ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Έλληνες εξωτερικού: Βραδιές-όνειρο σε Τουρκία και Πορτογαλία, εφιάλτης σε Αγγλία

Benfica's Andreas Samaris, left, and team captain Jardel carry the trophy around the stadium close to the fans after the Portuguese league last round soccer match between Benfica and Santa Clara at the Luz stadium in Lisbon, Saturday, May 18, 2019. Benfica won 4-1 to clinch the championship title. (AP Photo/Armando Franca)
Benfica's Andreas Samaris, left, and team captain Jardel carry the trophy around the stadium close to the fans after the Portuguese league last round soccer match between Benfica and Santa Clara at the Luz stadium in Lisbon, Saturday, May 18, 2019. Benfica won 4-1 to clinch the championship title. (AP Photo/Armando Franca) AP PHOTO/ARMANDO FRANCA

Πανάξιοι πρωταθλητές οι Βλαχοδήμος, Σάμαρης και Μήτρογλου, χρυσό γκολ παραμονής από Φυτανίδη και γαλάζιος εφιάλτης για Χολέμπας. Το Sport24.gr ακτινογραφεί τη δράση των Ελλήνων το περασμένο 4ήμερο στις σημαντικότερες ευρωπαϊκές λίγκες.

Πλούσια ήταν η δράση στην ποδοσφαιρική Ευρώπη το τετραήμερο που μας άφησε, με τους αρκετούς Έλληνες που παίζουν μπάλα εκτός των συνόρων μας να έχουν μπόλικη δουλειά με τις ομάδες τους σε FA Cup, La Liga, Serie A, Bundesliga, Primeira Liga, Super Lig και όχι μόνο...

Πάμε να δούμε την παρουσία 33 εκπροσώπων μας στα σημαντικότερα πρωταθλήματα της Ευρώπης το περασμένο τετραήμερο.

ΑΓΓΛΙΑ

FA Cup

Χοσέ Χολέμπας (Γουότφορντ): Χάρη στην έφεση που κέρδισε η Γουότφορντ (για την κόκκινη κάρτα που είδε στο ματς με την Κρίσταλ Πάλας) απέκτησε δικαίωμα συμμετοχής στον τελικό του Κυπέλλου Αγγλίας, σε ένα ματς όμως που η ομάδα του Χάβι Γκράθια γνώρισε τη συντριβή με 6-0 από την Μάντσεστερ Σίτι στο "Γουέμπλεϊ". Ο πρώην αριστερός μπακ του Ολυμπιακού αγωνίστηκε σε όλο το 90λεπτο και κατάφερε να περιορίσει τη δράση του Μαχρέζ στο διάστημα που τον είχε αντίπαλο στην πλευρά του, όμως στο δεύτερο ημίχρονο έπεσε σταδιακά η απόδοσή του (όπως και των περισσοτέρων παικτών των "σφηκών") και είχε ευθύνη στο πέμπτο γκολ των πρωταθλητών όπου έχασε τον Στέρλινγκ.

ΙΣΠΑΝΙΑ

La Liga

Δημήτρης Σιόβας (Λεγκανές): Έμεινε εκτός αποστολής από τον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος, με την Λεγκανές να γνωρίζει εκτός έδρας ήττα με 2-1 από την Ουέσκα και να τερματίζει στην 13η θέση με 45 βαθμούς. Συνολικά, ο διεθνής στόπερ πήρε μέρος στα 34 από τα 38 ματς που έδωσε η ομάδα της Μαδρίτης στη φετινή La Liga και άγγιξε το φράγμα των 3.000 λεπτών συμμετοχής (2.963).

ΙΤΑΛΙΑ

Serie A

Κώστας Μανωλάς (Ρόμα): Έμεινε εκτός αποστολής από το εκτός έδρας ματς με την Σασουόλο (0-0) για την 37η αγωνιστική, λόγω προβλήματος στον αστράγαλο. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου η Ρόμα θα αγωνίζεται και τη νέα σεζόν στα ευρωπαϊκά Κύπελλα μέσω του Europa League.

Ορέστης Καρνέζης (Νάπολι): Mετά από σχεδόν 1,5 μήνα επέστρεψε στο αρχικό σχήμα της Νάπολι, με τον Κάρλο Αντσελότι να του δίνει φανέλα βασικού στην αναμέτρηση με την Ίντερ στο "Σαν Πάολο" (4-1). Πλέον, ο διεθνής κίπερ μετράει 8 συμμετοχές στη φετινή Serie A έχοντας δεχτεί μόλις 4 γκολ.

Μπάμπης Λυκογιάννης (Κάλιαρι): Έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε στο ματς με την Τζένοα στο "Μαράσι" που βρήκε την Κάλιαρι να αποσπά το βαθμό της ισοπαλίας (1-1) και να εξασφαλίζει μαθηματικά την παραμονή της στη Serie A μία αγωνιστική πριν το φινάλε. Μέχρι στιγμής ο διεθνής αριστερός μπακ-χαφ μετράει 10 ματς και 737 λεπτά συμμετοχής στο φετινό Καμπιονάτο με τους Σαρδηνούς.

Δημήτρης Νικολάου (Έμπολι): Ο δανεικός από τον Ολυμπιακό αμυντικός έμεινε στον πάγκο για δεύτερο διαδοχικό ματς της Έμπολι, αυτή τη φορά στο νικηφόρο 4-1 επί της Τορίνο που την έφερε έναν πόντο πάνω από τη ζώνη του υποβιβασμού.

Γιώργος Αντζουλάς (Φιορεντίνα): Ο 19χρονος αμυντικός, που παίζει στην Primavera της Φιορεντίνα, βρέθηκε για τρίτη φορά τη φετινή σεζόν στην αποστολή της πρώτης ομάδας των "βιόλα", αυτή τη φορά στην αναμέτρηση με την Πάρμα στο "Ταρντίνι" όπου έμεινε στον πάγκο.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Bundesliga

Τάσος Δώνης (Στουτγκάρδη): Μετά από έξι σερί συμμετοχές, έμεινε στον πάγκο στον τελευταίο αγώνα πρωταθλήματος που βρήκε την Στουτγκάρδη να έρχεται ισόπαλη χωρίς γκολ στην έδρα της Σάλκε. Οι Σουηβοί τερμάτισαν στην 16η θέση της Bundesliga και θα διεκδικήσουν την παραμονή τους σε μπαράζ με την τρίτη της Τσβάιτελιγκα, Ουνιόν Βερολίνου, με το πρώτο ματς να είναι προγραμματισμένο για τις 23 Μαΐου στη "Mercedes-Benz Arena" και τη ρεβάνς να γίνεται στις 27 του ίδιου μήνα στο "Alten Forsterei".

Παναγιώτης Ρέτσος (Μπάγερ Λεβερκούζεν): Έμεινε εκτός αποστολής από το τελευταίο ματς πρωταθλήματος με την Χέρτα όπου οι "ασπιρίνες" θριάμβευσαν με 5-1 στο Βερολίνο. Είχε υποβληθεί σε εγχείριση τον Δεκέμβριο του 2018 και δεν πρόλαβε να επιστρέψει στη δράση μέχρι το φινάλε με αποτέλεσμα να μην "γράψει" λεπτά συμμετοχής στη φετινή Bundesliga παρά μόνο 31 λεπτά παρουσίας στο Europa League.

Κώστας Σταφυλίδης (Άουγκσμπουργκ): Έμεινε εκτός αποστολής από το ματς της Άουγκσμπουργκ στην έδρα της Βόλφσμπουργκ που την βρήκε να συντρίβεται με σκορ 8-1. Η νέα σεζόν θα βρει τον 25χρονο μπακ στην Χόφενχαϊμ, με τους "μπλε" να ανακοινώνουν την απόκτησή του ως το καλοκαίρι του 2023 εκμεταλλευόμενοι το γεγονός πως είναι ελεύθερος από τις 30 Ιουνίου 2019 οπότε και λήγει το συμβόλαιό του με την Άουγκσμπουργκ.

Στέφανος Καπίνο (Βέρντερ Βρέμης): Κάθισε στον πάγκο των αναπληρωματικών στο ματς της Βέρντερ κόντρα στην Λειψία, στο οποίο η ομάδα του επιβληθηκε με 2-1 στην Βρέμη. Ο άλλοτε κίπερ των Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού μέτρησε συνολικά 45 λεπτά συμμετοχής στη φετινή Bundesliga, αυτά που πήρε στον αγώνα απέναντι στην Φράιμπουργκ στις 13 Απριλίου.

2nd Bundesliga

Κυριάκος Παπαδόπουλος (Αμβούργο): Αντιμετωπίζει εδώ και καιρό πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο και έμεινε εκτός αποστολής και από το ματς με την Ντούισμπουργκ, που βρήκε το Αμβούργο να επικρατεί εντός έδρας με 3-0. Η νίκη πάντως αυτή δεν είχε αντίκρισμα για την ομάδα του γερμανικού Βορρά καθώς είχε προηγηθεί ένα αρνητικό 7 σερί αγώνων (2 ισοπαλίες - 5 ήττες) που την έριξε στην 4η θέση και την άφησε εκτός της προνομιούχου πρώτης 3άδας που οδηγεί στην Bundesliga.

Δημήτρης Διαμαντάκος (Ζανκτ Πάουλι): Το ματς κόντρα στην Γκρόιτερ Φιρτ ήταν το τέταρτο διαδοχικό στο οποίο βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της ομάδας του, με τον διεθνή φορ όχι μόνο να αγωνίζεται όλο το 90λεπτο αλλά και να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ της ομάδας του στην εκτός έδρας ήττα με 2-1 που υπέστη. Ολοκλήρωσε την παρουσία του στη φετινή Τσβαϊτελίγκα έχοντας 18 συμμετοχές (950 λεπτά) και 7 γκολ.

ΓΑΛΛΙΑ

Ligue 1

Παναγιώτης Βλαχοδήμος (Νιμ): Έμεινε εκτός αποστολής στην εκτός έδρας ισοπαλία με 2-2 απέναντι στην Γκινγκάμπ. Δεν έχει "γράψει" ακόμα λεπτά συμμετοχής στα 37 ματς που έχει δώσει μέχρι τώρα η Νιμ στη φετινή Ligue 1, έχοντας μείνει εκτός αποστολής σε 34 και παίρνοντας θέση στον πάγκο των αναπληρωματικών στα άλλα 3.

ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ

Primeira Liga

Οδυσσέας Βλαχοδήμος (Μπενφίκα): Βασικός και στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος απέναντι στην Σάντα Κλάρα, που βρήκε την Μπενφίκα να επιβάλλεται με 4-1 και να πανηγυρίζει το πρωτάθλημα Πορτογαλίας για 37η φορά στην ιστορία της. Ο "Όντι" αγωνίστηκε για δέκατο τέταρτο σερί 90λεπτο ενώ στις 34 αγωνιστικές έχασε μόνο λιγα λεπτά ελέω της αποβολής του με απευθείας κόκκινη κάρτα στο ντέρμπι με την Σπόρτινγκ. Συνολικά "έγραψε" 3.056 λεπτά συμμετοχής στο φετινό πρωτάθλημα.

Ανδρέας Σάμαρης (Μπενφίκα): Το ματς κόντρα στην Σάντα Κλάρα ήταν το δέκατο έβδομο στη σειρά ματς που αγωνίστηκε με τη φανέλα της Μπενφίκα, με τον 29χρονο διεθνή μέσο να αγωνίζεται μέχρι το 80' (στο 16' έβγαλε την ασίστ για το 1-0 της Μπενφίκα από τον Σεφέροβιτς) και να αποχωρεί σε εκείνο το σημείο συγκινημένος εν μέσω standing ovation. To πρωτάθλημα αυτό ήταν το τέταρτο την τελευταία πενταετία για τον διεθνή μέσο, από τότε που πήγε στους "αετούς" από τον Ολυμπιακό.

Νίκος Ιωαννίδης (Μαρίτιμο): Ολοκληρώθηκε η σεζόν στην Primeira Liga χωρίς να "γράψει" λεπτά συμμετοχής. Αυτή τη φορά έμεινε εκτός αποστολής από το εντός έδρας ματς με την Μποαβίστα που βρήκε την Μαρίτιμο να γνωρίζει την ήττα με 1-0 και να τερματίζει στη 12η θέση της βαθμολογίας.

ΒΕΛΓΙΟ

First Division A

Χάρης Χαρίσης (Κόρτραϊκ): Έμεινε στον πάγκο στο θριαμβευτικό 4-0 επί της Σερκλ Μπριζ για τα πλέι οφ του βελγικού πρωταθλήματος.

Στέργος Μαρίνος (Σαρλερουά): Ήταν στο αρχικό σχήμα στο νικηφόρο 2-0 επί της Έουπεν και στο 65' αντικαταστάθηκε στο πλαίσιο της πρώτης αλλαγής της ομάδας του.

Απόστολος Βέλλιος (Μπέβερεν): Έμεινε εκτός αποστολής από την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Μουσκρόν για τα πλέι οφ του βελγικού πρωταθλήματος, με την Μπέβερεν να παίρνει το τρίποντο επικρατώντας με σκορ 4-2.

Γιώργος Γκαλίτσιος (Μουσκρόν): Για τρίτο σερί ματς των πλέι οφ δεν συμπεριλήφθηκε στην αποστολή της Μουσκρόν, αυτή τη φορά στην εντός έδρας ήττα από την Μπέβερεν.

ΤΟΥΡΚΙΑ

Super Lig

Κώστας Μήτρογλου (Γαλατάσαραϊ): Μεγάλες στιγμές ζει εδώ και περίπου μία εβδομάδα ο Κώστας Μήτρογλου καθώς στα δύο τελευταία ματς της Γαλατάσαραϊ - αν και ο ίδιος δεν έχει αγωνιστεί αντιμετωπίζοντας πρόβλημα τραυματισμού- έχει κατακτήσει ισάριθμους τίτλους. Πρώτα ήρθε το Κύπελλο Τουρκίας με το 3-1 επί της Ακχισάρσπορ και ακολούθησε η νίκη με 2-1 στο ντέρμπι κορυφής με την Μπασακσεχίρ που χάρισε το πρωτάθλημα και το νταμπλ στην "Τσιμ Μπομ". Ο διεθνής φορ ενθουσιάστηκε με την κατάκτηση του τίτλου και το φινάλε του αγώνα τον βρήκε να γιορτάζει στον αγωνιστικό χώρο με τη σύζυγό του και το παιδί του και να ανεβάζει πανηγυρικές φωτογραφίες αλλά και videos μέσω Instagram.

Γιώργος Τζαβέλλας (Αλάνιασπορ): Έμεινε στον πάγκο και δεν χρησιμοποιήθηκε στην αναμέτρηση κόντρα στην Ρίζερσπορ που βρήκε την ομάδα του να μένει στο 1-1. Ο διεθνής αμυντικός μετράει συνολικά 27 "γεμάτα" 90λεπτα στις 33 πρώτες αγωνιστικές της Super Lig.

Στέλιος Κίτσιου (Άνκαραγκουτσου): Ο δανεικός από τον ΠΑΟΚ αμυντικός έπαιξε σε όλο το ματς (κάλυψε τη θέση του δεξιού μπακ) στην εντός έδρας επικράτηση με 3-1 επί της Σίβασπορ, μετρώντας πλέον 13 γεμάτα 90λεπτα στα δεκατέσσερα τελευταία ματς της Άνκαραγκουτσου.

ΔΑΝΙΑ

Superliga

Ζέκα (Κοπεγχάγη): Αγωνίστηκε σε όλο το ματς στην εκτός έδρας αναμέτρηση με την Έσμπιεργκ, στην οποία η πρωταθλήτρια Κοπεγχάγη (έχει εξασφαλίσει μαθηματικά τον τίτλο εδώ και δύο αγωνιστικές) γνώρισε την ήττα με 4-3.

ΑΥΣΤΡΙΑ

Bundesliga

Τάσος Αυλωνίτης (Στουρμ Γκρατς): Έμεινε στον πάγκο στον εντός έδρας αγώνα με την Ζάλτσμπουργκ για τα πλέι οφ του αυστριακού πρωταθλήματος, που βρήκε την Στουρμ Γκρατς να γνωρίζει την ήττα με 2-1 από την πρωτοπόρο.

Ταξιάρχης Φούντας (Σεντ Πόλτεν): Ο τραυματισμός στον ώμο που τον ταλαιπωρεί εδώ και 1,5 μήνα τον άφησε εκτός αποστολής για ένα ακόμα ματς πλέι οφ, αυτή τη φορά στο εντός έδρας απέναντι στην ΛΑΣΚ που βρήκε την Σεντ Πόλτεν να γνωρίζει την ήττα με 1-0.

ΣΟΥΗΔΙΑ

Allsvenskan

Γιάννης Ανέστης (Γκέτεμποργκ): Φόρεσε γάντια βασικού στην εντός έδρας ισοπαλία (0-0) με την Χάμαρμπι, με τον πρώην τερματοφύλακα της ΑΕΚ να έχει υπερασπιστεί την εστία της Γκέτεμποργκ και στις δέκα πρώτες αγωνιστικές του σουηδικού πρωταθλήματος και την ομάδα του να βρίσκεται πλέον στην 4η θέση και στο -3 από την πρωτοπόρο Μάλμε.

ΚΥΠΡΟΣ

1η κατηγορία

Πραξιτέλης Βούρος (ΑΠΟΕΛ): Έμεινε εκτός αποστολής από το ματς κόντρα στην ΑΕΛ που βρήκε τον ΑΠΟΕΛ (πρωταθλητής εδώ και δύο αγωνιστικές) να θριαμβεύει με 4-0 στο φινάλε των πλέι οφ.

Χάρης Μαυρίας (Ομόνοια): Ήταν στο αρχικό σχήμα της ομάδας του Γιάννη Αναστασίου στην αναμέτρηση με την ΑΕΚ Λάρνακας, για να παραχωρήσει στο 85' τη θέση του στον Λοΐζου.

Δημήτρης Κολοβός (Ομόνοια): Βασικός και ο διεθνής επιθετικός στο ματς με την ΑΕΚ Λάρνακας, στο 77' αποτέλεσε τη δεύτερη αλλαγή της ομάδας του δίνοντας τη θέση του στον Λόρα.

Λουκάς Βύντρα (Ομόνοια): Ο άλλοτε αμυντικός του Παναθηναϊκού πηρε φανέλα βασικού για ένα ακόμα ματς και αγωνίστηκε ως το φινάλε, στην εκτός έδρας ήττα της Ομόνοιας με 2-1 από την ΑΕΚ Λάρνακας.

Σωκράτης Φυτανίδης (Ένωση Παραλιμνίου): Μπήκε αλλαγή στο 68ο λεπτό στο ντέρμπι παραμονής με την Αλκή στην τελευταία αγωνιστική των πλέι οφ, και με γκολ στο 90+12' χάρισε τη νίκη με 3-2 στο Παραλίμνι και το κράτησε στη μεγάλη κατηγορία! "Είναι μια στιγμή που θα θυμάμαι για μια ζωή. Έχω βάλει σημαντικά γκολ στην καριέρα μου αλλά σαν αυτό ποτέ. Σίγουρα αυτό το γκολ θα είναι η κορυφαία στιγμή στην καριέρα μου", τόνισε ο 34χρονος στόπερ σε τηλεοπτική του εμφάνιση την Δευτέρα (20/5).

Photo Credits: AP Photo/Armando Franca

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ