος έχει βρει την υγειά του στη Γερμανία, αποτελώντας μία αξιόλογη και αξιόπιστη λύση για τις γερμανικές ομάδες, ειδικά του συγκεκριμένου επιπέδου. Ο 26χρονος φορ μετράει την εφετινή σεζόν πέντε γκολ σε εννιά ματς με τη Ζανκτ Πάουλι, κι αν δεν αντιμετώπιζε ένα πρόβλημα τραυματισμού το προηγούμενο διάστημα, το κοντέρ θα είχε γράψει περισσότερα τέρματα.

Έλληνες φορ: Έξω πάμε καλά
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τελευταία συμμετοχή με την Εθνική ήταν στις 31 Αυγούστου του 2017, αλλά αν διατηρήσει μία σταθερότητα τόσο σε θέμα σκοραρίσματος όσο και σε θέμα εμφανίσεων, τότε η κλήση θα έρθει και μάλιστα πολύ σύντομα. Άλλωστε, πριν από μερικά χρόνια θεωρείτο ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα των Ακαδημιών του Ολυμπιακού. Μπορεί πλέον να βαδίζει προς τα 27, αλλά δείχνει πως μπορεί να κάνει τη διαφορά και ίσως αδικείται εξαιτίας της δυναμικότητας του πρωταθλήματος και του χαμηλού ενδιαφέροντος των Ελλήνων φιλάθλων.

BONUS: Ο ΔΩΝΗΣ ΕΤΟΙΜΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ

Last but not least, ο Τάσος Δώνης. Ο 23χρονος στράικερ έδειξε από μικρή ηλικία πως έχει την ικανότητα να κάνει τη διαφορά και να πραγματοποιήσει μία πλούσια καριέρα στο κορυφαίο επίπεδο. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο που πριν καν συμπληρώσει τα 18, μετακόμισε στο Τορίνο για λογαριασμό της Γιουβέντους. Μπορεί στη "Μεγάλη Κυρία" να μην κατάφερε να καθιερωθεί ελέω και των πολλών επιλογών στην επίθεση, αλλά τόσο με τη Νις όσο και με την Στουτγκάρδη, απέδειξε πως είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και ικανός φορ.

ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI)
ΠΡΟΚΡΙΜΑΤΙΚΑ EURO 2020 / ΛΙΧΤΕΝΣΤΑΙΝ - ΕΛΛΑΔΑ (ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: EUROKINISSI) EUROKINISSI SPORTS

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, λίγο πριν κλείσει η μεταγραφική περίοδος, αποχώρησε από την Στουτγκάρδη για λογαριασμό της γαλλικής Ρεμς, η οποία έχει ως στόχο να αποτελέσει μία από τις καλύτερες ομάδες της Ligue 1 τα επόμενα χρόνια. Μέχρι στιγμής, δεν έχει στείλει την μπάλα στα δίχτυα σε πέντε συμμετοχές, αλλά φαίνεται πως σιγά-σιγά βρίσκει το καλό πρόσωπό του και μελλοντικά θα έρθουν τα γκολ, αλλά και οι καλές εμφανίσεις. Ούτως ή άλλως, οι διοικούντες τη Ρεμς πιστεύουν πολύ στο ταλέντο του και έχουν διάθεση να τον περιμένουν προκειμένου να κάνει τη διαφορά.

Photo Credits: Eurokinissi

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Παυλίδης: Τα 5 πράγματα που πρέπει να ξέρεις για το νέο αστέρι της Εθνικής
Ο Φούντας σκοράρει με μανία και "τρελαίνει" την Αυστρία
TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ