ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ

Δέκα χρόνια Νίνης, δέκα στιγμές ανεξίτηλες στο μυαλό του

Δέκα χρόνια Νίνης, δέκα στιγμές ανεξίτηλες στο μυαλό του

Ο Σωτήρης Νίνης σαν σήμερα το 2007 έκανε το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας με τον Παναθηναϊκό και το Sport24.gr σας παρουσιάζει δέκα στιγμές του 26χρονου πλέον άσου που δεν θα ξεχάσει ποτέ. (VIDEOS)

Σαν και σήμερα, πριν από δέκα χρόνια, ο Σωτήρης Νίνης πραγματοποίησε το ντεμπούτο του με την φανέλα του Παναθηναϊκού και είχε την πρώτη του γνωριμία με το φίλαθλο κοινό της Ελλάδας.

Έκτοτε έχουν περάσει δέκα χρόνια και ο 26χρονος άσος, καθώς όταν πραγματοποίησε το ντεμπούτο του δεν είχε κλείσει τα 17, έχει συμπληρώσει δέκα χρόνια αγωνιζόμενος σε Ελλάδα με τη φανέλα του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ, σε Ιταλία με την Πάρμα και στο Βέλγιο με την Σαρλερουά.

Συνολικά έχει δώσει 179 παιχνίδια στην καριέρα του και έχει πετύχει 15 γκολ ενώ σε όλο αυτό το διάστημα έχει περάσει απ' όλες τις μικρές εθνικές ομάδες ενώ έχει παίξει και σε 33 παιχνίδια με την Εθνική Ανδρών έχοντας πετύχει και τέσσερα γκολ.

Το Sport24.gr σάς παρουσιάζει δέκα στιγμές από την δεκάχρονη πορεία του Σωτήρη Νίνη οι οποίες θα μείνουν χαραγμένες για πάντα στο μυαλό του και τις οποίες τις έχει οριοθετήσει ο ίδιος ο Έλληνας διεθνής.

1) Το ντεμπούτο του στις 7 Ιανουαρίου 2007

Είναι λογικό η πρώτη στιγμή που θα μείνει για πάντα χαραγμένη στο μυαλό του Σωτήρη Νίνη να είναι το ντεμπούτο του ως επαγγελματίας. Τότε που ο Βίκτορ Μουνιόθ έβλεπε στον 16χρονο μεσοεπιθετικό του Παναθηναϊκού καλύτερα στοιχεία απ' όσους παίκτες είχε στην διάθεση του και δεν δίστασε να τον ρίξει στα βαθιά.

Ήταν 7 Ιανουαρίου 2007, ακριβώς πριν δέκα χρόνια, και ο Παναθηναϊκός υποδεχόταν στο ΟΑΚΑ το Αιγάλεω με τον Μουνιόθ να παίρνει την απόφαση να συστήσει στον κόσμο του τριφυλλιού τον Σωτήρη Νίνη. Ο Ισπανός μάλιστα δεν τον έβαλε για 10-15 λεπτά αλλά τον ξεκίνησε στο αρχικό σχήμα των πράσινων βάζοντας τον να παίξει ως δεξί χαφ-εξτρέμ. Θέση στην οποία έπαιζε και στους νέους του τριφυλλιού.

Ο μικρός τότε με το 37 στην πλάτη μπήκε και δεν έδειξε ψαρωμένος αλλά το αντίθετο. Ταλαιπώρησε την άμυνα του Αιγάλεω και τον Ποπόφ, είχε δυο τρεις καλές στιγμές για να χριστεί σκόρερ και βοήθησε τον Παναθηναϊκό μπροστά σε 8.000 κόσμο να φτάσει στη νίκη με 1-0 χάρη σε γκολ του Μάντζιου στο 81' της αναμέτρησης.

Η ενδεκάδα του τριφυλλιού σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η εξής:

Γκαλίνοβιτς, Άντονσον, Μόρις, Σέριτς (82' Τσίγκας), Μπόβιο (46' Μάντζιος), Τζιόλης, Βίκτορ, Μπίσκαν, Ίβανσιτς (89' Λεοντίου), Νίνης, Σαλπιγγίδης.

2) Το πρώτο του γκολ στις 27 Ιανουαρίου 2007

Το επόμενο πράγμα που θυμάται χαρακτηριστικά από αυτή τη 10χρονη επαγγελματική παρουσία ο Σωτήρης Νίνης είναι το πρώτο γκολ που είχε πετύχει με τη φανέλα του τριφυλλιού. Δεν είχε περάσει καν ένας μήνας από το ντεμπούτο του και στις 27 Ιανουαρίου ο Παναθηναϊκός υποδέχθηκε στο ΟΑΚΑ τον Πανιώνιο.

Ο Νίνης και τότε ήταν στην αρχική ενδεκάδα των πράσινων και κατάφερε με ένα πανέμορφο γκολ με την έναρξη του δευτέρου μέρους να κάνει το 2-0 (το τριφύλλι είχε ανοίξει το σκορ με τον Σαλπιγγίδη στο 6') και να γίνει τότε ο νεαρότερος Έλληνας σκόρερ που σκόραρε σε επαγγελματικό επίπεδο.

Και τι γκολ; Ο 17χρονος άσος είχε πάρει την μπάλα λίγο κάτω από το κέντρο, πέρασε δυο αντιπάλους του και με αριστερό πλασέ είχε στείλει την μπάλα στα δίχτυα του Πανιωνίου και πανηγύρισε έξαλλα μπροστά σε περισσότερους από 15.000 φίλους των πράσινων.

Η ενδεκάδα του τριφυλλιού σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η εξής:

Γκαλίνοβιτς, Μόρις, Γκούμας, Βύντρα, Ρομέρο, Λεοντίου, Τζιόλης (55' Μπίσκαν), Νίλσον, Νίνης (68' Ίβανσιτς), Σαλπιγγίδης, Μάντζιος (63' Παπαδόπουλος Δ.).

3) Το πρώτο γκολ σε ντέρμπι στις 18 Φεβρουαρίου 2007

Ο "μήνας του μέλιτος" για τον Σωτήρη Νίνη και τα επιτεύγματα του με τη φανέλα του Παναθηναϊκού συνεχίστηκαν και τον Φεβρουάριο του 2007 και το πρώτο γκολ που πέτυχε σε ντέρμπι ο Έλληνας μεσοεπιθετικός δεν θα το ξεχάσει ποτέ.

Στις 18 Φεβρουαρίου 2007 ο Παναθηναϊκός αντιμετώπισε την ΑΕΚ εκτός έδρας με το παιχνίδι να γίνεται στο ΟΑΚΑ αφού και οι δυο ομάδες έπαιζαν στο Ολυμπιακό Στάδιο. Το τριφύλλι επικράτησε με 4-1 και ο Σωτήρης Νίνης είχε πετύχει και σε αυτό το ματς μια γκολάρα γράφοντας το 2-0 υπερ του Παναθηναϊκού σε ένα ματς όπου από πλευράς πράσινων είχαν σκοράρει Γκούμας στο 3', Νίνης στο 8', Σαλπιγγίδης στο 24' και Ίβανσιτς στο 66' ενώ για την ΑΕΚ είχε μειώσει ο Καπετάνος στο 89'.

Ένα εκπληκτικό παιχνίδι από το Νίνη, στο πρώτο του ντέρμπι, ο οποίος πλην του γκολ είχε και μια ασίστ στο ίδιο ματς ενώ είχε αγωνιστεί σε ολόκληρη την αναμέτρηση.

Η ενδεκάδα των πράσινων σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η εξής:

Εμπέντε, Μόρις, Γκούμας (77' Άντονσον), Μπόβιο (67' Βύντρα), Λεοντίου, Τζιόλης, Ίβανσιτς, Νίλσον, Νίνης, Παπαδόπουλος (69' Μάντζιος), Σαλπιγγίδης.

4) Συμμετοχή στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος με την Εθνική Νέων

Όπως ήταν φυσικό τα επιτεύγματα του εκείνη τη σεζόν τον έφεραν στην Εθνική Νέων και μάλιστα ο 17χρονος άσος ήταν ο ηγέτης του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος μαζί με τους Παπασταθόπουλο, Μήτρογλου οδηγώντας το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος Νέων του 2007.

Η Εθνική Ελλάδος είχε αποκλείσει αρχικά την Πορτογαλία και την Αυστρία και εν συνεχεία σε ένα συγκλονιστικό ματς στον ημιτελικό την Γερμανία με 3-2. Στον τελικό όμως που είχε διεξαχθεί στις 27/07/2007 η Εθνική Νέων αντιμετώπισε την Ισπανία και γνώρισε την την ήττα με 1-0 χάρη σε γκολ του Παρέχο με την ελληνική ομάδα να παίρνει τελικά το αργυρό μετάλλιο.

Ο Νίνης όμως είχε αναδειχθεί σε MVP εκείνου του τουρνουά κάτι περίεργο αφού συνήθως ο MVP προέρχεται από τη νικήτρια ομάδα, οι εμφανίσεις του 17χρονου άσου όμως ήταν εξαιρετικές.

Η ενδεκάδα της Εθνικής Ελλάδος σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η εξής:

Στρατηλάτης, Μπουκουβάλας, Αποστολόπουλος, Μονιάκης, Ιωαννίδης, Νίνης (51' Παπάζογλου), Σιακκάς, Λαμπρόπουλος (75' Κουτσιανικούλης), Παπαδόπουλος, Δημούτσος (48' Σιόβας), Μήτρογλου.

5) Ντεμπούτο με γκολ στην Εθνική Ανδρών στις 19/05/2008

Σχεδόν ένα χρόνο αργότερα ο Σωτήρης Νίνης έκανε και το επίσημο ντεμπούτο του, έστω και σε φιλικό παιχνίδι με την Εθνική Ανδρών. Ήταν στις 19 Μαίου 2008 όταν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα αντιμετώπισε την Εθνική Κύρπου σε ένα ματς που έγινε στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο.

Ο Ότο Ρεχάγκελ που ήταν στον πάγκο της Εθνικής ξεκίνησε τον Σωτήρη Νίνη στο αρχικό σχήμα και μετά την συμπλήρωση πέντε λεπτών ο 18χρονος τότε μεσοεπιθετικός άνοιξε το σκορ με όμορφο σουτ μέσα από την περιοχή και έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της Ελλάδας, σε ηλικία 18 χρονών και 40 ημερών. Το δεύτερο γκολ της Εθνικής Ελλάδος σε εκείνο το παιχνίδι είχε πετύχει ο Κώστας Κατσουράνης.

Η ενδεκάδα της Εθνικής Ελλάδος σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η εξής:

Χαλκιάς, Σπυρόπουλος, Βύντρα (71' Μελίσσης), Δέλλας (64' Γκούμας), Παπασταθόπουλος, Νίνης (45' Τζιόλης), Γιαννακόπουλος (64' Χριστοδουλόπουλος), Καραγκούνης (79' Μάκος), Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης (45' Λυμπερόπουλος), Γκέκας.

6) Το πρώτο Ευρωπαϊκό γκολ με τον Παναθηναϊκό στις 18/2/2010

Φυσικά ένα από τα ματς που δεν θα ξεχάσει ποτέ του ο Σωτήρης Νίνης είναι το παιχνίδι με την Ρόμα στο Ολίμπικο στις 18 Φεβρουαρίου 2010. Οι πράσινοι αγωνιζόντουσαν με τους Ιταλούς στο πλαίσιο των 32 του Europa League και με το υπέρ τους 3-2 από το ματς στο ΟΑΚΑ πήγαν στην Ιταλία για να πάρουν την πρόκριση.

Το τριφύλλι με ηγέτη το Νίνη παρότι ο Παναθηναϊκός στην ενδεκάδα του είχε παίκτες όπως ο Κατσουράνης, ο Σισέ και ο Σαλπιγγίδης έκανε μια τρομερή εμφάνιση και κέρδισε 3-2 και στην Ιταλία. Ο 20χρονος τότε μέσος έκανε ένα καταπληκτικό ματς έχοντας συμμετοχή και στα τρία γκολ του τριφυλλιού. Αρχικά κέρδισε το πέναλτι στο 40' με το οποίο άνοιξε το σκορ ο Σισέ. Εν συνεχεία πέτυχε ένα πανέμορφο γκολ στο 43' για το 2-1 των πράσινων και στο 44' έβγαλε μια πανέμορφη πάσα στον Σισέ με τον Γάλλο να κάνει το 3-1. Το σφύριγμα της λήξης βρήκε τον Παναθηναϊκό να κερδίζει με 3-2 και να παίρνει μια σπουδαία πρόκριση στην επόμενη φάση και φυσικά τον Σωτήρη Νίνη να πανηγυρίζει το πρώτο ευρωπαϊκό του τέρμα.

Η ενδεκάδα των πράσινων σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η εξής:

Τζόρβας, Σαριέργκι, Καντέ, Μαρίνος, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Νίνης (72' Ζιλμπερτο), Σιμάο, Κατσουράνης, Σισέ (89' Χριστοδουλόπουλος), Σαλπιγγίδης (87' Λέτο).

7) Το νταμπλ της σεζόν 2009-10 με τον Παναθηναϊκό

Χαραγμένη στη μνήμη του Σωτήρη Νίνη ως μια από τις πιο σημαντικές αν όχι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του είναι η πορεία του νταμπλ το 2009-10. Φυσικά ο 26χρονος πλέον ποδοσφαιριστής δεν μπορεί να ξεχωρίσει κάποια στιγμή από εκείνη την μαγική χρονιά με τον Παναθηναϊκό.

Σε ηλικία 20 ετών έβαλε το λιθαράκι του, δεν ήταν και μικρό μάλιστα, ώστε το τριφύλλι να φτάσει στην κατάκτηση του πρωταθλήματος, στην κατάκτηση του Κυπέλλου αλλά και να προχωράει στην Ευρώπη μέχρι τους 16 του Europa League.

Μάλιστα στο πρωτάθλημα σε συνολικά 26 παιχνίδια είχε παίξει τα 14 ως βασικός έχοντας και τρία τέρματα. Στο Κύπελλο έπαιξε σε πέντε ματς όπου πέτυχε δυο γκολ ενώ ήταν στο βασικό σχήμα και στον τελικό με τον Άρη. Στην Ευρώπη τέλος είχε 11 συμμετοχές και ένα γκολ ενώ σε όλη τη διάρκεια της σεζόν μοίρασε και έξι ασίστ. Μια μαγική χρονιά για τον Σωτήρη Νίνη που θα του μείνει αξέχαστη.

8) Η πρώτη του συμμετοχή στο Μουντιάλ

Στις 17 Ιούνη του 2010, φόρεσε τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής. Στην αναμέτρηση με την αντίστοιχη της Νιγηρίας στο Free State Stadium του Μπλομφοντέν, ο ομοσπονδιακός τεχνικός, Ότο Ρεχάγκελ, τον πέρασε στον αγωνιστικό χώρο στη θέση του Φάνη Γκέκα, στο 79ο λεπτό.

Το ματς εκείνο βρήκε το αντιπροσωπευτικό ματς συγκρότημα να πανηγυρίζει τη νίκη, χάρη στα γκολ που πέτυχαν οι Δημήτρης Σαλπιγγίδη και Βασίλης Τοροσίδης, αν και είχε βρεθεί πίσω στο σκορ από τους Αφρικανούς (Ούτσε).

Δέκα χρόνια Νίνης, δέκα στιγμές ανεξίτηλες στο μυαλό του

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας σε εκείνο το ματς ήταν η εξής:

Τζόρβας, Παπαδόπουλος, Βύντρα, Τοροσίδης, Κυργιάκος, Παπασταθόπουλος (37' Σαμαράς), Τζιόλης, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας (79' Νίνης).

9) Η πρώτη του συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα

Δυο χρόνια αργότερα η Εθνική Ελλάδος συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012 που έγινε στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας και ο Σωτήρης Νίνης ήταν μέλος του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Στην πρεμιέρα της διοργάνωσης στις 08 Ιουνίου 2012 ο Σωτήρης Νίνης βρέθηκε στο βασικό σχήμα της Εθνικής Ελλάδος κόντρα στο ματς με την Πολωνία που έληξε ισόπαλο 1-1. Ο 22χρονος τότε μεσοεπιθετικός αγωνίστηκε σε όλο το πρώτο μέρος και εν συνεχεία αντικαταστάθηκε στο ημίχρονο από τον Σαλπιγγίδη που εν συνεχεία πέτυχε το γκολ με το οποίο η Εθνική Ελλάδος είχε ισοφαρίσει σε 1-1 την Πολωνία που είχε προηγηθεί με γκολ του Λεβαντόφσκι.

Η σύνθεση της Εθνικής Ελλάδας σε εκείνο το ματς ήταν η εξής:

Χαλκιάς, Μανιάτης, Παπαδόπουλος Α(37' Παπαδόπουλος Κ), Τοροσίδης, Παπασταθόπουλος, Χολέμπας, Καραγκούνης, Νίνης (46' Σαλπιγγίδης), Κατσουράνης, Σαμαράς, Γκέκας (68' Φορτούνης).

10) Το ντεμπούτο του στην Seria A με την Πάρμα

Στις 25 Αυγούστου του 2012, ο Σωτήρης Νίνης "έγραψε" την πρώτη του συμμετοχή με τη φανέλα της Πάρμα. Στο Τορίνο και την εκτός έδρας αναμέτρηση με τη Γιουβέντους, ο Ρομπέρτο Ντοναντόνι τον πέρασε στον αγωνιστικό χώρο του "Juventus Stadium", στο 57ο λεπτό, στη θέση του Άκουα.

Η "Γηραιά Κυρία" ήδη προηγείτο χάρη στα γκολ των Λίχτσταϊνερ και Πίρλο με 2-0, αποτέλεσμα το οποίο έμελλε να είναι και το τελικό.

Η σύνθεση της Πάρμα σε εκείνο το παιχνίδι ήταν η εξής:

Μιράντε, Τζακάρντο, Παλέτα, Λουκαρέλι, Βαλντές, Άκουα (57' Νίνης), Παρόλο, Ρόσι (81' Γκρατσιάνο Πελέ), Γκόμπι, Μπιαμπιανί, Παμπόν (57' Μπελφοντίλ).

Ο Έλληνας μέσος αγωνίστηκε 14 φορές στη Serie A με τους "παρμέντσι", ενώ είχε μία συμμετοχή στο Κύπελλο της γειτονικής χώρας.

TAGS ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΥ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ