ΚΥΠΡΟΣ

Ποιος ήταν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης

Ποιος ήταν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης υπήρξε ο επικεφαλής της ΚΟΠ επί 17 χρόνια και συνέδεσε το όνομά του με τη σύγχρονη ιστορία του ποδοσφαίρου της Κύπριου. Η σχέση του με Ελλάδα, η κόρη του και η τουρκική φανέλα.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Κωστάκης Κουτσοκούμνης, ο οποίος έχασε τη μάχη για τη ζωή δύο μήνες πριν συμπληρώσει τα 62 του, ήταν ο επικεφαλής του κυπριακού ποδοσφαίρου εδώ και 17 χρόνια.

Γεννημένος στις 5 Μαΐου 1956, σπούδασε Στατιστική και Αναλογιστική και αποτελεί μέλος του Συνδέσμου Αναλογιστών Κύπρου.

Άρχισε την ενασχόλησή του με τα αξιώματα του ποδοσφαίρου μέσω της διοικητικής "πυραμίδας" του ΑΠΟΕΛ στις αρχές της δεκαετίας του '90. Το 1994 απέκτησε τη θέση του αντιπροέδρου του συλλόγου, με συνέπεια να οριστεί στο ΔΣ της ΚΟΠ ως εκπρόσωπος της ομάδας και να εκλεγεί Α' Αντιπρόεδρος και μέλος της επιτροπής εθνικών ομάδων, υπό την προεδρία του Μάριου Λευκαρίτη που είχε αναλάβει το 1991.

Όταν αποχώρησε ο τελευταίος το 2001, ο Κουτσοκούμνης κατέβηκε υποψήφιος στις εκλογές, στις οποίες εξελέγη δίχως αντίπαλο, έχοντας θητεύσει στη θέση του αναπληρωτή προέδρου από το 1997 (η οποία δημιουργήθηκε μετά από εισήγηση Λευκαρίτη).

Ακολούθησαν άλλες έξι εκλογικές διαδικασίες όπου διατηρούσε τη θέση του χωρίς άλλη υποψηφιότητα, με συνέπεια να γίνει ο 2ος μακροβιότερος πρόεδρος στην ιστορία της ΚΟΠ, πίσω μόνο από τον Νίκο Στυλιανάκη που ηγήθηκε μεταξύ 1936 και 1968.

Παράλληλα με την ενασχόλησή του με την ΚΟΠ, διετέλεσε πρώτος αντιπρόεδρος της επιτροπής HatTrick στην UEFA, βοηθώντας την ομοσπονδία σε διάφορα πολιτειακά και αναπτυξιακά θέματα στην Ευρώπη.

Τον Απρίλιο του 2017 εξελέγη εκπρόσωπος της UEFA στην Εκτελεστική Επιτροπή της FIFA μέχρι το 2019, διαδεχόμενος κι εδώ τον Λευκαρίτη, ο οποίος είχε αποχωρήσει από την ΚΟΠ για να αναλάβει το ίδιο αξίωμα.

Ποιος ήταν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Στη διάρκεια της 17ετούς θητείας του, το κυπριακό ποδόσφαιρο γνώρισε αγωνιστική άνθιση, τόσο όσον αφορά στην εθνική ομάδα, η οποία βελτίωσε άρδην τα αποτελέσματά της, όσο και όσον αφορά το διασυλλογικό επίπεδο, με επιτυχίες ομάδων στις διεθνείς διοργανώσεις.

Επιπροσθέτως, αγοράστηκε ιδιόκτητο κτίριο για τη στέγαση της ΚΟΠ, η ομοσπονδία εναρμονίστηκε με τα οικονομικά κριτήρια της UEFA, θεσπίστηκαν κανονισμοί των δικαστικών σωμάτων της ΚΟΠ, το αγροτικό ποδόσφαιρο πέρασε στην αιγίδα της ομοσπονδίας και στηρίχθηκαν οικονομικά τα σωματεία από τηλεοπτικά έσοδα και χορηγίες.

Παρ' όλα αυτά, τα προβλήματα βίας και χουλιγκανισμού που μαστίζουν το ποδόσφαιρο της χώρας δεν εξαλείφθηκαν ούτε κατά την περίοδο της θητείας του, με συνέπεια αρκετά συχνά ντέρμπι να διακόπτονται και να μην ολοκληρώνονται.

Η ΤΡΑΓΩΔΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΡΗ ΤΟΥ

Ο Κουτσοκούμνης είχε παντρευτεί και είχε έναν γιο και μία κόρη. Η Έλμα έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 33 ετών στις 28 Αυγούστου 2017, ηττημένη κι αυτή από την επάρατο νόσο.

Μάλιστα, θυσίασε τη ζωή της για το κοριτσάκι στο οποίο ήταν έγκυος, αφού επέλεξε να το κυοφορήσει και να το γεννήσει κανονικά, συρρικνώνοντας έτσι τις πιθανότητες της δικής της θεραπείας από τον καρκίνο που την ταλαιπώρησε συνολικά 11 χρόνια.

Ο επικεφαλής του κυπριακού ποδοσφαίρου έμαθε για τη δική του κατάσταση λίγο καιρό πριν από τον θάνατο της κόρης του, ωστόσο δεν της το αποκάλυψε για να μην επιδεινώσει την υγεία της.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ

Ο Κουτσοκούμνης κατείχε 32.000 µετοχές της εταιρείας του ΑΠΟΕΛ, ονοµαστικής αξίας 1,71 ευρώ, οι οποίες εµφανίζονται να ανήκουν στην ασφαλιστική "Μινέρβα", δικών του συµφερόντων.

Στη συγκεκριμένη εταιρία, μάλιστα, η οποία ιδρύθηκε το 1970, κατείχε τον τίτλο του εκτελεστικού προέδρου.

Ποιος ήταν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης
ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Τον Νοέμβριο του 2016, άγνωστοι τοποθέτησαν εκρηκτικό μηχανισμό έξω από τα γραφεία της εταιρίας, η οποία εξερράγη στην είσοδο προκαλώντας υλικές ζημιές.

ΕΠΙΤΕΤΡΑΜΜΕΝΟΣ FIFA ΚΑΙ UEFA

Ο Κύπριος παράγοντας υπήρξε απεσταλμένος των διεθνών ομοσπονδιών ποδοσφαίρου για να συμβάλει στην επίλυση προβλημάτων διαφόρων εγχώριων ομοσπονδιών.

Για παράδειγμα, τον Νοέμβριο του 2013 έπαιξε καθοριστικό ρόλο για την προσωρινή συμφωνία ώστε η τουρκοκυπριακή ποδοσφαιρική ομοσπονδία να γίνει μέλος της ΚΟΠ και να υπαχθεί στο καταστατικό της, με την πλήρη στήριξη του τότε προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη.

Το 2014 βρέθηκε στη Μέση Ανατολή ως επιτετραμμένος της FIFA και προσωπικώς του τότε προέδρου της, Ζεπ Μπλάτερ, για να βοηθήσει ώστε να δώσουν τα χέρια οι ομοσπονδίες του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Ποιος ήταν ο Κωστάκης Κουτσοκούμνης
Ρηγόπουλος-Κουτσοκούμνης ACTION IMAGES PRESS AGENCY

Δύο χρόνια αργότερα, είχε ακόμα μία δύσκολη αποστολή, όταν βρέθηκε στη χώρα μας ως επικεφαλής κλιμακίου για την υπόθεση των παρεμβάσεων της Πολιτείας στην ΕΠΟ που έφερε τη χώρα μας μία "ανάσα" από την αποβολή της από τη FIFA και την UEFA.

Η ΦΑΝΕΛΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ

Τον Απρίλιο του 2016, στο πλαίσιο ποδοσφαιρικού παιχνιδιού στην Κωνσταντινούπολη με διάφορους αξιωματούχους της UEFA, φόρεσε την τουρκική φανέλα, κίνηση που οδήγησε σε σφοδρές αντιδράσεις, με διοικήσεις ομάδων, φιλάθλους και ΜΜΕ να ζητούν ακόμα και την παραίτησή του.

Ο ίδιος, με ανακοίνωσή του στο facebook, υποστήριξε ότι δεν αρνήθηκε να φορέσει τη φανέλα αυτή (όπως έπραξε ο ομόλογός του στην ΕΠΟ, Γιώργος Γκιρτζίκης), επειδή με την κίνησή του πρόταξε την ανωτερότητα και την ελευθερία του ελληνικού έθνους.

"Δεν είναι αλλαγή πορείας μιας ζωής ή ασπασμός. Ακριβώς το αντίθετο. Ήταν μια δήλωση προς τους Τούρκους ότι τα σύμβολα τους δεν με αγγίζουν. Περιφρόνηση. Αν έτρεχα να κρυφτώ για να μην φορέσω την φανέλα που όλοι φόρεσαν θα της έδινα τότε μια σημασία που δεν έχει και ένα σεβασμό που σίγουρα δεν τον αξίζει", έγραψε μεταξύ άλλων.

Photo credits: Eurokinissi

TAGS ΚΥΠΡΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ